Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Къде и какво кълве в момента.
naRiba.com

Форум

На чам дере.....
Модератор: Paublo_Eskobar
На чам дере.....
Някой ако може да каже нещо за чам дере тръгнал ли е скобара по реката или не.......
-
- фен клуб-скобар
- Обратна връзка:
Re: На чам дере.....
За коя река питаш по р.Искър го няма все още вчера ходихме на р.Вит един скобар ама 16см и останалото кленчета.
Риболова е хоби.Наслука 

яз.Кърджали колега нулата сиреч р.Арда.....
-
- кандидат преподавател
Още преди три седмици по цялото протежение на Чама /от вливането на Давидковска чак долу до Чешмата след разклона за Китница,имаше няколко тона мъртъв и разлагащ се скобар.В момента по реката там е пълно мъртвило,няма я и другата риба.
- Local
- учете се от него
На какво се дължи това колега? Много жалко...INCUBUS написа:Още преди три седмици по цялото протежение на Чама /от вливането на Давидковска чак долу до Чешмата след разклона за Китница,имаше няколко тона мъртъв и разлагащ се скобар.В момента по реката там е пълно мъртвило,няма я и другата риба.
Клавиатура риба не лови!!!
Колега благодаря,претполагам тази мъртва риба е от кормораните....
-
- кандидат преподавател
Правиха много проучвания,въртяха се версии за : излят бетон в реката на строежа на мини-ВЕЦа при Давидково ;голямо количество изсипани джибри в реката;липса на кислород във намалялата вода. Нищо такова не потвърдиха,а се занимаваха двете ИАРА -Смолян и Кърджали,че и полиция,че и РИОСВ -Смолян.Накрая,очевидци от смолянските колеги,само че от по-горния участък на реката -около Дяволския мост над Ардино,разказаха,че това са масирани действия на огромни ята корморани.Заграждат участък от реката,където е плитко и скобарите няма как да се скрият,спускат се едновременно,сграбчват с нокти риба,издигат се настрани,пляскайки с криле и пускат рибата върху камъните край водата.И така-много пъти,до унищожаване на пасажа едри скобари.След това започват да плюскат,колкото изядат,толкова.Другото / определено на око поне няколко тона риба само в района на Чам дере /остава леш.Тъй като тези птици са защитени от закона,са се развъдили неимоверно.Ятата са от по 100-200 едри корморана.И наистина,на унищожение е бил подложен само скобара.Не са намирани мъртви мрени,уклеи,костури,кефали.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
За пръв път чета за подобно нещо.
Иначе, отдавна съм убеден във вредата от тези птици и пълната несъстоятелност на тяхната защита. Каква "Червена книга", какъв "защитен вид", като полетят ятата корморани по Софийското поле или в поречието на р.Струма и небето почернява ?
Става дума за десетки хиляди птици на ограничен участък, как може да е на изчезване който и да е от подвидовете на корморана?
Нещо като "глобалното затопляне", като миналата зима лових на лед почти 3 месеца, а зимата продължи около пет!!!
INCUBUS, разкажи по-подробно, че се заинтересувах.
На яз.Искър и яз.Лобош съм виждал огромни ята корморани да заграждат цял залив и да изтребват рибата в него, по-добре и от най-наглите бракониери!
Иначе, отдавна съм убеден във вредата от тези птици и пълната несъстоятелност на тяхната защита. Каква "Червена книга", какъв "защитен вид", като полетят ятата корморани по Софийското поле или в поречието на р.Струма и небето почернява ?
Става дума за десетки хиляди птици на ограничен участък, как може да е на изчезване който и да е от подвидовете на корморана?
Нещо като "глобалното затопляне", като миналата зима лових на лед почти 3 месеца, а зимата продължи около пет!!!
INCUBUS, разкажи по-подробно, че се заинтересувах.
На яз.Искър и яз.Лобош съм виждал огромни ята корморани да заграждат цял залив и да изтребват рибата в него, по-добре и от най-наглите бракониери!
-
- кандидат преподавател
Ами-на практика съм ги дал всички подробности.Правеха ми впечатление още преди две-три години,че са станали много ,но изобщо не съм предполагал,че са способни да ликвидират едрите скобари в един участък от реката,който си е поне едно 7-8 км дължина.При това,говоря само за участъка от вливането на р.Давидковска в Арда до вливането на р.Арда в яз.Кърджали.Колко мъртъв скобар е имало в по-горните участъци на Арда в района на общ.Баните и общ.Ардино,не знам.Самите птици са много едри,не знам колко килограма риба на ден изяжда един възрастен екземпляр,но очевидно проблема е в това,че усмъртяват преди храненето си поне 5 пъти повече риба отколкото могат да изядат.Сега не знаем колко и какъв скобар е останал в язовира и дали изобщо напролет ще тръгне нагоре по реката.
- Local
- учете се от него
Жалко, много жалко, от единственото ми ходене по реката тази есен останах с прекрасни впечатления и то благодарение на помощта на колегата Incubus... дано рибите съумеят да се опазят, защото явно е че ние няма да можем да им помогнем. Но този въпрос с кормораните май наистина трябва да бъде повдигнат съвсем сериозно.
Клавиатура риба не лови!!!