Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Воблери
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- pi4a94
- ще става разбирач
Re: Воблери
Пискюлите са забранени по състезанията явно заради атрактора си...А по отношение на воблери с пискюл на куките как седят нещата?
- franky
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Аз слагам на някои воблери, но по-малко и рехаво пискюлче, за да не разваля играта, няколко цветни перца например. Дали има смисъл - не знам със сигурност, но може в момент на пауза при воденето да се поклащат във водата и да повишат ентусиазма на рибата
На някои малки воблери обаче, дори и най-малката притурка може да промени сериозно играта.

На някои малки воблери обаче, дори и най-малката притурка може да промени сериозно играта.
Щастието се гради от малки радости, а не от хазартни попадения.
Tегаво. От една страна, воблерите са по-чувствителни примамки и играта им се нарушава от подобни допълнения. Освен това, ако воблера има повече от една тройка, често се получават оплитания на предната кука в пискюла(говорим за нормални воблери от дребни и средни размери, а не тип "миноу", при които закачане няма как да стане). Въпреки това обаче, има и воблери с атрактори по задната тройка, но това са примамки с мощна игра, която е трудно да бъде развалена, а освен това "помпоните" са рехави и обикновено направени не от прежди, а от тънки власинки на птичи пера. Типични примери са някои воблери "Мегабас БейбиГрифон" от сериите "Зироу".
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- вече хвърля и на тежко
Колеги дайте съвет за използуването на прозрачни воблери.Имам прозрачни костурчета на Асакура и Понтон 21, но все още не мога да се ориентирам какви са най подходящите условия за тях.
Най-важното условие е да има вода, колега. Аз лично много харесвам прозрачните примамки - има някаква загадъчност в тях. Освен това се получават интересни витални ефектни, вследствие на преминаването и отразаяването на светлината през тях.
п.с. Пантуните и асакурките са отлично ловящи воблери, при това и много качествено изработени, което е важно от естетична гледна точка.
п.с. Пантуните и асакурките са отлично ловящи воблери, при това и много качествено изработени, което е важно от естетична гледна точка.

"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
Здравей колега,Мунчо написа:...Аз лично много харесвам прозрачните примамки - има някаква загадъчност в тях. Освен това се получават интересни витални ефектни, вследствие на преминаването и отразаяването на светлината през тях...
би ли споделил малко повече личен опит за прозрачните примамки.До колкото разбрах е резонно да се ползват в много бистра вода,но аз гледам да ги избягвам впредвид "невидимостта" им.Може би е абсолютно незаслужено това мое отношение и ще ми е интересно да чуя чуждо мнение

Благодаря и поздрави!

- patter
- вече хвърля и на тежко
Невидими, невидими колко да са невидими ? Почити винаги когато един прозрачен воблер се потопи във водата той спира да бъде прозрачен и добива някакъв по-матов оттенък. От горепоменатите Асакури има два цвята 030 и 031. Единия е прозрачен а другия матов. Във водата на мен ми изглеждат почити еднакви. При всички положения пречупването и отразяването във водата ще са различни, но това, че са прозрачни едва ли ги прави 'невидими'A.S.H написа:.До колкото разбрах е резонно да се ползват в много бистра вода,но аз гледам да ги избягвам впредвид "невидимостта" им.

-
- вече хвърля и на тежко
Здравей колега.Всъщност ставаше въпрос за Асакура Perch-цвета на прозрачното костурче е много тъмен с зелени нюанси за разлика от визираните от теб.Разглеждах го на слънце и имам чувството ,че просто попива светлината и се опитвам да си го представя в реката като контраст.patter написа:Невидими, невидими колко да са невидими ? Почити винаги когато един прозрачен воблер се потопи във водата той спира да бъде прозрачен и добива някакъв по-матов оттенък. От горепоменатите Асакури има два цвята 030 и 031. Единия е прозрачен а другия матов. Във водата на мен ми изглеждат почити еднакви. При всички положения пречупването и отразяването във водата ще са различни, но това, че са прозрачни едва ли ги прави 'невидими'A.S.H написа:.До колкото разбрах е резонно да се ползват в много бистра вода,но аз гледам да ги избягвам впредвид "невидимостта" им.
-
- ще става разбирач
Пепи споменава два цвята/030 и 031/ и именно прозрачния е в пъти по-уловист от плътния. Говорим за риболов на кефал
ПС И на мен са ми слабост прозрачните

Просто си мислех за примамки с цвят "clear" и не съм дообяснил
Но ще ми е интересно да прочета за които и да било прозрачни примамки 

Ами Екогиъра СК цвят 30н е също като Асакурата - мнения некви??????????
Екогиъра е цвят 307
-
- вече хвърля и на тежко
От 030 съм възхитен .Той е светъл нюанс и според мен се вижда по-добре ,но костурчето е тъмно+тъмна вода......За 031 нямам идея.Все пак не стана ясно кои са оптималните условия за цветове clear.Всещност имам и един воблер с някаква прозрачна течност и брокат вътре в него и затова ми е интересно.ivo Vratsa написа:Пепи споменава два цвята/030 и 031/ и именно прозрачния е в пъти по-уловист от плътния. Говорим за риболов на кефал![]()
Здрасти, колега! Има две крайни виждания по въпроса за цвета на примамките - едното твърди, че по принцип спрямо цвета на заобикалящата среда(водата) трябва да се използват контрастни примамки, а другата - такива с ненатрапчиви цветове. Всяко от тези две виждания може да бъде теоретично обосновано и подкрепено с примери от практиката. Факт е, че рибата можа както да бъде провокирана от открояващия се цвят на примамката, така и да бъде отблъсната. Всичко зависи от нейната активност, моментно състояние(дали е спокойна или наплашена), дали е гладна... Аз по принцип точно по тези причини сменям много активно примамки във всякакви разцветки. Има един момент обаче, когато категорично наблягам на ярки нюанси и това е, когато водата е много мътна. В такава ситуация освен силния акустичен сигнал, разчитам и на цвета като допълнителен визуализиращ елемент, а не толкова като атрактор.A.S.H написа:Здравей колега,Мунчо написа:...Аз лично много харесвам прозрачните примамки - има някаква загадъчност в тях. Освен това се получават интересни витални ефектни, вследствие на преминаването и отразаяването на светлината през тях...
би ли споделил малко повече личен опит за прозрачните примамки.До колкото разбрах е резонно да се ползват в много бистра вода,но аз гледам да ги избягвам впредвид "невидимостта" им.Може би е абсолютно незаслужено това мое отношение и ще ми е интересно да чуя чуждо мнение![]()
Благодаря и поздрави!
А що се отнася до прозрачните примамки, харесва ми, че благодарение на това им качество, играта на светлината създава по-сложни и "дълбочинни" светлинни цветови ефекти, които им придават по-голяма "жизненост"(всички са забялязали, колко прозрачни са малките рибки) и естественост, приближаваща ги до естествените им "аналози". За мътна вода не са много удачни, поради по-слабата им видимост, но за нормална прозрачност и ниско ниво на водат(правещо рибите капризни и плашливи) са добър избор.
Благодаря за отговора,ще се вземат и няколко такива,за да се изпробва