Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Спининг комплект UL/L (Пръчка Макара Влакно)
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Спининг комплект UL/L (Пръчка Макара Влакно)
Привет колеги.
Дойде времето да се обзаведа с ново снаряжение.
Моля да ме извините, ако вече ви е писнало от обсъждане на подобни теми, или е в неправилния раздел, или че не съм чел достатъчно. Знаете как е, когато мухата в главата каже бръммммм. Надявам се да съм бил достатъчно конкретен в следната дилема:
РИБИ:
Риболов на клен и пъстърва.
ВОДОЕМИ:
Реки. Малки до средни. Основно област Бургас (Луда Камчия и странджанските потоци)
ПРИМАМКИ:
Малки воблери (Goldy Vibromax, Salmo hornet, Ecogear CK) 1.5-5см до 5-7гр, блесни 0,1 най-много 2 номер(мнооого рядко).
ТЪРСИ СЕ:
Пръчка.
Макара
Плетено влакно.
БЮДЖЕТ:
<=400 лв
ЗА ВЪДИЦАТА (целия комплект):
Да работи добре с посочените примамки и плетено влакно(пръчка, макара). Търси се максимален кастинг при замятане отдолу(с плетено влакно и горните примамки).Да се получи добре балансирана, лека и бърза въдица с върхова акция на пръчката.Издържливост (във всички вариянти-пръчка, влакно,макара) до 6-8кг.
Дължина 2-2.20м Sic водачи.
След двуседмично четене на форуми и ревюта, съвети, мнения, успях някак си, така да се каже, да придобия ориентация.
Наясно съм, че неможе ""пръчката" до края и душата в рая". Колко хубаво би било да мога да си позволя примерно ей така за кефа един Legend Elite Spinning или Avid със Stella например
.
Благодарение на безграничната компетенстност на Павел Иванов, sestrata и всички пишещи и споделящи тук колеги (златни сте пичове), сведох избора си до следното:
И блокирах вече. Моля ви дайте някакви по конкретни и обосновани съвети.
Пръчка:
St.Croix TRS66LF2 2.01 1.8 - 8.9
St.Croix TRS70MLF2 2.13 3.5 - 14.2
Sert EXCEED SPX 2.10 2-7
Коя от трите пръчки да/не избера. Защо?
Макара:
Rioby Zauber 1000 или 2000
Abu Garcia Soron STX10 или STX20
Коя да/не избера. Защо?
Влакно: 8lb - 10lb -12lb?
Varivas Модел?
Power Pro
Sunline Super PE
Кое влакно да/не избера. Защо? Ще се мятат и малки въртележки.
Разбира се приемам и други предложения.
Много се надявам темата да послужи и на други дезориентирани като мене:-) в същата конкретна ситуация.
Дойде времето да се обзаведа с ново снаряжение.
Моля да ме извините, ако вече ви е писнало от обсъждане на подобни теми, или е в неправилния раздел, или че не съм чел достатъчно. Знаете как е, когато мухата в главата каже бръммммм. Надявам се да съм бил достатъчно конкретен в следната дилема:
РИБИ:
Риболов на клен и пъстърва.
ВОДОЕМИ:
Реки. Малки до средни. Основно област Бургас (Луда Камчия и странджанските потоци)
ПРИМАМКИ:
Малки воблери (Goldy Vibromax, Salmo hornet, Ecogear CK) 1.5-5см до 5-7гр, блесни 0,1 най-много 2 номер(мнооого рядко).
ТЪРСИ СЕ:
Пръчка.
Макара
Плетено влакно.
БЮДЖЕТ:
<=400 лв
ЗА ВЪДИЦАТА (целия комплект):
Да работи добре с посочените примамки и плетено влакно(пръчка, макара). Търси се максимален кастинг при замятане отдолу(с плетено влакно и горните примамки).Да се получи добре балансирана, лека и бърза въдица с върхова акция на пръчката.Издържливост (във всички вариянти-пръчка, влакно,макара) до 6-8кг.
Дължина 2-2.20м Sic водачи.
След двуседмично четене на форуми и ревюта, съвети, мнения, успях някак си, така да се каже, да придобия ориентация.
Наясно съм, че неможе ""пръчката" до края и душата в рая". Колко хубаво би било да мога да си позволя примерно ей така за кефа един Legend Elite Spinning или Avid със Stella например

Благодарение на безграничната компетенстност на Павел Иванов, sestrata и всички пишещи и споделящи тук колеги (златни сте пичове), сведох избора си до следното:
И блокирах вече. Моля ви дайте някакви по конкретни и обосновани съвети.
Пръчка:
St.Croix TRS66LF2 2.01 1.8 - 8.9
St.Croix TRS70MLF2 2.13 3.5 - 14.2
Sert EXCEED SPX 2.10 2-7
Коя от трите пръчки да/не избера. Защо?
Макара:
Rioby Zauber 1000 или 2000
Abu Garcia Soron STX10 или STX20
Коя да/не избера. Защо?
Влакно: 8lb - 10lb -12lb?
Varivas Модел?
Power Pro
Sunline Super PE
Кое влакно да/не избера. Защо? Ще се мятат и малки въртележки.
Разбира се приемам и други предложения.
Много се надявам темата да послужи и на други дезориентирани като мене:-) в същата конкретна ситуация.
-
- сериозен играч
Re: Спининг комплект UL/L (Пръчка Макара Влакно)
Аз имам първия мидел St.Croix TRS66LF2 2.01 1.8 - 8.9 и мога да кажа, че си е перфектна пръчка. Използвам я за клен и пъстърва и до сега не съм имал проблем с нея. Мога също да кажа, че е много идиотоустойчива, което не е малко предимство.
За нуждите за които я използвам и за цената си не бих я разменил за никоя друга. Без проблем на Искъра с meps2 си замятам на отсрещния бряг, но с подходящо влакно, ако и да е 2.01 м.

Здравей, колега!
Мога да дам мнение относно St.Croix TRS66LF2 2.01 1.8 - 8.9 и Премиера на 2.13, който мисля, че не се различава коренно от втората посочена от теб въдица(St.Croix TRS70MLF2 2.13 3.5 - 14.2).
Закупих си TRS66LF2 от онлайн магазин, без да съм я пробвал предварително и първоначално бях доста неприятно изненадан, тъй като въдицата ми се стори доста "лигава". Но след като направих един риболов с нея, промених мнението си. Според мен пръчката е доста приятна за водене на дребни воблерчета тип "миноу" (и не само), с добра чувствителност и ниско тегло. Като недостатък мога да изтъкна качеството на заливане на водачите - личат изпъкналости по повърхността на лака.
За втората въдица е изписано много, но в резюме... има доста по-голям ресурс от TRS66LF2. С нея съм хващал щучка, около 1,5 кг, като не съм имал проблем при ваденето, независимо от буния и нрав. Мисля, че с успех ще се справи и с по-големи риби.
Предимства:
Пъргава въдица, като определението Fast и приляга напълно (за разлика от TRS66LF2).
Сравнително лека, на достъпна цена. Покрива голям диапазон на изхвърляните примамки.
Недостатъци:
Няма да можеш да чувстваш най-леките УЛ примамки.
Поздрави и успех в избора!
ПП: Без капчица сарказъм - ако можеш да си го позволиш, вземи и двете!
Мога да дам мнение относно St.Croix TRS66LF2 2.01 1.8 - 8.9 и Премиера на 2.13, който мисля, че не се различава коренно от втората посочена от теб въдица(St.Croix TRS70MLF2 2.13 3.5 - 14.2).
Закупих си TRS66LF2 от онлайн магазин, без да съм я пробвал предварително и първоначално бях доста неприятно изненадан, тъй като въдицата ми се стори доста "лигава". Но след като направих един риболов с нея, промених мнението си. Според мен пръчката е доста приятна за водене на дребни воблерчета тип "миноу" (и не само), с добра чувствителност и ниско тегло. Като недостатък мога да изтъкна качеството на заливане на водачите - личат изпъкналости по повърхността на лака.
За втората въдица е изписано много, но в резюме... има доста по-голям ресурс от TRS66LF2. С нея съм хващал щучка, около 1,5 кг, като не съм имал проблем при ваденето, независимо от буния и нрав. Мисля, че с успех ще се справи и с по-големи риби.
Предимства:
Пъргава въдица, като определението Fast и приляга напълно (за разлика от TRS66LF2).
Сравнително лека, на достъпна цена. Покрива голям диапазон на изхвърляните примамки.
Недостатъци:
Няма да можеш да чувстваш най-леките УЛ примамки.
Поздрави и успех в избора!
ПП: Без капчица сарказъм - ако можеш да си го позволиш, вземи и двете!
За глухия всички, които танцуват, са луди.
Festina lente!
Festina lente!
St.Croix TRS70MLF2 2.13 3.5 - 14.2 и Rioby Zauber 1000. Защото ползвам St.Croix PS70MLF2 2.13 3.5 - 14.2 и Rioby Zauber 1000 и съм доволен от съчетнието - върши работа в моя (твоя) случай, здраво, надеждно.
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Айде да се изходя от моето си виждане .
Само St.Croix TRS66LF2 се доближава до търсеното в темата . Другите две са перфектните универсални въдици със строй МЛ . Лично на мен този Триумф ми идва малце "лигав" но си споменал думичката Авид да не се споменува . Това че е по-мек по принцип не е недостатък , просто натягаш малко повече аванса и всичко е на шест . На него Заубера ще дойде тежичък и остава само Сюрона в най-малкият му размер . Брейд . В случаят бих препоръчал Сасаме 0.16мм .
От другите две естествено че бих заложил на Премиера но вече не иде реч за лайт еле па за ултра лайт такъм . Тук имаме поне според мен перфектната универсална въдица в съотношение цена / качество . Балансира се със Заубера като не мисля че ти трябва 2000 , само да слагаш подложки на влакното . Значи остава варианта 1000 или Сюрона в размер 20 . Тук вече бих препоръчал този брейд http://shop.fishing-tackle.bg/lines/sun ... er-pe.html в размер 15 либри за да си го ползваш спокойно с въртележки всякакви .
Пак да повторя - това са две съвсем различни въдици . Едната е за по това което питаш , другата за универсален риболов навсякъде .
Само St.Croix TRS66LF2 се доближава до търсеното в темата . Другите две са перфектните универсални въдици със строй МЛ . Лично на мен този Триумф ми идва малце "лигав" но си споменал думичката Авид да не се споменува . Това че е по-мек по принцип не е недостатък , просто натягаш малко повече аванса и всичко е на шест . На него Заубера ще дойде тежичък и остава само Сюрона в най-малкият му размер . Брейд . В случаят бих препоръчал Сасаме 0.16мм .
От другите две естествено че бих заложил на Премиера но вече не иде реч за лайт еле па за ултра лайт такъм . Тук имаме поне според мен перфектната универсална въдица в съотношение цена / качество . Балансира се със Заубера като не мисля че ти трябва 2000 , само да слагаш подложки на влакното . Значи остава варианта 1000 или Сюрона в размер 20 . Тук вече бих препоръчал този брейд http://shop.fishing-tackle.bg/lines/sun ... er-pe.html в размер 15 либри за да си го ползваш спокойно с въртележки всякакви .
Пак да повторя - това са две съвсем различни въдици . Едната е за по това което питаш , другата за универсален риболов навсякъде .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Така....... Малко предистория, надявам се полезна.
Като дете съм ловял на спининг 5-6 пъти кленочета, ама тогава (преди 20 години
) сигурно и на бастун щяха да се хващат. Тази пролет като на шега влезнах в един рибарски магазин и незнам защо загледах воблерчетата - малки 2см (1-2гр) някакви китайчета за по 2лв.Купих си 5бр. В началото на март си джиткам по реката и си мятам на рибка с един дърт, безименен телескоп 2,60м, с разхлабени водачи и някаква макара на цената на 1кг сирене с 0,18 монофил. Капото беше почти сигурно и седнах в тревата до един дълбок бързей. Викам си я сега да видим що е това воблер и има ли то почва у нас. Закачам първото китайче дето ми хареса на цвят и опит за кастинг - 5м по теченито
. Аз обаче твърдоглав и замятам пак с все сила - този пат пръчката се сгъна като сопол и варха се заби във водата. Луд умора няма - трети опит със замах и почти се получи на 15м. За първи път видях как играе воблер с трептенето на малка рибка и усетих някакво напрежение във върха на пръчката от съпротивлението на воблера. Четваро хварляне горе-долу далече ама не и точно. Стана ми интересно и започнах да пробвам с бързо и бавно водене да налучкам как е най добре. На около 3м вече от мен един 0,500гр юнак така рязко ми драпна, че за малко да изтарва гегата. Знаете какво следва - адреналин, треперене, радост в душицата, вълнение и все такива неща. Последваха още 3 риби и 5 посяти по клоните воблера. След няколко дни пак на реката с въпросния такъм и 2бр салмо хорнет. вързвам първото хорнетче (бях още непросветлен за карабинките) и цоп във водата на една пръчка разстояние за да му видя играта. Обаче една 0.800гр американка също го видя. Сигурно и зъболекар не дърпа толкова рязко и силно като мене. Изненадата ми беше толкова голяма ,че забравих за всякакви чалъми и мурафети в роболова, все едно някой иска да ми вземе въдицата. Изтеглих я на брега скоропостижно и се откачи, а аз отгоре като котарак. Като се сещам сега за тази случка и ми става едно прияно такова и умирам от смях като се сетя каква паника бях. От тогава насам е тази "краста"
Видях, че с този такъм такъв риболов НЕ става. Заприходих си едно китайче с два върха 5-25 и 10-30 (май имаше тема за него тука) и една малка макаричка на Окума. Ей бога ми тва е съвсем друга работа - риболова кеф. Обаче с 0.18 монофил нещо много взех да давам фира с примамките. Време беше за плетено влакно, ама викам да не скачам веднага в дълбокото си взех някакво за 15лв 0,14 (0.25 поне реално)и около 6кг със стегната и груба оплетка. Намалих драстично загубата на примамки и такъмчето се справи на ура с 2кг щука.
Обаче както се казва апетита идва с яденето - имах излет с колега дето с неговия такъм прави кастинг с хвърляне от долу дето аз с монофила и горно замятане трудно бих постигнал. Викам си тука има нещо не както тябва и по-добре да питаме преди да се "оженим"
. И така последва много четене тука.
Нещата придобниват следния вид:
Павел Иванов пак е най-прав (Искрено благодаря)
За L към ML въпросното китайче си е супер. Може би ще го огрее едно Sunline Super PE
Трябва ми по UL към L вариянт, а именно:
"
Благодаря и на останалите колеги за мненията.
И извинявайте ако леко съм досадил
Като дете съм ловял на спининг 5-6 пъти кленочета, ама тогава (преди 20 години

Видях, че с този такъм такъв риболов НЕ става. Заприходих си едно китайче с два върха 5-25 и 10-30 (май имаше тема за него тука) и една малка макаричка на Окума. Ей бога ми тва е съвсем друга работа - риболова кеф. Обаче с 0.18 монофил нещо много взех да давам фира с примамките. Време беше за плетено влакно, ама викам да не скачам веднага в дълбокото си взех някакво за 15лв 0,14 (0.25 поне реално)и около 6кг със стегната и груба оплетка. Намалих драстично загубата на примамки и такъмчето се справи на ура с 2кг щука.
Обаче както се казва апетита идва с яденето - имах излет с колега дето с неговия такъм прави кастинг с хвърляне от долу дето аз с монофила и горно замятане трудно бих постигнал. Викам си тука има нещо не както тябва и по-добре да питаме преди да се "оженим"

Нещата придобниват следния вид:
Павел Иванов пак е най-прав (Искрено благодаря)
За L към ML въпросното китайче си е супер. Може би ще го огрее едно Sunline Super PE
Трябва ми по UL към L вариянт, а именно:
"
Благодаря и на останалите колеги за мненията.
И извинявайте ако леко съм досадил

Днес бе бойното кръщение на новото ми снаряжение (St.Croix TRS66LF2 2.01 1.8 - 8.9 Shimano Technium 1000 FB):
Късния следобед се изтипосах на реката и от високото гледам едни хубави, мерни кленове
. Пълзешком, като сръбски партизанин зад едно дърво и се започна едно мятане на няколко хорнетчета, голдита, йо-зурита, мепсчета 1чки, еййййййй неще и неще
. А пък ги виждам тупалките (по-моему около килцето). Дори и подгонване нямах. В миг на отчаяние свежа мисъл в картуната проблесна - голяма риба на голяма блесна. Сложих единствената Аглиа 2 дето имам и третото замятане покрай едно паднало дърво във водата и удар. Пръчката се сгагна а аванса каза бзззззззззззззззз-з-з-з... И тука вече знаете какво следва
ту наляво ту надясно и след 10 мин на брега беше една 55см щукичка. Такъма се справи просто прекрасно и загатна за потенциала, който има в борбата и с може би по-големи рибоци.
И то какво се получи - нерде клен нерде щука.
Късния следобед се изтипосах на реката и от високото гледам едни хубави, мерни кленове

И то какво се получи - нерде клен нерде щука.
- Прикачени файлове
-
- 20110823_0031.jpg (91.45 KiB) Преглеждано 3497 пъти
Страхоттен старт колега!
Още и по-големи ти пожелавама:D

Още и по-големи ти пожелавама:D
- sandista
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Класна риба
Все по-големи ти желая

Все по-големи ти желая

Късмет!
Хубава риба....и хубава блесна. Поддържай си я в наличност. Тая блесна няколко пъти ми спаси капото и не само на мен.
няма бивш пе**раст, бивша к**ва, бивш предател, бившо ченге и бивш негър (единственото изключение беше МАЙКЪЛ ДЖЕКСЪН)!