Колеги , кои са местообитанията на попчетата

Модератор: nkolev66

Аватар
DrAkoN
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Колеги , кои са местообитанията на попчетата

Мнение от DrAkoN »

Питам по скоро на каква дълбочина да ги търся и около какво е най добре . И искам да ви попитам ,не6то много често когато стрелям попчето изчезва преди срелата да го е пронизала това от слабите ластиcи ли е или стреялм от прекалено голяма дистанcия. принcино от около 1.5 , 2 метра[cолор=ред][/cолор]
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Колеги, кои са местообитаванията на попчетата!

Мнение от Диканаров »

Колега Дракон, аз на стрелата си съм правил засечка на средата за да са слабо натегнати ластиците. Стрелям с тризъбец, на който зъбците не са в един ред, а във формата на триъгълник и не са с контри. Стрелям от половин метър, та стрелата ми да не излиза от харпуна. Местата са около скали или на скали. Удобно е за начинаещи да ги търсят на дълбочина до 3м. То сега видимостта рядко е по-голяма.Простреляното попче прибирам, като го взимам с ъс стрелата заедно. Дори си щраквам стрелата, в това време, на спусъковия механизъм. Попчето, често е с лоша рана. Рядко е пронизано от някой шип. Понякога дори се и разполовява. За това ги прибирам в торбичка с шнур. Ако не знаете къде е "пъстро" дъното/камъни и пясък/, погледнете морето рано сутрин от някое по-високо място. Тогава обикновено морето е спокойно и се виждат тъмните петна от обраслите камъни и скали. Пред носовете обикновено също е скалисто. Внимавайте много ако видите "попче" да се зарива в пясъка. Това са дракони! На тях остава открита главата и първата гръбна перка. Внимавайте! Първата гръбна перка е черна . Тя е от 5лъча, и те са кухи, а отдоло има отровна жлеза. На хрилете си има също по един шип с отрова. Рибата е светла на цвят с ред странични петна! Когато го простреляш или хванеш на въдица се наежва и обождането на пръстите или дланта е много болезнено. Докато не посъберете опит не стреляйте попчета на открито пясъчно дъно, особено зарити!
Ако това се случи е добре да имата под ръка алергозан и търсете лекарска помощ.
На пясък може да видите писия, морски език, морска котка и изключително рядко по това време и калкан. Всички те са плоски риби и се зариват в пясъка. Котките са с опасен на опашката шип. Ако сте я простреляли, я извличайте на брега и там и режете опашката. Докато не наберете опит не се опитвайте да и сечете опашката под вода, докато рибата е на стрелата. :!:
На слука и се обадете за резултати!
Аватар
DrAkoN
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от DrAkoN »

Колега много благодаря за имфото !!! Искам само да те попитам 50 см харпун от турските марковите според тебе 6те ми баде ли достатачен ???
Скорпид
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Скорпид »

Ползвам същия харпун преработен специялно само за попчета и други калакни писии........... :lol: Оригиналната стрела я махнах и сложих по-тънка и малко - подълга без контра и въженце със 3 нареза за закачане на жъладите според силата която мие нужна :?: Искам дате оверя че много пъти този харпун мее спасявал дане връщам капо в кащи :wink: Много удобен ИСТРУМЕНТ служими иза шиш и за по-ефикасно събиране на раци :P ако трябва дабъда честен от него съм ял по-вече риба от колкото големия :oops: :lol: Невинаги има риби за острел за големия но попчета винаги спасяват положението :) Попчета са навсякаде но споредмен ги търси на границата междо пясака и камака ако видиш нещо което незнаеш каквое подобре не стреляй :wink:
Мера според мера
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

за попче - възможно най-късия харпун с най-късите ластици , или супер тънка единичн а стрела или по-дебела с тройка - за лов в дупки наредена тройка в линия , за смесен( скала- пясък ) тройка в триъгълник....тва лято видях и яко трепане на попчета в дупки със слабо напомпан пневматичен с петозъбец на линия :wink:
safridcho
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Колеги , кои са местообитанията на попчетата

Мнение от safridcho »

И все пак някой няма ли да сподели кое е по - добре за попчета : къс харпун или хавайско копие ?
Кръв повръщам, пари Ни Връщъм !!!
adventurebg
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от adventurebg »

Сафридчо, не искам да съм груб с теб, вече няколко колеги ти казаха какво е според тях най удачно да си купиш! Ако просто си си навил на пръста нещо и очакваш от нас да го подкрепим при положение, че вече ти казахме , не знам какво повече да добавя.
Ако ще ловиш изцяло и само попчета имаш 2 вариянта хавайско и къс харпун. Според твоя личен опит би могъл да прецениш с кое ще имаш по голям шанс.
НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МИ ДАДЕ ТОВА, КОЕТО МИ ДАВА МОРЕТО!
roko-koko
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от roko-koko »

Даже според мен (мое мнение не го налагам )е по-удобно с хавайско копие,100 -пъти по-удачно от онзи руски харпун за който беше споменал в началото,а и по- ефтино ще ти излезе при условие ,че не си свикнал да пазиш оборудването си :drinkers:
Аватар
vatus56
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от vatus56 »

Сафридчо, те колегите ти казаха, ама и аз да ти кажа, че да не се раздвояваш.
Ако си решил единственно попчета да биеш, твоят избор трябва да е хавайското копие.
Много по лесно се действа с него и се правят големи количества попчета, за кратко време.
Но ако искаш да станеш харпунджия и да стреляш по бели и по-едри риби - ти трябва харпун - поне 75см.
Повече няма какво да ти обясняваме.
Никоя риба не е по - важна от живота !
safridcho
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от safridcho »

То руското недоразомение ее 80 снта ама каде да трагна с него :lol: :lol: :lol:
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от australia »

Ако е ластичен му отрежи :axe: тръбата и ше стане толкова дълъг колкото ти се иска!
А ако е пневматик ти трябва стругар и пак може да си го направиш по твое усмотрение!

Хайде със здраве. :smt006
0877-19-03-89Иво e-mail (australia@abv.bg) skipe australiaivo2 :)Изображение
safridcho
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от safridcho »

С ластик е и е доста запазен щото никога не е влизано с него :!:
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от australia »

Ми резни го щом ти е дълъг а ластиците ако незнаеш как да ги скъсиш питай и ще ти обясниме въпреки че вече е писано на тая тема.
0877-19-03-89Иво e-mail (australia@abv.bg) skipe australiaivo2 :)Изображение
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Бе аз навремето за поп под вода карах само с хавайското.
и тризъбец в една редица,лесно го завъртах на 90* като се наложеше.
Ма туй - навремето.
Сега само чета.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
ribar4etoo212
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от ribar4etoo212 »

По - удачното е хавайско копие :)
Мъжът се връща от риболов с празни ръце.
- Никакъв късмет! - оплаква се той на жена си. - Тъкмо хванах една голяма и хубава риба и червеят взе, че я изяде!
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”