Каква въдица

Модератори: Павел Иванов, sestrata

tedo43
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Каква въдица

Мнение от tedo43 »

От скоро ме мъчи един въпрос каква спининг въдица е по удачно да използвам следователно мека или твърда.
Хвани, Снимаи, Пусни!!!!
Трите мои правила
xt33m33
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Каква въдица

Мнение от xt33m33 »

Еми то според рибите и примамките ... като гледам профила ти ако ще е за щуките ти трябва нещо поне 10-30 или 15-40 гр... зависи от размера им(на щуките) и теглото ан примамките :)
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Каквато най-ти допада на теб :idea: Не теста на изхвърляне определя "твърдостта" или "бързината" на въдицата а нейната акция и строй . Примерно гега с тест на изхвърляне 10 - 30 , акция слоу е "по-мека" , бавна от такава с тест на изхвърляне 3.5 - 14гр. с акция фаст при една и съща дължина . Друг е въпроса колко реални са обозначенията на доста въдици . Не трябва да бъркаме бързата въдица с твърдата такава . Може да имаме бърза и гъвкава въдица с акция фаст и срой лайт както и твърда и тромава с акция модерейт и строй мидиъм хеви пак при една и съща дължина , примерно 2.01м. Най-важното е на теб каква въдица ти "лепне" , другото са приказки :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
aleko
новобранец
новобранец

Мнение от aleko »

Павел Иванов написа:Каквато най-ти допада на теб :idea: Не теста на изхвърляне определя "твърдостта" или "бързината" на въдицата а нейната акция и строй . Примерно гега с тест на изхвърляне 10 - 30 , акция слоу е "по-мека" , бавна от такава с тест на изхвърляне 3.5 - 14гр. с акция фаст при една и съща дължина . Друг е въпроса колко реални са обозначенията на доста въдици . Не трябва да бъркаме бързата въдица с твърдата такава . Може да имаме бърза и гъвкава въдица с акция фаст и срой лайт както и твърда и тромава с акция модерейт и строй мидиъм хеви пак при една и съща дължина , примерно 2.01м. Най-важното е на теб каква въдица ти "лепне" , другото са приказки :wink:
Говорете БЪЛГАРСКИ бре хора!
Аватар
franky
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от franky »

Говорете БЪЛГАРСКИ бре хора!
Съвсем правилно го е написал, има думи, които в случая няма как да са на български, защото езикът ни в доста отношения е по-беден от английския и това е факт. Разбира се, изключвам псувните :!:
И аз съм против използването на чужди думи, но в някои случаи се налага, особено при тематики, които не са достатъчно познати у нас и още няма смислена терминология.

По темата, моето скромно мнение е, че бързата пръчка е по-точна при замятане , по-чувствителна при водене, засича се по-добре и общо взето е по-приятна. По-лигавите пръчки изхвърлят по-добре, но по-неточно. Морят по-добре рибите, но удоволствието е по-малко. И трябва да се засича по-силно и рязко.

Въз основа на горното, за реки и обрасли водоеми, където се изисква прецизност и по-добър усет, предпочитам по-бърза пръчка. За големи открити водеоми предпочитам малко по-лигава. Но това е лично за мен, при други може да е различно.

Ето, за да не използвам "модерейт" и "слоу" , използвах "лигава" :lol:
Щастието се гради от малки радости, а не от хазартни попадения.
tedo43
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tedo43 »

По принцип си ловя щуки до кило и костури на спининг и от време на време ако се закачи някое бяло рибе.
Разполагам с shimano beast master 3-15. Много съм доволен :wink:
Хвани, Снимаи, Пусни!!!!
Трите мои правила
Аватар
jdbc
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от jdbc »

franky написа: По темата, моето скромно мнение е, че бързата пръчка е по-точна при замятане
Въпреки, че успешното боравене зависи от опита и тренировките, не съм съгласен с горното.
Според мен с бавна пръчка имаш по-голям контрол по време на замятането - т.е. до момента в който примамката се освободи от действието на пръчката и полети напред.
Аватар
stancom
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stancom »

tedo43 написа:По принцип си ловя щуки до кило и костури на спининг и от време на време ако се закачи някое бяло рибе.
Разполагам с shimano beast master 3-15. Много съм доволен :wink:
Ами ползвай си я тогава с кеф ! И наслука !
Най-добрата пръчка е тази която ти върши работа и ти доставя удоволствие ползването и ! Останалото е снобизъм :mrgreen:
Аватар
sunnen
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от sunnen »

Пускам отговора специално за колегата, който спомена да се говори на български. Аз също много мразя чуждиците и за това бях пуснал тема, но и тя май офейка. Ето ти статия, да ти стане ясно какво е Ultra Light Spining, Light Spining, Medium Spining, и така нататък.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0% ... 0%BD%D0%B3
Относно цифрите, които ти говорят колегите 10-30гр, 5-50гр, това е акцията на изхвърляне на тоягата, която използваш или по-просто казано тежестта която пръчката ще хвърли най-добре и най-правилно. Ако акцията е 10-30гр, пръчката ти работи идеално в тези капацитети (от 10 до 30грама), не че след 30 грама няма да изхвърли примамката, но отива в други стойности, които ще намалят потенциала на работата и.
За мека и твърда пръчка, предполагам се сещаш, че ти говорят за това, колко е мека самата пръчка и съответно колко корава и колко се огъва, както при изхвърляне, така и при прибиране на вече уловената риба.
Лично аз не съм специалист, напротив, има колеги, които могат, знаят и са ловили много повече спрямо мен, но съм ровил да чета, търся, и тук биха ти помогнали едва 2-3ма души.
Ако има нещо с което бъркам, нека ме поправи някой, но от всичко което съм прочел и чул, съм стигнал то това, което знам.
Аватар
franky
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от franky »

относно цифрите, които ти говорят колегите 10-30гр, 5-50гр, това е акцията на изхвърляне на тоягата
Това не е акция , а е тест на изхвърляне. И на по-евтините пръчки обиконовено изобщо не съответства на реалното, особено, когато пише 10-30гр....
jdbc написа:
franky написа: По темата, моето скромно мнение е, че бързата пръчка е по-точна при замятане
Въпреки, че успешното боравене зависи от опита и тренировките, не съм съгласен с горното.
Според мен с бавна пръчка имаш по-голям контрол по време на замятането - т.е. до момента в който примамката се освободи от действието на пръчката и полети напред.
Това беше лично мое мнение, аз замятам по-точно с бърза пръчка. По пътя на логиката - колкото по-бавна е пръчката, толкова по-голяма дължина от нея вкарваме при изхвърлянето и вероятността за разсейка се увеличава. Ако задвъдичното усторойство е свикнало с пръчката и замята перфектно, този фактор сигурно се свежда до минимум, но все пак го има. Може и да бъркам, ще бъде интересно да се прочетат и други мнения.
Щастието се гради от малки радости, а не от хазартни попадения.
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”