Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Привет колеги да попитам някой дали знае къде в София или софийски окръг изкупуват манатарки на добра цена
Колега, всичко зависи от количеството и качеството на гъбите .alenov77 написа:Привет колеги да попитам някой дали знае къде в София или софийски окръг изкупуват манатарки на добра цена
Кажи нещо повече. Има брокери които минават през София и може нещо да се уреди .
Но все пак да се отбива цял бус за два килограма ...........
Предполагам, че е Кестенява манатарка (кестенка) - Gyroporus castaneus.Valco написа:И на Витоша нямаше гъби в неделя. Освен тази:
Не съм виждал такава - може би е от рода на манатарките.
Миризмата и беше свежа, малко като на млада масловка. Някакви идеи?
bg bul Здравей говорим по принцип за малки количества а да знаеш къде има пунктове по принцип за изкупуване може и да не е в София
За жалост около София не знам.alenov77 написа:bg bul Здравей говорим по принцип за малки количества а да знаеш къде има пунктове по принцип за изкупуване може и да не е в София
Има база в град Елена. Техните брокери си устройват срещи на паркингите на Метро в съответния град - Пловдив, София и др. Та за това ти казвам идея.
Щом става въпрос за малки количества - едва ли с тях ще стане.
Пунктове за гъби - те са обикновено около находищата (масовите) на гъбите.
Ако някъде наоколо има язовир или било на планина където има много гъбари - то там ще има и брокери (изкупчий). Те обикновено изкупуват гъбите на пътя, с бусове и се виждат ясно.
Знам такива из нашия край - на връх Рожен, всяко село наоколо има пункт, около Пазарджик селата, Стрелча, Панагюрище, около язоририте Доспат, Пясъчник .. а бе много са. Да не говорим за Свиленград (селата), Кърджали ......но само в сезона.
Около Искър (язовира) няма начин да няма брокери. Говоря по време на гъбената вълна .
Знам и в Ихтиман, Костенец .
От кой край си ?
Къде събираш гъбите ?
-
- научил се да хвърля
Ами мога само да се опитам да те окуража да си направиш. Никак не е трудно. Лично мен ме впечатли успеха на колегата Гого от Лисец (gogolisec), който е и създател на темата "Има ли гъбари". Някъде назад в темата съм описал как точно съм направил фермата, но принципно, не се различава от това което и той бе описал. Наскоро пак преглеждах темата от начало, и ми направи впечатление, че голяма част от снимковия материал, особено към по старите мнения, не се отваря. Но и в интернет има доста материали.Диригента написа:Поздравления за реколтата - супер направоИ аз бях решил да си организирам една такава фермичка, но така и не можах да го направя. Зная, че това се прави есента, но се чудя дали ако сега го заложа ще стане нещо. В края на краищата сезонът на кладницата е по студения период от годината!
Аз лично заразих прясно отрязана дървесина в късната пролет. За разлика от "плододаването", развитието на мицела изисква по високи температури (около 20-25 градуса ) в продължение на поне месец. При моите условия (около 1300м надморска височина) това е възможно през края на пролетта и началото на лятото. С влагата естествено помагах

С две думи не е нито сложно, нито трудно, а и резултата може и да е по добър от моя.
Поздрави
Здравей бг бул по принцип съм от София но ходя доста често на лозенска планина та искам да попитам има ли смисъл към октомври ноември да отида примерно в родопите около смолян девин дали си заслужава
е как!!!? винаги си заслужава из природата-дори и само за разходка,но се надяваме ако повали по сериозно да се похвалим с някоя снимка.през този сезон са най-добрите гъби (за мен).alenov77 написа:Здравей бг бул по принцип съм от София но ходя доста често на лозенска планина та искам да попитам има ли смисъл към октомври ноември да отида примерно в родопите около смолян девин дали си заслужава
за гъби съм
- кирил великий
- разбира нещата
http://eco.ria.ru/ecoinfogr/20110923/442401688.html Това е линк на статия, в която ясно се казва, че гъбите не се режат с ножче, а се изтръгват с въртеливо движение с мицела. Винаги съм подозирал, че това е правилният начин.
някой нещо да е брал тия дни че то есента си заминнава а ние тука по софийско още не сме брали никакви гъби от петък го дават да вали а дано да тръгнат нещата че и без това работа няма поне да набереме малко манатарчици успех на всички за есенния сезон
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Имам четири неуспешни излета - в Плана, в Рила около Боровец и два пъти в Стара планина.
Имаше места с доста влага, но никакви гъби. Само много стари, почернели гъби. Няма!
Имаше места с доста влага, но никакви гъби. Само много стари, почернели гъби. Няма!
- rosboz
- ще става разбирач
А ми без дъжд няма да стане , уви прогнозите са обезнадеждаващи.
В тази суша срещам някакви "изроди "

някой знаели нещо за това . Нямам намерение да го бера.

ski today
work tomorrow
work tomorrow
Ако пак ходиш на това място - разрови пръстта наоколо под листата. Предполагам, че е под бук ?rosboz написа:А ми без дъжд няма да стане , уви прогнозите са обезнадеждаващи.
Вероятно ще намериш още доста бройки от този изрод . По мое предположение изродът е ЧЕРВЕН трюфел .
Няма търговска стойност , но има прекрасен аромат и може да си доставиш удоволствие за душата.
Мирише ли приятно ... на горски плодове ?
Йе в момента във Варна вали дъжд. Първият месеци насам. Аз такава суха есен не помня.