Дилемата : да го пусна или да ме види махалата???

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Заключено
Аватар
Local
учете се от него
учете се от него

Дилемата : да го пусна или да ме види махалата???

Мнение от Local »

С риск да се получи голям спор и голямо неразбиране пускам тази тема и ще обясня защо я пускам.

Напоследък имам чувстово че естетиката ми нещо ми се е объркала , не мога да си обясня какво гордост изпитват колегите от това да снимат риби в банята , в кухнята или на двора вече изкормени или с одрани люспи , и то не какви да е риби , а трофейни риби. Риби , които са може би вече пускани 1 или 2 пъти и отново улавяни , след като са наддали килограми. Както е правено с много от светновните рекордни риби. Искам да питам колегите без въобще да се заяждам, толкова ли е "яко" да провесиш рибата на асмата? Да я снимаш в обезобразен вид и тая грозна гледка да е гледа почти цяла България , а и не само българските интернет потребители. Какво е чувството да се върнеш в ма'алата и да се провикнеш : "Ибреее , вижте кво прасе съм 'фанал."

Незнам , аз откакто се помня съм по реки и язовири , може би вече 14-15 години станаха... винаги съм си пускал рибите обратно , с изключение на малко случаи в които съм взимал няколко мряни или пъстърви в нормата.

Не мога да разбера и проумея , постоянно мрънкаме че няма риба , че рибата намаля , че такъмите ни стават все по леки , по фини и по скъпи... постоянно Иара ни е виновна , все някой друг ни е крив.

Ала къде е парадокса... ползваме интернет, много хора от нас , предполага се че сме един вид по мъдри и умни хора , повечето от нас са модерни риболовци и осъзнават какво е удоволствието да подариш живот , па макар и рибката да е ставал за стръв (както доста надменно се изказа един колега :roll: )

Не съм от риболовците , които имат много трофеи в списъка си , но като гледам може и въобще да не бъда от тях , поради поголовното унищожаване на трофейните риби и изяждането им от махалата и родата.

Риби над 10 килограма , които хвърлят хайвер вече години , след като са достигнали полова зрялост и които ще продължат да дават живот на милиони малки рибки , като убивате една такава риба , не убивате една , а убивате милиони.

И не се сърдете когато колегите ви критикуват че тези снимки са "месарски" , защото те наистина са ... (знаете какво имам предвид) .

Искам откровено да си кажете , на кой му харесва да гледа разпорени риби и на кой не?

Искате ли да бъдат модерирани или не?
Клавиатура риба не лови!!!
Аватар
Димо Генчев
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Димо Генчев »

Това за пускането е много хубава тема.
Искам да зачекна въпроса относно кои риби е по-удачно да се пускат - по-големите, или по-малките. Защото на пръв поглед е логично да се връща дребосъка. Скоро обаче, от един приятел ловец разбрах, че се поощрявал отстрела на приплоди(малки прасета), защото възрастните, оставайки на свобода се очаква да дават живот на много други. Предполагам, същото се отнася и за рибите. Освен това, чувал съм(но нямам личен опит :oops: ), че някои видове като станат много големи губят вкусовите си качества.
Ни най-малко не искам да кажа да не се пускат малки риби, да не бъда разбран погрешно :!:

Локал, и аз много мисля, предполагам, че като види маалата НА ЖИВО "прасето" си е по-друго, може би това е несъзнателната причина...

Хайде, наслука на всички!
Не слушай какво ти казват повечето хора, защото точно повечето хора са обикновено по-глупави...
Аватар
Николай Неделков
учете се от него
учете се от него

Мнение от Николай Неделков »

Не ми се е случвало да хвана риба по-голяма от 2 килограма,но ако някой ден хвана такава и ако е амур не бих го пуснал,все пак не се размножава в България до колкото знам и няма да допринеса за популацята му,а ако е шаран,незнам,по вероятно ще го пусна,пускал съм много риби,и дори сулки които съм можел да задържа,а и малки съм пускал,защото все пак макар и хищна риба,тя ражда много повече отколкото убива.Според мен е редно да се пуска поне част от улова :roll:

Наслука колеги
http://www.krakra-fishing.com" onclick="window.open(this.href);return false;
наблюдател
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от наблюдател »

Нещо подобно исках да пусна и аз вчера, но не ми остана време.

За месарските ни прояви то е ясно. :D Темата какво и колко да задържиш е коментирана много пъти. Но какъвто и консуматор да си, снимки които изглеждат по-зле и от рибния щанд в супера са си направо отблъскващи. Вярно че не всеки си има или си носи фотото на водоема, случва се да го забравиш, но като се прибереш отдели само 5мин. за няколко хубави снимки и хем ще изглеждат по-привлекателно, хем ще си спестиш много от хулите на колегите. Загледайте се - порция изпържена риба изглежда по-добре от обезлюспен и изкормен "трофей". Аз лично предпочитам да не пусна снимка, отколкото да покажа кални или окървавени риби, или в кална кофа, или... Малко естетика ще направи и нашия живот по-красив и приятен.
Благодаря!
Аватар
AL KAPONE
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от AL KAPONE »

8) Локал ........ доста си изписъл ..... в тази тема!
Истината е очевадна, за което въобще не искам да се впускам в подробности :idea:
Но имам едно питане към теб лично и твоите колеги търговци!
:?: Продавате масово мрежи, парашути, пълно браконерско оборудване на всеки дръгливец който ви влезне в магазините и играете роли какво бива и какво не бива! същевременно като влезе браконер с пачка пари в магазина продавачите се държът все едно господ ще му каже числата от лотарията и обикновенните клиенти чакат пренебрегнати щото ще пазаруват плувки и захранка :evil:
:roll: Смисъл да се пише има винаги, но четът интелигентни хора ...... останалите се смеят като претичват по редовете на подобни постове и си продължават по старому докато има............ :idea:

Думите за даряване и отнемане на живот са много силни!!!
Маймуната е станала човек когато е започнала да яде месо!!!
КОМЕРСИАЛНОТО В ТЪРГОВЦИТЕ ЩЕ УНИЩОЖИ РИБОЛОВА !!! А НЕ Въдичарите които пускат или не пускат рибата! Както един наш колега се е подписъл ....... С въдица рибата не може да се излови :idea:
Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
Аватар
ribarq
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от ribarq »

и аз съм за пускането на някой видове риби ! но не за всички ! сега ще пиша за шарана защото 98% ходя за шаро ! имам шарани по 9-12 кг който спокойно са влизали в ваната ми и са се чипкали там :)
после какво съм направил с тях си е моя работа дорй имам снимки в галерията с тях :) показвал съм ги на колеги ! но не съм ги развявал по махалата да ме види някой ! Просто съм ги хванал от моя си язовир и съм решил да ги взема ....па някой ако ми каже защо така правиш с големите риби ? ми защото са в повече затова :!:
Дал съм хиляди левове за зарибяване на язовира после да не мога да си взема някой шаран ! няма да стане ! ! ако ходя на други язовири верно пускам си ги било големи или малки много рядко да взема някоя риба и то в рамките на разрешеното ! като искам да хващам и няма каде отивам си на язовира и кеф ти шаран кеф ти амур кеф ти каракуда червеноперка , СОМ ....
Аватар
Local
учете се от него
учете се от него

Мнение от Local »

ANGEL 123 написа:8) Локал ........ доста си изписъл ..... в тази тема!
Истината е очевадна, за което въобще не искам да се впускам в подробности :idea:
Но имам едно питане към теб лично и твоите колеги търговци!
:?: Продавате масово мрежи, парашути, пълно браконерско оборудване на всеки дръгливец който ви влезне в магазините и играете роли какво бива и какво не бива! същевременно като влезе браконер с пачка пари в магазина продавачите се държът все едно господ ще му каже числата от лотарията и обикновенните клиенти чакат пренебрегнати щото ще пазаруват плувки и захранка :evil:
:roll: Смисъл да се пише има винаги, но четът интелигентни хора ...... останалите се смеят като претичват по редовете на подобни постове и си продължават по старому докато има............ :idea:

Думите за даряване и отнемане на живот са много силни!!!
Маймуната е станала човек когато е започнала да яде месо!!!
КОМЕРСИАЛНОТО В ТЪРГОВЦИТЕ ЩЕ УНИЩОЖИ РИБОЛОВА !!! А НЕ Въдичарите които пускат или не пускат рибата! Както един наш колега се е подписъл ....... С въдица рибата не може да се излови :idea:
Значи приятелю когато говориш за нас търговците ще те помоля изрично да не включваш мен , нито магазина в който работя.

Ние Не продаваме мрежи , не продаваме парашути и всичко бракониерско , което ти си изброил НЕ го продаваме!!!

Другия такъв магазин е магазин на Мишел на "Краставицата".

За другите колеги не искам да говоря , те си знаят, не съм аз който ще ги съдя...

Ние наблягаме на спортния риболов... но нека да не се отклонявам от темата.

Приятелю , обиждаш ме! Има хора , които четат този форум и не са регистрирани , нека те да ти кажат как се отнасям с бракониерите , ти едва ли не изкара че им лижем гъзовете! Бъркаш приятелю , бъркаш , не слагай всичко под един знаменател. За да се увериш , ела лятото в магазина като отиваш на морето :wink:

Да видим бургаската бира студена ли е...
Аватар
ribarq
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от ribarq »

ANGEL 123 написа: Маймуната е станала човек когато е започнала да яде месо!!!

:smt023 :smt023 :smt023 :axe: :axe: :axe: :smt038 :smt038 :smt038 :smt027 :smt027 :smt027 :smt106 :smt106 :smt106
Аватар
Local
учете се от него
учете се от него

Мнение от Local »

ribarq написа:
ANGEL 123 написа: Маймуната е станала човек когато е започнала да яде месо!!!

:smt023 :smt023 :smt023 :axe: :axe: :axe: :smt038 :smt038 :smt038 :smt027 :smt027 :smt027 :smt106 :smt106 :smt106
открихте от къде е произлезнал човека , сега остава и да кажете как планетата ни е възникнала , такива теории , как да кажа , малко несериозни ми звучат :roll:
Аватар
ribarq
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от ribarq »

еиии човек да не прояви малко чувство за хумор .................... :!:
Аватар
AL KAPONE
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от AL KAPONE »

:lol: Локал, Предизвикваш Ме ...... и ще дойда, за мен растояния няма!

:shock: Няма за какво да се обиждаш ....... Аз говоря за търговците и теб визирам като такъв. Винаги има Лоши и Добри .... всеки сам избира какъв да е ! 8) Мисълта ми е проста ...... Докато търговците не се съберете и не направите някакъв план и не поемете някаква отговорност, скоро няма да има на кого да продавате защото ще останат само обсъжданите снимки във форума !!! :shock: Панимаеш ....

:smt017 Моите реакции са провокирани от една тема в която беше писано ........" Спрете браконерите " в множествено число и неясно от кого :shock: съответно всички писаници там си останаха (въздух под налягане) :cry:
:smt017 Когато се предлага нещо подобно трябва да се пише от собствена позиция примерно "АЗ ........" и тогава няма да има погрешни впечатления!
:shock: Аз когато кажа или обещая стоя зад думите си и ги превръщам в дела .......не очаквам друг да го свърши :roll: ....... или греша :idea:

Извинявам ти се пред всички във форума !!! :wink:
Последно промяна от AL KAPONE на Вто Юли 03, 2007 1:18 pm, променено общо 1 път.
Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
Аватар
Михалич
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Дилемата : да го пусна или да ме види махалата???

Мнение от Михалич »

Local написа: ....Искам откровено да си кажете , на кой му харесва да гледа разпорени риби и на кой не?

Искате ли да бъдат модерирани или не?
И аз реших да взема отношение по темата. :lol:
На мен лично ми харесва да гледам разпорени риби защото обичам да ги ЯМ. Поря ги най безогледно - дори още докато са си живи и изобщо ми не дреми /правело е впечатление на хора около мен/. Ако те ме бяха хванали .... не се и съмнявам какво щеше да стане /хапъл ме е чернокоп/ :lol: Не мога да понасям онея чикиджии от Сашо и Пешо :lol: и оня бунак рекс Х. дето ги целуват даже преди да ги пуснат.
НО съм на мнение че човек трябва да си вземе колкото за едно похапване, а останалото да го върне - е айде поне нещо да върне :lol: На морето - нищо да не се връща! - само моломерните рибоци :idea:

Пък относно модерирането: ЩО не пуснем една анкета и ако хората дет не им се гледа са повече - търкане! :lol: :lol: :lol:
Fly our flag, we teach them fear
Capture them, the end is near
Firing guns they shall burn
Surrender or fight there's no return
Under Jolly Roger!
TRANSKI RIBAR
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от TRANSKI RIBAR »

И малкото голями риби които съм хванал са пуснати защото това са риби достоини за уважение оцеляли през това мрежарско време а тези с сниманите шарани и амури в ваните и провесени без люспи трупове мога да им кажа че не са РИБОЛОВЦИ за каквито се мислят а просто ИЗМЕТ :wink:
Аватар
Mitak
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Mitak »

local незнам какво искаш да кажеш или да разбереш но ANGEL123 е прав докато процъвтява търговията с браконерски принадлежности няма да има риба.... това че в твоя магазин не продат такива е друг въпрос.... като не ти е приятно да гледаш изкормени риби не ги гледай.... а дали трофейните риби трябва да се пускат всеки сам си решава, неможеш да съдиш хората като са решили да си вземат рибата да си я хапнат това че ти него прави не те превръща в ангелче загрижено за популацията на рибите..... Вместо да се измисли нещо полезно ние се плюеме кой взимал рибата и кой не а междувременно мрежарите си бродят из водоемите и взимат толкова риба на един път колкото ти хващаш за месец или два....
Изображение
executor
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от executor »

Абе що всеки гледа другите какво правят,а пък не поглежда себе си?Мрежари имало,парашутисти имало,а кво ние като сме с въдици че малко риба изтребваме?Дето сума ти народ прибира маломерни шаранчета...предполагам всеки го е виждал?Ся хич не мисля да се правя на светец щото и аз хапвам по някое шаранче,но от няколко години насам всичко трофейно връщам обратно.Вземам по една риба от порядъка на 1,5-4 кг и толкова.На тия дето хапват месцето на трофеите-абе колеги,представете си че сте го върнали по живо по здраво в гьола и догодина пак го лепнете на въдицата,още по-голям.Кое е по-яко?Да го преборите пак или да сте забравили вече за него,след като отдавна сте го изсрали?
Съжалявам за израза и пак повтарям не се заяждам с никого
Последно промяна от executor на Вто Юли 03, 2007 1:51 pm, променено общо 1 път.
Stand and fight
Заключено

Обратно към “Разни”