Спининг комплект UL/L (Пръчка Макара Влакно)

Модератори: Павел Иванов, sestrata

useit
новобранец
новобранец

Спининг комплект UL/L (Пръчка Макара Влакно)

Мнение от useit »

Привет колеги.
Дойде времето да се обзаведа с ново снаряжение.
Моля да ме извините, ако вече ви е писнало от обсъждане на подобни теми, или е в неправилния раздел, или че не съм чел достатъчно. Знаете как е, когато мухата в главата каже бръммммм. Надявам се да съм бил достатъчно конкретен в следната дилема:

РИБИ:
Риболов на клен и пъстърва.

ВОДОЕМИ:
Реки. Малки до средни. Основно област Бургас (Луда Камчия и странджанските потоци)

ПРИМАМКИ:
Малки воблери (Goldy Vibromax, Salmo hornet, Ecogear CK) 1.5-5см до 5-7гр, блесни 0,1 най-много 2 номер(мнооого рядко).

ТЪРСИ СЕ:
Пръчка.
Макара
Плетено влакно.

БЮДЖЕТ:
<=400 лв

ЗА ВЪДИЦАТА (целия комплект):
Да работи добре с посочените примамки и плетено влакно(пръчка, макара). Търси се максимален кастинг при замятане отдолу(с плетено влакно и горните примамки).Да се получи добре балансирана, лека и бърза въдица с върхова акция на пръчката.Издържливост (във всички вариянти-пръчка, влакно,макара) до 6-8кг.
Дължина 2-2.20м Sic водачи.

След двуседмично четене на форуми и ревюта, съвети, мнения, успях някак си, така да се каже, да придобия ориентация.
Наясно съм, че неможе ""пръчката" до края и душата в рая". Колко хубаво би било да мога да си позволя примерно ей така за кефа един Legend Elite Spinning или Avid със Stella например :-).
Благодарение на безграничната компетенстност на Павел Иванов, sestrata и всички пишещи и споделящи тук колеги (златни сте пичове), сведох избора си до следното:
И блокирах вече. Моля ви дайте някакви по конкретни и обосновани съвети.

Пръчка:
St.Croix TRS66LF2 2.01 1.8 - 8.9
St.Croix TRS70MLF2 2.13 3.5 - 14.2
Sert EXCEED SPX 2.10 2-7

Коя от трите пръчки да/не избера. Защо?

Макара:
Rioby Zauber 1000 или 2000
Abu Garcia Soron STX10 или STX20

Коя да/не избера. Защо?

Влакно: 8lb - 10lb -12lb?
Varivas Модел?
Power Pro
Sunline Super PE

Кое влакно да/не избера. Защо? Ще се мятат и малки въртележки.

Разбира се приемам и други предложения.

Много се надявам темата да послужи и на други дезориентирани като мене:-) в същата конкретна ситуация.
LynyrdSkynyrd
сериозен играч
сериозен играч

Re: Спининг комплект UL/L (Пръчка Макара Влакно)

Мнение от LynyrdSkynyrd »

Аз имам първия мидел St.Croix TRS66LF2 2.01 1.8 - 8.9 и мога да кажа, че си е перфектна пръчка. Използвам я за клен и пъстърва и до сега не съм имал проблем с нея. Мога също да кажа, че е много идиотоустойчива, което не е малко предимство. :D За нуждите за които я използвам и за цената си не бих я разменил за никоя друга. Без проблем на Искъра с meps2 си замятам на отсрещния бряг, но с подходящо влакно, ако и да е 2.01 м.
Изображение Изображение
Ilian70
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Ilian70 »

Здравей, колега!
Мога да дам мнение относно St.Croix TRS66LF2 2.01 1.8 - 8.9 и Премиера на 2.13, който мисля, че не се различава коренно от втората посочена от теб въдица(St.Croix TRS70MLF2 2.13 3.5 - 14.2).
Закупих си TRS66LF2 от онлайн магазин, без да съм я пробвал предварително и първоначално бях доста неприятно изненадан, тъй като въдицата ми се стори доста "лигава". Но след като направих един риболов с нея, промених мнението си. Според мен пръчката е доста приятна за водене на дребни воблерчета тип "миноу" (и не само), с добра чувствителност и ниско тегло. Като недостатък мога да изтъкна качеството на заливане на водачите - личат изпъкналости по повърхността на лака.

За втората въдица е изписано много, но в резюме... има доста по-голям ресурс от TRS66LF2. С нея съм хващал щучка, около 1,5 кг, като не съм имал проблем при ваденето, независимо от буния и нрав. Мисля, че с успех ще се справи и с по-големи риби.
Предимства:
Пъргава въдица, като определението Fast и приляга напълно (за разлика от TRS66LF2).
Сравнително лека, на достъпна цена. Покрива голям диапазон на изхвърляните примамки.

Недостатъци:
Няма да можеш да чувстваш най-леките УЛ примамки.

Поздрави и успех в избора!

ПП: Без капчица сарказъм - ако можеш да си го позволиш, вземи и двете!
За глухия всички, които танцуват, са луди.
Festina lente!
Osi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Osi »

St.Croix TRS70MLF2 2.13 3.5 - 14.2 и Rioby Zauber 1000. Защото ползвам St.Croix PS70MLF2 2.13 3.5 - 14.2 и Rioby Zauber 1000 и съм доволен от съчетнието - върши работа в моя (твоя) случай, здраво, надеждно.
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Айде да се изходя от моето си виждане .

Само St.Croix TRS66LF2 се доближава до търсеното в темата . Другите две са перфектните универсални въдици със строй МЛ . Лично на мен този Триумф ми идва малце "лигав" но си споменал думичката Авид да не се споменува . Това че е по-мек по принцип не е недостатък , просто натягаш малко повече аванса и всичко е на шест . На него Заубера ще дойде тежичък и остава само Сюрона в най-малкият му размер . Брейд . В случаят бих препоръчал Сасаме 0.16мм .

От другите две естествено че бих заложил на Премиера но вече не иде реч за лайт еле па за ултра лайт такъм . Тук имаме поне според мен перфектната универсална въдица в съотношение цена / качество . Балансира се със Заубера като не мисля че ти трябва 2000 , само да слагаш подложки на влакното . Значи остава варианта 1000 или Сюрона в размер 20 . Тук вече бих препоръчал този брейд http://shop.fishing-tackle.bg/lines/sun ... er-pe.html в размер 15 либри за да си го ползваш спокойно с въртележки всякакви .

Пак да повторя - това са две съвсем различни въдици . Едната е за по това което питаш , другата за универсален риболов навсякъде .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
useit
новобранец
новобранец

Мнение от useit »

Така....... Малко предистория, надявам се полезна.

Като дете съм ловял на спининг 5-6 пъти кленочета, ама тогава (преди 20 години :shock:) сигурно и на бастун щяха да се хващат. Тази пролет като на шега влезнах в един рибарски магазин и незнам защо загледах воблерчетата - малки 2см (1-2гр) някакви китайчета за по 2лв.Купих си 5бр. В началото на март си джиткам по реката и си мятам на рибка с един дърт, безименен телескоп 2,60м, с разхлабени водачи и някаква макара на цената на 1кг сирене с 0,18 монофил. Капото беше почти сигурно и седнах в тревата до един дълбок бързей. Викам си я сега да видим що е това воблер и има ли то почва у нас. Закачам първото китайче дето ми хареса на цвят и опит за кастинг - 5м по теченито :-). Аз обаче твърдоглав и замятам пак с все сила - този пат пръчката се сгъна като сопол и варха се заби във водата. Луд умора няма - трети опит със замах и почти се получи на 15м. За първи път видях как играе воблер с трептенето на малка рибка и усетих някакво напрежение във върха на пръчката от съпротивлението на воблера. Четваро хварляне горе-долу далече ама не и точно. Стана ми интересно и започнах да пробвам с бързо и бавно водене да налучкам как е най добре. На около 3м вече от мен един 0,500гр юнак така рязко ми драпна, че за малко да изтарва гегата. Знаете какво следва - адреналин, треперене, радост в душицата, вълнение и все такива неща. Последваха още 3 риби и 5 посяти по клоните воблера. След няколко дни пак на реката с въпросния такъм и 2бр салмо хорнет. вързвам първото хорнетче (бях още непросветлен за карабинките) и цоп във водата на една пръчка разстояние за да му видя играта. Обаче една 0.800гр американка също го видя. Сигурно и зъболекар не дърпа толкова рязко и силно като мене. Изненадата ми беше толкова голяма ,че забравих за всякакви чалъми и мурафети в роболова, все едно някой иска да ми вземе въдицата. Изтеглих я на брега скоропостижно и се откачи, а аз отгоре като котарак. Като се сещам сега за тази случка и ми става едно прияно такова и умирам от смях като се сетя каква паника бях. От тогава насам е тази "краста"
Видях, че с този такъм такъв риболов НЕ става. Заприходих си едно китайче с два върха 5-25 и 10-30 (май имаше тема за него тука) и една малка макаричка на Окума. Ей бога ми тва е съвсем друга работа - риболова кеф. Обаче с 0.18 монофил нещо много взех да давам фира с примамките. Време беше за плетено влакно, ама викам да не скачам веднага в дълбокото си взех някакво за 15лв 0,14 (0.25 поне реално)и около 6кг със стегната и груба оплетка. Намалих драстично загубата на примамки и такъмчето се справи на ура с 2кг щука.
Обаче както се казва апетита идва с яденето - имах излет с колега дето с неговия такъм прави кастинг с хвърляне от долу дето аз с монофила и горно замятане трудно бих постигнал. Викам си тука има нещо не както тябва и по-добре да питаме преди да се "оженим" :-). И така последва много четене тука.

Нещата придобниват следния вид:
Павел Иванов пак е най-прав (Искрено благодаря)
За L към ML въпросното китайче си е супер. Може би ще го огрее едно Sunline Super PE
Трябва ми по UL към L вариянт, а именно:
"
Само St.Croix TRS66LF2 се доближава до търсеното в темата . Другите две са перфектните универсални въдици със строй МЛ . Лично на мен този Триумф ми идва малце "лигав" но си споменал думичката Авид да не се споменува . Това че е по-мек по принцип не е недостатък , просто натягаш малко повече аванса и всичко е на шест . На него Заубера ще дойде тежичък и остава само Сюрона в най-малкият му размер . Брейд . В случаят бих препоръчал Сасаме 0.16мм .

Благодаря и на останалите колеги за мненията.

И извинявайте ако леко съм досадил :-)
useit
новобранец
новобранец

Мнение от useit »

Днес бе бойното кръщение на новото ми снаряжение (St.Croix TRS66LF2 2.01 1.8 - 8.9 Shimano Technium 1000 FB):
Късния следобед се изтипосах на реката и от високото гледам едни хубави, мерни кленове :shock:. Пълзешком, като сръбски партизанин зад едно дърво и се започна едно мятане на няколко хорнетчета, голдита, йо-зурита, мепсчета 1чки, еййййййй неще и неще :evil: . А пък ги виждам тупалките (по-моему около килцето). Дори и подгонване нямах. В миг на отчаяние свежа мисъл в картуната проблесна - голяма риба на голяма блесна. Сложих единствената Аглиа 2 дето имам и третото замятане покрай едно паднало дърво във водата и удар. Пръчката се сгагна а аванса каза бзззззззззззззззз-з-з-з... И тука вече знаете какво следва :) ту наляво ту надясно и след 10 мин на брега беше една 55см щукичка. Такъма се справи просто прекрасно и загатна за потенциала, който има в борбата и с може би по-големи рибоци.
И то какво се получи - нерде клен нерде щука.
Прикачени файлове
20110823_0031.jpg
20110823_0031.jpg (91.45 KiB) Преглеждано 3497 пъти
Аватар
A.S.H
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от A.S.H »

Страхоттен старт колега! :smt023
Още и по-големи ти пожелавама:D
Аватар
sandista
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от sandista »

Класна риба :)
Все по-големи ти желая :)
Аватар
aphala
новобранец
новобранец

Мнение от aphala »

:) Чудесно бойно кръщене на новата придобивка колега.
Късмет!
Аватар
f1team
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от f1team »

Хубава риба....и хубава блесна. Поддържай си я в наличност. Тая блесна няколко пъти ми спаси капото и не само на мен.
няма бивш пе**раст, бивша к**ва, бивш предател, бившо ченге и бивш негър (единственото изключение беше МАЙКЪЛ ДЖЕКСЪН)!
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”