Къде се намирам:
Риболов
Подводен раздел
Подводен риболов
Подводен риболов
naRiba.com

Форум

Колеги , кои са местообитанията на попчетата
Модератор: nkolev66
- DrAkoN
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Колеги , кои са местообитанията на попчетата
Питам по скоро на каква дълбочина да ги търся и около какво е най добре . И искам да ви попитам ,не6то много често когато стрелям попчето изчезва преди срелата да го е пронизала това от слабите ластиcи ли е или стреялм от прекалено голяма дистанcия. принcино от около 1.5 , 2 метра[cолор=ред][/cолор]
- Диканаров
- кандидат преподавател
Колеги, кои са местообитаванията на попчетата!
Колега Дракон, аз на стрелата си съм правил засечка на средата за да са слабо натегнати ластиците. Стрелям с тризъбец, на който зъбците не са в един ред, а във формата на триъгълник и не са с контри. Стрелям от половин метър, та стрелата ми да не излиза от харпуна. Местата са около скали или на скали. Удобно е за начинаещи да ги търсят на дълбочина до 3м. То сега видимостта рядко е по-голяма.Простреляното попче прибирам, като го взимам с ъс стрелата заедно. Дори си щраквам стрелата, в това време, на спусъковия механизъм. Попчето, често е с лоша рана. Рядко е пронизано от някой шип. Понякога дори се и разполовява. За това ги прибирам в торбичка с шнур. Ако не знаете къде е "пъстро" дъното/камъни и пясък/, погледнете морето рано сутрин от някое по-високо място. Тогава обикновено морето е спокойно и се виждат тъмните петна от обраслите камъни и скали. Пред носовете обикновено също е скалисто. Внимавайте много ако видите "попче" да се зарива в пясъка. Това са дракони! На тях остава открита главата и първата гръбна перка. Внимавайте! Първата гръбна перка е черна . Тя е от 5лъча, и те са кухи, а отдоло има отровна жлеза. На хрилете си има също по един шип с отрова. Рибата е светла на цвят с ред странични петна! Когато го простреляш или хванеш на въдица се наежва и обождането на пръстите или дланта е много болезнено. Докато не посъберете опит не стреляйте попчета на открито пясъчно дъно, особено зарити!
Ако това се случи е добре да имата под ръка алергозан и търсете лекарска помощ.
На пясък може да видите писия, морски език, морска котка и изключително рядко по това време и калкан. Всички те са плоски риби и се зариват в пясъка. Котките са с опасен на опашката шип. Ако сте я простреляли, я извличайте на брега и там и режете опашката. Докато не наберете опит не се опитвайте да и сечете опашката под вода, докато рибата е на стрелата.
На слука и се обадете за резултати!
Ако това се случи е добре да имата под ръка алергозан и търсете лекарска помощ.
На пясък може да видите писия, морски език, морска котка и изключително рядко по това време и калкан. Всички те са плоски риби и се зариват в пясъка. Котките са с опасен на опашката шип. Ако сте я простреляли, я извличайте на брега и там и режете опашката. Докато не наберете опит не се опитвайте да и сечете опашката под вода, докато рибата е на стрелата.

На слука и се обадете за резултати!
-
- научил се да хвърля
Ползвам същия харпун преработен специялно само за попчета и други калакни писии...........
Оригиналната стрела я махнах и сложих по-тънка и малко - подълга без контра и въженце със 3 нареза за закачане на жъладите според силата която мие нужна
Искам дате оверя че много пъти този харпун мее спасявал дане връщам капо в кащи
Много удобен ИСТРУМЕНТ служими иза шиш и за по-ефикасно събиране на раци
ако трябва дабъда честен от него съм ял по-вече риба от колкото големия
Невинаги има риби за острел за големия но попчета винаги спасяват положението
Попчета са навсякаде но споредмен ги търси на границата междо пясака и камака ако видиш нещо което незнаеш каквое подобре не стреляй 

Мера според мера
за попче - възможно най-късия харпун с най-късите ластици , или супер тънка единичн а стрела или по-дебела с тройка - за лов в дупки наредена тройка в линия , за смесен( скала- пясък ) тройка в триъгълник....тва лято видях и яко трепане на попчета в дупки със слабо напомпан пневматичен с петозъбец на линия 

-
- научил се да хвърля
Re: Колеги , кои са местообитанията на попчетата
И все пак някой няма ли да сподели кое е по - добре за попчета : къс харпун или хавайско копие ?
Кръв повръщам, пари Ни Връщъм !!!
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Сафридчо, не искам да съм груб с теб, вече няколко колеги ти казаха какво е според тях най удачно да си купиш! Ако просто си си навил на пръста нещо и очакваш от нас да го подкрепим при положение, че вече ти казахме , не знам какво повече да добавя.
Ако ще ловиш изцяло и само попчета имаш 2 вариянта хавайско и къс харпун. Според твоя личен опит би могъл да прецениш с кое ще имаш по голям шанс.
Ако ще ловиш изцяло и само попчета имаш 2 вариянта хавайско и къс харпун. Според твоя личен опит би могъл да прецениш с кое ще имаш по голям шанс.
НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МИ ДАДЕ ТОВА, КОЕТО МИ ДАВА МОРЕТО!
Даже според мен (мое мнение не го налагам )е по-удобно с хавайско копие,100 -пъти по-удачно от онзи руски харпун за който беше споменал в началото,а и по- ефтино ще ти излезе при условие ,че не си свикнал да пазиш оборудването си 

Сафридчо, те колегите ти казаха, ама и аз да ти кажа, че да не се раздвояваш.
Ако си решил единственно попчета да биеш, твоят избор трябва да е хавайското копие.
Много по лесно се действа с него и се правят големи количества попчета, за кратко време.
Но ако искаш да станеш харпунджия и да стреляш по бели и по-едри риби - ти трябва харпун - поне 75см.
Повече няма какво да ти обясняваме.
Ако си решил единственно попчета да биеш, твоят избор трябва да е хавайското копие.
Много по лесно се действа с него и се правят големи количества попчета, за кратко време.
Но ако искаш да станеш харпунджия и да стреляш по бели и по-едри риби - ти трябва харпун - поне 75см.
Повече няма какво да ти обясняваме.
Никоя риба не е по - важна от живота !
-
- научил се да хвърля
То руското недоразомение ее 80 снта ама каде да трагна с него

Ако е ластичен му отрежи
тръбата и ше стане толкова дълъг колкото ти се иска!
А ако е пневматик ти трябва стругар и пак може да си го направиш по твое усмотрение!
Хайде със здраве.

А ако е пневматик ти трябва стругар и пак може да си го направиш по твое усмотрение!
Хайде със здраве.

-
- научил се да хвърля
С ластик е и е доста запазен щото никога не е влизано с него 

Ми резни го щом ти е дълъг а ластиците ако незнаеш как да ги скъсиш питай и ще ти обясниме въпреки че вече е писано на тая тема.
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Бе аз навремето за поп под вода карах само с хавайското.
и тризъбец в една редица,лесно го завъртах на 90* като се наложеше.
Ма туй - навремето.
Сега само чета.
и тризъбец в една редица,лесно го завъртах на 90* като се наложеше.
Ма туй - навремето.
Сега само чета.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
-
- вече хвърля и на тежко
По - удачното е хавайско копие 

Мъжът се връща от риболов с празни ръце.
- Никакъв късмет! - оплаква се той на жена си. - Тъкмо хванах една голяма и хубава риба и червеят взе, че я изяде!
- Никакъв късмет! - оплаква се той на жена си. - Тъкмо хванах една голяма и хубава риба и червеят взе, че я изяде!