Кука против нагълтване?

Модератор: sapuna

dimitar1914
новобранец
новобранец

Кука против нагълтване?

Мнение от dimitar1914 »

Здравейте колеги. След доста екстремен риболов за костур на радневските тецове потърсих идеи за предотвратяване нагълтването на куката. На всички се е случвало, а кръвопролитните "операции" са най-малкия проблем- страдащата риба с кука в корема е също толкова забавна колкото и сутрешен блок по някоя кабеларка. Според мен единствената част от монтажа, който може да предотврати нагълтването, е куката. Изключвам увеличаването на размера, защото в моя случай при по-големи куки, кълването почти спираше. По-удачно ми се струва да се търсят куки с по специална форма. Куките с двойна контра дали биха могли да помогнат? Вариантът да се ползват по-издължени куки също не е за пренебрегване. Въобще някой решил ли го е този проблем и с какви куки. :shock:
radn
новобранец
новобранец

Re: Кука против нагълтване?

Мнение от radn »

Те- куките са за нагълтване колега :wink:
dimitar1914
новобранец
новобранец

Мнение от dimitar1914 »

radi_milushev написа:Те- куките са за нагълтване колега :wink:
http://4.bp.blogspot.com/_1qVCj98--pM/T ... cepalm.jpg
xt33m33
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от xt33m33 »

Не искаш да бараш размера,няма да искаш да сложиш и малка 3-ка ...еми остава само 1-да си промениш монтажа да е чувствителен и да засичаш по-рано...ще хващаш по-малко риби ама няма да се наранят...
dimitar1914
новобранец
новобранец

Мнение от dimitar1914 »

xt33m33 написа:...няма да искаш да сложиш и малка 3-ка ...
3-ката е добра идея, но ми се струва, че с малките размери резултатът ще е същия. А с големите такива- идентичен с големите единични- почти нулево кълване. Не се сетих да пробвам с тройна кука, аз не че имах налични...
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Няма такива куки.За да предотвратиш нагълтването дълбоко,трябва просто да си подобриш преценката и реакцията на засичане.
Аватар
jale
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от jale »

На жива рибка ли ги ловиш
dimitar1914
новобранец
новобранец

Мнение от dimitar1914 »

Да, на змийорка. Костурът като ги види и откача- сърба ги като спагети. :mrgreen:
Аватар
Коце ©
фен клуб-скобар

Мнение от Коце © »

По-къс повод колега и по-бързо засичане! Това е костур, не шаран!
Ако не стане пак - малка тройка!
Аватар
jale
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от jale »

Ако гълта много винаги закачай рибката близо до опашката и обратното ако не взема добре към главата. Проверено е и действа.
patrona86
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от patrona86 »

Поразгледай малко тук: http://fishinghookschoice.com/circle-fishing-hook.html
Куката която търсиш се нарича Съркъл Хуук (Circle Hook).

http://www.google.bg/imgres?imgurl=http ... wAw&dur=42

И преди съм ги виждал, но никога не съм им обръщал внимание.Чудил съм се за какво са, но не съм питал.Сега обаче ми се наложи да се позаинтересувам от риболова на хищници и изкупих всичката налична риболовна преса в чужбина.Впечатление ми направи как във всяка статия автора казва, ако искате да релийзнете рибата, моля ви използвайте Съркали.

Идеята е ,че жилото на куката е под такъв ъгъл че не може да се забие в рибата.Ако решиш да засечеш, рибата ще избяга!Трябва да се изчака рибата да се обърне и да тръгне, след което при излизането на куката от устата ще се закачи перфектно само за устната,което прави възможно поседващото и пускане обратно пак във водата.
Изглежда лидера при тези куки е Мустад, тъй като навсякъде се продава почти само Мустад Съркал Хуук и навсякъде пише почти само за тях.

Ето обяснение за начина на закачане http://www.youtube.com/watch?v=icZwNftle4M

Нещо интересно : Productivity of Circle hooks: Recent studies carried out in New Zealand shows that in average circle hook catch about two times or 100% more effective in compare with classical (O'Shaugnessy) fishing hooks .
/Скорошни проучвания в Нова Зеландия показват че circle hook улавя два пъти повече или 100% по успешно в сравнение с обикновенната кука/

Показно нагледно : http://www.5min.com/Video/Smallmouth-Ba ... -276855076

Дано съм бил полезен
13meters.co.uk е новият дом на Селската Касапница както и на всички статии и репортажи.
Посетете и Фейсбук страницата ми 13meters
Не претендирам за високо спортно майсторство.
Ръководя се от принципа "Риболовът е за разтоварване,а не за натоварване!"
dimitar1914
новобранец
новобранец

Мнение от dimitar1914 »

Ами да. Имало значи. Благадарности на колегата patrona86. По-особеното на тия куки е че се нагълтват отново, но при потегляне на рибата (както в моя случай с костура) куката се изплъзва от глътката на рибата и се закача за устната. Хитро и полезно. Остава само да си намеря такива куки и полазвам радневските гьолове. :D
Аватар
М. Сталев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от М. Сталев »

Колега решението е по къс повод,както са ти казали и във по горните постове,аз имах такъв проблем със шараните на един платен язовир които взимаха много стръвно и нагълтваха куката чак до корема,сложих по големи куки пак същата работа ,и чак когато реших да експериментирам със дължината на повода си реших проблема
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовни такъми”