Къде се намирам:
Риболов
Подводен раздел
Подводен риболов
Подводен риболов
naRiba.com

Форум

Как да направим добър харпун в домашни условия
Модератор: nkolev66
Re: Как да направим добър харпун в домашни условия
Колега незнам какво си се втренчил в тези легла за пръсти но те по принцип са излишни .По важно е да направиш легло за палеца (в ляво или в дясно в зависимост с коя ръка стреляш)понеже това ти дава стабилен захват и по добър контрол на оръжието по вертикала .при този дизаин на дръжката който си докарал мисля че си я нагласил по ръката ти но без ръкавица .А повярвай ми такава е нужна дори и в по топла вода.Borizanov написа:Е не е ли едно и също...?! А и дръжката немога да я направя по-нагоре - вече съм направил леглата за пръстите.... Като го изтъня в задния край провто ъгъла на дръжката спрямо стрелата ще стане по-остър.... И после проба грешка.... В краен случай ново тяло, но дръжката след толкова пилене не си я давам
И въпреки всичко адмираций за начинанието .Добре дошъл в клуба на Направи си сам

Аз лично не виждам нищо лошо в това че човека е решил да си направи оръжие .Защо мислиш че всеки който влиза в този форум има възможност да отдели сто и кусур лева в днешно време за купешки харпун .Sineok написа:Mодерирано от barutchiata ©
Смени

Златко ами давам пример с Калашника при харпуните, няма марка която да не го е изкопирала и въпреки това си остава харпуна който си е с всичко което трябва да има и в същото време няма нищо излишноbaretata написа:Юли точно моя харпун си показал, и макарата е същата.

Аве чета и гледам някой хора много разбират от харпуни,па нека покажат нещо по добро та и ние невежите да се светнем как се правят тия работи.Па да понаучим и ние нещо.Или ако няма какво да ни покажат по добре да замълчат.Щото отворковци по форумите колкото си щеш.Айде със здраве.
Здрасти колега,Sineok написа:Mодерирано от barutchiata ©
Няма да отговарям в твоя стил. Само ще кажа, и надявам се да разбираш от малко, че за мен по принцип не е проблем да купя нов харпун. 100 - 180 лв. не са ми проблем. Виж над 200 -220 не бих дал. Но.... моите ръце смея да кажа, че не са ми до лактите в ....нали... Това което за мен е най - важно е с каквото да се захвана да го направя добре, качествено, да му разбера принципа на работа и тем подобни. И да го направя АЗ! С моите си две ръчички. Дръжката да ляга по моите пръсти, на друг да не му е удобна. Дори да знам, че е грешка, то тя си е моя грешка. Затова съм дълбоко благодарен на всеки, който ми помага. Това е по принцип. А колко ще се използва харпуна е една съвсем друга тема - живея на 500 км. от морето и със свободното време което имам надали скоро харпуна ще види вода. Както казах не това е важно за мен. За някои хора може да е важно да се фукат с това което са купили, аз се хваля с това което съм сътворил аз...
Здравейте,
ето какво дялках до 1:00 снощи.
Височината на профила остана с няколко мм по-дебел от височината на спусъка общо ~ 30 мм. Сега остава напред тялото да се дооформи, че остана по-дебело и харпуна прилича малко на бухалка. Пък може и така да го оставя - за защита от зли попчета, въпреки, че както казаха колегите ще бъде по-трудно маневрен. Ама да е по-тудно ... колко да е по трудно...
Сега търся съвети за:
- Ластик - дебелина, 1 или да правя място за втори, колко дълъг/дълги горе - долу;
- Стрела - дебелина, дължина? От отвора за ластика до "закачалката" (незнам точно как се казва) на спусъка са 67-68 см.
- Импрегнация - дайте нещо по-конкретно като марка лакове, че хич не им разбирам кой лакове за какво са и как се борави с тях.
Ами май е това за сега, ако се сетя и друго ще питам пак.
Лек ден!!
ето какво дялках до 1:00 снощи.
Височината на профила остана с няколко мм по-дебел от височината на спусъка общо ~ 30 мм. Сега остава напред тялото да се дооформи, че остана по-дебело и харпуна прилича малко на бухалка. Пък може и така да го оставя - за защита от зли попчета, въпреки, че както казаха колегите ще бъде по-трудно маневрен. Ама да е по-тудно ... колко да е по трудно...

Сега търся съвети за:
- Ластик - дебелина, 1 или да правя място за втори, колко дълъг/дълги горе - долу;
- Стрела - дебелина, дължина? От отвора за ластика до "закачалката" (незнам точно как се казва) на спусъка са 67-68 см.
- Импрегнация - дайте нещо по-конкретно като марка лакове, че хич не им разбирам кой лакове за какво са и как се борави с тях.
Ами май е това за сега, ако се сетя и друго ще питам пак.
Лек ден!!
- Прикачени файлове
-
- 30092011106 (Small).jpg (72.96 KiB) Преглеждано 1882 пъти
-
- 30092011105 (Small).jpg (63.31 KiB) Преглеждано 1894 пъти
-
- 30092011104 (Small).jpg (58.84 KiB) Преглеждано 1894 пъти
Последно промяна от Borizanov на Пет Сеп 30, 2011 12:09 pm, променено общо 1 път.
В тоя форум познавам 4 души дето разбират от харпуностроителство. Лъчо, Миро, Владо Акулата и Шуменеца, така че сериозните въпроси към тях.
Пашата обича смелите.
Значи ластик от 40 до към 42см в зависимост от коефицента.Стрела 6мм.дължината е по твой избор.За импрегнацията друг път сега нямам време да пиша.
....и Чавдар ...и Чавдар ...baretata написа:В тоя форум познавам 4 души дето разбират от харпуностроителство. Лъчо, Миро, Владо Акулата и Шуменеца, така че сериозните въпроси към тях.
Без да искам последвах съветите на един колега да почна всичко от начало.
Малка грешка с обер-фрезата ме върна в първи клас дето се казва. И както казват по Дискавъри - "Обратно на чертожната дъска".
Изработих детайл 7х3.5х125 см. Пуснах го по-широк и по-дълъг за да има от къде да се дялка. Направих и отворите за спусъка и дръжката (ще си ползвам старата). После ще правя каналите за стрелата и ластика/ластиците.
Проблема е обаче, че днес поръчах ластик - 17.5 мм на Праймлайн - 1 метър. Въпроса ми е с тоя 1 м. ако го срежа на 2х50 см (за харпун с два ластика) на колко сантиметра да пробия отворите в предния край на тялото. Или направо да си взема още един ластик?
Май станах малко досаден. Извинете ако е така.
Лека вечер!
Малка грешка с обер-фрезата ме върна в първи клас дето се казва. И както казват по Дискавъри - "Обратно на чертожната дъска".
Изработих детайл 7х3.5х125 см. Пуснах го по-широк и по-дълъг за да има от къде да се дялка. Направих и отворите за спусъка и дръжката (ще си ползвам старата). После ще правя каналите за стрелата и ластика/ластиците.
Проблема е обаче, че днес поръчах ластик - 17.5 мм на Праймлайн - 1 метър. Въпроса ми е с тоя 1 м. ако го срежа на 2х50 см (за харпун с два ластика) на колко сантиметра да пробия отворите в предния край на тялото. Или направо да си взема още един ластик?
Май станах малко досаден. Извинете ако е така.
Лека вечер!
Такаааа....
След първия неуспешен опит - последва втори.... не знам до колко успешен, но на мен михаресва резултата.
Сложих и ластика, ей така да видя как стои, но жълъда не знам как да го монтирам правилно. Жълъда е от този тип:
http://diverstore.net/product.php?id_product=827
Нещо май се връзваха но с какво и как... немам представа.
Остава и предпазител на спусъка да сложа.... и още някои неща. Кажете с какво да лакирам/импрегнирам ... и как се прави....
Това е за сега, ако имате забележки - казвайте.
Лека вечер!
След първия неуспешен опит - последва втори.... не знам до колко успешен, но на мен михаресва резултата.
Сложих и ластика, ей така да видя как стои, но жълъда не знам как да го монтирам правилно. Жълъда е от този тип:
http://diverstore.net/product.php?id_product=827
Нещо май се връзваха но с какво и как... немам представа.
Остава и предпазител на спусъка да сложа.... и още някои неща. Кажете с какво да лакирам/импрегнирам ... и как се прави....
Това е за сега, ако имате забележки - казвайте.
Лека вечер!
- Прикачени файлове
-
- 02102011112 (Small).jpg (99.69 KiB) Преглеждано 1828 пъти
-
- 02102011110 (Small).jpg (92.05 KiB) Преглеждано 1828 пъти
- justinian
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Вързваш с този възел
http://www.animatedknots.com/constricto ... dknots.com
Преди това е добре да изпилиш под конус краищата на ластика,отрязан на подходящия коефициент. Възелът е изключително здрав и надежден. Стегнеш ли го веднъж, развързване няма. Преди да стегнеш използвай сапунена вода или направо течен сапун, за да не нараниш повърхността на ластика при стягането.
Поздрави и успех!
http://www.animatedknots.com/constricto ... dknots.com
Преди това е добре да изпилиш под конус краищата на ластика,отрязан на подходящия коефициент. Възелът е изключително здрав и надежден. Стегнеш ли го веднъж, развързване няма. Преди да стегнеш използвай сапунена вода или направо течен сапун, за да не нараниш повърхността на ластика при стягането.
Поздрави и успех!
Сърцето на глупавите е в техните уста, а устата на мъдрите са в тяхното сърце.
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Здравей, в форума има достатъчно информация, но някой трябва да потърси!
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=160&t=31632

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=160&t=31632
НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МИ ДАДЕ ТОВА, КОЕТО МИ ДАВА МОРЕТО!
-
- научил се да хвърля
Днес докато се чудих какво да правя взех,че си направих една заготовка за харпун па да видим какво ще излезе накрая.Материала е червен махагон.
- Прикачени файлове
-
- Снимка0058.jpg (175.97 KiB) Преглеждано 1694 пъти
-
- Снимка0057.jpg (144.46 KiB) Преглеждано 1694 пъти