Мач статистика

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
Николай Ангелов
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от Николай Ангелов »

Local, аз ко знаех намаше да те питам, нищо че с намигане :D ( да се не засегна, не съм имал такова намерение). Инак съм останал с идеята, че най-грубо акциите са три - върхова ( батко Алан Скоторн съм го виждал на снимки по разни състезания с мачове "FA" или "fast action"), прогресивна ( в момента имам Oracle Power Match - Shakespeare с такава акция) и параболична. Разликата в работата на пръчката - при върховата акция пръта работи повече с горната си част, гледам за риболов с мач на река "масторете" с такова ловят; при прогресивната - при малко натоварване работи само горната част, при нужда и долната част поема натоварването; параболичната акция - ми шаранските пръти са с такива, работи цялата пръчка, като че ли за платените водоеми с по-охранени шарани са идеални, на баща ми подарих мач пръчка с такава акция (или поне се доближава) - Ganza Power Match - Shakespeare.
п.п.Имам пряки наблюдения от работа на мачове само с прогресивна акция. Нямам претенции за изчерпателност или 100% точност. Ако някъде греша, нека бъда поправен :oops: .
Аватар
Local
учете се от него
учете се от него

Мнение от Local »

Благодаря Ники, както казах аз съм използвам с параболична... и ти благодаря за разяснението. А относно пръчките на Бат' Ал... уффф като станем тестери на Шиамно и ние ще ловим с такива :D :wink:
Клавиатура риба не лови!!!
don_toni1985
новобранец
новобранец

Мнение от don_toni1985 »

колега и ас от скоро сум с маЧ и ас ходя по платени водоеми излиза предимно: шаран,амур,каракуда,Червеноперка,платика! Вудиcата ми е:
МАВЕР QУЕЕН РИВЕР 4.20 с макара CОРМОРАН МАCХ 2А!
Доволен сум изживяването е йестоко!
ribolova si e bolest :)
Аватар
Skorpi
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Skorpi »

М да да добавя и аз за мача ловя с maver diamond 4,50 всякаква риба която се лови на плувка като за мене предимството му е в по далечните дистанции които покрива.На близки разтояния по удачна е щеката или директен ако нямаш такава :P :P :P Но това не пречи да ловиш и с мач по на близо просто трябва да съобразяваш грамажа на плувката и утежнението За мене по важно е да научиш монтажите за мач ,защото от тях ще ти зависи успеха в риболова там е слабото му място и ако сгрешиш рискуваш да се прибереш капо :oops: :oops:
Бестрашния умира веднъж, страхливецът-хиляди пъти
Изображение
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

какви монтажи могат да те затруднят,това е най-лесното.ловиш или на пропадане или на дъно.какво му е сложното.има ш една група съчми и един или два дропера.а мача е най-универсалната въдица,не всеки може да си позволи щека и директен.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
Skorpi
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Skorpi »

Ох де да беше 1 шепа сачми и 1 ,2 дропера секи път щтях да ги скъсвам :roll: Ма що така колегата до мен ги чупи па аз гледам тъпо и още 10 човека покрай мене са на моя хал :P :P :P
Изображение
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

проблема явно не е в монтажа.първо намираш точната дълбочина със сондата.бележи дистанцията с маркер.направи няколко хвърляния в дясно,ляво да видиш дълбочината каква е дали няма ръб.стръвта трябва да е в тази зона.захранваш и ги почваш.ако ловиш шаран легни с първата съчма на дъното,тази която ти е над микро-вирбела.захранката трябва да е тежка и да се разтваря при допира с дъното.в общи линии това се отнася и за риболов с шека,директен и т.н.
Аватар
Skorpi
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Skorpi »

Приятелю имам 2 мача и ловя с тая пущина поне от 10 г то хубаво ще легна с 1 сачма. Ма долу ако има подводно течение и ловя платика какъв ще е резултата :?: няма ли да ми носи стръвта и аз да гледам тъпо :oops:
А какво ще стане ако легна с 3 дропера и рибата е капризна и сам 5г ваглег.на 3 м дълбочина 8)
Знаеш ли се едни такива въпроси ме мъчат а дали не е по добре да сложа оливетка вместо група съчми колко да бъде разтоянието между дропера и групата съчми /оливетката/ 20см- 30см или повече
Изображение
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Хм, тука почна да става интересно. И мен ме мъчат, някои подобни въпроси, особено ако не кълве :wink:

ПП. Пример-може би тъп.

Ония ден(нощ беше) платен язовир, гъсти шарани по1-2кг. Ваглер 2+2гр- оливетка 1.5, дропер на 40-50см от куката и една съчма на 60-70 см над оливетката. Дребосъка смучеше стръвта и нищо повече. 2 часа 3 шарана.
Смяна- слайдер 1гр, основно 2х0.3гр, дропер 0.1гр, и стоп съчма над основните. Рибите почнаха да дърпат зверски, повличаха до удър на аванса.

Същия язовир друг ден. Директен 1.5гр плувка и никой. Смяна 0.3гр плувка и рибата тръгна. Другите колеги не ловяха

А сега кажете, че монтажа не е най-"тънката" част :evil:
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
Skorpi
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Skorpi »

Е те тук батка съм напълно съгласен с теб :P Това се опитах с моите прости примери да намекна :P За мен човек трябва да проявява творчесто и да търси рибата а не тя него щото в противен случаи рискува да бъде един от многото дремещти на брега :P
Изображение
Аватар
Skorpi
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Skorpi »

А неколко пр. за монтажи.
1 подвижна оливетка /2-4г/и повод около 40 см тва е метод на повдигане ползва се прав ваглер и е подходящт при пролетното раздвижване на рибата ваглера се стопира с неколко сачми и стопери и се преотежнява дълбочината се оставя с 30см по голяма така че като се обере влакното плувката да се изправи подходящт е на близки дистанции до 15м
2подвижен ваглер основното утежнение на 1м от куката и 2 дропера през 40 см до микро вирбела20см повод ваглера задалжетелно да е малко преутежнен
3прав ваглер 3/4 от тежеста под ваглера и 3-4 дропера поставени през 30 см от вирбела нагоре тва е на пропадане като има варианти да пропадаш с последните 30 см до целия монтаж :P Мога да напиша и още но предполагам че всеки от вас има любими техники които да сподели сори че се отплеснах от темата :P :P :P
Изображение
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

ами ако имаш течение най-долната съчма трябва да ти е по-големичка да не се повдига от течението стръвта.но това мога да го преценя на място.никога не слагам подвижна оливета.а колкото до броя на мачовете можеш да имаш 100 и пак да не можеш да ловиш.всичко е според ситуацията.ваглер рядко отежнявам повече от 1.5гр.
Аватар
Skorpi
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Skorpi »

Е те с тия последните думи направо ме уби как утежняваш до 1.5г бре :P :P :P
ако си на далечна дистанция и си на 5-6 м дълбочина какъв ще ти е монтажа и като капак има и течение. Тая 1 по голяма съчма няма ли да ти плаши рибата аз бих предпочел 2-3 по малки като диаметър дори бих сложил 1 малко дроперче и на самият повод :P
До колкото разбирам от писането по темите ти маи участваш и по състезания или греша :P На състезанието на теца 2 се ползваха доста солидни ваглери като грамажи. :P :P :P
Изображение
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

някъде в постовете писах,че отбягвам да ловя на подвижно.а риба не ми се е плашила от дропер.и става на въпрос за течение,имаш впредвид канал или река.платика около вас има само на ковачево доколкото знам.а за риболова на овчарица питай Върхара за мен и му прати поздрави ако го познаваш.и единия от монтажите ти е точно изкопиран от къде кълве монтаж при риболов със слайдер от г-н Скотърн.айде ,че и тука изпростя.всеки българин си мисли,че е номер едно.писах,че са ми най-лесни монтажите на ваглера.кви подвижни оливети кви пет лева.на овчарица ловях с 20+5 и нямам нито едно оплитане.
Аватар
Skorpi
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Skorpi »

Ааа батка тук си в грешка платика има и на Шаново и Зимница ,и Жребчево не е за изпускане А за течението ДА мислех за канал или река С Краси се познаваме имаме и някое друго риболовче заедно така че като се видим ще го поздравя от теб а за 20 +5 не разбрах каде ти е 1,5грама утежнение А колкото до оливетките Краси ги ползва често ,а познавам и други състезатели които ги ползват
и не само на мач а и на щека но не са подвижни а ги стопирват с оловца :P :P :P
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мач”