Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Мъртва или Жива рибка
Модератор: sapuna
хай
Не мога да разбера кое му по-доброто на живото рибе. Със жива рибка се лови на тапа или на дъно, което е стационарна въдица. С мъртвото рибе по системата Драшкович облавяме много по-голям периметър, можем да опитаме на много повече места. Щуката изцобщо не прави разлика между живото рибе и мъртвото, тъй като умрялата рибка я анимираме да се движи като жива, и при това имаме възможност да извършваме с нея много по-разнообразни движения. Говоря за системата Драшкович, иначе ако закачим умряла рибка на тапа, много ясно, че кълването ще е по-слабо, отколкото на жива. Драшко обаче е за предпочитане през тапата, така мисля аз.
-
- ще става разбирач
Твърдо съм за жива рибка на тапа.Един път пробвах и си направих воблер от мъртва рибка.Гледах го някъде в нета ако държите ще го намеря. Та докато го направя бая се вмирисах. Горе доло стана добре но резултата беше нулев. Така че на тапа жива, а инъче си има достатъчно блесни и воблери така че момчета няма какво да го мислите.
Недей да бъдеш толкова твърдо за живата рибка и така лесно да зачеркваш монтажите с мъртва такаваfizika01 написа:Твърдо съм за жива рибка на тапа.Един път пробвах и си направих воблер от мъртва рибка.Гледах го някъде в нета ако държите ще го намеря. Та докато го направя бая се вмирисах. Горе доло стана добре но резултата беше нулев. Така че на тапа жива, а инъче си има достатъчно блесни и воблери така че момчета няма какво да го мислите.

Що се отнася до вмирисването и другите проблеми при монтажа на мъртви рибки - при първите опити винаги изглежда неблагодарна и безсмислена работа. Това обаче не е основание да се откажеш от тях и да заложиш само на воблери и блесни

Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!

Затова по-горе казах упоритост и разбиране! Т.е. нужно е не само твърдоглавие, щото понякога то граничи с глупостта (не се обиждай, не визирам разказания от теб случай, а говоря по принципMitak написа:Упоритост.. Колега не е важно само да си упорит с риск да стана за смях ще ти разкажа нещичко за упоритоста. Преди две или три години прочетох едно статия за уловена щука като за стръв са използвали мъртва замразена при това рибка... и аз естествено се вдъхнових от новия за мен метод и реших да пробвам. На бегом до магазина един килограм цаца
и от там на баластриерата при с. Кочериново првя си монтажа закачам цацката замятам и чакам до безкрай, а до мен на жива рибка един колега яко плющеше щуките.... аз си чакам и чакам ..... следващата седмица щото съм упорит айде пак но този път имаше ефект един костур и няколко слънчака
и се придадох. Искам да кажа че не само упоритоста е важна но и подхода. Айде и не се смейте много

Поздрави!!
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
-
- и господ не е толокова добър
Mисля,че преди бях писал,по френския канал гледах жива рибка закачена за устата на спининг с плувка.Хвърляха срещу течението оставят да плува свободно с леко обирне на влакното.След като мине покрай тях почваха да отпускт влакно а след това обират бавно.Ефекта беше поразяващ.Същото го правиха и с мъртва рибка.
-
- сериозен играч
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Аз пък съм убеден,че понякога цацата е по-добра стръв от живата рибка.През зимата и в България има усовени големи щуки на цаца,а живата рибка не я поглежда.Може би миризмата и действа различно на щуките..незнам.Парадоксално,но има такива случаи,така,че човек трябва да разполага и с двата варианта,особено зимата-януари,февруари.За летните месеци-живата рибка е по-добра това е ясно май.
- CAVERN
- вече хвърля и на тежко
По-голямата част от трофейните щуки в Англия са уловени на мъртва рибка!
Един професионален риболовец от там - Фред Булър в книгата си "Щуки и щукари" обяснява този феномен по следния начин:
-Щуката обира всяка мърша по пътя си! - причина: максимална икономия на усилия=енергия
-Щуката напада всяка ранена или болна риба - причина: - гарантиран успех -икономия на усилия=енергия
-Щуката предпочита плячка с размер 15-20 % от собственото си тегло - - причина: -увеличава времето, в което не и се налага да прилага усилия
Щуката в началото на живота си се храни изключително с живи твари. Нараствайки, зависимостта и от мършата се увеличава. Според Булър това и дава възможност да се храни непрекъснато, което и дава възможност да достига големи размери , а големият размер = на малка конкуренция!
Един професионален риболовец от там - Фред Булър в книгата си "Щуки и щукари" обяснява този феномен по следния начин:
-Щуката обира всяка мърша по пътя си! - причина: максимална икономия на усилия=енергия
-Щуката напада всяка ранена или болна риба - причина: - гарантиран успех -икономия на усилия=енергия
-Щуката предпочита плячка с размер 15-20 % от собственото си тегло - - причина: -увеличава времето, в което не и се налага да прилага усилия
Щуката в началото на живота си се храни изключително с живи твари. Нараствайки, зависимостта и от мършата се увеличава. Според Булър това и дава възможност да се храни непрекъснато, което и дава възможност да достига големи размери , а големият размер = на малка конкуренция!
- MiTaKa™
- сериозен играч
- Обратна връзка:
На жива по кълве но си има разлика дали е на река или на язовир .Но и на умрело рибе съм хващал но много хора си копуват едни поводи с няколко куки слагат се на по рибето от пред с олово с рисунка рибешка глава у се замета като блесна има мн ефект баща ми така лови но аз си оставам верен на рапа с живо рибе на блесна и на воблер.Но моито мнение е определено живо рибе по възможност каракудка

-
- новобранец
jiva
Ne pisano pravilo e da se lovi na jiva ribka i to nai-dobre e da bade hvanata ot vodoema kadeto se goni 6tukata.Ot opit go kazvam , dava mnogo po-dobri rezultati.Hva6tal sam i na martva i na slan4evka dori , no tva sa bili slu4ai kogato sa mi svar6ili ribkite.A ako si kopuva6 az li4no ti prepora4vam edri kubinki vmesto karakudki.Ot vodoema gledai da si hvane6 muhar ili 4ervenoperka i 6te vidi6 4e 6te ima uspeh , razbira se ako pravilno podbere6 mqstoto.
Fen sam na ribolova na hi6ni ribi.Rqdko hodq za drugo.Nai-golqmata mi strast sa 6tukite i re4nata pastarva (balkanka).Ne obi4am da lovq 6aran i 6aranovi ribi.
и аз сам гледал видео в което някакуьв колега бесше на голяма река и от 1 плик извади 3 вида морски риби с размер 15-30см видно според мен обясняваше нешто на немски нисля зе 1 от тях и я напълни с стереопор после извади повод с 3 3ки разтоянието между тях беше 6 8см закачи я на главата на гръбната перка и на опашката монтажа беш плоска продълговата тежест и вирбел закачи повада и метна и почна да обяснява нешто незнам колко време е чакал но като му удари имаше близо 20мин борба резултата беше 14.800кг и съм съгласен с docenta за тва което казва тои но на жива стръв си е наи резултатно за мен пробвал сам и на умряла няколко пъти но без резултат.....
чувал сам от колеги че дупчат една рибка с ножа и я пълнят с териопор зада плува апък кравта дето излиза от надупчената риба я привлича и ти си търсиш вудицата във водата после
та така са ми казали и несам го пробвал щото ми е жал за въдиците ми небих искал да сотя на брега и да правя
така на въдиците си

НАСЛУКА НА ВСИЧКИТЕ МИ КОЛЕГИ РИБАРИ