Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Няколко въпроса свързани с щуките!
Модератор: sapuna
-
- новобранец
Няколко въпроса свързани с щуките!
По принцип съм шаранджия, но тъй като от скоро се запалих по риболова на щука ме мъчи един проблем, който съм сигурен, че ще бъде разнищен в този форум преливащ с компетентни щукари! Та въпросите са ми следните:
Каква трябва да е пръчката за риболова на ТАПА - дължина, акция и т.н. ???
Каква трябва да бъде макарата ???
И каква трябва да е кордата като минимални мм ???
П.С. Никъде не видях подобна тема свързана с оборудването за риболов на тапа...Ако има такава - делит!
Поздрави - д-р Ханибал Лектър
Каква трябва да е пръчката за риболова на ТАПА - дължина, акция и т.н. ???
Каква трябва да бъде макарата ???
И каква трябва да е кордата като минимални мм ???
П.С. Никъде не видях подобна тема свързана с оборудването за риболов на тапа...Ако има такава - делит!
Поздрави - д-р Ханибал Лектър

- muerter
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Re: Няколко въпроса свързани с щуките!
Щом си шаранджия ,значи имаш перфектните такьми за щука
Не знам дали си забелязал но повечето от прьчките които използват шаранджийте са обозначени от производителят като -pike rods,говоря за тези 2,25 до 2,75 lb.

Не знам дали си забелязал но повечето от прьчките които използват шаранджийте са обозначени от производителят като -pike rods,говоря за тези 2,25 до 2,75 lb.
На някои хора не им е нужен акт за раждане , а писмено извинение от производителя на контрацептиви !!
- jean11
- вече хвърля и на тежко
Най-малко специалния риболов според мен.Няма място за пъчене с тъкъми.Ако знаеш моя съсед с какви бамбучки дърпа крокитата.Разбира се,здрава корда поне 0,30 и нагоре.Щуките имат много силен първоначален опън.Освен това обитават водни басейни с много тръстика,от където често трябва да бъдат издърпвани.
Дърпай и не му отпускай!
- Whassup
- ще става разбирач
Ами тази година излизат все прасета от килограм нагоре (говоря за моя раион около Янтра и Дунав, за другите не знам как е) така че по-добре взимай корда от 0.45 нагоре 

Пробвай на воблер,блесна или силиконка за усетиш кефа.На слука...
-
- новобранец
Вчера извадих кило и седемстотин 57 см с корда 0.20 заплетена в шавар, но ще сменя кордата, сигурно е било късмет да я извадя с толкова тънко влакно.... Днес сутринта в живарника сложих един по-малък кроки - кило и двеста 45 санти'Whassup написа:Ами тази година излизат все прасета от килограм нагоре (говоря за моя раион около Янтра и Дунав, за другите не знам как е) така че по-добре взимай корда от 0.45 нагоре

-
- новобранец
В гьола който ловя не вървят тия изкуствени примамки, но ако ходя на друго място ще пробвам блесната задължеJu87 написа:Пробвай на воблер,блесна или силиконка за усетиш кефа.На слука...

Колега, според мен проблемът не е в примамките, а в малкия ти опит в улова с тях. Предполагам, че си опитал и си се отказал бързо поради една много интересна причина - просто не им вярваш. Поупорствай повече и ще започнеш да хващаш. Риболовът с тапа за мен е нещо нерационално, а що се отнася до въпроса ти каква въдица трябва, отговорът е - каква да е гьостерица става, стига да е достатъчно твърда и да прави мощна засечка.Ханибал Лектър написа: В гьола който ловя не вървят тия изкуствени примамки
Къде е проблемът при риболов на щука с тапа? Нацопваме въдиците (там колкото бройки са разрешени от закона, не знам точно колко дават) и чакаме нещо да клъвне. Понеже водоемите напоследък са пренаселени, помисли си какво се получава - рано сутрин, ей така отнякъде, в гьола изникват 50-60 каракудки от един и същ размер, които седят неподвижно на дълбочина около метър. Окей, отначало сигурно ще хванете по някоя и друга. След това щуката развива инстинкт за самосъхранение и кълването се разрежда, да не кажа че и спира.
Какво става при спининговия риболов? В случая не рибата търси нас, а ние търсим рибата - обикаляме, замятаме на повече места. Шансът да нацелим активна щука е доста по-голям, отколкото да я чакаме да дойде и да ни налапа каракудата. Освен това имаме вариативност на примамките - можем да я опитаме на блесна, воблер или стример, да ползваме различни окраски, да облавяме много по-големи участъци. С една дума - да направим всичко, което ни е във възможностите, за да хванем щука. Да не говорим, че риболовът е динамичен, изисква ходене, местене, замятане в различни точки, избор на различна позиция и траектория на водене на примамката. Според мен спинингът е по-рационален метод, без разбира се да го натрапвам на никого. Всеки лови както му е кеф. Поздрави и наслука!
- P-etkan
- ще става разбирач
Привет,
За тапа ползвам пръчка 100-300гр. - 2,70-3м. с макара, достатъчно мощна за да оперира спокойно с монофил 0.45мм.
Поздрави
За тапа ползвам пръчка 100-300гр. - 2,70-3м. с макара, достатъчно мощна за да оперира спокойно с монофил 0.45мм.
Поздрави
Последно промяна от P-etkan на Нед Окт 23, 2011 6:24 pm, променено общо 1 път.
Иначе ако толкова държиш на тапата, мога да ти дам следния съвет - замени металния повод с флуорокарбон 0.50 или 0.60, при всички положения ще имаш повече кълванета.
-
- научил се да хвърля
Ще ти кажа как правя моите пръчки на тапа..
Корда 0.40 - 0.50 , за да нямаш грижи с папури , ирищета , водорасли и тн.
Тапа
Троен вирбел
Стоп улово нз колко грама е точно, но е средна големина
Улово за балансиране на тапата oт малките
метален повод
тройка. .
Щукарския риболов на тапа , от опит бих казал че не е много претенциозен от към вид на пръчка и макара .. , пръчката гледаш на око да е с твърд връх , а макарата да събира повечко корда и аванса да работи ..
Корда 0.40 - 0.50 , за да нямаш грижи с папури , ирищета , водорасли и тн.
Тапа
Троен вирбел
Стоп улово нз колко грама е точно, но е средна големина
Улово за балансиране на тапата oт малките
метален повод
тройка. .
Щукарския риболов на тапа , от опит бих казал че не е много претенциозен от към вид на пръчка и макара .. , пръчката гледаш на око да е с твърд връх , а макарата да събира повечко корда и аванса да работи ..
-
- новобранец
Като ви слушам риболоват на тапа отностно пръчка и макара е без значение...да има нещо там!
Късмет ща да е било. И то голям, според мен – заради шавара..Ханибал Лектър написа:[Днес сутринта в живарника сложих един по-малък кроки - кило и двеста 45 санти'
45 санта – кило и двеста – изразявам съмнение.
Сега – аз какво правя.
Две въдици на стръв. Каракуда, червеноперка, платика. По-големшки.
№1 – платика, според мен. При всички положения – стръв хваната от самия гьол е най-добре.
Пръчките – всичко над 40 грама акция. 3 метра – най-добре, та да ги вдигаш над шавара. Влакно – 0.30 – много качествено. Зелен метален повод. /Бат Стан мое го слушаш за сичко в спининга, обаче за стръв – мен/.
По-дебело влакно - само ако има клони и дебели закачки – за да не се увърта.
Една пръчка на спининг. Въртиш и прекарваш близо до тапите. По някой път – помага.
После обикаляш брега – но да виждаш тапите, и не трябва да си сам – да не отиде някоя тояга.
Ако си решил само на спининг – ситуацията е сложна.
Махаш металния повод.
При чист водоем без закачки – 2.70 – 3.0 метра пръчка с акция до 40 грама – за блесни до №3. Влакно – 0.20, 0.22.
За по-зашаварени водоеми – 2.70 тояга. 40 – 80 грама. Влакно 0.25 – за по-големи блесни, клатушки и воблери.
Най-голямата щука съм хванал на половин кило каракуда – жива стръв.
На спининг – до три кила, но може да е и лош късмет.
Обаче тия големите не са станали големи щото лесно се лъжат на изкуственото.
Поздрави и дано ти е полезно.
P.S.
В примамките хем има проблем, хем няма. В някои гьолове можеш да ги излъжеш само на много рядко срещани примамки - защото ги научават и не се лъжат.
Много важно е и как водиш примамката също. Вероятно тук има доста изписано по въпроса.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Вярно е, че всички сме колеги-рибари и винаги малко преувеличавамеХанибал Лектър написа:Вчера извадих кило и седемстотин 57 см .... Днес сутринта в живарника сложих един по-малък кроки - кило и двеста 45 санти'

- 57 см е около един килограм
- 45 см е около 0.700 кг
Само да попитам колегата pitcha, тази стръв на какъв такъм използва и как я удържа във водата?pitcha написа:...Най-голямата щука съм хванал на половин кило каракуда – жива стръв..
Щото "жива стръв" ?
Много се дърпа половин кило каракуда, по принцип!
-
- новобранец
Ето го рибока претеглен в кварталния мини-маркет 1680гр. Определено не преувеличавамG.Petkov написа:
Вярно е, че всички сме колеги-рибари и винаги малко преувеличаваме, но:
- 57 см е около един килограм
- 45 см е около 0.700 кг