Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

КАКВО ИМИТИРА ЦВЕТЪТ НА ПРИМАМКАТА???
Модератори: Павел Иванов, sestrata
-
- новобранец
КАКВО ИМИТИРА ЦВЕТЪТ НА ПРИМАМКАТА???
Здравейте колеги спинингисти!!!
В тази тем исакм да повдигна въпроса за цветовете на воблерите и блесните и като цяло изкуствените примамки.Опитните спинингисти знаят,че донякаде цватът и газенето на примамката зависят изцяло от цвета на водата в бистра вода с тъмни цветове а пък в по-мътна с крещящи флорисциращи цветове,изхождайки от тази мисъл и по наблюдение повечето колеги си тръгват начумерени защото не са могли да случат в рибловния си излет.Но никой не си е задавъл въпрос "Защо използвах точно този цвят".Тук отговорът е прост представете си че ловите щука в затворен водоем в който доминантни са слънчевите рибки малките костурчета, бибаните и малките каракуди е тук идва време за отговора примамка до 10 см с имитация на цветовете на гореспоменатите рибни видове за слънчевка голяма жълтеникаво флорисцирасща блесна,за каракуда голями лакатушещи,въртящи блесни с червена опашка или червено оперение mepps ,моssca,сокол 11 с червена 3-на кука N.4 да е сигурен улова и да няма откачил се трофей. Естествено щуката и другите хищници имат стабилна кост на черепа съответно трябва куките ви да не са затъпени това може да се получи кофато не се наблудава състоянието на куката срещаща препядствия дънери потънали плочи с арматура паднали дървата дебели водорасли и т.н.При пипването засичането да е много здрав и рязак замах на противоположната страна на рибата така,че куката да пробие черепа(при тази техника съм нанасял такива щети на хищника че рядко е оживявал повече от 5 минути, но пък и нямам пропуск).Когато се знае че в този водоем има бибан или костур може да си позволите да използвате зеленикаво окраса или жълтеникава трябва да проверите местните костурчета с каква окраса са.ако има голяма дълбочина водоема използвайте големи дълбокогазещи и ярки примамки защото колкото по е дълбоко толкова по големи хищници дебнат в засада в тъмни места дето слънцето няма толкова силна концентрация това са дълбоките ями достигани често от лодка или в стръмни брегове с резка дълбочина.А ето и още един ярък пример с р.Дунав в нея колкото щуки съм ударил са били с тъмни воблери доближаващи се до цвета на редовните им жертви а именно попчетата които са в голяма напаст но и лесна жертва.Добри имитаций на попчета от силикон има на фирмата storm както от и хубава имитация на костур и на слънчева рибка.На слука сега вече може да ходите подготвени за хищници да не забравяме и факта,че есента щуката набира ресурси за зимата метаболизмът и се увеличава и тя тръгва да търси храна.Зимата тя се забива в ями и други укритя в дълбоките и толи водни слоеве и не гони примамки,това са места които не могат да бъдат обхождани от бреговата линия особено ако водоемът е заледен.Използвайте големи примамки с големи 3 ни куки защото щуката поглуща до 1/3 от своето собствено тегло.На слука и пишете.
В тази тем исакм да повдигна въпроса за цветовете на воблерите и блесните и като цяло изкуствените примамки.Опитните спинингисти знаят,че донякаде цватът и газенето на примамката зависят изцяло от цвета на водата в бистра вода с тъмни цветове а пък в по-мътна с крещящи флорисциращи цветове,изхождайки от тази мисъл и по наблюдение повечето колеги си тръгват начумерени защото не са могли да случат в рибловния си излет.Но никой не си е задавъл въпрос "Защо използвах точно този цвят".Тук отговорът е прост представете си че ловите щука в затворен водоем в който доминантни са слънчевите рибки малките костурчета, бибаните и малките каракуди е тук идва време за отговора примамка до 10 см с имитация на цветовете на гореспоменатите рибни видове за слънчевка голяма жълтеникаво флорисцирасща блесна,за каракуда голями лакатушещи,въртящи блесни с червена опашка или червено оперение mepps ,моssca,сокол 11 с червена 3-на кука N.4 да е сигурен улова и да няма откачил се трофей. Естествено щуката и другите хищници имат стабилна кост на черепа съответно трябва куките ви да не са затъпени това може да се получи кофато не се наблудава състоянието на куката срещаща препядствия дънери потънали плочи с арматура паднали дървата дебели водорасли и т.н.При пипването засичането да е много здрав и рязак замах на противоположната страна на рибата така,че куката да пробие черепа(при тази техника съм нанасял такива щети на хищника че рядко е оживявал повече от 5 минути, но пък и нямам пропуск).Когато се знае че в този водоем има бибан или костур може да си позволите да използвате зеленикаво окраса или жълтеникава трябва да проверите местните костурчета с каква окраса са.ако има голяма дълбочина водоема използвайте големи дълбокогазещи и ярки примамки защото колкото по е дълбоко толкова по големи хищници дебнат в засада в тъмни места дето слънцето няма толкова силна концентрация това са дълбоките ями достигани често от лодка или в стръмни брегове с резка дълбочина.А ето и още един ярък пример с р.Дунав в нея колкото щуки съм ударил са били с тъмни воблери доближаващи се до цвета на редовните им жертви а именно попчетата които са в голяма напаст но и лесна жертва.Добри имитаций на попчета от силикон има на фирмата storm както от и хубава имитация на костур и на слънчева рибка.На слука сега вече може да ходите подготвени за хищници да не забравяме и факта,че есента щуката набира ресурси за зимата метаболизмът и се увеличава и тя тръгва да търси храна.Зимата тя се забива в ями и други укритя в дълбоките и толи водни слоеве и не гони примамки,това са места които не могат да бъдат обхождани от бреговата линия особено ако водоемът е заледен.Използвайте големи примамки с големи 3 ни куки защото щуката поглуща до 1/3 от своето собствено тегло.На слука и пишете.
- begleca_sv
- кандидат преподавател
Re: КАКВО ИМИТИРА ЦВЕТЪТ НА ПРИМАМКАТА???
напълно си прав за това което каза

Обичам природата, но не само на картинка !!!
-
- новобранец
Също така не съм съгласен ,че забатките се били плашили от повода или от цвета или дебелоста на влакното абсолютно измислено тя може да се смущава ако гони примамката и забележи сянка или отражението на риболовеца на водната повърхност.Използвм влакна на Focus Chameleon Carp 0,35mm. pike double force 0,30 ; 0,40 и D.A.M sumo 0,35 ; 0,45 mm.съм доволен.поводи слагам най-елементарните черен цвят.И пак съм вадил зъбатка 8,700 кг.Това ми е най голямото на конец 0.40 манчо супер. и я извадих от яз. Скомля 1998 г. Па ако ще плетено акоще неплетено се тая е.
Последно промяна от lubomirvasilev_1987 на Съб Окт 01, 2011 11:42 pm, променено общо 1 път.
- begleca_sv
- кандидат преподавател
така е не се плаши нали влакната за щука даже са камофлажни 

Обичам природата, но не само на картинка !!!
-
- разбира нещата
Тези размери на влакната за спинингов риболов ли ги използваш?lubomirvasilev_1987 написа:...Използвм влакна на Focus Chameleon Carp 0,35mm. pike double force 0,30 ; 0,40 и D.A.M sumo 0,35 ; 0,45 mm.съм доволен.поводи слагам най-елементарните черен цвя...
КОЛКОТО И ДА СЕ ВЪРТИШ-ЗАДНИКЪТ ТИ СИ ОСТАВА ВСЕ ОТЗАД!
Благородно Ви завиждам, колега, че за Вас нещата са толкова прости!
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- новобранец
Да колеги за мен са толкова прости!!!
Не е само тъкъма а и чалъма.
А за зависта да я оставим на страна мога да чета на тъпанарите по очите дето цял ден седят с тапите с каракуда на еденична кука или тъпото дъно и нищичко няма интерес към умиращите рибки.А аз отивам със спининга и им разкатавам фамилията карам ги да се оцълят у водата естествено малките екземпляри ги пускам обратно.
А за зависта да я оставим на страна мога да чета на тъпанарите по очите дето цял ден седят с тапите с каракуда на еденична кука или тъпото дъно и нищичко няма интерес към умиращите рибки.А аз отивам със спининга и им разкатавам фамилията карам ги да се оцълят у водата естествено малките екземпляри ги пускам обратно.
- Don4o_62
- учете се от него
Брей какви колеги имало тук,скрити таланти.....,че я покажи от тия твойте влакна и как ги ловиш бе пич,нека да оплакнем и ние очотоlubomirvasilev_1987 написа:Да колеги за мен са толкова прости!!!

Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

Колеги, само едно предложение за тези от Вас които не са чели тази книга - "Съвети за риболов с блесна" подбрани от Кирил Андреев. Прекрасна книга от "А" до "Я" за риболова с блесни. Конкретно са разгледани блесните марка "Мепс", макар че принципите са общовалидни. Книгата е с много илюстрации и то цветни. Ще видите и снимки на уловени трофейни риби от познати колеги. За съжаление нямам информация за издателството на книгата. Успех.
-
- разбира нещата
Колега,колегаа,искрено ти се възхищавам,как си над нещата,т.е.над тъпанарите с едЕничните куки!Друго си е да и пробиеш черепа на рибата с блесната примерно!lubomirvasilev_1987 написа: мога да чета на тъпанарите по очите дето цял ден седят с тапите с каракуда на еденична кука или тъпото дъно и нищичко няма интерес към умиращите рибки
Майтап няма-и на мен ми харесва спининговият риболов,ама не натрапвам мненията си на никого,а също се старая да не обидя никого/защото нали риболовът е магия едни ловят по един начин,други по друг и.т.н..../lubomirvasilev_1987 написа: засичането да е много здрав и рязак замах на противоположната страна на рибата така,че куката да пробие черепа
Естествено,тук е форум и не само специалистите имат право да пишат,ако ме разбираш.За което се съмнявам.
И последно,че много станаха,а нямах такова намерение-местни,не местни,окраската на костурчетата е еднаква.
Моля те,не давай отговор на мнението ми,защото ще се наложи да пиша отново.А аз съм зает човек.
Весел ден на всички!
КОЛКОТО И ДА СЕ ВЪРТИШ-ЗАДНИКЪТ ТИ СИ ОСТАВА ВСЕ ОТЗАД!
-
- вече хвърля и на тежко
Сийбаломамата тука а ?
Няма лабаво вече : с хамелион 0.35 и по учебник
И с чалъми, разбира се
А дънари/плувкари - слама да рупат, то това си върви така от време оно...
Хвала на такива умели риоболовци!
Хвала !
Няма лабаво вече : с хамелион 0.35 и по учебник

И с чалъми, разбира се
А дънари/плувкари - слама да рупат, то това си върви така от време оно...
Хвала на такива умели риоболовци!
Хвала !

-
- новобранец
До всички колеги зели ме на прицел в това мое мнение не ангажирам никого да го чете искам да наблегна на факта,че рибите вече са се усъвършенствали толкова много,че вече е трудно да бъдат уловени по стари познати начини,методи и способи .За това се появиха некадърниците из реките и гьоловете с лодки, които избиват тонове риба с ток,с електически въдици,мрежи,кърмаци,толстолоб на влачка с гола тройка,подводен риболов с харпун,да използват ликот (канджа) при вадене и прочие и прочие това е съдизъм.Като ви е толкова кеф за лодка има отвесен риболов от лодка има си тролинг.В Германия рибловът с жива стръв е забранен на повечето места защото е съдистичен акт благодарение на природозащитниците и там щука под 60 см. не се прибира дават се до 6 години затвор защото се нарушават куп закони, и канибали кат нас отишли там "Я глеи кво има в тоя канал чакаи да си хвана малко рибка..." ,и щрак белезничките за 0 време.Имат си строго определени места, които са позволени за спортен риболов а не за "рибонабер".До сега нито една риба която е била маломерна не съм я прибирал за това природата ми е благодарна и ме дарява с улов не винаги, но ходя в най-подходящото време за конкретни риби.Искам да вмъкна и фактът,че едно време не е имало толкова такъми и методите са били по прости обаче пък е имало риба.И хората не гледат на рибловния излет като отдих,спорт развлечение.А гледат на него като място да се доказват кои е по хитър от другия си колега,и по тъп от рибите за това сцепвате рибите от смях всеки път.Да си покажат кои колко скъпи тъкъми има и имено това искам да вметна че не тъкъма е този които лови риба можете да имате наи скъпия воблер не го ли използвате правилно давайки му душа като на истинско рибе няма и люспа да видите що се отнася до корадата ползвам плетени влакна на фирмата Focus и пак съм доволен от тази марка.Eто една предна моя тема тоов е от началото на сезона.
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=135&t=48745
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=135&t=48745
Последно промяна от lubomirvasilev_1987 на Пон Окт 03, 2011 11:55 am, променено общо 1 път.
Koлега, аз в първия момент, след като прочетох заглавието, останах с впечатление, че ще коментираме цвета на примамките и има ли той реално значение, но по същество мнението ви е прекалено широкообхватно, а като следствие - повърхностно. Аз предлагам да пренесем дискусията в сферата именно на колоралната издържаност на примамките - фикция или реалност и има ли той реално значение в сферата на риболова, защото е несериозно на този въпрос, който по същество се явява есенция на така поднесената тема, да бъде отделена незначителна част, за разлика от перфорация на рибешки черепи, риболов на тапа, използвани такъми и прочие моменти нямащи пряка връзка с нея. Говорите за голяма дълбочина, ярки примамки и т.н., но трябва да се има предвид, че цвета на примамката в случая е функция на дължината на вълната на съответните цветове и степента на проникването му във флуида(в случая - вода), а както знаем от физиката, с увеличаване на дълбочината на проникване във водния слой, всички цветове(вълни) от цветния спектър в един момент преминават в сивия(който по същество също е цветен, но ограничен в диапазона на черно-бялата тоналност, в която всеки "цветен цвят" има сив еквивалент, видим по опредлен начин). Казано просто, най-бързо премиава в сивия спектър червения цвят, а най-бавно(най-дълбоко) виолетовите и ултравиолетовите разцветки. Интересен момент в дискусията би била и "полярността" в цвета на примамките - светли и тъмни, ако допуснем, че рибите нямат цветно зрение(някой изследователи твърдят пък, че костура вижда всичко в червената гама), въпрос по който учените не са единодушни. Но дори същите да виждат само сиви нюанси, при това силно променящи се с увеличаване на дълбочината, тяхната палитра е изключително богата и функция на пълноцветността, която пък е плод на комбинацията между трите основни цвята червен, жълт и син.
Ето такава дискусия би била ползотворна и бих се радвал да взема участие, щом темата е поставена по такъв начин, а не нямащи връзка с нея въпроси, звучащи меко казано несериозно и опростенческо.
Ето такава дискусия би била ползотворна и бих се радвал да взема участие, щом темата е поставена по такъв начин, а не нямащи връзка с нея въпроси, звучащи меко казано несериозно и опростенческо.
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- кандидат преподавател
Тцъ-тцъ-то пребиваването в Дойчланда раждало не сал гастърбайтери,ами и новатори по фундаменталните въпроси на спининга 

-
- вече хвърля и на тежко
Без да се задълбочавам, ще споделя само, че се придържам към думите, които руската школа ползва за такива случаи: "По вкус и по цвет - товарищи нет"
А по темата е това:

А по темата е това: