Плетено влакно - Брейд

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Публикувай отговор
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Re: Плетено влакно - Брейд

Мнение от Мунчо »

Колеги, колко пъти да си обясняваме какво представляват либрите? В случая те не отразяват реална "здравина"(като условно понятие), а диаметър на влакното, сравнен с този на монофил със същата издържливост(което пак е в известна степен условно).

п.с. А показателите по принцип са занижени, защото хората си "връзват гащите" и гледат да се презастраховат, за разлика от някои ниакви производители с претенции, които са на другата крайност.
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
f1team
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от f1team »

[quote="Мунчо"]Колеги, колко пъти да си обясняваме какво представляват либрите? В случая те не отразяват реална "здравина"(като условно понятие), а диаметър на влакното, сравнен с този на монофил със същата издържливост(което пак е в известна степен условно).

Прекалено условно според мен. Преди няколко дни с Franky сравнихме 15 либрово Сънлайн Супер ПЕ с 8 либрово (ако не се лъжа) Пауър Про и японското беше очевидно по-тънко.

Тук има евтино 8-нишково с доста добри отзиви http://shop.fishing-mania.com/viewline_3.php?id=5961
няма бивш пе**раст, бивша к**ва, бивш предател, бившо ченге и бивш негър (единственото изключение беше МАЙКЪЛ ДЖЕКСЪН)!
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

E, колега, това са влакна от съвсем различни категории, които е несериозно да бъдат съпоставяни.
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
topsoft
фен клуб-скобар

Мнение от topsoft »

Колеги, напоследък плетеното ми влакно (сънлайн) взе да прави бради, как мога да ги сведа до некъв минимум, ако го мокря преди риболов ще стане ли?
Изображение

Изображение
M_tech1 написа:П.П.Някой да знае къде изкупуват риба,че тези трудно ги раздадох даже?
http://www.fotosviat.bg
Petur60
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Petur60 »

Колега, преди да го намокриш е добре да смажеш лагерчето под водещата ролка на бигела на макарата и след това отново да пробваш, за да видиш има ли ефект. Добре е да пуснеш една снимка на навитото влакно върху шпулата на макарата.
Но ако и това не помогне - нито смазването, нито снимката - моля да обясниш по-късно как го мокриш, а също и дали намокрянето влияе на количеството бради.
Аватар
topsoft
фен клуб-скобар

Мнение от topsoft »

Колега, ами според мен проблема е до голяма степен в макарата. Аз редовно я смазвам,но понеже не разбирам много много и не смея да отварям макарите и смазвам само оста на шпулата в основата,но макарата си е нисък клас, ползвам я за фидера, а в момента не мога да си купя по-хубава. Не реди отлично влакното, но пък и не толкова лошо, изглежда равномерно, обаче не ми се изпълва шпулата до край, това от значение ли е? Намокрянето помага, докато не поизсъхне почти няма бради.., мокря само влакното като потапям шпулата във водата за 1 минутка.
Изображение

Изображение
M_tech1 написа:П.П.Някой да знае къде изкупуват риба,че тези трудно ги раздадох даже?
Аватар
f1team
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от f1team »

Мунчо написа:E, колега, това са влакна от съвсем различни категории, които е несериозно да бъдат съпоставяни.
Обясни ми това за категориите, защото аз като лаик сравнявам очевидното - цената и либрите. На нашия пазар и двете влакна са на близки цени. Знам че издръжливостта на ПП е занижена, но не ми се вярва вместо 20 да са написали 8 либри.
Мисля, че това разяснение ще е полезно за доста колеги (в това число и аз), защото повечето пазарим онлайн и много често не получаваме това което очакваме.
няма бивш пе**раст, бивша к**ва, бивш предател, бившо ченге и бивш негър (единственото изключение беше МАЙКЪЛ ДЖЕКСЪН)!
Petur60
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Petur60 »

Колега, твърдя, че влакната сънлайн не попиват вода.
Като резултат - т.нар. "мокрене" не се случва в смисъл "попиване на вода", но приемам наблюденията ти за сведение, както приемам, че това ти решава проблема.
Поне до смяната на настоящата макара с по-добра, каквито са мечтите на повечето от рибиловците.
Аватар
topsoft
фен клуб-скобар

Мнение от topsoft »

Petur60 написа:Колега, твърдя, че влакната сънлайн не попиват вода.
Като резултат - т.нар. "мокрене" не се случва в смисъл "попиване на вода", но приемам наблюденията ти за сведение, както приемам, че това ти решава проблема.
Поне до смяната на настоящата макара с по-добра, каквито са мечтите на повечето от рибиловците.
Е предполагам, че поне външно се увлажнява, защото, най-малкото си сменя цвета-става тъмнозелено и "изглежда" мокро :)
Малко остана до коледа, ще дойде и макарата...
Благодаря за съвета, вече смазах лагерчето, което ми каза, сега остава да тествам като имам възможност.
Изображение

Изображение
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Мнение от sestrata »

f1team написа:Обясни ми това за категориите...
Когато говорим за сечение и здравина в най-общия случай, с достатъчно за практиката приближение за по-лесно пресмятане, можем да разделим плетените влакна на три основни категории.
1. Оплетките от динима/спектра с 3-кратно по-голяма здравина от монофил със същото сечение.
Т.е. 0.25 мм = 5 лб моно = 15 лб брейд
2. Оплетки от супер динима/спектра с 4-кратно по-голяма здравина от монофил със същото сечение.
Т.е. 0.25 мм = 5 лб моно = 20 лб брейд
3. Оплетки от ултра динима/спектра с 5-кратно по-голяма здравина от монофил със същото сечение.
Т.е. 0.25 мм = 5 лб моно = 25 лб брейд

Друга тема е как се отразява на сечението качеството и стегнатостта на оплетката, това дали са оплетени 3, 4 или 8 жилки или са само усукани и "облечени" и т.н.
Важното е, никой да не се самозалъгва, че влакно 0.12 мм може да издържи 12 кг... :)
Аватар
f1team
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от f1team »

Благодаря Сестра!
Аватар
kodek
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kodek »

Здравейте колеги, в 10та страница на темата ми препоръчахте Сънлайна и си го закупих.близо 10 месеца го ползвам и съм много доволен,20лб.зелен, досега не успях да го скъсам.счупих няколко куки,няколко изправих, няколко воблера разпапурих, но нямам късане.Последно преди 10тина дни закачих с блесната шамандура със сезал и тухла - извадих и нея.От интензивното ползване може би, леко избледня цвета но здравината си е същата.
sanas
новобранец
новобранец

Мнение от sanas »

Здравейте каде в София мога да купя Сънлайн ...че нещо много го хвалите :shock: :shock:
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

В София няма от къде ама може да си го вземеш онлайн - http://shop.fishing-tackle.bg/lines.html?line_type=116 . Продавача е голям пич и съфорумник .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Здравейте, искам съвет за брейд за джиг риболов от брега на костур и бяла риба в затворени водоеми. Ползвам глави 10-20 гр. и досега ловя с ПП 0,10 от който не съм доволен.
Смятам, че трябва да е потъващ с минимален диаметър и да не се протрива лесно по камъните на дъното.
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”