Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

ПОВЕДЕНИЕТО НА ШАРАНА-Диповете
Модератор: sapuna
Re: ПОВЕДЕНИЕТО НА ШАРАНА
Също така не ми е ясно как шарана се "учи" към непознат аромат?На платено съм посочил на какви аромати ми взима, но мисля че е от любопитство:? Защото храня с неароматизирана царевица, а ловя с аромат на банан, примерно.За дивите водоеми за "ученето" на рибата захранката трябва да е със някой непознат аромат или...?georgi_gopata написа:Добре де, според Вас кои са най-резултатните дипове за дивите водоеми?На кои дипове сте имали най-голям резултат?
На платено за мен са:Банан, Шокобан и донякъде Ванилия...

-
- научил се да хвърля
Re: ПОВЕДЕНИЕТО НА ШАРАНА-Диповете
по темата мога да кажа,че използвам предимно диповете на христо георгиев и съм много доволен като цяло-имат мигновен,но за съжаление краткотраен ефект(5-6 часа).Имам много риби на тях,но най-голямата ми(толстолоб на царевица 32кг)дипната в скопекс на сенсас,който си го копувам по 30 ст. 20 милилитра:)-тези дни ще кача и снимки де
Също така имах и хубав удар на жребеца на шаран около десятка на монстер краб на карп зуум,но при последния напън преди кепа миди прерязаха влакното и....Та като заключение искам да кажа,че в началото на декември имам шаран около 2 кг на царевица,стояла 3 дни в лимонтозо
Сега за новия сезон,който за мен започва в края на февруари след сесията ми,съм си заприходил някои нови аромати,но за тях след пробата!!!

-
- ще става разбирач
не си прав колега IDA за диповете
работят и още как я виж колко "дипнати" колеги има
отива шарана до царевичката а тя мирише на банан примерно, той обаче се извръща погнусен-очаквал е че царевицата трябва да мирише на скопекс или някакъв друг тайнствен аромат
на всичко друго но не и на царевица 

.извинявам се,ама моа ли да попитам-тоа скопекс на кво мирише?...(не е на скопеЦ)надявам се
)

-
- учете се от него
Май никой, освен Кевин Наш, не знае на какво точно миришепетко стоянов написа:.извинявам се,ама моа ли да попитам-тоа скопекс на кво мирише?...(не е на скопеЦ)надявам се)

- Божидар
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Има и на фирма"Трапер" които са на нивото на горепосочените 

На Бодлива Крава ,Бог рога не дава!
Светът е оцелял,защото се е смял!
Светът е оцелял,защото се е смял!
Аз имам на Джаксон един дип...с аромат на банан дали ще върши работа?IDA написа:Не знам! Тук има само на Джаксън- 9 различни аромата.

- nikikati
- ще става разбирач
Един познат(да уточня че е военен) си го беше взел за ароматизатор за тоалетната?! И ми вика: Вземи го ако искаш че събрах мухите на квартала
Иначе върши работа. Не е като Нешовете ама става.

Иначе върши работа. Не е като Нешовете ама става.
Шаранът не ти гледа такъмите!
CATCH & RELEASE
CATCH & RELEASE
- kosatkata
- ще става разбирач
Диповете на Неш ги имаше почти всичките в магазина на Сунай в Русе.Проблема е че последно съм ходил миналата година лятото и сега не знам.
Това което ще видите по-долу съм го писал и в друга тема просто искам да потърся коментар от колеги.
----------------
Първо да започна с това че съм съвсем начинаещ риболовец със скромен опит около 2 години и нещо, и не повече от 40-50 риболовни излета. Естествено всичко започна с това че първия път когато ме заведоха за риба, клъвна точно на тази въдица която бяха наплюли за новака (аз тогава и въдица си нямах), монтажа беше прост капан с кюспе и първия шаран беше факт. Запалих се доста сума ти неща изчетох пробвах разни химии и готвени манджи, без особен резултат. Малко да ви разсмея, един път си правих качамак с храна за филателни рибки
).
По темота за диповете, есенции, аромати дотук се убедих че по добро от естествените аромати няма (при това чисти, не е добре да се смесват). Като се замисли човек, кюспето е доста близко до понятието "ДИП" (отново моля не ми се смейте, просто разсъждавам). Бавно се разтваря във водата, създава ароматен облак около кукичката със стръвта (аз си ползвам царевица) и е приложимо за всякакви водоеми. Досега не съм чувал шаранова риба която не взема на кюспе, още повече че като компонент маслената основа дефакто е трансмисията която се ползва във всички "маркови" дипове, разбира се при тях се ползват разнообразни мазнини и аромати. Единственият проблем който има с кюспето е че рядко се намира такова което не е много твърдо пресовано (съвременните маслобойни машини, явно работят с по голяма ефективност и отпадъчния продукт не е толкова ароматен, извлечена е много голяма част от мазнините, често е толкова твърд, че и след 3-4 часа киснене във водата вадиш плочката и виждаш че повърхноста е едва едва разтворена. Та се замислих преди време за нещо което съм чел за ръчна преса, както и да е вероятно скоро ще "направим" или измислим някакво решение на проблема:) . Освен това съм чел доста за конопа (знам че това е една от основните съставки на диповете). Разтърсих се, оказа се доста "солен" по рибарските магазини, в сравнение с други изтоници които намерих. Но да не се отклонявам от темата замислих за кюспе от коноп или някаква комбинация от коноп и слънчоглед, като отново ще трябва да се поекспериментира със степента на пресоване. Искам да попитам има ли някой колега който е пробвал да прави кюспе от коноп. На теория би трябвало да работи, мазнина която е силно ароматна и харесвана от шарановите риби и остро възбуждаща апетита (поне така е описана в книгите, а и е основна съствака на "марковите творения"), разнасяща се бавно на облак във водата или правеща диря по теченито. Моля за споделен личен опит. Освен това попаднах на готово Конопено масло, само по себе си според моите разбирания това е дип, но мисля че миризмата ще е твърде силна (всичко е в дозата както са казвали римляните), дали ще работи с царевица, или пък с хляб? Все пак си мисля че варианта за конопено кюспе би бил по удачен. Моля за вашите конструктивни коментари! Искам да подчертая че на платен водоем не съм ходил никога, защото си имам някакво виждане, че наистина на платените водоеми има и по големи шарани, ама най-големите са по брега (с това разбира се не искам да обидя никого, просто лично мнение). И за да се застраховам сега да не ми кажат че искам да си "избия риболова" ще кажа че рибата която хващам ми е за снимка не за ядене. Последното не важи за бялата риба:)).
----------------
Първо да започна с това че съм съвсем начинаещ риболовец със скромен опит около 2 години и нещо, и не повече от 40-50 риболовни излета. Естествено всичко започна с това че първия път когато ме заведоха за риба, клъвна точно на тази въдица която бяха наплюли за новака (аз тогава и въдица си нямах), монтажа беше прост капан с кюспе и първия шаран беше факт. Запалих се доста сума ти неща изчетох пробвах разни химии и готвени манджи, без особен резултат. Малко да ви разсмея, един път си правих качамак с храна за филателни рибки

По темота за диповете, есенции, аромати дотук се убедих че по добро от естествените аромати няма (при това чисти, не е добре да се смесват). Като се замисли човек, кюспето е доста близко до понятието "ДИП" (отново моля не ми се смейте, просто разсъждавам). Бавно се разтваря във водата, създава ароматен облак около кукичката със стръвта (аз си ползвам царевица) и е приложимо за всякакви водоеми. Досега не съм чувал шаранова риба която не взема на кюспе, още повече че като компонент маслената основа дефакто е трансмисията която се ползва във всички "маркови" дипове, разбира се при тях се ползват разнообразни мазнини и аромати. Единственият проблем който има с кюспето е че рядко се намира такова което не е много твърдо пресовано (съвременните маслобойни машини, явно работят с по голяма ефективност и отпадъчния продукт не е толкова ароматен, извлечена е много голяма част от мазнините, често е толкова твърд, че и след 3-4 часа киснене във водата вадиш плочката и виждаш че повърхноста е едва едва разтворена. Та се замислих преди време за нещо което съм чел за ръчна преса, както и да е вероятно скоро ще "направим" или измислим някакво решение на проблема:) . Освен това съм чел доста за конопа (знам че това е една от основните съставки на диповете). Разтърсих се, оказа се доста "солен" по рибарските магазини, в сравнение с други изтоници които намерих. Но да не се отклонявам от темата замислих за кюспе от коноп или някаква комбинация от коноп и слънчоглед, като отново ще трябва да се поекспериментира със степента на пресоване. Искам да попитам има ли някой колега който е пробвал да прави кюспе от коноп. На теория би трябвало да работи, мазнина която е силно ароматна и харесвана от шарановите риби и остро възбуждаща апетита (поне така е описана в книгите, а и е основна съствака на "марковите творения"), разнасяща се бавно на облак във водата или правеща диря по теченито. Моля за споделен личен опит. Освен това попаднах на готово Конопено масло, само по себе си според моите разбирания това е дип, но мисля че миризмата ще е твърде силна (всичко е в дозата както са казвали римляните), дали ще работи с царевица, или пък с хляб? Все пак си мисля че варианта за конопено кюспе би бил по удачен. Моля за вашите конструктивни коментари! Искам да подчертая че на платен водоем не съм ходил никога, защото си имам някакво виждане, че наистина на платените водоеми има и по големи шарани, ама най-големите са по брега (с това разбира се не искам да обидя никого, просто лично мнение). И за да се застраховам сега да не ми кажат че искам да си "избия риболова" ще кажа че рибата която хващам ми е за снимка не за ядене. Последното не важи за бялата риба:)).
Абе знам че РИБАТА е във водата, ама все на някоя друга вода.....
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Интересни разсъждения,поздравления!
И все пак ... ДИП-а не е само аромат!Той е и различното PH на водата!
п.п. Дрогата,която предлагаш не я коментирам-за скоростен и временен риболов става!
п.п. Дрогата,която предлагаш не я коментирам-за скоростен и временен риболов става!
sapuna написа:Интересни разсъждения,поздравления!