За плетените влакна и спининга

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Germanov
новобранец
новобранец

За плетените влакна и спининга

Мнение от Germanov »

Живо-здраво,колеги!Първо искам да кажа колко приятно бях изненадан като открих този форум.Пожелавам на всички наслука.Сега на въпроса :

Добри ли са плетените влакна за спининговия риболов?Никога не съм ползвал такова,а гледам,че май са доста здрави.Рибата не ги ли вижда под водата ?А не се ли зацапват?Хубаво ли се изхвърля линията с тези влакна ?Щуката гризе ли ги ?

(Между другото вече започвам да се чудя за щуката и гризането.Вече извадих доста щуки като ходя за костур и кефал с малък воблер без повод и със 0.16 влакно.разбира се не много големи)

Със здраве
amatior nekuv
ggbg
новобранец
новобранец

Мнение от ggbg »

живо здраво колега. да влакната са много добри. лесно се хвърля, не се зацапват. за щуката не че неможеш да изкараш и 5 кила щука с плетено, ама си носиш риска (неоправдан). ако ходиш целенасочено за щука си слагай повода да няма после нерви. а за виждането .. незнам какво виждат рибите но мисля повечето плетени са флоресцентни цветове и незнам някои да се е оплакал. мойто сега е ярко жълто (е зе да поизбелява малко ;) ) и нямам забележки. а и например тва твойто малко воблерче надали струва по малко от 5-6 лева, може и повечко. на една закачка с това 0.16 го брой бегало, докато с плетеното шанса да си го вземеш е голям. на откриването бяхме на една дупка и зкачих едно грозно пате в едно дърво 10 метра на вътре, свалих фанелата, омотах я около ръката и бая ряз му дадох. добре че имаше шавар пред мен та се спря, че го бях налапал воблера ;) а щом ходиш за кефали и костури един размер 0.6/7/8/ би ти свършил отлична работа. скъпички са но ги избиваш със спестени блесни и воблери.

наслука!
наблюдател
разбира нещата
разбира нещата

Re: За плетените влакна и спининга

Мнение от наблюдател »

Germanov написа:(Между другото вече започвам да се чудя за щуката и гризането.Вече извадих доста щуки като ходя за костур и кефал с малък воблер без повод и със 0.16 влакно.разбира се не много големи)
Вадиш ги щот на спининг и куката в края на устата. А на стръв като нагълта рибката и влакното право у зъбите. :wink:
Germanov
новобранец
новобранец

Мнение от Germanov »

Сега се върнах от обиколка из София.Намерих си плетено влакно,но не ми хареса идеята да дам 70 лева за някакво влакно,която марка даже не съм и чувал.някой може ли да ми препоръча някой онлайн магзин с добри плетени ?

//между другото съм по-съгласен да дам 40-50 лева за влакно,отколкото за макара примерно.За мене влакното и примамката са най-важните неща от всичките такъми,щото ако ходиш за 4-5 килограмови риби или по-малки можеш да ги извадиш и с макара нисък клас,пръчка също.Друг е въпроса ако ходиш за някакви мутанти по 100-150 кила//
amatior nekuv
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Germanov написа:Сега се върнах от обиколка из София.Намерих си плетено влакно,но не ми хареса идеята да дам 70 лева за някакво влакно,която марка даже не съм и чувал.някой може ли да ми препоръча някой онлайн магзин с добри плетени ?
Съдейки по цената по всяка вероятност си попаднал на едно от най-добрите плетени влакна на пазара :!: Марката би трябвало да е PowerPro :wink:, но аз също не бих дал 70 лв., още повече като знам, че в Щатите същото влакно (и с доста по-сигурен произход) е на цена 17$ :evil: Що ли не си домъкнах повече ролчици оттам :( :(
Виж нещо по-евтинко - има и добри нещица по магазините :roll: Не смея да ти препоръчвам нищо, щото по отношение на повечето марки и аз съм на етап "проба-грешка" :lol: :lol: :lol:
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

От доста години ловя на спининг основно с плетено влакно брейд . Във форума също доста е разисквано по въпроса . Ето една темичка http://forum.nariba.com/viewtopic6736.html . До сега от риба не съм имал късане на брейда а ловя без никакъв повод ( иде реч за 13 -14 години спинингоулов с брейд ) . На означения 0.06 , 0.08 не обръщай никакво внимание ! Примерно на качествен брейд с гарантиран произход на който пише 0.006 :idea: по Американски стандарт то туй значи че купуваш брейд с диаметър отговарящ на монофил 0.152 ! Тъй по Японският стандарт 0.06 ти се равнява на 0.13 , по нашенски магазинопродавен стандарт брейд 0.10 може да отговаря от 0.21 до 0.35 монофил :idea: Като за начало мини до Илиенци и си вземи от тъй нареченото "менте" на Пауър Про за до двайсетина лева . Туй менте си е оригинално Про неиздържало теста за екстра качество по Американските стандарти и оттам натам пазарувано от наще продавачи на кашон от Ибея ! Влакното си е със почти същата здравина като екстра качеството ! Недостатъци - по-хлабава оплетка , оттам натам малко по-голям диаметър , по-бързо се обезцветява и е по-меко но за сметка на това то е най-добрият избор за парите си в БГ . Е за съпоставка - Пауър Про екстра се продава от вносителят Орозов за около 70лв. докато в Щатите струва 11$ а на кашон второ качество се купува там за около 0.60 - 0.80 цента а тука се продава за 11 - 20лв. :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Аз имам скромен опит с плетените влакна, но ще ви споделя моето мнение. Първия ми опит с такова беше преди може би 4-5 години, когато си купих плетено влакно на Суфикс, не помня точно модела, но беше с много малък диаметър, почти отговарящ на реалния, много плътно, почти кръгло и с някакво покритие. На цвят флуорисцентно жълто. след 3-4 риболова обаче, стана чупливо, предполагам че външното покритие се начупи и стана, много дразнещо, подобно на сламка , нанизан на канап, ако разбирате сравнението...Скедващите няколко години не погледнах никакъв брейд...Преди около година и нещо си взех от "ментето" на PowerPro от Илиенци за 12 лв...10lb - изключително съм доволен - много е здраво, слаборазтегливо, държи на възел, не се разнищва, не прави бради, формата му не е плоска , а горе-долу кръгла...Скъпото PowerPro е по-"кръгло" от ментето, поради по-стегнатата си оплетка, но и ментето е превъзходно.
Според мен , главното предимство на брейда е, че осигурява много по-гляма чувствителност, поради слабата си разтегливост, не че здравината е за пренебрегване - спасяват се значително количество примамки.
Казват обаче, че най-добрите брейдове се правят от японците, цените им обаче са и най-високите. Много меки, фини и износоустойчиви и с почти рален диаметър.
yanko_s
новобранец
новобранец

Мнение от yanko_s »

Колега може ли да ми кажеш от къде мога да сивзема такова влакно и как да позная ментето ... оригинала знам как изглежда
Petur60
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Petur60 »

Колега, гледай датите на последния пост в темата.
А иначе всички можем да пишем, мисля...
ivo Vratsa
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от ivo Vratsa »

yanko_s написа:Колега може ли да ми кажеш от къде мога да сивзема такова влакно и как да позная ментето ... оригинала знам как изглежда
Значи по пътя на логиката, щом видиш друго от това дето познаваш, значи е ментето и го зимаш! :mrgreen: На Илиянци трябва да го има :)
yanko_s
новобранец
новобранец

Мнение от yanko_s »

А в Пловдив ?
Аватар
kaleeff
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kaleeff »

ivo Vratsa написа:Значи по пътя на логиката, щом видиш друго от това дето познаваш, значи е ментето и го зимаш! :mrgreen: На Илиянци трябва да го има :)
Ma къде в Илиенци, че там са 2-3 магазинчета. При китаеца (щот там съм виждал един шарен плетеняк, за цена не съм питал) или при оня вътре в МОЛа?
Фен-клуб Таранка!
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Climax Spin Line Braided - New Technology - прекрасно влакно за 26 лв. и по нищо не отстъпва на ПП.
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
franky
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от franky »

Колега може ли да ми кажеш от къде мога да сивзема такова влакно и как да позная ментето ... оригинала знам как изглежда
Ако намериш оригинал на цената на ментето, не виждам какъв е проблемът :lol:
По цената ще го познаеш, разбира се. Само че, не знам дали няма различни видове ментета.

За щука и аз не ползвам метални поводи напоследък. Само в по-малки реки слагам флуорокарбонов повод и то само понякога, но не знам дали наистина има смисъл, не виждам разлика. Те железата, пластмасите, дървото, шаренните и вирбелите ако не уплашат рибата, едно влакно ли ще я уплаши :lol:
Последното беше шега, може и да не съм прав.
Climax Spin Line Braided - New Technology - прекрасно влакно за 26 лв. и по нищо не отстъпва на ПП.
Да, обаче най-тънкият му диаметът пак идва доста дебел. ПП(за ментетата не знам) имат и по-тънки. Иначе е много здрав Климакса и за по-тежък спининг е идеален и според мен.
Щастието се гради от малки радости, а не от хазартни попадения.
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

franky написа:Да, обаче най-тънкият му диаметът пак идва доста дебел. ПП(за ментетата не знам) имат и по-тънки. Иначе е много здрав Климакса и за по-тежък спининг е идеален и според мен.
Съгласен съм относно дебелината, но прави по добър кастинг въпреки че е по дебело.. и по малко се разнищва от ПП - по издръжливо е на охлузвания по камъни и др., което предполагам се дължи на по стегнатата оплетка. Все пак мисля, че за парите си е най доброто което се предлага в България.
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”