Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Моят риболовен излет
naRiba.com

Форум

клен 49см. и воблер чакал 10сс
клен 49см. и воблер чакал 10сс
http://giki.snimka.bg/other/13-10.628116
http://giki.snimka.bg/other/13-10.628116.25366594
http://giki.snimka.bg/other/13-10.628116.25366595
http://giki.snimka.bg/other/13-10.628116.25366596
Благодаря на колегата които ми го продаде,чуден воблер.А и един въпрос за непозната рибка,която е на една от снимките.никога не съм ловил такава и колеги не можаха да ми кажат каква е тя.Ако некои знае, да каже моля.
http://giki.snimka.bg/other/13-10.628116.25366594
http://giki.snimka.bg/other/13-10.628116.25366595
http://giki.snimka.bg/other/13-10.628116.25366596
Благодаря на колегата които ми го продаде,чуден воблер.А и един въпрос за непозната рибка,която е на една от снимките.никога не съм ловил такава и колеги не можаха да ми кажат каква е тя.Ако некои знае, да каже моля.
-
- новобранец
Re: клен 49см. и воблер чакал 10сс
А бе пич супер риболов,а непознатата рибка защо не я върна...едно,че е дребна,друго,че е рядък вид...
- Fishing_Fan
- разбира нещата
Рибата както каза колегата нагоре,е Вретенарка,но си е напаст,чел съм често по форума ,че ако хванеш Вретенарка на мястото,друга риба вече не кълве след нея и трябва да се местиш на друго място.
Ами при нас ги има , ма са доста по - малки
викаме им кротошки , най често по педя са като големина .
- stefanotis
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Браво колега, хубави рибки си хванал !
Големите Рибари сме известни с достойнството си, а достойнството изключва хвалбата.
Пич едно е кротушка, едно е вретенарка - не ги бъркай, че ще ти се смеят хората.Dimy написа:Ами при нас ги има , ма са доста по - малки
ми тия ги има по Палакария , как искате им казвайте , като деца ги ловяхме на бял , но рибата е същата
Последно промяна от Dimy на Вто Окт 18, 2011 8:34 pm, променено общо 1 път.
-
- вече хвърля и на тежко
В грешка си! Кротушката е дребна риба от семейството на шарановите риби, а вретенарката е доста по-рядък вид от семейството на бодлоперките. Роднина е на бялата риба и бибанаDimy написа:ми тия ги има по Палакария , как искате им казвайте я като деца ги ловяхме на бял , но рибата е същата

-
- вече хвърля и на тежко
Браво колега.Не съм виждал и аз такава рибка "вретенар" Сега се разрових да видя що за чудо е това. 

- Румен Александров
- фен клуб-скобар
- Обратна връзка:
Вретенар няма съмнение само ще поясня, че са поне три вида в р.Дунав доста са различни.Браво на колегата за клена.
Голяма вретенарка
Zingel zingel (Linnaeus, 1766)
Aspro zingel (Linnaeus, 1758): Ковачев, 1923: 29; Дренски, 1951: 187.
Разред Костуроподобни (Perciformes)
Семейство Костурови (Percidae)
Природозащитен статус: в България: застрашен вид ЕN [А1а]; ЗБР-IV; международен: IUCN [VU A1ce+2ce]; БеК-ІІІ; ДХ-II, V.
Общо разпространение. Европа – в басейните на реките Дунав (от Бавария до делтата), Днестър и Прут.
Разпространение и численост в България. В България видът е установен в р. Дунав и някои от притоците й – Искър, Вит, Осъм, Янтра [1, 2, 3, 4, 5]. В миналото е бил доста често срещан в р. Дунав от Видин до Силистра [2]. Днес е рядък вид и се среща само в р. Дунав [6].
Местообитания. Среща се само в постоянни големи реки.
Биология. Обитава бързотечащи, богати на кислород води. Размножава се в периода март–април на места с голяма проточност, като отлага хайвера си направо върху чакълестото дъно. Нощно активен вид. Храни се с бентосни безгръбначни животни, хайвер и дребни риби [6, 7].
Близки видове. Малката вретенарка (Zingel streber), от която се различава по по-късото опашно стъбло и по-големия брой на лъчите в двете гръбни перки – 13–15 твърди лъча в първата гръбна перка и един твърд и 18–20 меки във втората.
Отрицателно действащи фактори. Замърсяване на водите. Промени в скоростта на течението и натрупване на наноси в реките, вследствие на хидротехнически дейности. Бракониерство.
Предприети мерки за опазване. Видът е включен в Приложение 4 на ЗБР (2002).
Необходими мерки за опазване. Разработване и прилагане на План за действие за опазване на вида в страната. Въвеждане на забрана за улов на вида и опазване на р. Дунав от замърсяване.
Основна литература за вида: 1. Ковачев, 1923; 2. Дренски, 1951; 3. Карапеткова, 1972; 4. Карапеткова, 1994; 5. Маринов, 1978; 6. Карапеткова, Живков, 1995; 7. Froese, Pauly, 2006.
Автори Тихомир Стефанов, Теодора Тричкова
Голяма вретенарка (карта на разпространението)

Голяма вретенарка (илюстрация)

Zingel zingel (Linnaeus, 1766)
Aspro zingel (Linnaeus, 1758): Ковачев, 1923: 29; Дренски, 1951: 187.
Разред Костуроподобни (Perciformes)
Семейство Костурови (Percidae)
Природозащитен статус: в България: застрашен вид ЕN [А1а]; ЗБР-IV; международен: IUCN [VU A1ce+2ce]; БеК-ІІІ; ДХ-II, V.
Общо разпространение. Европа – в басейните на реките Дунав (от Бавария до делтата), Днестър и Прут.
Разпространение и численост в България. В България видът е установен в р. Дунав и някои от притоците й – Искър, Вит, Осъм, Янтра [1, 2, 3, 4, 5]. В миналото е бил доста често срещан в р. Дунав от Видин до Силистра [2]. Днес е рядък вид и се среща само в р. Дунав [6].
Местообитания. Среща се само в постоянни големи реки.
Биология. Обитава бързотечащи, богати на кислород води. Размножава се в периода март–април на места с голяма проточност, като отлага хайвера си направо върху чакълестото дъно. Нощно активен вид. Храни се с бентосни безгръбначни животни, хайвер и дребни риби [6, 7].
Близки видове. Малката вретенарка (Zingel streber), от която се различава по по-късото опашно стъбло и по-големия брой на лъчите в двете гръбни перки – 13–15 твърди лъча в първата гръбна перка и един твърд и 18–20 меки във втората.
Отрицателно действащи фактори. Замърсяване на водите. Промени в скоростта на течението и натрупване на наноси в реките, вследствие на хидротехнически дейности. Бракониерство.
Предприети мерки за опазване. Видът е включен в Приложение 4 на ЗБР (2002).
Необходими мерки за опазване. Разработване и прилагане на План за действие за опазване на вида в страната. Въвеждане на забрана за улов на вида и опазване на р. Дунав от замърсяване.
Основна литература за вида: 1. Ковачев, 1923; 2. Дренски, 1951; 3. Карапеткова, 1972; 4. Карапеткова, 1994; 5. Маринов, 1978; 6. Карапеткова, Живков, 1995; 7. Froese, Pauly, 2006.
Автори Тихомир Стефанов, Теодора Тричкова
Голяма вретенарка (карта на разпространението)

Голяма вретенарка (илюстрация)

Благодаря колега, и представа си нямах за тази рибка.Мислех че някакъв мутант.За напред ще имам в предвид и ще ги пускам.Взех я повече от любопитство.