Къде се намирам:  
  Кулинария
 Кулинария
															
								 Риболовна кухня
 Риболовна кухня
							
			
						
			
			
						
naRiba.com
 
 Форум
 Кулинария
 Кулинария
															
								 Риболовна кухня
 Риболовна кухня
							
			
						
			
			
						Уклей в картинки
Модератор: sapuna
Уклей в картинки
Здравейте, колеги,
В неделя бях с приятеля ми Данчо на платеното при Затвора в Казичене. Бяхме на първия полуостров и хвърляхме за толстолоб на пружина - той на дъно, а аз на плуващ такъм на тапа. До обяд нямахме никакво барване, а след това Данчо закова едно толупче около двете кила. Ето го:

Но виждате, че в краката на Данчо се търкалят десетина уклея, които той беше хванал в малкото ръкавче отстрани.
Понеже духаше вятър, следобед акцентирах на уклея. Телескоп 5 метра, повод 0,08, кука 18 номер, плувка 0,75 грама, захранка - каквото бе останало от тази за пружините, около кило.
Резултатът бе впечатляващ - 108 риби за два часа и половина, от тях 106 уклея и 2 минибабушки. Вечерта ги чистих час и половина и се напълни една тава:

Ами сега?
Половината ги отделих за мариноване, защото стават много вкусни и такива рецепти има по-надолу в подфорума. А на останалите им се случи следното.
Първо леко ги посолих и поръсих с лимонов сок да дръпнат 40 минути. После хайде в смес от царевично и бяло брашно равни части така:

В тигана сипах равни части олио и зехтин и малко сол, загрях го и хайде рибите вътре.

Цялата магия е да не прегорят, но да са добре изпържени и хрупкави. Затова се натискат с дървената шпакла, да им излезе течността отвътре. После се обръщат и пак се натискат, докато станат златисти.
Накрая става нещо такова:

Да ви е сладко! А лосовете в Лапландия пак плачат...
			
			
									
													В неделя бях с приятеля ми Данчо на платеното при Затвора в Казичене. Бяхме на първия полуостров и хвърляхме за толстолоб на пружина - той на дъно, а аз на плуващ такъм на тапа. До обяд нямахме никакво барване, а след това Данчо закова едно толупче около двете кила. Ето го:

Но виждате, че в краката на Данчо се търкалят десетина уклея, които той беше хванал в малкото ръкавче отстрани.
Понеже духаше вятър, следобед акцентирах на уклея. Телескоп 5 метра, повод 0,08, кука 18 номер, плувка 0,75 грама, захранка - каквото бе останало от тази за пружините, около кило.
Резултатът бе впечатляващ - 108 риби за два часа и половина, от тях 106 уклея и 2 минибабушки. Вечерта ги чистих час и половина и се напълни една тава:

Ами сега?
Половината ги отделих за мариноване, защото стават много вкусни и такива рецепти има по-надолу в подфорума. А на останалите им се случи следното.
Първо леко ги посолих и поръсих с лимонов сок да дръпнат 40 минути. После хайде в смес от царевично и бяло брашно равни части така:

В тигана сипах равни части олио и зехтин и малко сол, загрях го и хайде рибите вътре.

Цялата магия е да не прегорят, но да са добре изпържени и хрупкави. Затова се натискат с дървената шпакла, да им излезе течността отвътре. После се обръщат и пак се натискат, докато станат златисти.
Накрая става нещо такова:

Да ви е сладко! А лосовете в Лапландия пак плачат...
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
			
						па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
- chirusa_bg
- учете се от него 
- Мнения: 7798
- Регистриран на: Вто Яну 11, 2005 11:07 am
- Местоположение: Sofia
- Обратна връзка:
Re: Уклей в картинки
Eкстра мезе Доценте, майстор си 
			
			
									
													
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
			
						-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
- vladimir1974
- ще става разбирач 
- Мнения: 447
- Регистриран на: Нед Яну 29, 2006 11:06 am
- Местоположение: varna
- Обратна връзка:
Re: Уклей в картинки
Браво,ей тва е мезето-любимата ми риба.Всички ламтим за големи трофеи,но на масата уклея е незаменим..... 
			
			
									
													
kasmet
			
						Re: Уклей в картинки
Само дето пипкаво се чистят, голяма врътня е. И още една тънкост - тиганчето ми хваща 12 уклея. Точно толоква ги овалвам в брашно, пържа и слагам в чиния. После пак овалвам, пак пържа. Не бива цялата риба да се оваля предварително, освен ако не я изпържите наведнъж в бака или тава. Уклеят трябва да може да диша в чинията, а не да се задушава и сплесква един върху друг.vladimir1974 написа:Браво,ей тва е мезето-любимата ми риба.Всички ламтим за големи трофеи,но на масата уклея е незаменим.....
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
			
						па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
- bgstan
- ще става разбирач 
- Мнения: 375
- Регистриран на: Вто Ное 18, 2008 3:52 pm
- Местоположение: Стара Загора
Re: Уклей в картинки
Най вкусната риба. Много хора я подценяват а аз я предпочитам пред повечето видове риба.
			
			
									
																
						- bgstan
- ще става разбирач 
- Мнения: 375
- Регистриран на: Вто Ное 18, 2008 3:52 pm
- Местоположение: Стара Загора
Re: Уклей в картинки
Аз от един приятел видях как я чисти . Единственото нещо е че после се хърлят главите. Метода е в кофата ред уклей ред пясък и почва да се бърка. Всички люспи падат само дето в хрилете влизат песачинки и хрупа после. За това поря чистя и махам и главите .
			
			
									
																
						Re: Уклей в картинки
Този уклей от Казичене си е дребен и затова не му махам люспите, а като го изкормя пускам силно водата и бъркам с ръце в мивката, джуркам. Минилюспите изчезват автоматично. Виж за едрия уклей, това с пясъка става, а като му срежеш и главите е идеален за мариноване.bgstan написа:Аз от един приятел видях как я чисти . Единственото нещо е че после се хърлят главите. Метода е в кофата ред уклей ред пясък и почва да се бърка. Всички люспи падат само дето в хрилете влизат песачинки и хрупа после. За това поря чистя и махам и главите .
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
			
						па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
- bgstan
- ще става разбирач 
- Мнения: 375
- Регистриран на: Вто Ное 18, 2008 3:52 pm
- Местоположение: Стара Загора
Re: Уклей в картинки
Пробвах без да му махам главата ама много хрупа . И може да иде някой зъб. Ама ако е доста няма чистене .docenta написа:Този уклей от Казичене си е дребен и затова не му махам люспите, а като го изкормя пускам силно водата и бъркам с ръце в мивката, джуркам. Минилюспите изчезват автоматично. Виж за едрия уклей, това с пясъка става, а като му срежеш и главите е идеален за мариноване.bgstan написа:Аз от един приятел видях как я чисти . Единственото нещо е че после се хърлят главите. Метода е в кофата ред уклей ред пясък и почва да се бърка. Всички люспи падат само дето в хрилете влизат песачинки и хрупа после. За това поря чистя и махам и главите .
- PREDATORst
- ще става разбирач 
- Мнения: 307
- Регистриран на: Сря Мар 04, 2009 5:59 pm
- Местоположение: София
Re: Уклей в картинки
Пичове,нема ли да е по добре да заместите песъко със едра морска сол?
			
			
									
																
						- dedeff
- разбира нещата 
- Мнения: 1100
- Регистриран на: Вто Апр 11, 2006 6:09 pm
- Местоположение: Стара Загора
Re: Уклей в картинки
Ударно ми е препи бира доценте,поздрави.Жив и здрав да си.
			
			
									
													Без жени можем,без риболов не можем!
			
						- koda33
- разбира нещата 
- Мнения: 913
- Регистриран на: Съб Яну 15, 2011 7:16 pm
- Местоположение: Панагюрище-София
Re: Уклей в картинки
 
   
   
   
   
  
Георги Стефанов
спининг клуб "Стари Видри"
"Джуджетата тичаха и се смееха, защото тревата ги гъделичкаше по ташаците"
			
						спининг клуб "Стари Видри"
"Джуджетата тичаха и се смееха, защото тревата ги гъделичкаше по ташаците"
- stefan4etoo
- сериозен играч 
- Мнения: 1212
- Регистриран на: Пон Яну 17, 2011 8:06 pm
- Местоположение: Велико Търново
- 
				TRANSKI RIBAR
- сериозен играч 
- Мнения: 1607
- Регистриран на: Съб Фев 11, 2006 3:39 pm
- Обратна връзка:
Re: Уклей в картинки
Eкстра Доценте мерси за инфото   Кажи и за мариноването как го правиш,че идат уклейски времена
  Кажи и за мариноването как го правиш,че идат уклейски времена   
  
			
			
									
													 Кажи и за мариноването как го правиш,че идат уклейски времена
  Кажи и за мариноването как го правиш,че идат уклейски времена   
  
1.3.1.2.chirusa_bg написа: ПП. По цяла нощ пие, а сутрин ни бие. Що е то?
- antivik
- кандидат преподавател 
- Мнения: 3454
- Регистриран на: Нед Сеп 12, 2010 10:01 am
- Местоположение: Кърджали
Re: Уклей в картинки
Е-е Доценте, на тази хубава порция само една запотена халба и липсва  .
 .
			
			
									
													 .
 .Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
			
						 
 
								












 
  


 
										 
									