Разходка до Мандра-продължение

Модератори: bobopeli, sapuna

Аватар
doktor5
разбира нещата
разбира нещата

Разходка до Мандра-продължение

Мнение от doktor5 »

Здравейте братя по мерак!
Днес ще продължа да ви развеждам из ловните полета на д-р ФайФ. Както знаете, ез.Мандра е езерото на детството, юнушеството, зрелостта и най-вероятно пенсионирането ми. :D Целта на днешният излет бе многостранна. Първо исках да си инжектирам доза плувкарски серум и то спешно, щото нещата взеха да поемат посока, която взе да обесмисля бая години труд. :D От друга страна да докажа на себе си колко съм пекан и, че все още ги чаткам тези неща :lol: (варда пазете се, че минавам). След многобройните писма, SMS-си, и-мейли от фанатизирани фенове, заплашващи с масови самоубийства, раздиране на дрехи, остригване на глави, направа на татуировки с личните ми монтажи за бабушка на леко, реших да успокоя страстите и да покажа, че ФайФ си остава форевър верен на лекото и невър ще го остави, освен ако ръцете не престанат да ме наболяват толкова упорито. :roll:
Та ето ме приятели на устието на р. Средецка. Сега устие е силно казано, защото реката преминава в изкуствено построен канал с диги предотвратяващи разливи. Същият пък се свързва с езерото, след около километър разстояние.
На риболов съм с новият ми падуан Павката от Плевен( Папапараче, не знам за останалите, но моята школа работи неспирно, сега до колко успешно времето ще покаже, но вече бера плодове и се радвам много).
Ето къде ни посрещна слънцето:

Изображение

Темата за деня е риболов на щека в затревен вадоем на много плитко и с течение.
Прекрасна тема ще възкликнат някой, толкова забавна и тежка, да ама знаете, че аз обичам да ми е трудно! :D
Ето го и мястото:

Изображение

Изображение

Изображение

Както се вижда мястото е отврат и всеки нормален и уважаващ оборудването си риболовец би подминал. При проверка, дълбочината се оказа около 80см. Манифик, биха възкликнали английските пол-маняци :lol:. Първо реших да сложа монтаж с 0,3гр плувка, но като се загледах в плуващата покривка но водна леща, сложих 0,75. Това направих с цел пропадане през покривката, ако евентуално ме затвори. По прогнози ветереца го даваха югоисток, т.е. странично и леко в гърба, което пък трябваше да държи "одеалото леко отметнато към стената" :D
Монтажа е пакет съчмиси и на 25см дропер малко по едър № 5 за да ме задържа при течението. Повод 25см, линията 0,16 на 0,13. Малко се презастраховах, защото рибите са едрички, а минават и влакове. Куката Тубертини серия 33 № 14.
Ето монтажа, който май не се вижда много добре

Изображение

Тук искам да обърна внимание на лично тунингованите ми плувки, които смятам за много успешни за този риболов.

Изображение

Антенката е дебела и куха, тава я прави лесно видима и трудно потопяема от течението и закачките от тревите. За радост тревите бяха само по брега, а дъното навътре бе чисто. Стръв - жито царевица и торен. Няма да къпирам, само стрелба. При този тип риболов на плитко без храна, къпирането според мен е безсмислено а и с прашката се покрива по-голяма площ от хранителното петно.
Докато се приготвях една риба се обърна в центъра на канала и аз отново ....... Абе не знам как е с вас, но аз след толкова години риболов при всяко разтавяне се вълнувам много и сякаш ще риболувам за първи път. Естественно не изтърпях стрелнах прашка жито и подадох. Ето резултата:

Изображение

Нямаше нужда да си доказвам, че рибите са тук, ама сърце юнашко не трае!
Понаместих се дадох малко напътствия на Павката и го предупредих, че тук не става много за болонезе и вероятноста почти нищо да не улови е много голяма. Сега с това разполага момчето с това ще риболува пък.....по коледа стават чудеса.....знае ли човек.
Стартираме риболова, след няколко прашки първите риби са налице, но не с темпа който ми се иска. Започнах със стръв царевица, която смених с жито.

Изображение

Изображение

Тук искам да спомена начина си на поставяне на зърната. Аз лично никога не показвам острието на куката. Забождайки зърното прокарвам ход на куката, но жилото показвам до контрата и отново го връщам вътре. По този начин рибата не може да усети толкова бързо куката и не я изплюва автоматично при по-капризно вземане.
Оказа се, че одеалото от водна леща е около на 15м. като варираше напред назад според вятъра. Тук искам да подчертая, че при риболов на плитко със щека, разстоянието от конектора до плувката трябва да е големичко примерно 2-3м. Въпреки мътната вода рибите се плашат от движенито на въдицата и стоят по-навътре.

Изображение

Изображение
Тук се вижда плувката, която леко задържам в бавното течение.
Направи ми впечатление, че рибите се държат точно на границата на одеалото. В момент на отдръпване кълванетата се разреждаха.
И така риболов с постоянни презамятания из цялото поле. Когато водата е плитка трудно може да се концеинтрират едри риби(и то диви) точно на едно място. Леко отлепяне на стръвта от дъното и пак. Естественно рибите демонстрираха характер и постоянно се налагаше смяна на стръв и номера куки. От всичките уловени каракуди, само две бяха нагълтали, кълването бе много нежно и гелетата не бяха малко.
Да припомня, че ваденето на едри риби при риболов на плитко,трябва да протича много внимателно и тихо. Такива : -шупур, бум, пляс да няма. Леко боц и нежно извеждане от хранителното петно, все едно водиш гаджето в къщи когато вашите спят! :lol:
Айде стига съм говорил, ето малко снимчици:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
С такава уста трудно се яде, но явно тази няма проблеми! :D

Изображение

Изображение

Изображение
Трудно се остава чистичък тук! :idea:

Изображение

Изображение
Това е нова мода сред мандренските таранки, жълта гушка! :D

Изображение
Нагльо!

Изображение

След като се навъртя риба извиках Павката за първите уроци по щекарство. Ето го с първата си "щекерна" Риба.
Изображение

И още:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Имаше и такива красавици.

Изображение
Тук вече духна здраво и щеката взе да тежи много. :D

Решихме към 15ч да прекратяваме, рибата бе повече от доволно.
Както казах, при Павката с болото нещата не потръгнаха, но все пак успя да извади пет риби
Преди да приключа, искам да поясня, че техниките, които описвам в риболовните си излети са мои лични становища и не налагам като задължителни. Навярно много колеги мяма да са съгласни с много неща, но при мен така стоят нещата.

Хайде този път ще ви покажа рибите, ако ще и да ми се разсърдите!

Изображение

Кофата е 22литра килограмите не съм теглил.
За всички, които изтърпяха да прочетат материала, поздрави!
На мен ми бе по-трудно, ако това ще ви успокои! :lol: :lol: :lol:
Изображение
Аватар
glarusa
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Разходка до Мандра-продължение

Мнение от glarusa »

Е те това е река от детството ми, както и от възмъжаването ми! Браво Докторе! :)
Въпрос: По какво си приличат опашката на кучето и опашката пред някоя администрация?
Отговор: В основата на всяка опашка стои гъз!

Умберто Еко: „България?! Там тези които мислят за бъдещето емигрират.“
Аватар
CrossFire
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от CrossFire »

Беше удоволствие да ти прочета готиния репортаж, преди да потегля за риба. :D
Изображение
Аватар
valtaxi
новобранец
новобранец

Мнение от valtaxi »

Браво,добър урок подплатен със снимков материал и доказателства. :D :shock: :D
doki 7
новобранец
новобранец

Мнение от doki 7 »

:smt038 :smt038 :smt038
барона
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от барона »

Браво, Док!!! Адмирации за улова и репортажа! Удоволствието да хванеш трудна риба е сходно с това да излъжеш трудна мацка. :D :lol:
Колкото повече толкова повече!
Аватар
topsoft
фен клуб-скобар

Мнение от topsoft »

Трябваше пак да скриеш рибата док, сега няма да мога да спя 3 дена... :)
Изображение

Изображение
M_tech1 написа:П.П.Някой да знае къде изкупуват риба,че тези трудно ги раздадох даже?
http://www.fotosviat.bg
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

Бравос, на това му се вика риболов в трудни условия :smt038 и оригинално писание/малко ми липсва руския, но ще го преживеем/ :drinkers: .
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Ivan Zagorski
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Ivan Zagorski »

Риболов мечта. :smt038
Аватар
6tukara
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от 6tukara »

Малеее.. трябва да си вземеш по-голяма кофа :wink:
АКО ИМА РИБА И НА БАСТУН, ЧЕ СЕ ХВАНЕ
Аватар
naskobo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от naskobo »

Много ми хареса :!: А как ви завиждам за тези Бургаски реки :smt003 :-P
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
Аватар
dako71
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dako71 »

Нормален излет за един уважаващ себе си щекар. Брависимо.
Brain Adviser
новобранец
новобранец

Мнение от Brain Adviser »

Супер улов и репортаж :)
Vankata
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Vankata »

:prayer: :prayer: :prayer: