Къде се намирам:
Риболов
Подводен раздел
Подводен риболов
Подводен риболов
naRiba.com

Форум

Ролер 85
Модератор: nkolev66
Re: Ролер 85
Извинявам се за малките снимки....направо пускам линк към форума...http://pescasubapnea.forumfree.it/?t=56326730
Ако сложността на ролера е правопропорционална на ефективноста му ще е супер!
Аз също като Яво събирам идейки и ми са много интересни такива проекти.В този форум има доста дискусии около ролера - модели,самоделки,плюсове и минуси.....Италианците доста са "прегърнали" тази система и я използват от тръбни до дървени и карбонови тела/ имам в предвид фулролер и мидролер/.
Дискусията ни и на мен много ми харесва....Имаме цяла зима да говорим по въпроса и всеки да си каже мнението,идеите /ако разбира се желае/.....Тестове,снимки,клипове....всичко ще е от полза!
Ако сложността на ролера е правопропорционална на ефективноста му ще е супер!
Аз също като Яво събирам идейки и ми са много интересни такива проекти.В този форум има доста дискусии около ролера - модели,самоделки,плюсове и минуси.....Италианците доста са "прегърнали" тази система и я използват от тръбни до дървени и карбонови тела/ имам в предвид фулролер и мидролер/.
Дискусията ни и на мен много ми харесва....Имаме цяла зима да говорим по въпроса и всеки да си каже мнението,идеите /ако разбира се желае/.....Тестове,снимки,клипове....всичко ще е от полза!

Шуменец аз не се обидих вре, само се бъзикам, ама наистина все още ми е рано да се захвана.Ако се хвана да правя просто карбонов ролер, да ще го направя и.......??
Искам йато се хвана , така и така ще пада чанчене, поне да е нещо дето и да не стреля добре, поне над камината да може да се увеси.
А за кражбите, заемките и еволюирането на идеи-визирах главно италианците, те са царете в тази област. Не ми се ще да говоря по темата че ще се отплеснем.Я да си караме по тематаза ролерчетата.
.......п.с: не искайте от Владо да ви пуска скици и чертеж, щото талянците не спят.после ще ги купуваме от тях и някои ще пляскат, някои ще хвалят а някои ще се ....хванат.

Искам йато се хвана , така и така ще пада чанчене, поне да е нещо дето и да не стреля добре, поне над камината да може да се увеси.

А за кражбите, заемките и еволюирането на идеи-визирах главно италианците, те са царете в тази област. Не ми се ще да говоря по темата че ще се отплеснем.Я да си караме по тематаза ролерчетата.
.......п.с: не искайте от Владо да ви пуска скици и чертеж, щото талянците не спят.после ще ги купуваме от тях и някои ще пляскат, някои ще хвалят а някои ще се ....хванат.

- Шуменеца
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Ааааа, аз сериозно се подготвям за тестове
...вчера ми пристигна подводната камера, а до месец - два ще съм приключил напълно и подводният хронограф. Ще има да си мерим .....
и да търсим на практика най добрите неща в направеното............

Чафо, мерси за линкчето !
Голямо четене падна. Труден ми е този италиански и туй то
И там, за моя изненада, още на първа страница, ме споменава някакъв колега с нейм "аlcap" (цитирам): Inoiltre , copiando da Akula , che tutti conosciamo bene , l'elastico che pretensiona il cordino di trasmissione lo ho vincolato.........
Станал съм май известен на места, които не съм очаквал
Но да не се отклоняваме.
Харпуна наистина е оригинален и иновативен, макар че не видях (то не са и показани в тази тема де
), някакви резултати от тестове.
Не искам да кажа нищо лошо, но може би е прибързано за дадена вещ да се съди само от външния вид, а от друга страна аз лично, повече не бих показал нещо, без да съм се убедил в неговата безспорна функционалност.
Споко! Снимки и чертежи, ей така, няма да има в нета! Просто защото съм едно малко злобно човече
Нали помните преди две години, как ме ядоха нашите "колеги" в другия сайт, заради един израз, който аз уж съм споменал, а в същност никога не съм писал или изричал нещо такова:
"Дали моите спусъци са УНИКАЛНИ, както аз съм твърдял ..."и т.н.
Е... да преглъщам ли? Или да забравя ? Или директно да прощавам?
Сега Пламен е с БАН в тоя сайт, а аз съм с последно предупреждение, заради това, че направих забележка, да се махне една скица на очевидно неработещ спусков механизъм.
Сега Пламен е пред прага да създаде първия в България хронограф за измерване на скоростта на стрелата под вода в РЕАЛНО време.Аз на какъв път съм...си е моя работа.
Но да се върнем към ролерите
Голямо четене падна. Труден ми е този италиански и туй то

И там, за моя изненада, още на първа страница, ме споменава някакъв колега с нейм "аlcap" (цитирам): Inoiltre , copiando da Akula , che tutti conosciamo bene , l'elastico che pretensiona il cordino di trasmissione lo ho vincolato.........

Станал съм май известен на места, които не съм очаквал

Харпуна наистина е оригинален и иновативен, макар че не видях (то не са и показани в тази тема де

Не искам да кажа нищо лошо, но може би е прибързано за дадена вещ да се съди само от външния вид, а от друга страна аз лично, повече не бих показал нещо, без да съм се убедил в неговата безспорна функционалност.
Споко! Снимки и чертежи, ей така, няма да има в нета! Просто защото съм едно малко злобно човече

Нали помните преди две години, как ме ядоха нашите "колеги" в другия сайт, заради един израз, който аз уж съм споменал, а в същност никога не съм писал или изричал нещо такова:
"Дали моите спусъци са УНИКАЛНИ, както аз съм твърдял ..."и т.н.
Е... да преглъщам ли? Или да забравя ? Или директно да прощавам?
Сега Пламен е с БАН в тоя сайт, а аз съм с последно предупреждение, заради това, че направих забележка, да се махне една скица на очевидно неработещ спусков механизъм.
Сега Пламен е пред прага да създаде първия в България хронограф за измерване на скоростта на стрелата под вода в РЕАЛНО време.Аз на какъв път съм...си е моя работа.
Но да се върнем към ролерите

Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
КОлеги има начин да се бориме с плагиятите но за съжаление е скъп .А именно патентоването на всичко което си заслужава и което мислиме че е уникално . Вече сме в европа и няма пробллем да се защити патент и в друга държава от E.U. Просто трябва да направи някой първата стъпка . Например беларуския конструктор Юрий Борисович Козловцев e патентовал своето оръжие в Белорусия, Росия, Украина, Латвия, Италия, Франция, Германия и САЩ .Според мен това е правилния път но Бай Ганьо още не е дорасъл за да мисли по този начин.
П.П. Само времето ще покаже
П.П. Само времето ще покаже

Имам питане към клуба на знаещите
Понеже не съм много на ти с Физиката искам някой да каже дали броя на ролките в една полиспасна система има отношение към скороста както към силата .От тази графика която безкруполно копирах от италианците се разбира че колкото са повече ролките толко по малко усилие е необходимо да се приложи на тетивата .Според мойта логика не би трябвало да има разлика в скороста ако ролките са с еднакъв диаметър но не съм 100% сигурен затова питам

Понеже не съм много на ти с Физиката искам някой да каже дали броя на ролките в една полиспасна система има отношение към скороста както към силата .От тази графика която безкруполно копирах от италианците се разбира че колкото са повече ролките толко по малко усилие е необходимо да се приложи на тетивата .Според мойта логика не би трябвало да има разлика в скороста ако ролките са с еднакъв диаметър но не съм 100% сигурен затова питам

Не виждам нищо лошо да се взаимстват идеи,да се усъвършенстват и да ги прилагаме в нашите черноморски условия.
Така,че колеги,който намери нещо интересно и нетрадиционно и иска да го сподели във форума - о.к. Темата ще се обогати и дискусията ще е интересна

Полиспасния ролер от снимките наистина не е тестван в реални условия,доколкото пише автора.....Има обещания,че това ще стане в близко време,но все още няма нищо....Дано снима едно видео,че да разберем как се държи това творение.... 

Колега chaf Аз също не страдам от излишна параноя , мисля по същия начин като тебе и на драго сърце споделям всичко което знам нямам комерсилни цели и ми е приятно да изучавам нови техники и идеи. НО не всички са на моето мнение и аз уважавам техния избор и разбиране за това кое е правилно и кое не .Та нали човек се учи докато е жив .Не е задължително да съм прав но това е моя избор
П.П. Съжалявам че оспамих темата моля за прошка

П.П. Съжалявам че оспамих темата моля за прошка

Иво, за дасе върнем към темата, ще напомня едно кратко правило. което се учи още, когато говорим за основите на механиката, а то гласи:
С простите механизми работа не се печели!
Иначе казано ако се върнем назад, в училище ще видим, че формулата за работата е :
A = F.s
A- извършената работа
F- приложената сила
S-изминатия път
Това не го забравяйте никога, ако сте решили да дерзаете в тази област.
Казано по-просто за полиспастите, ако вдигате товар със полиспаст и сте си организирали така системата от макари, че да теглите със сила 1/4 от товара, то за да го повдигнете на 1 м, трябва да изтеглите 4м. въже. (примера в картинка 4)
Ако в ключим и времето в играта, за да имаме скоростта, която е важнатата за нас, то лесно по посочение в картинката примери можем да си изберем онова, което искаме да осъществим в за себе си.
Но....не забравяйте, че всяка допълнителна ролка или ос, са още едно място за големи загуби от триене и още един (най-малко) неръждаем лагер от 15 лв. минимум
С простите механизми работа не се печели!
Иначе казано ако се върнем назад, в училище ще видим, че формулата за работата е :
A = F.s
A- извършената работа
F- приложената сила
S-изминатия път
Това не го забравяйте никога, ако сте решили да дерзаете в тази област.
Казано по-просто за полиспастите, ако вдигате товар със полиспаст и сте си организирали така системата от макари, че да теглите със сила 1/4 от товара, то за да го повдигнете на 1 м, трябва да изтеглите 4м. въже. (примера в картинка 4)
Ако в ключим и времето в играта, за да имаме скоростта, която е важнатата за нас, то лесно по посочение в картинката примери можем да си изберем онова, което искаме да осъществим в за себе си.
Но....не забравяйте, че всяка допълнителна ролка или ос, са още едно място за големи загуби от триене и още един (най-малко) неръждаем лагер от 15 лв. минимум

-
- научил се да хвърля
Силата на дръпане/силата на повдигане както и скоростта на въжето дето дръпаш спрямо тази на въжето дето дига обекта има права или обратна пропорционалност на броя ролки в системата. Справки(у-ник по физика за 8-9клас; гоогле и тн). Демек много ролки - голяма подемна сила (равна е на бр.ролки*силата на дръпане), а дължината на навитото въже е равна мн бр.ролки*височината на повдигане на тежестта.
Сичко се умножава простичко, но все пак има и сила на триене която в общия случай също расте с броя на ролките (да речем ако са еднакви - пропрционално). Триенето за една*броя ролки...
Става дума за схемата горе, де "...". Ко ги връжеш на манисто нищо от това не важи.
Сичко се умножава простичко, но все пак има и сила на триене която в общия случай също расте с броя на ролките (да речем ако са еднакви - пропрционално). Триенето за една*броя ролки...
Става дума за схемата горе, де "...". Ко ги връжеш на манисто нищо от това не важи.
Както вече стана ясно-колкото повече ролки-толкова по-лесно, но по-бавно(по-къс ход) !
По въпроса с патентите и иновативните решения обаче работата е дебела, мноооого дебела. Ако тръгнем да я нищим -отиде темата на кино.Накратко :за да патентоваш нещо, ти трябват много пари а те не се изплащт от харпун, плавник и пр., та за това много и най-вече ГОЛЕМИТЕ имена на пазара вече не правят и не откриват а само "еволюират" чужди идеи. Е не дословно, но към 80% .
По въпроса с патентите и иновативните решения обаче работата е дебела, мноооого дебела. Ако тръгнем да я нищим -отиде темата на кино.Накратко :за да патентоваш нещо, ти трябват много пари а те не се изплащт от харпун, плавник и пр., та за това много и най-вече ГОЛЕМИТЕ имена на пазара вече не правят и не откриват а само "еволюират" чужди идеи. Е не дословно, но към 80% .

-
- научил се да хвърля
Ако си иноватор трябва да минеш през това иначе се ще те оберат и даже ще се карат кой ще разполага с идеята ти.
Справки (Джон Атанасов биография)
Справки (Джон Атанасов биография)
Владо та не разбрах
с повече примерно 4 ролки намалява ли се скороста по 4 или само силата която е необходима за да заредим тетивата в нашия случай
Щото ако е така се обезсмисля използването на повече ролки .Мисля че трябва да се гони някакъв баланс но не съм сигурен какъв . или може би трябва да се експериментира в големината на ролките незнам но си заслужава да се поумува по тоя въпрос.
Ще ми е интересно кой какво мисли моля споделете.

Щото ако е така се обезсмисля използването на повече ролки .Мисля че трябва да се гони някакъв баланс но не съм сигурен какъв . или може би трябва да се експериментира в големината на ролките незнам но си заслужава да се поумува по тоя въпрос.

Сигурно и аз не се изразих както трябва, за което съм готов да търпя критикаaustralia написа:Владо та не разбрахс повече примерно 4 ролки намалява ли се скороста по 4 или само силата която е необходима за да заредим тетивата в нашия случай
![]()

Работата A= const <=> F1xS1 = F2xS2 и т.н.
Ясно е, че от натискането на спусъка до излитането на стрела от него минава време -t:
Пътя който минава стрелата за това време дава нейната скорост (която е неизвестна), за това същото време ластика изминава своя път със своята си скорост която обаче приблизително я знаем (около 30м/с). И сега:
Ако приемем, че полиспаста е от картинка №2 (такъв беше моя първи ролер)да кажем че ластика ( в случая кютучето с тегло 100N) изминава 10см за дадено време, то куката на която е закачена стрелата, ЗА СЪЩОТО време ще измине 20см. Т.е нейната скорост (поне на теория) ще е двойно скоростта на ластика, но пък силата която тегли нашата стрелата ще е на половина тази на ластика .
Приемаме, че там проблеми няма (защото разполагаме с достатъчно количество ластици

Добре звучи нали ?
Сега стана ли ясна идеята? (Щото и на мен вече започна да ми се избистря