Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Тактика
Въдици, макари и такъми
naRiba.com

Форум

БОМБАРДИ И ВЛАКНА
Модератори: Димо Михалев, dobria1
Re: БОМБАРДИ И ВЛАКНА
За колегата търсещ пръчка!Вземи си един видракс кугар.Онлайн магазина го предлагат за 70кинта мисля.Акцията му е подходяща както за бомбарда така и за чепаре .Води се от 20-60гр.Аз лично имам такава поне от 4 години и не съжелявам.Лекичка и здрава сопа.От този модел са три вида но си избери средният вариянт за да можеш да я ползваш и за друга риба
- Angel_d4
- вече хвърля и на тежко
Благодаря на колегата fozi за препоръката ! Ще я потърся по магазините да я видя на живо и да я преценя.А за бомбарда дали няма да е по удачен варианта с акция 10-40? За други риби си имам сопи искам да си купя една специално за бомбарда (заргана
)

http://shop.akvasport.com/catalog/produ ... ts_id=3314Angel_d4 написа:Здравейте !! Бях писъл в темата "Въдица за бомбарда" но не ми бе обърнато внимани и с риск модераторите да ми се поскарат (,но видях че и тук е дискотиран въпроса) реших да Ви попитам и в тази тема та...
Моля Ви препоръчаите ми някоя "сопа" за заргана мисля да давам около 100-те лева. След всички изчетени писаници подразбирам, че ще е добре да е 3,90м с акция до около 30-35 гр. ,но бих желал някой да ми препоръча определена въдица, с която е работил и е доволен.
И също незнам кое е по добре да е "телескоп" или не. Транспортната дължина не е кой знае какъв проблем.
Предварително Благодаря на тея коите ще ми помогнат дори и с малко и НАСЛУКА на всички
Виж това.От 5 години я ползвам-гарантирано надеждна пръчка.
-
- научил се да хвърля
http://shop.fishing-mania.com/viewrods_3.php?id=7298
http://shop.fishing-mania.com/viewrods_3.php?id=7295
4 метра варианта
Избираш телескоп и на снадки както ти е по удобно....хубави пръчки за заргана.
http://shop.fishing-mania.com/viewrods_3.php?id=7295
4 метра варианта
Избираш телескоп и на снадки както ти е по удобно....хубави пръчки за заргана.
-
- разбира нещата
Уважаеми колеги,
Активният сезон предстои и считам за полезно да изкажа някои лични съображения на база опит и наблюдения.Повод за това са разбираемо постоянните въпроси от колеги за избор “такъмите” (въдици, макари, влакна, бомбарди, куки и др.).
Стандартното оборудване /обективния фактор при риболова/ за улов на кефалови (илария, платерина, кефал, пеленгас) и зарган се свежда до наличността на :
-въдица: може да бъде телескопична или колянна, с дължина 3.60-4.5 м, с върхова акция в границите 24-50 гр. с тегло ~ 230- 290 гр.
-макара: големина условна 2000-2500, тегло ~ 250-300 гр.
-влакно: монофил, 0.18-0.20 мм, с ниска разтегливост, дължина 150 м (удобно за пренавиване), издържливо на възел ( при 3-я вирбел) и на скъсване при многократните замятания, цвят по избор.
-вирбел: 3-я е без алтернатива
-бомбарди: набор от плуващи, полупотъващи и потъващи, грамаж 0.20-0.30 гр
-повод: набор от влакна (флуорокарбон за препоръчване) с дължини 1.5-1.8 м , дебелини
от 0.10 до 0.16 мм, куки № 12-14.
Не искам да коментирам какво да се купи: марка, производители, целесъобразност, критерии и цени.По тези въпроси много е писано и ще се пише по форумите.
Обективният фактор е много важен, защото от подходящия и целесъобразен подбор на всеки елемент поотделно и като цяло в монтираната линия зависи успеха и удоволствието от преживяното при риболовния излет.
Искам да обърна внимание на един решаваш и много важен фактор: субективния! Каквато и комбинация да направите от компонентите, даже 1:1 с тази на съседа до вас, резултатът ще е различен.Основният компонент е въдицата.Всяка въдица има своята динамична характеристика, зависеща от нейния строй: тегло, акция, водачи т.н Как вие ще я увствате, как ще се напаснете към нея и как ще се научите да я използвате-това е важното! Каквито и препоръки и съвети да ви дават, трябва да усетите и намерите “своята” въдица или да се нагодите към това, което имате или сте закупили!. Трябва да натрупате своя опит!Затова приемайте препоръките условно.
Другият важен момент, който не се продава и дава, това е как водите бомбардата.Не съм забелязал две еднакви водения. При воденето е много важно да “чувствувате” и управлявате линията: изпъване, дълбочина и скорост на прибиране, даване на паузи, реагиране при усещане за почуквания, засичане.
Много се говори за далекобойност при замятане /даже имаше предложение за състезание/. Това е също важен фактор по две причини: понякога наистина рибата е на по-голяма дистанция, а втората- при навалица това е единствената възможност, за сметка на по-голямата дистанция, да имате реално повече “точки за контакт” с рибата по права линия, тъй като в този случай не е възможно ветрилообразно последователно опипване на водоема.
Само от удачното съчетаване на обективните и субективните фактори поотделно и в цялост, без подценяване на който и да е елемент, зависи успешния риболов.
Достатъчно е обсъждан, и ще продължи да се обсъжда всеки елемент от оборудването: всичко търпи развитие, но това е друга тема.
Това е накратко.
Активният сезон предстои и считам за полезно да изкажа някои лични съображения на база опит и наблюдения.Повод за това са разбираемо постоянните въпроси от колеги за избор “такъмите” (въдици, макари, влакна, бомбарди, куки и др.).
Стандартното оборудване /обективния фактор при риболова/ за улов на кефалови (илария, платерина, кефал, пеленгас) и зарган се свежда до наличността на :
-въдица: може да бъде телескопична или колянна, с дължина 3.60-4.5 м, с върхова акция в границите 24-50 гр. с тегло ~ 230- 290 гр.
-макара: големина условна 2000-2500, тегло ~ 250-300 гр.
-влакно: монофил, 0.18-0.20 мм, с ниска разтегливост, дължина 150 м (удобно за пренавиване), издържливо на възел ( при 3-я вирбел) и на скъсване при многократните замятания, цвят по избор.
-бомбарди: набор от плуващи, полупотъващи и потъващи, грамаж 0.20-0.30 гр
-повод: набор от влакна (флуорокарбон за препоръчване) с дължини 1.5-1.8 м , дебелини
от 0.10 до 0.16 мм, куки № 12-14.
Не искам да коментирам какво да се купи: марка, производители, целесъобразност, критерии и цени.По тези въпроси много е писано и ще се пише по форумите.
Обективният фактор е много важен, защото от подходящия и целесъобразен подбор на всеки елемент поотделно и като цяло в монтираната линия зависи успеха и удоволствието от преживяното при риболовния излет.
Искам да обърна внимание на един решаваш и много важен фактор: субективния! Каквато и комбинация да направите от компонентите, даже 1:1 с тази на съседа до вас, резултатът ще е различен.Основният компонент е въдицата.Всяка въдица има своята динамична характеристика, зависеща от нейния строй: тегло, акция, водачи т.н Как вие ще я увствате, как ще се напаснете към нея и как ще се научите да я използвате-това е важното! Каквито и препоръки и съвети да ви дават, трябва да усетите и намерите “своята” въдица или да се нагодите към това, което имате или сте закупили!. Трябва да натрупате своя опит!Затова приемайте препоръките условно.
Другият важен момент, който не се продава и дава, това е как водите бомбардата.Не съм забелязал две еднакви водения. При воденето е много важно да “чувствувате” и управлявате линията: изпъване, дълбочина и скорост на прибиране, даване на паузи, реагиране при усещане за почуквания, засичане.
Много се говори за далекобойност при замятане /даже имаше предложение за състезание/. Това е също важен фактор по две причини: понякога наистина рибата е на по-голяма дистанция, а втората- при навалица това е единствената възможност, за сметка на по-голямата дистанция, да имате реално повече “точки за контакт” с рибата по права линия, тъй като в този случай не е възможно ветрилообразно последователно опипване на водоема.
Само от удачното съчетаване на обективните и субективните фактори поотделно и в цялост, без подценяване на който и да е елемент, зависи успешния риболов.
Достатъчно е обсъждан, и ще продължи да се обсъжда всеки елемент от оборудването: всичко търпи развитие, но това е друга тема.
Това е накратко.
Нещата не са такива , каквито изглеждат!
- Val848
- научил се да хвърля
Много си прав колега дано повечко хора да го прочетат.. 

- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Ами аз го прочетох.... 
Полезни съвети,стига и другите да го прочетат.

Полезни съвети,стига и другите да го прочетат.

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Колеги, да ви похваля едно ново влакно:
http://berkley-fishing.com/products/lin ... nt/nanofil
Миналата седмица пристигна и направих два риболова, един на платерини и един на заргани.
Влакното е перфектно, всичко в рекламата му е вярно. Кръгло е,като монофил,гладко е, достигат се прекрасни дистанции,а не се разтяга и дава директен контакт с рибата, като плетеняка.
http://berkley-fishing.com/products/lin ... nt/nanofil
Миналата седмица пристигна и направих два риболова, един на платерини и един на заргани.
Влакното е перфектно, всичко в рекламата му е вярно. Кръгло е,като монофил,гладко е, достигат се прекрасни дистанции,а не се разтяга и дава директен контакт с рибата, като плетеняка.
- bobo_33333
- кандидат преподавател
Аз там съм пораснал...
Моето е това:
8 lb, 0.006 инча, 0.013 сантиметра
но дебелината и издръжливостта на влакното се напасват спрямо показателите на пръчката.
Моята е с върхова акция,тест 40-60 гр.
8 lb, 0.006 инча, 0.013 сантиметра
но дебелината и издръжливостта на влакното се напасват спрямо показателите на пръчката.
Моята е с върхова акция,тест 40-60 гр.
- Borkata
- сериозен играч
- Обратна връзка:
имам забележки само по горния цитат,всичко друго смятам за коректно.Влакното не е задължително да бъде монофил а напротив-брейда според мен е доста по-добрия избор.зарганския риболов е от най-кастинговите и в повечето случаи се изискват замятания на 80+ метра.при това положение и при наличие на малко вятър моното става доооста нечувствително.относно вирбела този прословут троен вирбел първо въобще,ама въобще не е нужно да е троен и второ не виждам нужда от карабинка.специално този монтаж изисква да е възможно най-дискретен иначе има риск от оплитане.моите предложения (всъщност аз работя точно с тях) са:Митко Кирилов написа:
http://www.voblershop.com/1884/Varivas.Avani.Sea.Bass/
http://shop.akvasport.com/catalog/produ ... ts_id=3468
Качествени чепарета Borkata

Някой дали има впечатления от LAZER FORTEX MARE. На мен ми се стори добро и го препоръчах на колега, но не съм го ползвал.
- bobo_33333
- кандидат преподавател
Тази година ползвах това влакно 0,20мм

http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... ts_id=2474.
Много яко и издръжливо,не прави бради.суперско е.И цената е добра.
Повод ФК на Formax Spectre Fluorocarbon 50 m

http://www.ribibg.com/shop/index.php?p= ... ubgroup=99

http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... ts_id=2474.
Много яко и издръжливо,не прави бради.суперско е.И цената е добра.
Повод ФК на Formax Spectre Fluorocarbon 50 m

http://www.ribibg.com/shop/index.php?p= ... ubgroup=99
Аз там съм пораснал...
Колега бомбарда не трябва да е по тежък от 10/15 грама, аз ползвам въдица с акция 10/30 грама.Живея вече доста време в Германия и тук се лови предимно на бомбард, аз използвам въдица 3 метра най универсална за бомбард, по дълга вече идва в повече, по къса не трябва да е защото за да постигнеш добър улов с бомнбард, дължината на влакното не трябва да е по малко от 180 или 2 метра, ловя предимно с туйстери и блесни 0/1 и не мога да се оплача, надявам се да съм бил полезен наслука.martinino написа:да такае но дали със акция 10-35 ще мога да мятам със 30гр бомбарди
- Borkata
- сериозен играч
- Обратна връзка:
определено с 15 грамова бомбарда и 3-метров прът ще ти е по-трудоемко да ловиш зарганите кацнал на някоя скала тук в БГ .за други риби незнам.и забрави при някой насрещен вятър да хвърлиш на повече от 40 метра 

Качествени чепарета Borkata