Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум

Някой може ли да сподели эахранка эа кефал на река.....
Модератор: Paublo_Eskobar
-
- новобранец
Re: Някой може ли да сподели эахранка эа кефал на река.....
Поздрави и от мен колеги!Ето и моят първи пост в този форум.Смея да твърдя,че имам опит в ловенето на кефали по река Искър и никога не ползвам захранка когато целенасочено търся кефала.Винаги ползвам стръв от и около реката(скакалци,ручейници,мамърци,малки рибки,попови лъжички,малки жабки,попови прасета и някои други гъсеници).Монтажа е много прост,плувка с олово в нея(така наречените пумпал или спиртомер) без никакво друго утежнение по линията освен микровирбел на който връзвам повода.Така стръвта се презентира по възможно най естествения начин.Малко излязох от темата но дано да съм бил полезен на колегата!Успех 

-
- ще става разбирач
Ами да монтажа е добър,ще пробвам по твоя начин.
Аз скоро не съм го търсил целенасочено,но мисля тези дни като даде време да ида да пробвам.
Аз скоро не съм го търсил целенасочено,но мисля тези дни като даде време да ида да пробвам.
-
- научил се да хвърля
Много си умен и интересен ,ама защо там мълчиш,а тук си много отворенINCUBUS написа:плувката2006,бе той Кацарски е в Пловдив,ама постоянно пита я за "Антона"я за "Кърджали",които ич не са нископланински.От къде знаеш,че кефалите ще ги търси само в Марица?А по високите реки,където също има убави кефалища,наистина всякакъв вид захранка има толкова значение,колкото презерватив за импотентния

-
- кандидат преподавател
И умен съм,и убав,ама това е далеч недостъпно за твоето ниво,пък и не обичам да мълча,освен когато не искам да товаря с информация съвсем безперспективно такива като теб
И яките кефали ги ловя без всякаква захранка,ама за кеф,не за хвалба.

-
- ще става разбирач
Е не се карайте бре.Дайте да измислим нещо което да е добре доказано и действащо. 
Аз казах,че хвърлям само царевица.Да речем на 10 изтичания (по Марица) 1 шепа царевица.
Досега резултата е добър който иска нека види галерията ми!

Аз казах,че хвърлям само царевица.Да речем на 10 изтичания (по Марица) 1 шепа царевица.
Досега резултата е добър който иска нека види галерията ми!

-
- научил се да хвърля
Даааа,разбирам,че си мноооого добър риболовец,защо не слезеш по Марица и да се опиташ да хванеш кефалИ без захранка.Имам по два излета на Марица седмично и смело заявявам,че без достатъчно бял и храна,хванатите риби ще са далеч по-малко от нормален риболов както се полага.Атанасе,носи си и сладка царевица поне една кутия,подхранвай често с по-няколко зърна и ще останеш приятно учуден как се ловят и мряни и скобари на сладка царевица.Пробвай това на канала на Полатово,под бента на 9-ти км. и.......INCUBUS написа:И умен съм,и убав,ама това е далеч недостъпно за твоето ниво,пък и не обичам да мълча,освен когато не искам да товаря с информация съвсем безперспективно такива като тебИ яките кефали ги ловя без всякаква захранка,ама за кеф,не за хвалба.
Позволявам си да давам съвети за да се лови качествено и всичко което пиша е подплатено с факти,не със стоене пред монитора.А ако исках да се хваля, повярвай, има много начини за да го постигна.
Но щом има ентусиасти да ловят без допълнително да стимулират рибата да кълве по-активно ,спирам с даването на акъл.Що ли пък да пълним гушите на търговците и производителите на храни и стръв.
-
- ще става разбирач
Ще пробвам колега!Благодаря ти!!! 

Когато кефалите са отгоре най-резултатна е техниката с изкуствена муха, а когато са долу бих посъветвал да се опита с конска или биволска муха.
Успех!
Успех!
-
- научил се да хвърля
Колега,ние ловим на плувка бре.colorado написа:Когато кефалите са отгоре най-резултатна е техниката с изкуствена муха, а когато са долу бих посъветвал да се опита с конска или биволска муха.
Успех!
-
- ще става разбирач
Е то когато са отдолу,не пречи на муха да се хвърля особенно на конската.Тя е едра и се намира в изобилие в околната среда.
А за перо се стих и друга стръв,така наречената буба!
А за перо се стих и друга стръв,така наречената буба!
- Whassup
- ще става разбирач
Това пък какво е 

-
- кандидат преподавател
Колеги,не целя да се конфронтирам с никого,но наистина по това време на годината най-едрите кефали тук в планината се ловят на определени места без специална захранка - само с мятането на 10-20 зърна жито или царевица предварително във вира,след което стръвта е същата.
-
- научил се да хвърля
В планината рибата е по-спокойна,няма толкова електричари,парашутисти,серкмеджии и пр. недобросъвестни колеги опитващи се да защитят мъжката си чест с непозволени средства.Нямам опита с реките над 800м и не мога да дам мнение.Но на Марица от Пазарджик към Свиленград определено си иска подхранване и то в големи количества.Не визирам само риболова на кефал в случая.А кефала е всеядна и лакома риба,трябва да и налучкате и ритъма на хранене за да имате повече риби на захраненото място.Най-добрия показател е при откачане на рибата-ако в устата му има много храна ,това означава,че около петното са се завъртели единични бройки което не е добър знак,ако пък липсва храна значи не се храни активно.Добрият вариант е,когато има малко от храната в устата,това ни навежда на мисълта,че на петното има повече риби и всяка се стреми да хапне от подадената подхранка.При нас това се случва рядко за да можем да си вадим кардинални изводи ,но е показател все пак да ни ориентира как да продължим риболова си или да търсим друго по перспективно място.В заключение мога да добавя,че на Марица с голям успех се лови със захранки с преобладаващ аромат на сирене/има и българска такава за река/.Спомням си дядо ми /лека му пръст/какво правеше преди да идем на реката-режеше сирене на кубчета и го оставяше на слънце да се по втвърди.Закачаше бучката на кука, по моя преценка 4-6 номер и хващаше доста добри екземпляри.Да вярно е,че имаше риба и рибарите бяха по-малко.Но човек винаги може да пробва,стига да намери истинско сирене 

Това мнение по темата вече е нещо , което си струва да се прочете с много малка забележка , че не ставаше дума за планински речни кефали над 800 метра надморска височина а за такива , които се намират под надморското равнище на Софийското поле в случая река Огоста, река Струма и река Велека !плувката2006 написа:В планината рибата е по-спокойна,няма толкова електричари,парашутисти,серкмеджии и пр. недобросъвестни колеги опитващи се да защитят мъжката си чест с непозволени средства.Нямам опита с реките над 800м и не мога да дам мнение.Но на Марица от Пазарджик към Свиленград определено си иска подхранване и то в големи количества.Не визирам само риболова на кефал в случая.А кефала е всеядна и лакома риба,трябва да и налучкате и ритъма на хранене за да имате повече риби на захраненото място.Най-добрия показател е при откачане на рибата-ако в устата му има много храна ,това означава,че около петното са се завъртели единични бройки което не е добър знак,ако пък липсва храна значи не се храни активно.Добрият вариант е,когато има малко от храната в устата,това ни навежда на мисълта,че на петното има повече риби и всяка се стреми да хапне от подадената подхранка.При нас това се случва рядко за да можем да си вадим кардинални изводи ,но е показател все пак да ни ориентира как да продължим риболова си или да търсим друго по перспективно място.В заключение мога да добавя,че на Марица с голям успех се лови със захранки с преобладаващ аромат на сирене/има и българска такава за река/.Спомням си дядо ми /лека му пръст/какво правеше преди да идем на реката-режеше сирене на кубчета и го оставяше на слънце да се по втвърди.Закачаше бучката на кука, по моя преценка 4-6 номер и хващаше доста добри екземпляри.Да вярно е,че имаше риба и рибарите бяха по-малко.Но човек винаги може да пробва,стига да намери истинско сирене
Последно промяна от Trias на Вто Окт 04, 2011 9:59 pm, променено общо 1 път.
-
- ще става разбирач
Подкрепям колегата и при мен метода дава добри резултати,а реката е Марица!INCUBUS написа:Колеги,не целя да се конфронтирам с никого,но наистина по това време на годината най-едрите кефали тук в планината се ловят на определени места без специална захранка - само с мятането на 10-20 зърна жито или царевица предварително във вира,след което стръвта е същата.