Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Въпроси и само въпроси относно костура
Модератор: sapuna
Re: Въпроси и само въпроси относно костура
С едно малко допълнение-щом потопи плувката изчакай 2-3 сек. и тогава засечи!sunnen написа:.........Ако играеш на перо (плувка), когато кълве костура, той много рядко си играе със стръвта. В повечето случай я взима и тръгва. Тогава плувката повежда или потапя директно и ти си наред да я засечеш. Ако обаче клъвне и "пусне", я изчакай да потопи.

Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
Благодаря на хората, които ме допълниха
сега отговора е повече от ясен. Все пак са къде, къде по добри рибари със стаж от мен.
Поздрави Любо

Поздрави Любо
-
- новобранец
tedo43 написа:Друг въпрос, при първо къване ли да засичм костура?
из4акай да потопи цялата плувка и токава заси4а6 тои сам 6те си се хване

-
- научил се да хвърля
По точно при искуствените примамки.d.k.alekov написа:tedo43 написа:Друг въпрос, при първо къване ли да засичм костура?
из4акай да потопи цялата плувка и токава заси4а6 тои сам 6те си се хване
Хвани, Снимаи, Пусни!!!!
Трите мои правила
Трите мои правила
- Shag
- вече хвърля и на тежко
Напълно съм съгласен. Контролното засичане си е необходимо винаги. Пример от моя много оскъден опит ще дам. Бях тръгнал за щука и точно когато прибирах Аглията 4-ка, на щукарското ми място, нещо заби зверски. Засекох и направо изкъртих джуката на костура. Хвърлих го на брега директно от засичането. Мястото е обрасло и винаги ми дава близо до брега, пояснявам, за да не се притеснявате за дребосъка - малък беше полета. Звяра беше не повече от 10-12 сантима, а както казах блесната беше голяма. Върнах го макар да беше с разцепена джука и не вярвам да е оцелял, но все пак бях превъзбуден от удара, а и бях тръгнал за щука. По-късно имах още 2 удара от костур на блесна. Още един на същата аглия и друг на двойна блесна. За жалост ни една щука не удари. Костура, ако е във водоема и е гладен ще кълве на всичко що мърда, ако го примамиш - лични наблюдения.INCUBUS написа:sunnen,лекинко да кооридирам мнението ти относно необходимостта от засичане.Ако е от дълбочина за костур на изкуствени примамки,си трябва все пак яко контролно засичане.Просто не знаеш в този момент,дали не е кьорав костура и да не е уцелил уставно да налапа дълбоко примамката с все тройни или една такава тройна кука на нея.Освен това винаги трябва да се има пред вид,че може този път да не костур,а баба бяла,която ако не засечеш яко,така,че, някое от жилата на тройката да пробие твърдата й уста отвътре,няма да има успех.
-
- научил се да хвърля
tedo43 написа:Здравейте, имам доста въпроси относто костура:
1.По това време когато язовирите са бистри одачно ли е да се използват воблери, блесни и др. примамки?
2.Какви да са воблерите (кленски или щукарски)?
3.Какви рибета да използвам?
4.Колко пари струват и колко дни живевят в бидона въпросните рибета?
Споделете с как да закача рибето и още относно монтажа.
Искрено ще ви бъда благодарен ако отговотите бъдат споходени от снимков материал.
Поздарави и най-важното наслука!
Колега в неделя бях на водоем който е много бистър и държи щука, костур, бабушка и естествено слънчевки.
Имаше щукари които въртяха и на воблери и на блесни но нямаха нито един удар.
Аз ползвам рибета от самия водоем в случая слънчевки. Закачам ги под гръбната перка /без да увреждам гръбнака - иначе умират/, кука №6 тънка бяла права /ако се откачат слагаш по-голяма/, подвижна плувка или ваглер, влакно 0.16 основно и 0.14 повод. Дребните костурчета почукват защото не могат да налапат рибето. Лапнал ли е рибето костура потапя и повежда плавно и когато плувката се потопи засичаш.Усети ли куката плюе. Костура най-добре дава сутрин рано и привечер през деня е по слабо активен. Моите наблюдения са, че хищната риба налита повече на рибета които има във самия водоем, а живи рибки можеш да си купуваш от риболовните магазини - за костур по-дребни /виолетки, кубинки, щипоци и др./.През топлите месеци на годината едно рачило ще ти върши идеална работа /вземи си такова което от страните има вдигната на десетина см. мрежа, така при ваденето рибките не бягат/. Успех!!!
Виж ми албума. Костура сам се закова на гръбната перка на слънчака докато го вадех.
- Vid
- кандидат преподавател
Относно за засечките, колегата го е казал точно. С леко доуточнение, все още костура е в плиткажа и се лови много успешно с въртележки №2 водени близко до дъното. За всички изкуствени примамки, проводката трябва да е бавна и с паузи. При ползване на бърза пръчка, обикновено рибата се самозасича. След месец вече можем да го търсим в дълбокото на силикон, отвесни блесни и пр.INCUBUS написа:sunnen,лекинко да кооридирам мнението ти относно необходимостта от засичане.Ако е от дълбочина за костур на изкуствени примамки,си трябва все пак яко контролно засичане.Просто не знаеш в този момент,дали не е кьорав костура и да не е уцелил уставно да налапа дълбоко примамката с все тройни или една такава тройна кука на нея.Освен това винаги трябва да се има пред вид,че може този път да не костур,а баба бяла,която ако не засечеш яко,така,че, някое от жилата на тройката да пробие твърдата й уста отвътре,няма да има успех.
Осносно това, дали да го ловим на естествени или изкуствени примамки, твърдо съм за второто. Предимствата са: при добра проводка - повече кълванета, динамичен риболов (едно е да видиш "удара" на плувката, а друго е да го усетиш в ръцете си), не се налага да купуваме стръв да мъкнем бидони и пр...
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека