Въртящите блесни и влакното

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Аватар
arilus
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Въртящите блесни и влакното

Мнение от arilus »

то, че смяната на примамката не може да развърти влакното напълно е ясно, надявам се поне е спряло да ти прави бради. ефекта е частичен но при мен върши работа
niki23
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от niki23 »

бради днес само веджъж забелязах една малка в началот при смяна на примамките, то и преди не беше особен проблем, просто вчера видях две прещипани места та се чудех от какво са .
А примерно вадя воблера, който прави 10оборота около оста си и спира да се върти, после на следващото хвърляне отново прави обороти . То ясно че е усукано, но не би ли трябвало примерно тези 2 метра които не са на мараката да са се разсукали или като е навито веднъж усукано после е доста трудно.
Иначе възможно ли е и как да се развие и после да се навие правилно влакното
Аватар
arilus
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от arilus »

"Иначе възможно ли е и как да се развие и после да се навие правилно влакното"

ако живееш на по-висок етаж - закачаш една щипка за тежест и го провесваш през терасата колкото е възможно по-надолу /по-голям сегмент от влакното/, ако няма вятър :D разбира се, за една вечер ще се развърти.

а имам и идея - какво ще стане ако върху едното телче на карабинката на вирбела се постави /ексцентрично/ - оловна съчма - дали няма да има ефекта на оловната глава на mepps lusox и да премахне ефекта от въртенето на листото на блесната?
niki23
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от niki23 »

ясно, няма да се занимавам с глупости :)
а аз си мислех че като го пусна с някой воблер в бързей да се поотмота 30-40м ще се навие като хората, но явно не :)
Аватар
Rex Hunt_1
новобранец
новобранец

Мнение от Rex Hunt_1 »

Със сигурност сигурно си го пресукал при прехвърлянето!
Следвай инструкциите на колегата .Павел Иванов по-горе. Напълно съм съгласен със съветите му.
Провери дали ти се върти свободно ролката на бигела. В повечето от случаите проблема идва от там.

Успех!
Yours,
Rex Hunt
tedo43
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tedo43 »

Да, а воблерите поразяват макарата :D купи си едно плетено влакно и няма да имаш проблеми. :drinkers:
Хвани, Снимаи, Пусни!!!!
Трите мои правила
niki23
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от niki23 »

Rex Hunt_1 написа:
Провери дали ти се върти свободно ролката на бигела. В повечето от случаите проблема идва от там.
Ролката се върти, пробвам като дъпрам аванса, пробвам и с пръст се е върти като упражнявам лек натиск колко да има вцепление :)
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

arilus написа: ако живееш на по-висок етаж - закачаш една щипка за тежест и го провесваш през терасата колкото е възможно по-надолу /по-голям сегмент от влакното/, ако няма вятър :D разбира се, за една вечер ще се развърти.

а имам и идея - какво ще стане ако върху едното телче на карабинката на вирбела се постави /ексцентрично/ - оловна съчма

:lol: :lol: :lol: Идеите са "велики". Риболова е удоволствие, какво ще стане ако ловим по два часа на ден, а после цяла нощ развиваме влакна от терасата? Ами ако живеем на първия етаж?
Провери си макарата, виж дали не навива на конус или я смени с подходяща такава и си купи един читав брейд. Цяло лято ловя с такова сертче, ПП 0,10 и Риоби Екусима - никакви проблеми..
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
niki23
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от niki23 »

Vid написа: Провери си макарата, виж дали не навива на конус
как се проверява това
vladoto
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от vladoto »

Давай снимка на макарата ,да видим как реди.Ако е запълнена много пак прави номера.
Какво е влакното? 0,18 ама ,ако е много твърдо пак проблем.
Риболовът не е слука,а наука!
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Не че имам много опит,ама ми се струва,че всичкото /или повечето/проблем е в макарата,както и във влакното.Иначе си задавам въпроса защо след като цяло лято и половин есен размахвам и аз "Ексийд",само че 2,10м,с макарка "Абу Гарсия" ВС UL с монофил 0,16 "Гамакатсу G-line",с блесни №00,0,и 1 и воблерчета по 2 и 3 см,нямам нито бради,нито оплитания,нито такова въртене на воблерчетата около остта им при изваждане.
niki23
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от niki23 »

vladoto написа:Давай снимка на макарата ,да видим как реди.Ако е запълнена много пак прави номера.
Какво е влакното? 0,18 ама ,ако е много твърдо пак проблем.
http://forum.nariba.com/gallery/album.php?album_id=1448 ето линк към снимките
влакното незнам какво е
макарата купих преди месец от един приятел, който тъкмо беше навил влакното (марката незнам (цена около 5лв). Навивано е направо от ролката която е поставена на земята. В форума четох, че и това може да направи ускуквания).
до ръба остават около 5мм ( късане от закачки)
Аватар
franky
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от franky »

Изгледажа нормално навито, като за не много скъпа макара...
Все пак можеш да подложиш една тънка шайба, за да се получи обратен конус и да видиш какво ще се получи.
Капни също една капка масло на лагера на ролката и обърни внимание дали ролката се върти свободно при навиване.

Странна е работата като цяло, при мен проблемите с брадите започнаха при използването на брейд, с монофил проблеми не съм имал , дори с най-китайски макари и пръчки от 10лв...
Пръчката ти е добра, макарата също не е от най-смотаните, затова съм слонен да си мисля, че проблемът е във влакното, особено като не знаеш какво е. Пробвай с някой от монофилите, които се препоръчват за спининг.

Успех!
Щастието се гради от малки радости, а не от хазартни попадения.
niki23
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от niki23 »

лагера на ролката къде се намира, за да капна маслото, трябва да развия винта на бигела ли?
vladoto
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от vladoto »

Не са много ясни снимките ,но ми се струва ,че макаричката не реди добре.Събира влакното по средата на шпулата .Ясно се вижда, че влакното не достига долния ръб на шпулата,а и от горе май е така.За мен това е причината за образуването на бради.Имам един Агресор на Филстар реди по същия начин и ,,брадясва,, здраво ,но пък не усуква.Проблема се реши с резервната шпула -оказа се по тясна.От тази макара ми остана навика да затварям бигела с ръка и да изпъвам влакното преди да врътна дръжката.Ама това вече Павел Иванов го обясни с приводняването на блесната.
За влакното, като че ли ще трябва ново да се навие.
От 5кила го научих това и ми хареса.Пълниш кофа до половината с вода ,хвърляш новата ролка с влакно във водата и тогава навиваш .Ролката се върти права във водата, като пуска точно толкова влакно колкото изтегля макарата.
За реденето на макарите:
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=21&t=42943
Дано съм бил полезен :wink:
Риболовът не е слука,а наука!
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”