Мъртво вълнение

Модератор: nkolev66

румчо-01
новобранец
новобранец

Re: Мъртво вълнение

Мнение от румчо-01 »

Pretor написа:...... Какво представлява мъртвото вълнение?......
Най-общо това е придвижване на един воден пласт навътре в морето...... Обикновено когато се появи високо вълнение започват да се образуват пясъчни наноси...... Когато на някакво място плитчината се прекъсне водата от по дълбокото пред брега образува нещо като малка река през пролуката с посока обратна на брега......
Колега Pretor
Искам да ви поздравя за хубавата тема , но имам няколко забележки които искам да споделя.
Избраните цитати подсказват че се внася известна неволна заблуда
Мъртвото вълнение по принцип обхваща цялото море, когато духа продължителен силен вятър.
Това което описвате се образува в зависимост от профила на месноста което споменават и други колеги.
Замислете се как ще обясните мъртвото вълнение с пясъчни наноси при скалите и носовете.
Искам да подчертая пак че както споменах по горе мъртвото вълнение обхваща цялото море а не отделни плажове.
И още нещо- за всички които се занимават с подводен риболов е добре да знаят, че мъртвото вълнение е по опасно при скалите отколкото при плажа.
Аватар
ildobrev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ildobrev »

Поне на мен не ми е известно харпунджия да е загинал от мъртво вълнение, да чукам на дърво. То си е в реда на нещата и всеки се справя с него както си знае. В публичното пространство под "мъртво вълнение" се разбира точно основната опасност - насрещното течение, което тегли навътре в морето. И е по-опасно край плажовете, защото там са неподготвените хора.

Силното вълнение предните дни е направило плитки наноси близо до брега. Те са насечени от по-къси и дълбоки "улеи", по които водат "изтича" навътре в морето с голяма скорост. И сега си представете - морето е сравнително спокойно, един средностатистически турист влиза да си потопи дупето във водата и изведнъж пропада в такъв "улей", течението го завлича навътре. Изненада, страх, паника, ако пък не може да плува и спасителят в това време сваля някоя силиконка... Всички предпоставки за летален изход.

Такова насрещно течение се образува не само по плажове, но и навсякъде където има някакво стеснение. Например в малки закрити заливи може да се образува течение между двата носа, при лагуни и по-плитки рифове и др. подобни. Само че за един подготвен харпунджия, каквито би трябвало да са всички, това е просто една досадна подробност.

Това е смисъла на тази тема.
румчо-01
новобранец
новобранец

Мнение от румчо-01 »

ildobrev написа:Поне на мен не ми е известно харпунджия да е загинал от мъртво вълнение, да чукам на дърво......
........Такова насрещно течение се образува не само по плажове, но и навсякъде където има някакво стеснение. Например в малки закрити заливи може да се образува течение между двата носа, при лагуни и по-плитки рифове и др. подобни. Само че за един подготвен харпунджия, каквито би трябвало да са всички, това е просто една досадна подробност.
Това е смисъла на тази тема.
Съгласен съм с ildobrev че опитен харпунджия се справя при всички обстоятелства. :D
Но има и много неопитни колеги които сега започват да се учат. А първите уроци са най-важни.
За това подсказвам, че мъртвото вълнение обхваща цялото море.
Едва ли някой плажуващ, ще седне да чете каквото и да е за подводния риболов. :D
А иначе темата е много подходяща :supz:
deso_bg
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от deso_bg »

iliyanri написа: само,тези течения,който дърпат надоло ме плашат.дали ги има в нашто море :?:
Нещо параноята те е гепила здраво ми се струва. :mrgreen:
Няма такива течения, които да те дърпат "със страшна сила надолу", освен по изкуствените водоеми. Ама обикновено по тия места достъпа е ограничен...
gunman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gunman »

deso_bg написа: Нещо параноята те е гепила здраво ми се струва. :mrgreen:
Няма такива течения, които да те дърпат "със страшна сила надолу", освен по изкуствените водоеми. Ама обикновено по тия места достъпа е ограничен...
Че казваш по изкуствените водоеми били тия страшните сили ! :mrgreen:
Брей, брей, брей!!!
Добре, че е ограничен достъпа там... :lol:
Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
deso_bg
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от deso_bg »

Имах предвид, частен случай - нещо такова да речем : http://www.youtube.com/watch?v=sx8vA9jB ... re=related

Иначе знаем, че си бандюга :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
gunman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gunman »

Ха сяа де :D И бандюга ме изкараха :D
Това водовъртежите са интересно явление наистина.
В язовир, може да те засмуче нещо такова, само и единствено ако сам си търсиш белята, като например да решиш да гмуркаш около водовземащата кула на отворени саваци или евентуално на шлюзовете на преливника.Но трябва да си пълен малоумник за да го направиш това.Ти просто нямаш работа там.
Аз лично такъв водовъртеж не съм виждал, даже когато сме изпускали водоеми от изпускателите, в онзи период, когато ги бяха подгонили от министерството на Емел Етем.
Други паранои и легенди има за тия места. За едни огромни сомове, дето лежали на дъното и на водолазите им побелели косите от страх, след което не посмели да влезнат втори път и т.н. и т.н. Ама то това вече не е по темата :wink:
Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от australia »

gunman написа: Други паранои и легенди има за тия места. За едни огромни сомове, дето лежали на дъното и на водолазите им побелели косите от страх, след което не посмели да влезнат втори път и т.н. и т.н. Ама то това вече не е по темата :wink:
Владе то тоя "виц" го разправят дъртите зевзеци за всеки водоем :lol: :lol: :lol: .

А това да се плицикаш около преливника на язовира требва да те апе кучето ама яко :smt119 ,или да си решил да ставаш храна за рибите ако ти е омръзнал живота.А мъртвака в морето мога да кажа че не ме притеснява много понеже ако примерно буя не ти е под ръка винаги може да се отървеш от колана ако няма друг изход .
0877-19-03-89Иво e-mail (australia@abv.bg) skipe australiaivo2 :)Изображение
Аватар
spear
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от spear »

deso_bg написа:
iliyanri написа: само,тези течения,който дърпат надоло ме плашат.дали ги има в нашто море :?:
Нещо параноята те е гепила здраво ми се струва. :mrgreen:
Има колега има, гледай това филмче: http://www.youtube.com/watch?v=eejQPUye ... re=related
deso_bg
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от deso_bg »

Юри не го е дръпнало течение,т'ва си е негова грешка.Историята я има на доста места из нета ...
Аватар
spear
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от spear »

По форумите има много версии, защото от видеото не се разбира точно какво е станало. Единственото което се вижда е че се движи надолу с 30м в секунда а такава скорост може да имаш само ако попаднеш в силно течение или държиш в ръце подводен скутер.
iliyanri
новобранец
новобранец

Мнение от iliyanri »

,,параноята" ми е точно от това филче.Дано не се случва на никого. Аз предполагам,че се натравя от кислорода.Сместа му не е подходяща за тези дълбочини,май почнах да пиша глупости :D ако има водолази да кажат
Аватар
Pretor
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pretor »

iliyanri написа: Аз предполагам,че се натравя от кислорода.Сместа му не е подходяща за тези дълбочини,май почнах да пиша глупости
Нема да се плашиш :) ! Може да е от неподходяща кислородна смес :wink:
Изображение
Аватар
spear
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от spear »

Да, извинявам се, граматическа грешка. 30 метра в минута му е скороста.
deso_bg
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от deso_bg »

spear написа:По форумите има много версии, защото от видеото не се разбира точно какво е станало. Единственото което се вижда е че се движи надолу с 30м в секунда а такава скорост може да имаш само ако попаднеш в силно течение или държиш в ръце подводен скутер.
Спиър, ето "по-чиста" версия на филмчето без коментари :http://www.youtube.com/watch?v=cRj0lymMMGs

Вижда се как зарязва "diving buddy"-то си и тръгва ...и как така течението засмука само него, при положение, че там има още трима-четирима водолази. Чува се как припомпа жилетката за част от секундата, "призива за помощ" по-скоро звучи като изравняване ...не знам, аз не съм водолаз и не разбирам, но определено не ми прилича на течение - вижда се и как планктона си стои на едно ниво, а пича потъва ....
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”