Куки Owner

Модератор: sapuna

juzni_vetar
новобранец
новобранец

Re: Куки Owner

Мнение от juzni_vetar »

За дъно и аз ползвам Iseama,но за плувка кой модел препоръчвате за сега съм със Isada.
Аватар
Paublo_Eskobar
Модератор
Модератор

Мнение от Paublo_Eskobar »

juzni_vetar написа:За дъно и аз ползвам Iseama,но за плувка кой модел препоръчвате за сега съм със Isada.
Funa,Umi-Tanago ,Furansu.Тях съм ги пробвал и са си супер,a за едро iseama-rv.
Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Аватар
Bai Dobri
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Bai Dobri »

Колега, през пролетта на тази година, на 15.04. имах много разочароващ инцидент с изправяне на кука от едър дзвер. Тъй като мразя да изпускам, но по принцип ловя с пределно изфинени такъми и на свободни водоеми, където няма много риба, да не кажа „хич няма”, тази случка ме накара да си направя собствено проучване за куките - форма, размер, дебелина на телта, острие и т.н., за каква стръв са подходящи, абе оценка отвсякъде. Изчетах де що намерих написано по книги и списания, и постнато по форуми. Накупих маса куки, различни видове, размери и производители /побирам ги в средна чанта/. Констатирах, че такова нещо, като универсална /пенкилер/ кука няма. Установих, че цялата система - кука, повод, основно влакно и т.н. до ластика /дали на второ или друго коляно опънат и т.н./ трябва да е много добре пресметната и съобразена за вида стръв и начина на риболов за да има успех и да няма гафове. Куката трябва да се подбира, и като се отчита евентуалния размер на рибите, които се очаква да клъвнат – няма как с 20-ти номер кука да изкараш шаран 10 килограма. Ако пък голямата риба не взима на голема стръв и съответно куки, трябва да се търси малка но здрава кука – примерно KAMASAN ANIMAL, SENSAS – 3091 или 3311
Та относно куките OWNER, мога да кажа че са добро бюджетно решение и предлагат не лошо съотношение цена/качество. Пробвал съм следните модели – Модела CHINTA е добър за мряна и когато стъвта е със съответстваща форма. Тънка кука и без проблем си закачаш белия червей. По информация от риболовните магазини в нашия район много я купуват и минава за „универсална”. Модела FUNA е по-дебела и съответно по-здрава, използвам я когато очаквам по-едрички риба и стръв зърно. Модела CHIKA е наличен във всички размери /не само четни/, като всеки размер е с различна дебелина на телта и е подходящ за стръв червей. Модела FURANSU – според мен е подходящ за кус-кус, иначе като дабелина и други показатели е сходен с „Чиката”. Модела ISEAMA – дебела кука и за това, според мен, е само до номер 14, като за плувка стават по-малките. Подходяща е за едри риби със стръв зърно. Модела ISADA е с размери до 12 номер и е подходящ според мен за речни риби и стръв торен червей и малък земен. Модела UMI-TANAGO са едри куки до 10-ти номер и много не ми се вписват в моите условия, ама са добри за земен червей и по-едър торен. Имам и още модели ама не съм ги тествал още.
Що се отнася до другите производители няма да ги коментирам защото ще е в страни от темата. Във връзка с поста на колегата:
Ribarq.s.m. написа:От куките използвам само Оwner iseama докато не ми клъвна шаран на chika и ми се счупи :idea:
Само ще кажа, че с такъми - Щека BROWNING Tomahawk с мачовия топсет и ластик 1.2мм MAVER KONG на третото коляно, основна линия - COLMIC Х5000 0.125, плувка COLMIC GRANADA 0.75гр и повод COLMIC 0.113 STREEM, kyka OWNER №15 CHIKA . тази година на 18.06. имам изваден кефал 65см и тежащ 3.600кг.
http://123454321.snimka.bg/fishing/18-0 ... 3.23943853
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Bai Dobri , пич , смятам че твоето мнение е най-стойностното по темата до тук ! Крайно време е да се разбере че не дадена марка на нещо си е гарант за успеваемост а постройката на цялата линия когато сме тръгнали на некъде :idea: Това че нещо на някой си му се е зяносало , в дадени условия , а той се бил подвел че то е дЪ фърст си е проблем единствено в неговият си талавизор :idea: Колкото "по-марково" , респективно по-утвърдено е дадено нещо то то произвежда основно тясно специализирана продукция а не шир потреба . Съответно за да направим нещо което ще е ефективно за това което го правим трябва да се съобразим с факторите за които е направено и съответно ако е началото на нещо , как куката в случая , да го "визуализираме" до крайната точка как в случая задвъдичното :idea:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
franky
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от franky »

Bai Dobri, евала за кефала и за проучването на куките! Кефя се, когато детайлните проучвания, подкрепени с теория, дават реален резултат и доказват глупостта на митовете и хамалогията :drinkers:
Щастието се гради от малки радости, а не от хазартни попадения.
аксел
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от аксел »

За дъно серията на Оунър 50044/забравих и името/,черна с къса дръжка и доста отворена е много добра.Препоръчвам я на всеки риболовец на едър шаран,когато не лови на косъм,както и за сом при стръв червей.Подходящи са номерата от 4-ти до 4-0.
валатът не най-лошото нещо на света
kaloyan Mladenov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от kaloyan Mladenov »

Браво Бай Добри, на всяка тема ако имаше такива постове , то форума да се е превърнал в енциклопедия за риболова...
От ОУНЪРа съм си много доволен най вече ЧИКА и ФУНА, използвам ги за дунав и язовирите.За мен здрави куки, и с широко приложение, но както някой написа по нагоре наистина пукат червеите след известно време риболов, но в крайна сметка не са много скъпи, така,че смяна и отново във водата.
За съжаление , в тъпите ни печалбарски магазини във Видин не може да се намери Дренан или Камасан , Фуна също.Пробвал съм ги иначе, но наблюденията са ми повече върху ОУНЪР,та за тва хубави, лоши с квот има с това ще ловим...
Аватар
nninkov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от nninkov »

Направо ме хвърляте в музиката - продукт който е едва ли не еталон за качество в БГ е масовка ????
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

В цял свят е "масовка" , по простата причина , че е "еталон за качество" :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
Bai Dobri
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Bai Dobri »

Междувременно тествах и модела AJI B-D номер 12 с фидера на река. Много добра кука за троха. Размера на дванайската е приблизително колкото на четиринайсти на модела "Чинта". Морунажа си го взима сигурно и стабилно, мряната също. Дори кротушки се хващаха, което ме навежда на мисълта, че формата и е удобна за приемане.
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Всичко е относително,всеки гледа от своята гледна точка,всеки знае кой е неговият риболов!
До скоро класьорите ми бяха пълни с монтажи,завършващи с Owner C4 или C1,номера 1,2 и 4.След две поредни изправени като бакърена тел куки нещо не ги намирам из куфара си ... няма и да ги намеря де!!!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
simo72
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от simo72 »

Основния риболов който аз практикувам , е на плувка и по- точно - на река. Основно ловя на мънисто , и то от доста години. Та в този ред на мисли , след много проби и експерименти , смея да твърдя / на база опит / че от Фуната , специално за мънисто - по- добра кука няма !
Върл Shimano фен!
valentin7203
новобранец
новобранец

Мнение от valentin7203 »

За мач и за фидер използвам drenan animal и нямам кахъри с шарковците.
Аватар
Bai Dobri
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Bai Dobri »

valentin7203 написа:За мач и за фидер използвам drenan animal и нямам кахъри с шарковците.
Animal серийте на Kamasan - Drennan са си яки куки отвсякъде и понякога са незаменими. Донякъде еквивалент на тези серии е модела ISEAMA на OWNER, но няма по-малки номера от 14, а е и с друга форма.
Не винаги обаче е необходима чак такава здравина на куката. Примерно аз, за мач риболов, обикновено ползвам тънки влакна и те няма да издържат на такъв напън. Получава се така, че куката, като показатели превишава многократно възможностите на повода/основното влакно, което е безсмислено.
От друга страна много често, от значение са такива фактори, като естествена презентация и изглед на стръвта, което не винаги се съчетава с дебела кука. И точно в тези случаи търсим съчетание от множество фактори, които да отговорят на изискванията ни - кука, влакно и т.н.
Tihomir75
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Tihomir75 »

Никой не спомена Камасан Б611-Б651,защо
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовни такъми”