Въпроси и само въпроси относно костура

Модератор: sapuna

tedo43
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Въпроси и само въпроси относно костура

Мнение от tedo43 »

Здравейте, имам доста въпроси относто костура:
1.По това време когато язовирите са бистри одачно ли е да се използват воблери, блесни и др. примамки?
2.Какви да са воблерите (кленски или щукарски)?
3.Какви рибета да използвам?
4.Колко пари струват и колко дни живевят в бидона въпросните рибета?
Споделете с как да закача рибето и още относно монтажа.
Искрено ще ви бъда благодарен ако отговотите бъдат споходени от снимков материал.
Поздарави и най-важното наслука! :)
Хвани, Снимаи, Пусни!!!!
Трите мои правила
Аватар
Whassup
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Въпроси и само въпроси относно костура

Мнение от Whassup »

Здравей, изобщо не знам кой знае какво по тая тема относно костура, но понеже това лято го ловя в един язовир, ще споделя. На воблери, дълги 4 см. се хващат костури 2 пъти по-големи от него :D На живо рибе (слънчак, в язовира има доста) не пипа. На част от слънчака на тапа си взима без проблеми. А относно размера на воблерите и блесните, по-добре да е с по-малки, за клен например. Пак казвам, почти нищо не разбирам от риболова на костур, просто мое мнение ;)
tedo43
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tedo43 »

Whassup написа:Здравей, изобщо не знам кой знае какво по тая тема относно костура, но понеже това лято го ловя в един язовир, ще споделя. На воблери, дълги 4 см. се хващат костури 2 пъти по-големи от него :D На живо рибе (слънчак, в язовира има доста) не пипа. На част от слънчака на тапа си взима без проблеми. А относно размера на воблерите и блесните, по-добре да е с по-малки, за клен например. Пак казвам, почти нищо не разбирам от риболова на костур, просто мое мнение ;)
Колега аз също съм нов в този вид риболов и се надявам да следиш темата с мен. Благодаря за бързия отговор.
Хвани, Снимаи, Пусни!!!!
Трите мои правила
Аватар
Whassup
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Whassup »

Дано скоро се включат и разбиращите по тази тема колеги :drinkers:
tedo43
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tedo43 »

Искрено се надявам.
Хвани, Снимаи, Пусни!!!!
Трите мои правила
riibok
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от riibok »

Бягай си накупи силиконови туистери и шадове до към 5 сантиметрови,джиг глави 3-5 гр.и почвай пробите.Костур може да се лови целогодишно на изкуствени примамки!
За монтажите на рибе другите да те светнат :wink:
КОЛКОТО И ДА СЕ ВЪРТИШ-ЗАДНИКЪТ ТИ СИ ОСТАВА ВСЕ ОТЗАД!
Аватар
sunnen
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от sunnen »

Както ти спомена колегата - костур се лови целогодишно на изкуствени примамки.
Блесни от 0 до 3ти номер взима костура. Той е лакома риба и не е проблем за него дори да нападне риби почти неговия размер. Воблери, най-често от 2.5 до 6-7 см можеш да ползваш. Рибката се закача напречно през гръбната перка, но не дълбоко да минеш и през корема. Казвам напречно, а не по дължина на рибката. По този начин рибката мърда и дразни костура. Купуваш си щипок или т.нар. гамбузи. дълги са около 5,6,7 см. Живеят толкова дълго, колкото самият ти им създадеш условия. Ако имат помпичка за въздух и чиста вода, ще ти изкарат. Ако са в бидонче, нямаш шанс за много дълго. Моят съвет е, да си отделиш 6-7лв и да си купиш рачило, По този начин ще си спестиш пренасянето на бидончета с вода и да ти умират рибки. В средата на рачилото слагаш топка хляб, след което като го извадиш от водата си набавяш нужния брой рибки, и по този начин, винаги ще ти е прясна и жива стръвта.

Поздрави Любо
Аватар
Вуйчо-Ваньо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Вуйчо-Ваньо »

Напълно съм съгласен с колегата sunnen за рачилото.Иначе най - голям успех в улова на костур съм имал на дънен монтаж със симеон.Има ли костур в язовира - това ще го изкуши със сигурност.
Изображение
Изображение
tedo43
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tedo43 »

Вуйчо-Ваньо написа:Напълно съм съгласен с колегата sunnen за рачилото.Иначе най - голям успех в улова на костур съм имал на дънен монтаж със симеон.Има ли костур в язовира - това ще го изкуши със сигурност.
Къкъв е този дънен монтаж моля опиши го.
Хвани, Снимаи, Пусни!!!!
Трите мои правила
Аватар
Вуйчо-Ваньо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Вуйчо-Ваньо »

tedo43 написа:Къкъв е този дънен монтаж моля опиши го.
Монтажа е много прост.Най - отдолу на монтажа връзвам олово,а примерно на 1 метър по - горе правя клуп и на него закачам около 40 - 50 сантиметра повод(обикновено го правя от тънко плетено влакно,за да не се протрива лесно).Кука примерно 8-ми номер(може и по - голяма) и на нея закачаш симеона през гърба между гръбната перка и гръбнака.Той е много издържлив. :lol: След това мяташ,слагаш едно звънче и...дръжте се костури. :lol: :lol: :lol:
Желая ти слука,приятелю.Дано съм бил полезен.
Изображение
Изображение
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Относно изкуствените примамки, за мен най успешната за костур е цикадата. Сложа ли цикада ги къртя, но проблема ми е, че освен костур да сега друго не съм закачил с нея. Работи добре както с равномерна проводка, така и с паузи, а също и с отвесно помпане.
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Зима ще дойде.Ако си от"ненормалните" като мен,които не се съобразяват с "откриване" и "закриване",ами ходят на риба целогодишно,ти препоръчвам да си набавиш клатушки от 3 до 12-15 грама,"ДАМ" и неизвестни "Кучи марки",в смисъл проста" Чайна-майн",с цени до от 2 до 5 лева парчето и да пробваш в дълбоките незамръзващи места.Замяташ от брега,броиш до 10 за дълбочини от порядъка на 8-12 метра и започваш да навиваш с неравномерна проводка.Кълват едри тлъсти раирани простаци,като не е изключено да се включи и някоя бяла,ако има такива в съответния язовир.
tedo43
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tedo43 »

Друг въпрос, при първо къване ли да засичм костура?
Хвани, Снимаи, Пусни!!!!
Трите мои правила
Аватар
sunnen
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от sunnen »

Когато си на "тежко" т.е. това, което ти обясни Вуйчо-Ваньо - когато изпъне влакното и звънеца издрънчи, това значи, че рибата е захапала стръвта, и е повела, в този момент си засичаш, естествено не много силно, тъй като и оловото играе контра и противотежест на куката, и повечето случай рибата си се самозасича. Ако играеш на перо (плувка), когато кълве костура, той много рядко си играе със стръвта. В повечето случай я взима и тръгва. Тогава плувката повежда или потапя директно и ти си наред да я засечеш. Ако обаче клъвне и "пусне", я изчакай да потопи.
При изкуствените примамки няма нужда от засичане. Когато намотаваш влакното, ти навиваш блесна, воблер, цикада. Тя си е в движение и когато костура я нападне, се закача сам на тройките.

Поздрави и дано съм ти бил полезен.
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

sunnen,лекинко да кооридирам мнението ти относно необходимостта от засичане.Ако е от дълбочина за костур на изкуствени примамки,си трябва все пак яко контролно засичане.Просто не знаеш в този момент,дали не е кьорав костура и да не е уцелил уставно да налапа дълбоко примамката с все тройни или една такава тройна кука на нея.Освен това винаги трябва да се има пред вид,че може този път да не костур,а баба бяла,която ако не засечеш яко,така,че, някое от жилата на тройката да пробие твърдата й уста отвътре,няма да има успех.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”