Изкарах го най-после

Модератор: sapuna

Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Изкарах го най-после

Мнение от Stefko »

Изкарах най-после някакъв звук с новия си кльонк :lol: :lol: :lol: След като миналата седмица си купих първия кльонк в живота, дойде време да седна и да се науча да го ползвам :oops: За целта вчера привечер се хвърлих до Дунава и проведох първия си урок - доста шляпах в началото, но малко по малко започнах да вадя добри (разбирай "някакви" :lol: ) звуци... :lol: Ей, не бил толкова лесен тоя занаят :oops: Намокрих се яко, останах доволен и хванах мускулна треска :) Днес предстои урок номер 2, утре - номер 3 и т.н. С нетърпение ще чакам да се пробвам и в реална "бойна" обстановка, за да разбера става ли нещо от мен или тцъ :roll:
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Според мен е хубаво докато шляпаш и се учиш да пуснеш една въдица на 4.5м и може да извадиш някое сомче(сом).Що се касае до мокренето-това е нормално в началото.После и ръката няма да ти се мокри.Упорствай,но с въдица.Ще ти клъвне.Само прави ударите в серия.Когато не ти се получава спирай.Иначе ръката се автоматизира и не можеш да си оправиш грешката.
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Teleto написа:Според мен е хубаво докато шляпаш и се учиш да пуснеш една въдица на 4.5м и може да извадиш някое сомче(сом).Що се касае до мокренето-това е нормално в началото.После и ръката няма да ти се мокри.Упорствай,но с въдица.Ще ти клъвне.Само прави ударите в серия.Когато не ти се получава спирай.Иначе ръката се автоматизира и не можеш да си оправиш грешката.
Уф, това за автоматизирането го усетих много добре снощи :oops: :oops: А за въдичката ще позачакам малко :roll: Засега първите ми уроци ще са "на сухо" в плитчините около брега, без лодка. Когато поне отчасти усетя, че съм доловил правилното движение ще пробвам и от лодка (предполагам ще е доста по-различно, най-малко поради различното положение на тялото), после ще дойде време и за въдичка, след нея и за сефтето (ако е рекъл Господ)... Аз съм търпелив човек :wink: Не обичам да пресилвам нещата, така че ще опитам да не казвам "хоп"преди да съм скочил :)
От урок номер 1 обаче ме загложди следния въпрос: абе не ви ли се пързалят пустите кльонкове в дланта, когато се намокрят :?: :oops: :oops: Тая комбинация вода-лакирано дърво-длан много ме измъчи на моменти :roll: Дали е въпрос на захват или има някакъв друг чалъм, та да не си гони човек съчките по водоема :?: :lol: :lol:
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Не зная какъв модел ти е кльонка.В повечето случаи е от захвата.Аз например си направих кльонк с лак който е матов и не се пързаля.Запомни-за да се получават нещата ръката трябва да ти е напълно отпусната.Не стискай кльонка.Моите модели са прави с вдлъбната пета.Държа ги с три пръста.Но мога да чукам със всякакъв.Трябват ми 5 мин.Ти не опитвай с различни.С един докато свикнеш.Ако кльонка е купешки има вероятност да се работи по-трудно.Би трябвало да се посъветваш преди покупката,защото има дребни детайли,които оказват огромно значение.Особенно в началото.
Изображение
Изображение
Ето ти някои от моите.
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Хммм! Моят кльонк е купен разбира се, но не от магазина, а от един "дунавски майстор", който ми го препоръчаха, като човек, разбиращ от занаята /нали знаеш, че има едни митични майстори по Реката, които са свряни някъде си, незнайно къде, и малцина са успяли да ги зърнат и купят от нещата им :lol: :lol: :lol: /. Взех си 2 бр.- един за мен с вдлъбната пета и един за колегата - права пета. Изглеждат супер недодялано и грубо в сравнение с красотите от твоите снимки, но се надявам, че рибки ще ловят (това вече зависи и от мен). Аз дори не се стърпях и на моя му пуснах една шкурка за да го поизшлайфам и загладя, след което го лакирах :) Сега изглежда по-добре, но не съм сигурен, че само външния вид ще е достатъчен :P
Може би наистина проблемът засега ми е, че влагам прекалено много физическа сила в упражнението :oops: Стискам го, млатя го, стягам цялата ръка... абе новобранска му работа. Сега съм с мускулна треска от 1 ч. кльонкане :lol: /Това е като да гледаш футболен мач между Челси и Левски: хората играят с лекота и се забавляват, докато нашите са само на мускули, напъват се, мъка по терена, ама нищо не се получава :lol: :lol: / Усещам, че ми трябва повечко финес, но засега го нямам :roll: Опитите обаче продължават :wink:

Поздрави :)
kalinux
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от kalinux »

Stefko, можеш ли да го снимаш да му видя дръжката. Мисля, че от там идва проблема за хлъзгането. За опитната ръка не е проблем всякаква дръжка, но за начинаещ си трябва малко ергономия.
От Въча по-хубав няма.
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

kalinux написа:Stefko, можеш ли да го снимаш да му видя дръжката. Мисля, че от там идва проблема за хлъзгането. За опитната ръка не е проблем всякаква дръжка, но за начинаещ си трябва малко ергономия.
Здравей Калине,
имам го сниман "уреда" :lol: преди да го лакирам, но точно на теб ми е неудобно да го показвам :oops: :oops: Ще опитам все пак да издиря фотото и ще го видиш :roll:
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Хайде да се посмеете :lol: :lol: :lol:

Изображение

С този по-долу се опитвам да се уча :oops: :oops:
Аватар
AL KAPONE
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от AL KAPONE »

:roll: Няма нищо смешно :smt017 Всеки започва от някъде ...... имали мерак ще има и резултати :smt047 :smt047 :smt047
Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Не искам да засегна майсторите по Дунава,но това
няма как да не те измъчи.Ръбовете на петите са толкова
дебели-щото такива не съм виждал.Доста ще ти е трудно
да издаваш звук със лекота.Не слушай като ти казват,че
и там ловят риба.Така е,но са вкаменелости.Освен това
ги правят с много голяма пета,което допълнително те
затруднява.Петата трябва да е от 37мм до 40мм максимум.
Рекордните сомове по света са вадени с пета около 38мм.
Ножа в основата си трябва да е около 3мм.Той се движи
зад петата и се явява кумин на мехура който ти водиш.
Колкото по остри са ръбовете на петата толкова по-лесно
тя минава през водата.А тънкия и добре заточен нож
не позволява изпускането на въздуха от каверната,която
създаваш.Тъй като това е инструмент,който е важен за самия
улов и леката ти работа-аз те съветвам да си вземеш нов
кльонк.Това трябва да направиш със човек,който е ловил
достатъчно сомове и има нужния опит в направата на кльонка.
Той може да не е красив,но може да работи лесно и добре.
Надявам се,че ме разбра от части.Важно е първия ти инструмент
да бъде наистина такъв.Ако купуваш от магазин пак отиди с
човек,който разбира.Там също има правени в час по-трудово.
Загледах отново твоите кльонкове-те са със сбъркани
ъгли на петите.Наклонени са на обратно.Това ще те кара
да си чупиш китката много за да го вкараш в правилния ъгъл.
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Не се притеснявай, едва ли ще обидиш когото и да било... Факт е че кльонковете не "изглеждат добре", както е и факт, че хората по Дунава са свикнали с този вид кльонкове и са доста консервативни по въпроса за него :!:
Знам, че повечето неща, които казваш са самата истина и най-вероятно са продиктувани от опита ти и желанието да ми помогнеш ;) Мерси за което! Човек сигурно не трябва да е голям специалист за да ги разбере поне в основата им :roll: Повечето от тях са видими от пръв поглед (не щото разбирам, а защото напоследък изпрочетох доста...), но така или иначе бях решил да си взема нещо, а и цената им беше просто смешна. Да, петите са доста големи (и дебели), ръбовете са кофти, ножа е дебел, държката е груба :? Мерака ми обаче да си взема каквото и да е и да почна да се уча надделя :oops: Не се съмнявам, че пътя ще е дълъг, тепърва ще разбирам какво е добро и какво не, ще търся най-подходящия клоьнк за мен, ще купувам и други кльонкове и т.н и т.н.
Ще разчитам разбира се и на хора като вас по форумите, които да помагат със съвети, , забележки, укори, напътсвия... За съжаление около себе си нямам достатъчно опитни кльонкаджии или доколкото ги има те работят именно с подобни инструменти - "вкаменелости"... :roll:

Ами това е засега... Благодаря за мненията, защото усещам, че ще са ми нужни, а и са добронамерени (макар за вас сигурно да е отегчително ;)) Поздрави :)
Николай Стефанов
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от Николай Стефанов »

Здравей Стефко,
Снимките ти ме накараха да ти покажа моите кльонкове за да видиш някои разлики:

Изображение
Shot with DMC-LZ2 at 2007-06-26

Говоря за двата дървени , които са правени от Калин. Горния е с диаметър на петата 36мм, а долния с 38мм. Независимо, че разликата е само 2мм по-голямата пета се опитва да "завърти" кльонка при работа.

По-долу съм ти краднал едни "банани с пижами" както им казваме, НО доказани ловци.

Изображение
Shot with E3200 at 2007-06-26
Опитите не се броят - важен е крайният резултат !
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Не успявам да видя снимките, но като се прибера у дома ще им хвърля едно око (в службата имаме разни ограничения :evil: ) Макар, че колкото и да ги гледам истината е, че засега не разполагам с такива, а и да разполагам - това не означава все още нищо :? Има време за всичко ;)
А ако се опитвате да ми кажете, че Мерцедеса е по-добър от Жигулата - напълно съм съгласен :wink: :lol: :lol:
kalinux
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от kalinux »

Стефко, ако твоя кльонк беше с по-малка пета, при тия груби ръбове нямаше изобщо да работи. Това, което можеш да направиш е тотално да преработиш кльонка. Смаляваш петата (примерно Ф38), вдълбаваш я на 2 мм, изостряш ръбовете максимално според твърдостта на дървото, изтъняваш ножа и накрая полираш всичко идеално. Гладката повърхност дава чистотата на звука и лекотата на работа. После лакираш, ама гледай да е с някакъв еластичен лак (като яхтените или водоразтворимите) и си готов. Жалко, че нямаш място на дръжката за каналчета на пръстите. Щеше ти бъде по-удобно като за начало. Но поне опитай да направиш дръжката леко сплескана странично, за да не ти се върти в ръката.
От Въча по-хубав няма.
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Чакай, чакай :!: Вие май забравяте, че срещу вас седи човек, който е хванал кльонк за пръв път в живота си едва преди месец. На всичкото отгоре съм толкова вързан в ръцете, че за никакво преработване (още по-малко цялостно), смаляване, изтъняване и пр. може да става дума. Най-много да опитам идеята за "сплескване" на дръжката, но и за това не съм убеден (в себе си) :roll: Пак казвам - знам, че сте прави и сигурно ми давате добри съвети, но просто ми е раничко. Даже доста раничко :!: Не очаквайте да карам самолет преди да съм се научил да ходя :wink:
В интерес на истината кльонка от снимката претърпя известни промени /май го казах и преди/ и макар да си е същото черясло :lol: , придоби по-човешки вид. Мисля, че успях с шкурката да поизтъня малко както ножа, така и петата, полирах го прилично, лакирах го с яхтен лак... Ами засега не мога да искам повече от себе си :oops:
И накрая едно изречение от тези, дето хич не ги харесвате :wink: : според абсолютно немеродавното ми мнение кльонкът, въпреки "дървения" му вид, издава не лош звук, издава го сравнително лесно (щом го издаде в моята ръка :lol: :lol: ) и рано или късно ще лови рибки. Не искам да звучи като "абе говорете си каквото искате, а аз ще си го карам по моему", но мисля, че проблемът с трудоемкото кльонкане засега е главно в мен и по-малко в уреда, така, че да не бързаме да го отписваме ;)

Поздрави и големи риби :P :P
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”