Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум




Кисната царевица
Модератор: Paublo_Eskobar
-
- ще става разбирач
- Мнения: 502
- Регистриран на: Пон Юни 06, 2011 7:21 am
Re: Кисната царевица
Бе той човека пита за рибата бре,вий се с тая ракия! 

- mitiogt
- ще става разбирач
- Мнения: 589
- Регистриран на: Съб Фев 21, 2009 1:58 pm
- Местоположение: Пловдив
Re: Кисната царевица
Те затова повечето взеха да ловят на топчеатаdelio-haidutin написа:в нашия краи като няма мн. плод през лятото и някои закъса за ракия има рецепта от царевица ,жито и ечемик,слага се и лимонтозу и мая за хляб и шекер и се оставя да ферментира .тя царевицата си е пак със същия вкиснал аромат

Любими Риболовни сайтове:
Най-добрият риболовен магазин Ribata.eu
Най-добрият риболовен магазин Ribata.eu
Re: Кисната царевица
Дори и да престои повече, сакън, не я изхвърляй !!! Вземаш си едно преносимо казанче на водоема и докато чакаш да ти клъвне - вариш и дестилираш. Мезето - от язовира, добавката към мезето - от казанчето. Няма да си капо!!!drat написа:Сипвам царевицата в десет литрова туба от минерална вода до средата, доливам топла вода до горе и я оставм с отворена капачка да ферментира, в зависимост от външната температура за около пет до десет дни е готова за употреба. Ако ползваш зърната за стръв ги обелваш преди да ги сложиш на куката или косъма.
А сега малко по-сериозно. Преди години си правех сам царевицата (да втаса), ама с днешните съвременни технологии в хранителната промишленост използвам готовата - консервираната. Не е същото, но и тя върши работа. Та за тази, която искаш сам да си "вкиснеш". Зависи от царевицата. Ако е стара - остава си твърдичка, само ако е накисната. Ако е млечна - или я използваш директно, или може да я "вкиснеш". Запазва си мекотата на млечната царевица. Ако искаш стара царевица да омекне поне малко (колкото - толкова), то трябва да я свариш предварително (доста продължително), като след това я оставиш във водата да "вкисне". Това последното, с предварителното варене - за да стане по-мека. А това, дали ще й добавиш аромати - зависи от теб. Зависи и от това, дали искаш да добиеш и вторичен продукт ( за казанчето имам предвид). Но нали знаеш, че универсална рецепта и универсална стръв няма. Пробвай и сам реши, кое те устройва. Ама трябва да ти кажа, че с една проба няма да минеш. Доста проби трябва да направиш и то при сравнително еднакви условия. Наистина ти го казвам - без майтап. Няма универсална стръв и рецепта. А иначе, бъзика, който вметнах си е само за бъзик. Проба - грешка му е майката. И не се отказвай. Ще го разбереш само, ако си упорит. Може да е по-рядко като удари, но пък ще си заслужава търпението и труда. Успех.

п.п.: Поста, който написах е към колегата eroucma (много труден НИК бе колега - и за запомняне, и за изписване, и за четене, и за изговаряне

Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Re: Кисната царевица
ЕГОИСТА по скоро се чете 
