Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Моят риболовен излет
naRiba.com

Форум

Пъстърви на воблер-трепач
Пъстърви на воблер-трепач
От едно известно време насам държа в кутията си една примамка, която ми напарви отлично закриване на сезона. Става въпрос за самоделен воблер, изработен от Иво (колегата с ник Mix 02). Когато ми го даде, каза: "Този е за туичинг". Викам си - да бе, да... Ето го воблерът, пише Mix F, демек е плуващ:

Отиваме значи на реката - аз, Павел Павилиона и Павлин. Реката е характерна с това, че на нея пъстърва под 30 санта почти няма, само чукове кълват- американки и балканки. Редки риби, ама знаеш, че като ти удари, ще е нещо яко. Има си достатъчно вода, абе въобще екстра място. При това не се посещава от никого, друг рибар съм виждал само още веднъж от десетина излета там, че и повече. Обикновено на нея ловя на блесна. сега обаче нямах кълванета на блесна. Най-накрая достигам едно място от типа "безотказни", дето си знам, че има пъстърви. Обаче не искат грам внимание да обърнат на блесната. Чудех се какво да сложа, и взех, че турих воблера. Разлових го пред мен, ами върви на плитко, най-много на 50 санта слиза . А вирът е дълбок поне 1.80 - 2 метра. На такова място трябва чегъртане по дъното, ама с този воблер няма как да стане. Обаче решавам да го пробвам. На първо подаване отдолу изскача една цепеница, обаче само се усуква околопримамката и се прибира долу. На второто обаче напада и лапа. Борба, авансът свири, най-накрая е в кепа. Ето я, американка:

И отблизо:

Оказа се, че това е отлична примамка. Воблерът вдигаше пъстървите от голяма дълбочина нагоре! Това е доста рядко, особено в ден, когато пъстървата нито е активна, нито иска да кълве на други примамки.
Продължавам да облавям същия вир. След малко още една атака, но пак не лапа. Пробвам още два три пъти, удар, тоя път рибата е по-едра. Оплющя всичко. Американка, този път около кило. Дебела и яка:

След малко и трета риба ми атакува, ама само се одра и избяга.
Отивам по-надолу, продължавам, имах още две атаки, но пъстървите не лапаха. Очевидно проблемът е някъде в мен. Обаче пак от дълбоки места. Примамката ги вдигаше от дъното да нападат нагоре, което дори при риболов на естествена стръв е трудно за постигане. Както и да е, малко по-късно закачам и една трофейна балканка, пак от дълбоко място:

Пак на същия воблер, разбира се:

Балканецът замина обратно. Имах още един удар след това от американка с отлични размери, ама избяга. Американките бяха много вкусни, с месо като на сьомга.
Цялата работа обаче не опира само до воблера, а и до задвъдичното устройство. За да работи както трябва, воблерът трябваше да се води по брутален начин - с много висока амплитуда на движение на върха на пръчката, за може да танцува "пого" през цялото време на воденето. За жалост не записах клип, но в предстоящите ми излети на пъстърва по платени гьолове докато трае забраната ще направя едно клипче. Поздрави на Иво, че е направил толкова уловист воблер.

Отиваме значи на реката - аз, Павел Павилиона и Павлин. Реката е характерна с това, че на нея пъстърва под 30 санта почти няма, само чукове кълват- американки и балканки. Редки риби, ама знаеш, че като ти удари, ще е нещо яко. Има си достатъчно вода, абе въобще екстра място. При това не се посещава от никого, друг рибар съм виждал само още веднъж от десетина излета там, че и повече. Обикновено на нея ловя на блесна. сега обаче нямах кълванета на блесна. Най-накрая достигам едно място от типа "безотказни", дето си знам, че има пъстърви. Обаче не искат грам внимание да обърнат на блесната. Чудех се какво да сложа, и взех, че турих воблера. Разлових го пред мен, ами върви на плитко, най-много на 50 санта слиза . А вирът е дълбок поне 1.80 - 2 метра. На такова място трябва чегъртане по дъното, ама с този воблер няма как да стане. Обаче решавам да го пробвам. На първо подаване отдолу изскача една цепеница, обаче само се усуква околопримамката и се прибира долу. На второто обаче напада и лапа. Борба, авансът свири, най-накрая е в кепа. Ето я, американка:

И отблизо:

Оказа се, че това е отлична примамка. Воблерът вдигаше пъстървите от голяма дълбочина нагоре! Това е доста рядко, особено в ден, когато пъстървата нито е активна, нито иска да кълве на други примамки.
Продължавам да облавям същия вир. След малко още една атака, но пак не лапа. Пробвам още два три пъти, удар, тоя път рибата е по-едра. Оплющя всичко. Американка, този път около кило. Дебела и яка:

След малко и трета риба ми атакува, ама само се одра и избяга.
Отивам по-надолу, продължавам, имах още две атаки, но пъстървите не лапаха. Очевидно проблемът е някъде в мен. Обаче пак от дълбоки места. Примамката ги вдигаше от дъното да нападат нагоре, което дори при риболов на естествена стръв е трудно за постигане. Както и да е, малко по-късно закачам и една трофейна балканка, пак от дълбоко място:

Пак на същия воблер, разбира се:

Балканецът замина обратно. Имах още един удар след това от американка с отлични размери, ама избяга. Американките бяха много вкусни, с месо като на сьомга.
Цялата работа обаче не опира само до воблера, а и до задвъдичното устройство. За да работи както трябва, воблерът трябваше да се води по брутален начин - с много висока амплитуда на движение на върха на пръчката, за може да танцува "пого" през цялото време на воденето. За жалост не записах клип, но в предстоящите ми излети на пъстърва по платени гьолове докато трае забраната ще направя едно клипче. Поздрави на Иво, че е направил толкова уловист воблер.
Re: Пъстърви на воблер-трепач
Тоя риболов го разбираш ти.Голям майстор си. Поздравления!!! 
п.п Поздравления и за колегата изработил уловистия воблер!
п.п Поздравления и за колегата изработил уловистия воблер!

Последно промяна от Ачо ♣ на Сря Сеп 28, 2011 9:44 am, променено общо 1 път.
Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
Поздравления за воблера,евала на майстора 

Това е супер кеф-спининг на красива река, хубави риби
Направо завиждам 

Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
- jasonsmith
- разбира нещата
страхотен кеф са тия пъстърви, супер! такъв вир без да е посещавам, още по-голям кеф! 

-
- ще става разбирач
Бре , Бре, Бре - Бат Стан, ма хубав репортаж и голям майсторлък! И тази балканка и американките са си красавици. Другия път повече рибоци и пак репортаж - ма хубави риби и хубави снимки
. Жив и здрав!

Христо - наслука на всички
-
- разбира нещата
Прекрасни риби ! поздрави майсторе !
БАя има да черпиш колега сътворил воблера.
Да, трябва си. Приготвил съм ракията.kaloyan Mladenov написа:Прекрасни риби ! поздрави майсторе !
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Бат Стан написа:... Реката е характерна с това, че на нея пъстърва под 30 санта почти няма, само чукове кълват- американки и балканки. Редки риби, ама знаеш, че като ти удари, ще е нещо яко. Има си достатъчно вода, абе въобще екстра място. При това не се посещава от никого, друг рибар съм виждал само още веднъж ...
Ето това описание на реката ми се видя като мечта.
Майстор си е Бат Стан, без да съм спинингист прочетох темата с удоволствие.
-
- вече хвърля и на тежко
Красиви риби. 

-
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Браво Бат Стан нема лабаво при тебе
Мини тия дни през офиса да пиеме по мастиче

1.3.1.2.chirusa_bg написа: ПП. По цяла нощ пие, а сутрин ни бие. Що е то?
- koda33
- разбира нещата
Поздравления за репортажа , много ме изкефи)))
Георги Стефанов
спининг клуб "Стари Видри"
"Джуджетата тичаха и се смееха, защото тревата ги гъделичкаше по ташаците"
спининг клуб "Стари Видри"
"Джуджетата тичаха и се смееха, защото тревата ги гъделичкаше по ташаците"