Някой може ли да сподели эахранка эа кефал на река.....

Модератор: Paublo_Eskobar

Публикувай отговор
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър

Re: Някой може ли да сподели эахранка эа кефал на река.....

Мнение от G.Petkov »

Аз ловя кефал инцидентно, но има приятел, който се се пристрастил към този риболов, като използва за стръв само плодове - диви черешки, дренки, грозде. По този начин избягва другите риби, а често лови и едри екземпляри. За захранка използва само малка част от плодовете за стръв и то само там, където течението позволява.
Абе, риболов за "ценители"!
Аватар
Trias
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Trias »

G.Petkov написа:Абе, риболов за "ценители"!
Там ,където растат дървета-джанки и плодовете им падат във водата метода на риболов е правилен ,ама да тръгнеш за кленове в реката със стръв дренки , къпини и други горски дарове не смятам , че си струва :roll: А вида "Дива Череша" , като ботаника , за сефте го чувам :wink: По нашия край вирее дивия аналог на домашното дърво Круша на което месните му викат Скоруш !
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Споделям нещо, което съм видял с очите си и знам, че е много ефективно!
И си струва!
Може на теб да ти звучи като небивалица, както разбрах от поста ти, но на някои реки плодовете са най-масовата стръв и захранка през летния сезон за кефала. Да, използват се и джанки, но там риболова е малко по-специфичен и не съм аз, който ще разказвам за него.
За къпини не съм споменавал :D ! Ама може и да стават!
А за дренките - попитай, ще ти отговорят.
Диви череши има даже в моя квартал в София - дребни плодчета, много издръжливи, имаше ги по дърветата до края на това лято. Може и да не е точното ботаническо название, но се различават от обикновените череши.
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Дивата череша е с много дребни плодове и горчи. Плодовете й са по-малко месести и са с по-голяма трайност. Листата й също са по-дребни от облагородената. Диви череши има над с. Владая край пътеката и реката. Намирал съм диви череши и в края на август.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

jagger1 написа:Дивата череша е с много дребни плодове и горчи. Плодовете й са по-малко месести и са с по-голяма трайност. Листата й също са по-дребни от облагородената. Диви череши има над с. Владая край пътеката и реката. Намирал съм диви череши и в края на август.
Aма в града ,май са вишни :wink:
Аз там съм пораснал...
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

bobo_33333 написа:
jagger1 написа:Дивата череша е с много дребни плодове и горчи. Плодовете й са по-малко месести и са с по-голяма трайност. Листата й също са по-дребни от облагородената. Диви череши има над с. Владая край пътеката и реката. Намирал съм диви череши и в края на август.
Aма в града ,май са вишни :wink:
Не bobo_33333 не са вишни, а точно диви череши. Знам какво е вишна и какво е дива череша. Говорим за диви череши. горчат на вкус, а като вкус се различават от вишната. Вишната киселее и е леко стипчива, а не е горчива. Дивата череша горчи на вкус. Вишната си е вишна, а дивата череша - дива череша. Две различни дървета и два различни плода :wink: Общото помежду им е, че са от една порода - костилковите.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Между другото, сега забелязах, че не съм регистрирал в мненията си един много важен момент при използването на слепени скакалци и насекоми като захранка:

При кълцания червей и при захранване с лепен бял (шарен), след разпада на лепилото, червеите обикновено остават около дъното. (зависи от течението на реката или дали е на затворен водоем). При слепените скакалци (насекоми), след разпадането на лепилния слой, насекомите обикновено се 'издигат' над дъното. Това трябва да се има предвид при захранване с такъв тип захранка. Обикновено, за река (бавно течение), мястото на облавяне е на около 2-3 метра след петното на захранване (при бавно течаща вода). Успех.
Последно промяна от jagger1 на Вто Окт 25, 2011 9:06 pm, променено общо 1 път.
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Колега,това със скакалците е много несериозно изказване.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

butnik написа:Колега,това със скакалците е много несериозно изказване.
Въпрос на практика и личен избор. Просто споделих. :drinkers:
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Оставам с впечатлението, че част от колегите не възприемат друг начин на захранване, освен фирмените смески.
Сигурно има реки, на които те "работят" и дават резултат.
Но ме учудва тяхната агресивност към всяко друго мнение.
Колеги,
Риболовът е многообразен. Хората ловят и без ВДЕ, Сенсас и много други.
Просто си ловят с естествена стръв, с естествена захранка, а много често и без захранка.
А тук, в темата споделяме това, което знаем!
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

G.Petkov написа:Оставам с впечатлението, че част от колегите не възприемат друг начин на захранване, освен фирмените смески.
Колеги,
Просто си ловят с естествена стръв, с естествена захранка, а много често и без захранка.
Не вярвам ,че кефала ще обърне особено вниманието на каквито и да е фирмени или не смески.
Единствено смесени със съсирена кръв,или други животински отпадъци,карантии-дроб,далак и др.
Също така и котешка или кучешка храна ,предварително накисната ,за да потъва и консерви.
Аз там съм пораснал...
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

G.Petkov написа:Оставам с впечатлението, че част от колегите не възприемат друг начин на захранване, освен фирмените смески.
Колеги,
Petkov,кое е сериозното-да гониш скакалци по поляната като алтъв и да ги кълцаш в храната.На теб ясно ли ти е колко скакалеца трябва да се хванат и нарежат и колко време ще ти отнемат и изобщо кефала дали ще разбере,че ги има в храната. :lol: .Ай стига бе,то бива ама чак толкова.Стига сте си приписвали неща ,които не са ви ясни и не сте правили.Няма да взема участие повече в дискусията.Кълцайте скакалци ,може и щурци,богомолки и особено хлебарки,които са богати на протеини.
Относно захранките-посочил съм такива ,които ще ви направят риболова ефикасен,не робувам на фирми и не налагам неща,които не съм изпитал на собствен гръб,то не е само да имаш захранката,а да знаеш кога и по колко да подаваш,да знаеш как да си я объркаш според ситуацията.Това бе от мен.Успех с риболова на кефали!
P.S.Скакалците като се вдигнат от дъното къде ще бъдат след 15 секунди :roll:
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Аз за скакалци не съм писал! Нещо си се объркал.
Споделих за употребата на плодове като стръв и захранка за кефал!
Става дума за р.Осъм, около гр.Ловеч, където знаещите риболовци, главно местни през лятото масово използват дренки за кефал.Освен това използват черници, черешки, джанки и др.
Зная, че си опитен риболовец, с авторитет във форума, но острия тон на поста ти и то за нещо, което не съм писал не ми допада.
Спирам и аз участието си в темата.
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Няма остър тон,ако си го приел като такъв ти дължа извинение :prayer: Не отричам ,а и би било смешно,риболова с плодове подходящи за риболов на кефал.Автора на темата не е споменал,че се опитва да прави риболов по Марица и визирам единствено него/риболова на Марица/ в постовете си,защото нямам опит с риболов по другите реки.Всяка река или водоем си имат специфични методи с които рибите са свикнали,аз посочих неща ,които важат до голяма степен за всички реки в България.Още един път извинявай ,ако съм те засегнал с нещо в поста си.
Атанас Катцарски
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Атанас Катцарски »

Да главно за Марица ставаше дума.Не съм уточнил-съвалявам. :(
Публикувай отговор

Обратно към “Стръв и захранка”