Разходка из Гръцко...

Модератори: bobopeli, sapuna

burg
разбира нещата
разбира нещата

Разходка из Гръцко...

Мнение от burg »

Много се чудих :smt017 , как да озаглавя своят репортаж – през главата ми минаха доста мисли :smt013 и дори сега -10 октомври започвайки с писането -все още , не съм сигурен какво би било най-подходящо ...надявам се, докато се прибера утре в БГ да взема нужното решение :lol: . И така след последното ми гостуване в Гръцко – става въпрос за района на град Ламия, разположен в близост до магистралата за Атина - разстоянието, до който е около 700 км от Пловдив- бях решен, задължително да проверя как ще върви речният и морски риболов наоколо. Предното ми идване бе повече с опознавателна цел -дори бях пуснал и тема, с която да помогна с инфо на някого, на който това би било полезно -ето тук
И така ставане рано в четвъртък и тръгване около 6 часа- чакаше ни доста път – този път бях само с половината си семейство – с дъщеря ми! Пътуването беше нормално :
Изображение
изключвайки високите температури - около 29⁰-
Изображение
-слънцето грееше със своята пълна мощ сякаш усещаше , че скоро това няма да му е възможно...
Изображение
на няколко пъти видяхме последиците от голямата жега :
Изображение
Към 15 часа - пристигнахме в първото градче- Стилида, което имаше пристанище, на което можехме да спрем да си направим почивка и някоя друга снимка, пък и до крайната ни цел оставаха около 20 км.
Изображение
Малко уморен след дългото шофиране:
Изображение
На следващият ден – петък , трябваше да свършим разни културно- масови мероприятия- (ходене по магазини и на пазар) , които нямах търпение да свършат по-бързо, за да проверя близката река в района на село Антили. Около 17 ч. вече бях в колата и карах по черният път успоредно на дигата ѝ ,вдигайки прахоляк все едно че пусках след себе си димна завеса , след десет минутно авто- родео достигнах до набелязаното място -моста над реката:
Изображение
Изображение
Местата- удобни за риболов не бяха много и затова заех позиция ето тук:
Изображение
Изображение
Винаги риболова на непознато място е едно предизвикателство , което ще -не ще всеки спинингист, от време на време приема и разучавайки къде по дъното има паднали дървета и камъни, дава доста свидни жертви! :evil: :lol:
Не се разминах с това и захраних доста стабилно водната шир с три клатушки, една въртележка и един кастмастер :twisted: :twisted: ...До загуба на воблери не се стигна...Но така или иначе, лавраците пореха по повърхността на реката и въобще не им беше до моите изкуствени създания- без оглед на това дали са маркови или не! Дори с напредване на стъмването започнаха да скачат и над водата- предполагам , че тяхната незаинтересованост се дължеше на предстоящото влошаване на времето , което по някакъв си начин те предусещаха. :smt102
Отстрани на местото, бях хвърлил една дънна с подвижно олово и крайна кука с нанизани на нея грозд бели червеи , на която почти не разчитах :smt018 ,но се оказа че единствено на нея имах удари и то от вид риба- бяла мряна ,която хващах за първи път поради причината ,че в България е разпространена само в Северната ѝ част и Дунава.
Ето малката гладница , която разтресе много силно камбанката и замалко ми вдигна адреналина :o на макс:
Изображение
След нея по тъмно, още една със същият калибър:
Изображение
След което , трябваше да приключвам за да се прибера навреме, за :drinkers: и после :smt015 .
На следващият ден се започна с промяната на времето ,което в интерес на истината не очаквах толкова бързо да настъпи и в Южната ни съседка. Като се започнаха едни дъждове и ветрове :smt021 направо ми довяха мрачните мисли от вица за каръка на който се оприличих:
„Капитанът на потъващ кораб, дава специална свирка за прогонване на акулите на последният останал на борда и му обяснява как да я ползва . А той отговорил, че късметът му винаги е бил такъв, че или ще му се падне свирка без топче , или акулата ще бъде глуха .”
Та и при мен за късмет, времето се развали точно когато дойдох в Гърция и ще се оправи като си тръгна. :lol: :lol:
Два дни и нощи валя и температурите спаднаха здраво от 29⁰С на 11⁰С , но като за последно преди да си тръгнем на следващия ден, реших да отскочим близо до Рахес – „Паралиа Рахон” . Ето как изглеждаше кеят след изсипалите се обилни дъждове:
Изображение
Изображение
Изображение
Небето беше черно и мрачно и всеки момент щеше отново да завали.Така или иначе бяхме дошли и нищо не ни костваше да помятам на плуваща бомбарда със стръв бял червей ,за да проверя гръцките заргани имат ли апетит. Ето къде бях застанал на кея:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
На петото мятане след кратко водене усетих задържане на стръвта ,след което забавих воденето и последва познатото усещане за удар на риба в другият край на линията:
Изображение
Тук имах идеята да целуна малкото " змийче" , обаче нещата изглеждат все едно, че ще го ям живо: :P
Изображение
Последваха още няколко удара, някои от които успешни :D , дори предизвикаха интерес у дъщеря ми :-D ,която реши да пробва как ли се хваща това интересно създание и дори хвана едно:
Изображение
Изображение
За съжаление :mrgreen: пасажа бързо се изнесе от района на кея и хванах само едно спари на подвижно перо и някаква гад ,която не успях да фотна- приличаше на скорпид и бързо си я пратих обратно да плува по дъното.
Отново се усили вятъра , дъждът започна да ни подсеща, че още не е смята да си отива и преди да сме се намокрили, реших да събирам антуража .
За час и половина улова ни бе ето това:
Изображение
Зарганите не бяха с очакваните от мен размери , но дори и с такива като на черноморските си събратя, ни доставиха огромно удоволствие с борбата си !
Прибрахме се в Ламия ,където написах тази част от репортажа си ,а на връщане в България , което ни предстоеше на следващият ден щях да довърша започнатото....................
На 12.10 последва продължението ,което вече сътворих в домашна обстановка. :smt024
И така тръгвайки си ,първо заснех тази "Бяла спретната къщурка , с две палми отпред" :lol: - Не за друго, ами за идеята -да помечтаем какво бихме могли да си позволим , ако не ходихме на този пусти риболов.... :lol:
Изображение
Изображение
На връщане през Самоков, успях да фотна пистите на Боровец ,които изглеждат доста заснежени- за инфо на каращите ски -(без да цитирам имена- става въпрос за някои наши колеги и съфорумници от Пазарджишкият вилает :lol: :lol: )- да се стягат ,че изловиха доста риба тази година -Стига им толкова! :D
Изображение
А на "Искаро"- душа не ми даде да не спра в насрещното, за да снимам любимият на мнозина язовир:
Изображение
Изображение
На втичалото мернах този пернатият -не трябваше ли вече да си тръгват на юг? :doh: Снимката е малко кофти защото е доста надалеч, но :
Изображение
И една за завършек -показваща красотите, заради които сме свързани с любимото ни хоби:
Изображение
Завършвам със заглавието ,което сега добавих- (друго не ми роди главата :? )-От Великден се точих за тази :mrgreen: ......разходка...
Поздрави на всички!!! :smt006
Аватар
naskobo
сериозен играч
сериозен играч

Re: Разходка из Гръцко...

Мнение от naskobo »

Много красиво :!: Хайде да идва тази "криза" и тук, та дано пейзажите и манталитета на хората малко от малко си заприличат :P
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
vankata88
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от vankata88 »

Браво на щерката,към най-хубавия риболов се е ориентирала, и е усетила тръпката на кралица Зи :drinkers:
Аватар
vladimir1974
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от vladimir1974 »

Супер репортаж...от 8 години не съм ходил към Атина,а преди редовно го правех-размечта ме.Не си капо .....супер сте си изкарали,а времето че е облачно да не те стряска-"като е гладко не е сладко" :smt038
kasmet
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Страхотен излет и прекрасни снимки!

ПП. На 50-60км югозападно от Ламия по картите се вижда язовир. Изглежда добра дестинация за зимата, случайно да имаш информация за него?
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
burg
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от burg »

chirusa_bg написа:... На 50-60км югозападно от Ламия по картите се вижда язовир. Изглежда добра дестинация за зимата, случайно да имаш информация за него?
Съжалявам, не мога дори и да събера инфо , защото близките ми там си нямат "хал хабер" от риболов! :smt023
Аватар
stoj40doc
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от stoj40doc »

Браво колега, добри сте си изкарали.
LONG LIVE ROCK AND ROLL
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Здраве да е!
Благодаря!
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
danev69
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от danev69 »

:smt023 :smt023 :smt023 Супер разходка сте направили Петьо. Има и по някоя хваната рибка. Другият път,дано и времето е на ваша страна. За репортажа...6+,все едно бях с вас. Поздрави.
човек е толкова голям,колкото са големи мечтите му
Аватар
batstiv
новобранец
новобранец

Мнение от batstiv »

Само така , браво !
Изображение
lusienn
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от lusienn »

Браво колега.Е затова отварям форума :D :arrow:
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
Аватар
muerter
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от muerter »

Завиждам за страхотното изживяване :D
Супер разходка ,която сьчетана с любимото хоби е нещо което се помни за цял живот.

Изображение
Не сьм сигурен на 100% но за мен това не е бяла мрена ,а какво точно е не мога да кажа.
На някои хора не им е нужен акт за раждане , а писмено извинение от производителя на контрацептиви !!
Аватар
bat_boiko_nikolov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от bat_boiko_nikolov »

Макар и с не блестящи по размер риби си останал верен на хобито !
Понякога на мен ми стига и факта, че съм напуснал града и........дишам широко.
А при такава дестинация :rolleyes:
Ще има и други подобни разходки, Петьо :!:
Силата на Гърция знаем е през зимата.
Що зъбатки те чакат ...... :smt023
За да победи злото е нужно само едно - добрите хора да не правят нищо !
Аватар
Ачо ♣
учете се от него
учете се от него

Мнение от Ачо ♣ »

Красиво!Интересен и забавен репортаж.Поздравления!!! :supz:
Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
Аватар
Chr74
новобранец
новобранец

Мнение от Chr74 »

Много хубав репортаж, браво колега :smt038
Публикувай отговор

Обратно към “Моят риболовен излет”