Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
iph написа:Йе в момента във Варна вали дъжд. Първият месеци насам. Аз такава суха есен не помня.

Риболовци.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Ще помоля bgbul да сподели своето мнение за това, че на места има влага, топло е а няма гъби.
Кой фактор липсва в системата, че гъбите не растат ?
Това си е просто мнение на един колега... не на специалист. Да е ясно.Нямам претенции да разбирам......G.Petkov написа:Ще помоля bgbul да сподели своето мнение за това, че на места има влага, топло е а няма гъби.
В цялата система липсва най-важния фактор - ВЛАГА по времето когато от мицела (който е дълбоко на 30-40 см) тръгват хифите (които достигат до повърхността) и ... в този момент краищата на хифите казват на мицела - "няма добри условия, спри да пращаш храна ....."
Мицела спира да праща храна и хифите изсъхват.
После и да завали .... след дъжд качулка.
Хифите вече са сухи и няма да образуват плодно тяло (освен в някой изключения).
И колкото и да вали ..... трябва време около две седмици и повече за пускане на нови хифи от мижела ..... ако вече не е заспал за зимата.
Та дали ще има гъби и колко ще са те се определя в момента преди да започнат гъбите (месец преди това).
Така си мисля аз .....да кажат специалистите вярно ли е ....?
Друг важен фактор е когато хифите са на повърхността - АКО е ветровито те отново изсъхват много бързо ДОРИ да има влага.
БГ бул да те попитам понеже си от пловдивския регион верно ли в момента изкупуват манатарка на 20-25 лв 1 во качество явно тази година няма много гъби заради продължителната суша и брокерите вдигат цената за да стимулират жителите да берат поне някакви количества гъба то дали въобще има някакви гъби в момента
Колега стане ли въпрос за пари-всеки е срещу всеки.За това няма инфо.25 лв-надница за кило гъби е добре навсякъде в моменнта.Друг е въпроса кой ще ти ги даде-винаги ще ти извиват ръцетеalenov77 написа:БГ бул да те попитам понеже си от пловдивския регион верно ли в момента изкупуват манатарка на 20-25 лв 1 во качество явно тази година няма много гъби заради продължителната суша и брокерите вдигат цената за да стимулират жителите да берат поне някакви количества гъба то дали въобще има някакви гъби в момента

Риболовци.
Това не е вярно. Поне във форумите в които аз влизам такова нещо нямаlusienn написа:Колега стане ли въпрос за пари-всеки е срещу всеки.За това няма инфо.25 лв-надница за кило гъби е добре навсякъде в моменнта.Друг е въпроса кой ще ти ги даде-винаги ще ти извиват ръцетеalenov77 написа:БГ бул да те попитам понеже си от пловдивския регион верно ли в момента изкупуват манатарка на 20-25 лв 1 во качество явно тази година няма много гъби заради продължителната суша и брокерите вдигат цената за да стимулират жителите да берат поне някакви количества гъба то дали въобще има някакви гъби в момента
Тук сме за да си помагаме и да си обменяме информация между приятели.
Тук около Пловдив гъби НЯМА.alenov77 написа:БГ бул да те попитам понеже си от пловдивския регион верно ли в момента изкупуват манатарка на 20-25 лв 1 во качество явно тази година няма много гъби заради продължителната суша и брокерите вдигат цената за да стимулират жителите да берат поне някакви количества гъба то дали въобще има някакви гъби в момента
И 100 лева за килограм да обявят ..... гъби няма (манатарки).
Около връх Рожен, около язовир Доспат , около Широка лъка - това е все в Родопите манатарката се купува на 15 лева за първо качество.
Друга цена не съм чул.
- rosboz
- ще става разбирач
Няма дъжд, но някои растат дори върху обгорялам топола
Незнам каква е

нарочно отчупих парче.

Незнам каква е

нарочно отчупих парче.

ski today
work tomorrow
work tomorrow
Българският народ е мъдър и е именувал гъбите подходящо .rosboz написа:Няма дъжд, но някои растат дори върху обгорялам топола
Незнам каква е
Тази специално е наречена на дървото върху което расте - ТОПОЛОВКА.
Ядлива, вкусна .
Ако беше като език, а не на пънче щеше да е кладница..... но аз я виждам като тополовка.
Казвайте , колеги !
Най-накрая заваля дъжд. Само, че и температурите паднаха. При тази комбинация, дали има шансове мицела да се раздвижи. Ясно ми е, че няма писано правило за това, но пък голяма част от хората пишещи тук имат голям опит 

- trepachoo
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Сега никой няма да отговори,защото всички точат ножове за четвъртък ....петък... 

- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:

-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Здравеите колеги,манатарки ли са тия?...стъблото ми стои тънко,разрязах едната не посинява

Тимо-1, манатарки са. Спокойно!