Относно магазин за дрехи и обувки

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
Mr.Fish
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Относно магазин за дрехи и обувки

Мнение от Mr.Fish »

Здравейте, колеги.
Интересува ме дали някой от вас знае какви са необходимите стъпки, по които трябва да се премине, за да се стартира един малък бизнес в рамките на смесен магазин за продажба на нови дрехи и обувки.
Всякаква информация ще ми е от полза - под каква форма да бъде регистрирана фирмата, необходимият набор от документи,разрешителни,лицензи и всякакви други подробности и изисквания от институциите.
Ще ви помоля и за някаква прогноза относно стартовият капитал.
Поздрави!
За Отечеството работя, байо! Кажи ти мойте и аз твоите кривини, па да се поправим и всички да вървим наедно. Дякон Игнатий
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Re: Относно магазин за дрехи и обувки

Мнение от Павел Иванов »

Отзад напред да почна :roll:
Капиталът е такъв какъвто можеш да си позволиш . "Колкото повече , толкова повече" .
Ако продаваш NoName продукция не ти трябват разрешителни и лицензии , просто на етиката трябва да си пише кое къде е произведено и от какво е направено . Не като при Стортекс примерно :lol:
Фирмата във вариант ЕООД или ООД си е най-доброто решение за всичко .
Много е важно магазина да е на "вървежно" место , да е добре зареден и да има читаво обслужване .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Jechev
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Jechev »

Mr.Fish написа: Ще ви помоля и за някаква прогноза относно стартовият капитал.
Ами моята прогноза е, че едни поне 20 бона са минимум за старт.....за да приведеш един търговски обект във вид да стартираш си улетял с няколко хилядарки още преди да си отворил....почти винаги се налага някакъв ремон, след това имаш покупка на оборудване- щендери.... щкафове..климатик...касов апарат...манекени.....закачалки....огледала....пробна....депозит за наем....такса за регистрация на фирма....печат на фирма.....изработване и монтаж на табела с името на магазина(хубаво е да има име все пак :wink: ).....грубо до тук са 5-6хиляди поне, ай с някакви втори употреби може и по-малко да излезе, но въпрос на късмет да намериш....
За фирмата, г-н П.Иванов сподели, че най-подходящата форма е ЕООД и ООД, следователно посещаваш Агенцията по вписвания и там на входа и би следвало да има всички необходими формуляри и декларации и указания нужни за регистрация , вземаш си по един брой и си ги попълваш, харесваш си някоя банка и си внасяш уставен капитал с каквато сума ти е на сърце, като минимума е 2лв....и те така.......един съвет, когато отидеш до Агенцията по вписвания да си запазиш име на бъдещата ти фирма, предварително си намисли няколко варианта за име , че ако се окаже че е заето може и да си загубиш бая време докато си измислиш друго и то да е свободно..... 8)
От към търговска гледна точка ти обръщам внимание колега, че мястото "продава", сиреч потока от хора е много важен и също от мен да знаеш, че голям магазин трудно се пълни със стока, освен ако не разполагаш с много сериозен финансов ресурс, а много малък изглежда претрупан и стоката не се забелязва от клиента, сиреч за твоите цели трябва да е нещо от минимум 20 до 40-50 кв.м търговска площ.....друго съществено е, че дрехите "поглъщат" много светлина, тъ си предвиди и повечко осветление....,което е и по-голям разход всеки месец все пак.....
Успех в начинанието, дано съм бил полезен!
п.п.Нещо важно да упомена още, ако наемаш магазин (търговски обект) от частно лице(лица),то знай, че от тази година наемателите са длъжни всеки месец да превеждат авансово данъците на наемодателите си (ако са частни лица!), сиреч около 10 процента от договорената сума, така че имай го предвид, когато наемаш магазин и някоя баба реститутка не го знае, дебело да и подчертаеш, че ако иска наем 1000лв примерно ти ще и плащаш 910лв, а останалите 90лв ще превеждаш на хазната!
Иначе, след като си регистрирал фирмата и си наел магазин, купуваш си един касов апарат(сключваш договор за подръжка с някоя фирма конечно), отиваш в ТД на НАП(по адрес на седалището на фирмата) да регистрираш апарата , след това в общината в която се намира търговския обект(те ще ти дадат формуляр, какво да попълниш и какви документи да представиш) за уведомление че отваряш еди какъв си търговски обект, находящ се еди къде си, с еди какво си раб.време, предмет на дейност и т.н. като хубавото тук е, че режима е уведомителен, а не разрешителен, както преди и това ти спестява куп нерви, време ,рушвети и такси за разни лицензи, разрешителни и бла бла !
Ще отбележа още, че когато(ако) поставиш някаква реклама, или надпис на фасадата на магазина, трябва да представиш арихитектурен проект за надписа(рекламата) и разрешение на собственика(собствениците) и да го регистрираш в общината(таксата е еднократна, но глобите са системни ), също така е добре да сключиш договор с фирма за трудова медицина, дори и сам да си си служител/работник, с пожарната не си прави шега също и си купи един-два пожарогасителя на първо време докато ти се представи местния пожарникар и започне да ти чете лекция за разни инструкции за пожарна безопаснот и какво не си спазил и прочее .......
Ако цял живот се взираш в едно лайно, то цял живот ще ти мирише!
Джоко Росич

Алкохола не решава проблемите....млякото също.
Изображение
Аватар
Mr.Fish
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Mr.Fish »

Благодаря ви сърдечно за цялата информация,която ми предоставихте! Сигурен съм,че изказаните ваши мнения са най-изчерпателната информация от всички форуми в интернет свързани с подобна тема!
БЛАГОДАРЯ ВИ,знаех си,че в nariba.com ще открия най-точната информация,както и друг път съм се убеждавал относно други въпроси!
Смело заявявам,че този форум е истинска енциклопедия и писателите тук са най-отзивчиви и коректни!
Бъдете здрави и наслука!
За Отечеството работя, байо! Кажи ти мойте и аз твоите кривини, па да се поправим и всички да вървим наедно. Дякон Игнатий
Аватар
franky
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от franky »

Да вметна също, че когато наемаш помещение е важен и неговия статут.
Ако решиш да преустройваш напр. вход или апартамент в търговски обект, ще се вкараш в още разходи и приключения.

За надписите и рекламите на фасадата, за които е писал колегата Жечев - мисля, че има разлика между рекламни и указателни тебели. Ако табелата е поставена на самата фасада, без да стърчи нагоре и настрани и указва само дейността на обекта, без да прави някаква реклама, май се води указателна и не е необходимо да се узаконява. Не съм 100% сигурен за това, но така ми каза архитекта, който ми прави проекта за преустройство и аз лично не съм го правил.

За стартовия капитал мога да кажа само, че винаги излиза повече от очакваното :lol:
Така че, каквото и да сметнеш и колкото и да си сигурен, добави някакъв процент резерва.

Разгледай и тук, има доста информация:
http://www.oborudvane-magazini.com/files.php
Щастието се гради от малки радости, а не от хазартни попадения.
Аватар
pacho69
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pacho69 »

Колега, най-евтиния начин е да си направиш онлайн магазин. Един домейн, една Joomla с малко дизайн, 50-60 лева за годишен хостинг, рекламка в Нариба.ком и си 6 без десет.
По-голям шаран от рибаря няма...
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”