Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

Извънбордов м. от шпертплат-несериозно...или на сериозно...?
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
Re: Извънбордов м. от шпертплат-несериозно...или на сериозно
Имаше такава тема,бях пуснал линкове и снимки.Ето пак два линка.Не си спомням дали точно тях съм пускал преди.Темите са малко под 200 страници, така че ще имате забавление за доста време.
http://gik.fordak.ru/index.php?topic=57.0
http://www.forum.ohota.by/viewtopic.php?f=46&t=1744
Приятно четене.

http://gik.fordak.ru/index.php?topic=57.0
http://www.forum.ohota.by/viewtopic.php?f=46&t=1744
Приятно четене.
Здравейте, съратници!Л.ВИЧЕВ- krokibg написа:gogibo написа:Благодарско,Кире!Очевидно налягането е на долната втулка и ще го имам впредвид.
гогибо,аз например бих направил следното![]()
1. Неръждавейка Ф-10-12мм
2.Планка за захващане
3.Втулка
4.Шина
5.Ос заварена за шината
6.Втулка за лагер заварена за № 7 - неръждаемата планка за обшивка
7.Неръждаема планка за обшивка,която ще заздрави шпертплата и се хваща за ботуша и от задната страна
Номер 7 и 8 съм забравил да ги посоча,но се вижда замисъла ми !!! Извинявам се за снимката но с телефона толкова.На всичкото отгоре,тези Фта 10-12мм,които държат долната втулка,също така ще играят ролята на предпазители за перката и няма да пречат на преминаването на водата![]()
![]()
Малко късно се включвам, ама преди три дни попаднах на форума, търсейки мнения за самостоятелно конструиране и изработка на лодка. безкрайно ми е интересно да чета за личните ви открития.
По този повод искам да споделя малко знания и наблюдения по въпроса.
има и един много добър вариант за управление на лодка с бордови двигател; винта се монтира на шарнир /тип кардан/ и е скрит в хидродинамична шайба. иде реч за външен цилиндричен пръстен, със хидродинамичен профил, в който се върти винта, като на РеКе-тата. И целият този възел се върти около вертикална ос. Има и по-прост вариант - върти се само пръстенът, насочвайки струята на винта. Освен всичко друго, работата в тунел повишава тягата на винта с 15-20 процента /по спомени от техническото четиво/. Ще се постарая и да го илюстрирам.
Леми изда бест, батт айем мачбеда'а . Ррок-ан-рол, Пенке-ле !!
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Здравейте!Имам една стара мототна резазчка 'Дружба',смятате ли че може да се измисли нещо с нея ???
тази у ляво мисля е дружбата
тази у ляво мисля е дружбата
Ако помислим... сигурно може!
Двигателят на Дружбата може да работи и във вертикално положение.Намираш ботуш от 2-3 к.с двигател и го куплираш с Дружбенският.Шумен и капризен е,но с него се изряза тайгата в Коми.
Що ботуш? Има и друг, по-лесен вариант. Ползва се на много места по света. Подвесен мотор със удължен вал. Много популярно в латинска америка и далечна азия. Доброто на схемата е, че избягва всякакви редуктори /ъглови/.
Малко надстърча на габарит, ама задния да пази дистанция. Ако се не сещаш - ето; Даже имам идея, в какво да пъхнеш дейдвуда;
Малко надстърча на габарит, ама задния да пази дистанция. Ако се не сещаш - ето; Даже имам идея, в какво да пъхнеш дейдвуда;
-
- новобранец
http://motobg.net/spmoto5.html - а за това моторче какво ще кажете ?Вехтия написа:Що ботуш? Има и друг, по-лесен вариант. Ползва се на много места по света. Подвесен мотор със удължен вал. Много популярно в латинска америка и далечна азия. Доброто на схемата е, че избягва всякакви редуктори /ъглови/.
Линковете,които съм дал в началото на страницата са точно за този вариант.Общо на около 400 страници се вихри обсъждането.Във всякакъв вариант от директно използване до слагане на редуктор от ъглошлайф.ryslan_ivanov написа:Що ботуш? Има и друг, по-лесен вариант.
[http://motobg.net/spmoto5.html - а за това моторче какво ще кажете ?[/quote]
За това моторче; Ми то, горкото, има нужен КПД само на високи обороти. Задължително с понижаващ редуктор. Ще става само за промъкване между тръстиките съ малка понтонна лодка, катои сърфбордовете. И със заглучител, че ще стресира щуките. Ако искаш да се разхождаш кротко из някой лиман, върху малък гребен катамаран - идеално.
За това моторче; Ми то, горкото, има нужен КПД само на високи обороти. Задължително с понижаващ редуктор. Ще става само за промъкване между тръстиките съ малка понтонна лодка, катои сърфбордовете. И със заглучител, че ще стресира щуките. Ако искаш да се разхождаш кротко из някой лиман, върху малък гребен катамаран - идеално.
Привет ,колеги! От днес пак съм на линия. Благодаря на" Вехтия "за идеята с хидродинамичната шайба.Тя действително повишава КПД-то и в моята разработка на
"шпертплатовия" се явява,като най-ефективна,и най-лесна за изработка.Ще пробвам
другата седмица и ще постна снимки.
"Вехтия" ,каква е дебелината/външна и вътрешна/на профила,който държиш на снимката?
Колкото до моторчето,което коментирате- двутактовите имат мощност когато са в обороти.
В зоната на ниските обороти не вършат работа и заради това се налага редукция,която
повишава мощността, но и разхода на гориво. Това беше причината да използвам 4-тактов
с отношение 1:1 /кол.вал-винт/, за максимална икономичност /гориво/ и стабилна работа
при мин.обороти 750 об/мин.
"шпертплатовия" се явява,като най-ефективна,и най-лесна за изработка.Ще пробвам
другата седмица и ще постна снимки.
"Вехтия" ,каква е дебелината/външна и вътрешна/на профила,който държиш на снимката?
Колкото до моторчето,което коментирате- двутактовите имат мощност когато са в обороти.
В зоната на ниските обороти не вършат работа и заради това се налага редукция,която
повишава мощността, но и разхода на гориво. Това беше причината да използвам 4-тактов
с отношение 1:1 /кол.вал-винт/, за максимална икономичност /гориво/ и стабилна работа
при мин.обороти 750 об/мин.
- krokibg
- учете се от него
gogibo,вчера взех една лодка,тип индианско кану,но малко по-голямо.Сега на него ще се опитам да му инсталирам онова двигателче от Гоопеда.Радвам се че си на линия,дано на мене да ми остане време да ви следя какви ги вършите тука.Аз има работа малко,но като свърша,непременно ще наминавам през темата

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Да ти е честито Любо кануто. Безаварийно да те разхожда, където ти си решиш и както си го искаш.
Привет и на Гоги. Гледам, че темата пак се е разхубавила с нови идеи. Аз нещо съм в голям застой, ама то нали вечно няма, та се надявам и застоят ми да не е вечен
.
Привет и на Гоги. Гледам, че темата пак се е разхубавила с нови идеи. Аз нещо съм в голям застой, ама то нали вечно няма, та се надявам и застоят ми да не е вечен

Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Честито ! за кануто. Мисля,че с Гоопеда ще има страхотен ход,но впредвид дължината
и формата му-трудности при поворотите.
и формата му-трудности при поворотите.
Идеята ми за Дръжбата е друга....резачката сама по себе си е замислена така,че ножа да се варти на 90 градуса,един вид може работното положение да се подажа с едно малко лостче ,което освобождава една скоба и се завърта ножа на 90 градуса.не знам как точно да ви го обясня ще се опитам да го нарисувам