Как да направим добър харпун в домашни условия

Модератор: nkolev66

Публикувай отговор
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Re: Как да направим добър харпун в домашни условия

Мнение от australia »

Borizanov написа:Е не е ли едно и също...?! А и дръжката немога да я направя по-нагоре - вече съм направил леглата за пръстите.... Като го изтъня в задния край провто ъгъла на дръжката спрямо стрелата ще стане по-остър.... И после проба грешка.... В краен случай ново тяло, но дръжката след толкова пилене не си я давам :D
Колега незнам какво си се втренчил в тези легла за пръсти но те по принцип са излишни .По важно е да направиш легло за палеца (в ляво или в дясно в зависимост с коя ръка стреляш)понеже това ти дава стабилен захват и по добър контрол на оръжието по вертикала .при този дизаин на дръжката който си докарал мисля че си я нагласил по ръката ти но без ръкавица .А повярвай ми такава е нужна дори и в по топла вода.

И въпреки всичко адмираций за начинанието .Добре дошъл в клуба на Направи си сам :D
0877-19-03-89Иво e-mail (australia@abv.bg) skipe australiaivo2 :)Изображение
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от australia »

Sineok написа:Mодерирано от barutchiata ©
Аз лично не виждам нищо лошо в това че човека е решил да си направи оръжие .Защо мислиш че всеки който влиза в този форум има възможност да отдели сто и кусур лева в днешно време за купешки харпун .
Смени :weedman: бро и стига хейтва .
0877-19-03-89Иво e-mail (australia@abv.bg) skipe australiaivo2 :)Изображение
Аватар
spear
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от spear »

baretata написа:Юли точно моя харпун си показал, и макарата е същата.
Златко ами давам пример с Калашника при харпуните, няма марка която да не го е изкопирала и въпреки това си остава харпуна който си е с всичко което трябва да има и в същото време няма нищо излишно :). Жалко че кризата в Гърция го направи много скъп ...
terzo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от terzo »

Аве чета и гледам някой хора много разбират от харпуни,па нека покажат нещо по добро та и ние невежите да се светнем как се правят тия работи.Па да понаучим и ние нещо.Или ако няма какво да ни покажат по добре да замълчат.Щото отворковци по форумите колкото си щеш.Айде със здраве.
Borizanov
новобранец
новобранец

Мнение от Borizanov »

Sineok написа:Mодерирано от barutchiata ©
Здрасти колега,
Няма да отговарям в твоя стил. Само ще кажа, и надявам се да разбираш от малко, че за мен по принцип не е проблем да купя нов харпун. 100 - 180 лв. не са ми проблем. Виж над 200 -220 не бих дал. Но.... моите ръце смея да кажа, че не са ми до лактите в ....нали... Това което за мен е най - важно е с каквото да се захвана да го направя добре, качествено, да му разбера принципа на работа и тем подобни. И да го направя АЗ! С моите си две ръчички. Дръжката да ляга по моите пръсти, на друг да не му е удобна. Дори да знам, че е грешка, то тя си е моя грешка. Затова съм дълбоко благодарен на всеки, който ми помага. Това е по принцип. А колко ще се използва харпуна е една съвсем друга тема - живея на 500 км. от морето и със свободното време което имам надали скоро харпуна ще види вода. Както казах не това е важно за мен. За някои хора може да е важно да се фукат с това което са купили, аз се хваля с това което съм сътворил аз...
Borizanov
новобранец
новобранец

Мнение от Borizanov »

Здравейте,
ето какво дялках до 1:00 снощи.
Височината на профила остана с няколко мм по-дебел от височината на спусъка общо ~ 30 мм. Сега остава напред тялото да се дооформи, че остана по-дебело и харпуна прилича малко на бухалка. Пък може и така да го оставя - за защита от зли попчета, въпреки, че както казаха колегите ще бъде по-трудно маневрен. Ама да е по-тудно ... колко да е по трудно... :lol:
Сега търся съвети за:
- Ластик - дебелина, 1 или да правя място за втори, колко дълъг/дълги горе - долу;
- Стрела - дебелина, дължина? От отвора за ластика до "закачалката" (незнам точно как се казва) на спусъка са 67-68 см.
- Импрегнация - дайте нещо по-конкретно като марка лакове, че хич не им разбирам кой лакове за какво са и как се борави с тях.
Ами май е това за сега, ако се сетя и друго ще питам пак.
Лек ден!!
Прикачени файлове
30092011106 (Small).jpg
30092011106 (Small).jpg (72.96 KiB) Преглеждано 1882 пъти
30092011105 (Small).jpg
30092011105 (Small).jpg (63.31 KiB) Преглеждано 1894 пъти
30092011104 (Small).jpg
30092011104 (Small).jpg (58.84 KiB) Преглеждано 1894 пъти
Последно промяна от Borizanov на Пет Сеп 30, 2011 12:09 pm, променено общо 1 път.
Аватар
baretata
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от baretata »

В тоя форум познавам 4 души дето разбират от харпуностроителство. Лъчо, Миро, Владо Акулата и Шуменеца, така че сериозните въпроси към тях.
Пашата обича смелите.
terzo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от terzo »

Значи ластик от 40 до към 42см в зависимост от коефицента.Стрела 6мм.дължината е по твой избор.За импрегнацията друг път сега нямам време да пиша.
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

baretata написа:В тоя форум познавам 4 души дето разбират от харпуностроителство. Лъчо, Миро, Владо Акулата и Шуменеца, така че сериозните въпроси към тях.
....и Чавдар ...и Чавдар ...
Borizanov
новобранец
новобранец

Мнение от Borizanov »

Без да искам последвах съветите на един колега да почна всичко от начало.
Малка грешка с обер-фрезата ме върна в първи клас дето се казва. И както казват по Дискавъри - "Обратно на чертожната дъска".
Изработих детайл 7х3.5х125 см. Пуснах го по-широк и по-дълъг за да има от къде да се дялка. Направих и отворите за спусъка и дръжката (ще си ползвам старата). После ще правя каналите за стрелата и ластика/ластиците.
Проблема е обаче, че днес поръчах ластик - 17.5 мм на Праймлайн - 1 метър. Въпроса ми е с тоя 1 м. ако го срежа на 2х50 см (за харпун с два ластика) на колко сантиметра да пробия отворите в предния край на тялото. Или направо да си взема още един ластик?
Май станах малко досаден. Извинете ако е така.
Лека вечер!
Borizanov
новобранец
новобранец

Мнение от Borizanov »

Такаааа....
След първия неуспешен опит - последва втори.... не знам до колко успешен, но на мен михаресва резултата.
Сложих и ластика, ей така да видя как стои, но жълъда не знам как да го монтирам правилно. Жълъда е от този тип:
http://diverstore.net/product.php?id_product=827
Нещо май се връзваха но с какво и как... немам представа.
Остава и предпазител на спусъка да сложа.... и още някои неща. Кажете с какво да лакирам/импрегнирам ... и как се прави....
Това е за сега, ако имате забележки - казвайте.
Лека вечер!
Прикачени файлове
02102011112 (Small).jpg
02102011112 (Small).jpg (99.69 KiB) Преглеждано 1828 пъти
02102011110 (Small).jpg
02102011110 (Small).jpg (92.05 KiB) Преглеждано 1828 пъти
Аватар
justinian
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от justinian »

Вързваш с този възел
http://www.animatedknots.com/constricto ... dknots.com

Преди това е добре да изпилиш под конус краищата на ластика,отрязан на подходящия коефициент. Възелът е изключително здрав и надежден. Стегнеш ли го веднъж, развързване няма. Преди да стегнеш използвай сапунена вода или направо течен сапун, за да не нараниш повърхността на ластика при стягането.

Поздрави и успех!
Сърцето на глупавите е в техните уста, а устата на мъдрите са в тяхното сърце.
adventurebg
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от adventurebg »

Здравей, в форума има достатъчно информация, но някой трябва да потърси! :wink:
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=160&t=31632
НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МИ ДАДЕ ТОВА, КОЕТО МИ ДАВА МОРЕТО!
terzo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от terzo »

Днес докато се чудих какво да правя взех,че си направих една заготовка за харпун па да видим какво ще излезе накрая.Материала е червен махагон.
Прикачени файлове
Снимка0058.jpg
Снимка0058.jpg (175.97 KiB) Преглеждано 1694 пъти
Снимка0057.jpg
Снимка0057.jpg (144.46 KiB) Преглеждано 1694 пъти
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”