Лодка задвижвана с педали

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

Публикувай отговор
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Re: Лодка задвижвана с педали

Мнение от jagger1 »

Методът ти Гоги, изобощо не е първобитен, защото по този метод и до днес се изработват много уникати и детайли, не че няма за тази работа машини и съоръжения, а защото простото и "първобитното" винаги са носили елементът на гениалност. Та този метод ще го има и след нас. А машинката за сега е за създаване на 3D модели, с които да се имитират и проверяват нови конструктивни решения, но не е далеч бъдещото им разпространение и в домашни условия, както това стана и с домашните принтери. Разпространението им умишлено се задържа, тъй като те са потенциални имитатори на всичко! Ако бъдат разпространени в момента, и се оборудват с материали, с които да се изработват реални детайли, първите, които ще се възползват от това са фалшификаторите. Иначе, има такива принтери, които и сега могат да правят копия 1:1. Тези принтери, обаче са под абсолютен контрол. Принтерите, до които има по-масов достъп, за сега са с ограничени възможности (умишлено) от гледна точка на материалите, с които се изработват моделите. Та не се притеснявай, гипсовата технология ще пребъде и след нас :D .
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КАЯ »

Отливането в калъп не е първобитен метод.Независимо от това от какъв материал е отливката.Правят се и високоточни отливки,без нужда от последваща механична обработка.Ако се отлива от метал калъпа може и да не е разглобяем,по метода на стопяемиат модел.След това калъпа просто се чупи.Просто с триизмерните принтери по-бързо и лесно се прави модела.Ръчната изработка на модел е бавна и скъпа.Най-скъпото на запад е ръчният труд.
gogibo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gogibo »

КАЯ, при мен излезе евтино откопирването на винта,защото ползвах готов модел
на винт от Евинруд ,благодарение на колегата Сампо,който ми го предостави.
Преди време изработвах "дъски" за уиндсърфове,както и отливах консумативи
за тях в различни ,собственоръчно изработени матрици,някои от алуминий,а други
от гипс.От тогава имам останала смола/25 кг с нисък вискозитет/,която ползвам до ден
днешен за кво ли не. Отливал съм си даже-воблери, които са ми донесли много
емоции и трепет при влачене/разбирай добри резултати/.
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КАЯ »

gogibo,Достатъчно е да се погледне калъпа ти, за да се разбере, че имаш опит с тези неща и може да си полезен на колегите с опита си.
gogibo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gogibo »

КАЯ, благодаря ти за оценката! Аз няма какво да крия. Ще се радвам да бъда
полезен на колегите ни, с каквото, от опит и идеи съм създал за себе си през годините.
Живеем кофти живот и най-ми е гот,като измисля нещо,което не струва пари,а
върши работа и при това-безотказно. С пари всеки може...,ама за мен кефа е да измислям
и изработвам странни и практични неща не само за риболова и къмпингуването,но това е
друга тема.Имам много теми за споделяне в тая насока,но едно по едно, за да е интересно
на аудиторията.Пък и сега не е сезон за писане.Всеки гледа въдицата и водата.Малцина
са творчески-заинтересуваните/знаем се/. Поздрави и наслука !
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

То и една риба,да я е.а,никаква я няма.Жегите направо те убиват,ако няма сянка и ветрец си е направо мор :lol: :lol: :lol:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
gogibo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gogibo »

Още малко време и жегата ще е спомен,ама лошото е ,че водата навсякъде пада и
рибата е на дъното,а и няма апетит.
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Идва златната есен, а с нея и златните рибки :D . Искаме хубаво време, ама рибата от началото на сезона е в дълбокото. Поне на Диканите - над 7 метра дълбочина :( . А и не и се хапва от нашите примамки. Та иде есен, а с нея и надеждата за по-успешен риболов. :drinkers:
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
gogibo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gogibo »

Джагър, бях в събота и неделя на Искъра-пълно е с водорасли близо до брега.Дори да хванеш нещо-няма вадене.Толкова чак не съм виждал покрай брега и не ми е ясна
причината за развитието им.
Аватар
navi71
новобранец
новобранец

Мнение от navi71 »

Лодката с педали е измислена от американците от Hobie и е с голямо КПД:

http://www.hobiekayaks-varna.com/
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

gogibo написа:Джагър, бях в събота и неделя на Искъра-пълно е с водорасли близо до брега.Дори да хванеш нещо-няма вадене.Толкова чак не съм виждал покрай брега и не ми е ясна
причината за развитието им.
Слънце, обилна светлина и топла вода. Ако са от онези - аквариумните водорасли, които се късат лесно и се носят по водата, спасение няма. Завъдят ли се, там ще си останат. Под водата стигат на височина от дъното до 2.00-2.50 метра. Като хвърлиш, захранката пада сред тях, а ти си чакай и си мисли, че си подхранил. На Диканите миналата и по-миналата година, водораслите бяха завзели почти 2/3 от язовира. Бяха като огромни торфени петна на повърхността. Само тук-таме дупки (специално за заливът при устието). Там, където не се виждаха и бяха под повърхността, височината им от дъното беше от 1.50 до 2.00 метра. Сонарът едвам намираше чисто място. Тази година почти ги няма или по-точно, много по-малко са и са по-дребни, а и не се показаха отгоре. Та тази година е по-добре. Като цяло обаче, няма спасение от тях. По едно време се бяха развъдили и едни жилави (с големи листа). Не можеш да ги скъсаш. За тях си вързвах преди две години лодката вместо котва :lol: . Слава богу, сега ги няма, ама пък няма и за какво да се вържа сега :lol: . Природа.
Аватар
Вехтия
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Вехтия »

Дорогие друзья! у дома имам детайл, изработен на такоф принтер, и категорично ви съветвам - не си турайте на лодка нещо, изработено от туй. Това са само провизорни модели - демек, става за гледане, онли.
Инак са впечатляващи. Но полимерът, от който се строят, няма нужните конструктивни параметри, за да работи под натоварване.
Инак, ако ви требе - "Билборд Принт", в топлата връзка под НДК-то. работи с три вида полимер, вкл. може да ги ползва едновременно в един макет.
Леми изда бест, батт айем мачбеда'а . Ррок-ан-рол, Пенке-ле !!
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Вехтия написа:Дорогие друзья! у дома имам детайл, изработен на такоф принтер, и категорично ви съветвам - не си турайте на лодка нещо, изработено от туй. Това са само провизорни модели - демек, става за гледане, онли.
Инак са впечатляващи. Но полимерът, от който се строят, няма нужните конструктивни параметри, за да работи под натоварване.
Инак, ако ви требе - "Билборд Принт", в топлата връзка под НДК-то. работи с три вида полимер, вкл. може да ги ползва едновременно в един макет.

Здравей колега. То, това, че детайлите, изработени с такъв принтер са само за моделиране е ясно. Тък ставаше на въпрос (за принтерите), че с тяхна помощ можеш да си моделираш детайл, който или да изпробваш, за доуточниш параметрите на детайла, или за изработване на модел, от който да изработиш истинският детайл. Тези принтери изработват детайли, за моделиране. Е, някои детайли могат да бъдат използвани и 1:1 и директно (зависи от детайла), но презъмцията е за моделиране на идеите и процесите, за проверка на това, което си замислил. Пак повтарям, това не са детайли, които се изработват за директна употреба, но за някои цели, тези детайли са незаменими. Между другото, някои от принтерите се предлагат като "самовъзпроизвеждащи се"!!!. Или, казано по друг начин, детайлите, които са произведени с този принтер (голяма част от тях), могат да бъдат използвани директно за изработването на друг принтер-близнак!. Та зависи от детайла, зависи от предназначението, зависи.... Все пак, съобразяваме се, че риболовът не е архитектърен модел на сграда и т.н. Но детайли, изработени директно по този метод, могат да се използват директо по предназначение (когато силовите параметри не са важни).

п.п.: Между другото, има принтери, които изграждат детайлите директно в метал. Там обаче говорим за много пари (т.е. недостъпни за широката публика), както и за разработки във военната промишленост (което е още по-по-най....).

п.п.2: А този в НДК и другите - в Пловдив, са за макетно моделиране.

п.п.3: А има вече и частни принтери (за около 1500 $) в БГ.

п.п.4: А има и такива, които възпроизвеждат жива биологична тъкан. Там обаче, няма да се бутаме. Те не представляват и интерес по темата по всички параграфи - и цена, и достъп, и ...... и..... и......, но ги има и работят някъде....
gogibo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gogibo »

Джагър, привет! Ще се прибираш ли скоро или да те посетя на "Диканите"? /ако предложиш/
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Привет Гоги. Този сезон съм като "летящ холандец" и самият аз не зная къде съм. Този сезон пуснах лодката само 5 пъти от пролетта :oops: Позор за мен. За Диканите - с най-голямо удоволствие, но нали ти казах, че съм летящия холандец цяло лято и самият аз не мога да си организирам времето. А зная, че ти обещах нещо. Аз забавям, ама не забравям :D . Просто да се съвзема малко от тези пусти проблеми, които ме налегнаха.
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”