Проблем с миди

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Проблем с миди

Мнение от Ivak »

Точно за спининг става въпрос някой да не се заблуди :lol:

Та за Дунав ми е питането, като закача по дъното някъде ако е чисто от миди си откачам примамката(воблера), иначе се прежулва конеца от гадините по камъните.

Ползвам 0.17 на Спайдър, и метални поводи , като в опит да избегна
късането в мидите съм слагал и 90см :shock:

Та дайте някаква идея как да ги избегна, може и да ми препоръчате някакво твърдо плетено със сечението няма значение може и 0,30 ако ще спрат претриванията(ползвам големи воблери и блесни :D )
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Този проблем е нерешим, поне докато има миди. Ужасни са - черупките им режат като бръсначи, има ги в огромно количества...
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Дали ще има ефект ако сложа шаранджийски шок лидер

Има едни с издръжливост 85 либри и пишат че се ползвали за дъна с много миди и камъни :roll: :roll:
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Ivak написа:Дали ще има ефект ако сложа шаранджийски шок лидер

Има едни с издръжливост 85 либри и пишат че се ползвали за дъна с много миди и камъни :roll: :roll:
Ивчо, не че знам точно за какво говориш :oops: :oops: , но доколкото мога да си представя линията ще стане доста грубичка май :roll: :roll: Аз също съм имал проблеми с мидите по Дунав и както отбеляза Мунчо по-горе решение почти няма :? Може би както и при много каменистото дъно решението трябва да е корекция в начина на водене, т.е. избягване на допира на примамката в дъното :?:
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

С този шаранджийски лидер линията ще стане абсолютно груба...но като идея се сещам за опита на руските колеги - струна от китара номер 1 или 2. Много здраво и същевременно тънко и фино нещо, почти невидимо под водата...
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Грубостта на линията не ми е никакъв проблем, като маана воблер 10-12 см в течението ще изпъне и 1мм корда :lol: :lol: :lol:

Със струна от китара, няма да стане ползвах поводи на Канеле 90 см и пак се прежулва над повода.

За смяна на воденето , неще да взема иначе, само една бяла рибка имам хваната при водене над дъното. Пък и имам някакви мераци за сом на спининг за тази година :lol: :lol: :lol:
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Ivak написа:... Пък и имам някакви мераци за сом на спининг за тази година :lol: :lol: :lol:
Пу! Гигантоман! :lol: :lol: :lol:
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Той? К`aт кой? :roll: :roll: :roll:
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Еееее чак като Рекорда няма да съм :lol: :lol:

Ама на някой 20-ка няма да се разсърдя :lol: :lol: :lol:
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Мерси за пожеланията,
5 кг сме ги борили, ама едрите нещо не ни се отдават :oops:

Сам си окепазих темата, ако някой все пак се сети нещо за спасение от мидите ще го изслушам(изчета ) с най-голям интерес.
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Ivak написа:Грубостта на линията не ми е никакъв проблем, като маана воблер 10-12 см в течението ще изпъне и 1мм корда :lol: :lol: :lol:
Със струна от китара, няма да стане ползвах поводи на Канеле 90 см и пак се прежулва над повода.

За смяна на воденето , неще да взема иначе, само една бяла рибка имам хваната при водене над дъното. Пък и имам някакви мераци за сом на спининг за тази година :lol: :lol: :lol:
Ивак, позволи ми да не се съглася с това за грубостта на линията, макар да не знам точно с какъв спининг се занимаваш в Дунав... :roll:

Иначе не успявам някак да разбера къде е точно проблемът при теб :roll: Обясни с какви примамки работиш, защото съвсем се обърках :? Какви са тея воблери, с които ореш по дъното (аз си мислех че с джигове се мъчиш), и не искаш да ги водиш над него, защото не кълве :?:
Моята представа за нещата е, че ако ползваш воблери (или блесни) мидите въобще не би трябвало да те тормозят :!: :?: Особено ако имаш и някакъв повод отпред :roll: А ти как успяваш да претъркаш конеца над повод от 90 см, направо се чудя :shock: Сещам се всъщност за 1 възможен вариант - силно скосен праг (т.е. направо ръб) на яма осеян с миди :roll: :roll: Ако е така - със сигурност нямаш вариант :idea: даже и това с "по-високото" водене не върви :?
Виж, ако действаш с джигове или тежки клатушки те разбирам напълно :lol: Тогава решенията ти отново се свеждат до метален повод или проводка над дъното, но разбира се не във всички ситуации :roll: Има и още един вариант: с по-упорито и щателно "опознаване" на мястото да откриеш "празнини" в полето от миди пред себе си и да водиш примамката именно там :? Звучи много гадно и невъзможно, но по случайност ми се е получавало веднъж :oops: :lol:
Абе като се замисля, май възможните идеи са си тези - или слагаш конец който да не се претрива (само да не ти хрумне, че плетеняка е за препдочитане в подобен случай :evil: ) или гледаш да не опираш в мидите, каквото и да значи това по отношение на воденето на примамката или позицията на замятане :roll:

Поздрави :wink:
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Малее не съм се изразил ясно, става въпрос за воблери тип
Ратлин на рапала и такива който газят на 2 метра .

Проблема е че като го зацепя някъде по дъното, вместо да се скъса линията тя се претрива от мидите, ако успея да го откача се налага смяна на първите 1-2 метра. Много често ми се случва да зацепи някъде да го откача посредством сменяне на ъгъла на дърпане и посоката и в следващите няколко метра при съвсем леко запиране на дъното да се скъса. Да за мятане в ями и на места с каменисти прагове става въпрос.

Какъв спининг практикувам по Дунав , малко е смешно да обясня :oops: , почти всеки ден вечер след работа облавям около 200-300 метра бряг на Дунав за който знам че държи сом , та се надявам все някога да клъвне все за 60-70 излета този сезон трябва да клъвне, ама знаеш ли го :evil: :evil:
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Ivak написа:Малее не съм се изразил ясно, става въпрос за воблери тип
Ратлин на рапала и такива който газят на 2 метра .

Проблема е че като го зацепя някъде по дъното, вместо да се скъса линията тя се претрива от мидите, ако успея да го откача се налага смяна на първите 1-2 метра. Много често ми се случва да зацепи някъде да го откача посредством сменяне на ъгъла на дърпане и посоката и в следващите няколко метра при съвсем леко запиране на дъното да се скъса. Да за мятане в ями и на места с каменисти прагове става въпрос.

Какъв спининг практикувам по Дунав , малко е смешно да обясня :oops: , почти всеки ден вечер след работа облавям около 200-300 метра бряг на Дунав за който знам че държи сом , та се надявам все някога да клъвне все за 60-70 излета този сезон трябва да клъвне, ама знаеш ли го :evil: :evil:
Хм, май вече е по-ясно какво те тормози. И все пак за тази болка ми се струва, че лекарството е именно по-дълъг здрав повод :roll: Продължавам да недоумявам как претриваш линията над повод от 90 см...
Друг вариант: Предполагам, че действаш с монофил, но предвид и увлечението ти по сомове бих ти предложил да сложиш един плетеняк. Аз действам само с такъв по Дунав от половин година насам и не мисля, че съм имал късане в следствие на претриване от миди :!: Важно е обаче, при всяко забелязано нараняване на конеца, да отрежеш първите 1-2 м., иначе ще береш ядове :idea:

Поздрави и успех със сомовете ;)
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

С плетено съм разбира се на Спайдъруер :D
Спининга е с акция 50-80 гр на 2,70 и съм му турнал едно Шимано Катана 2500
и се получи много добър баланс , не че съм го търсил де :lol:
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Ivak написа:С плетено съм разбира се на Спайдъруер :D
Спининга е с акция 50-80 гр на 2,70 и съм му турнал едно Шимано Катана 2500
и се получи много добър баланс , не че съм го търсил де :lol:
Абе трябва да направиме един общ спининг по Дунав някой ден, но кой знае кога и къде ще е... Може би като се запилеете есента с Кърцата по Цибър :wink: Тъкмо може да отскочим и до Колзодуй да пробвате една тукашна скара - умопомрачителна е :shock: :lol: :lol: Саламурата и бирите са от мен, че още не сме се черпили за онези силикони ;)
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”