Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Авторски права-някой знае ли как се доказват?
Модератор: dantho.mihov
-
- ще става разбирач
Авторски права-някой знае ли как се доказват?
Понеже станах "жертва" на кражба "творческа мисъл"-не знам как по точно да го формулирам,имам питане-някой сблъсквал ли се е с подобен проблем и знае ли решението му?
Казуса е следния-купиха мои картини-после са наели човек който да прерисува/копира по 500 (петстотин) бройки от същите за смешни пари естествено.
От една стана това много ме радва,явно някой смята, че има хляб в нещата които правя,и щом тръгнаха да ме копират приживе се плеснах сам по гърба
,да се таковам и в автора.
Просто ми е свидно че моя идея е била 'скрадната подло като оферта под носа ми- едва ли бих направил подобна глупост да се копирам сам ,по скоро щяха да излязат 1000 различни картини със сходно изображение,но ме доядя(принципно).Де факто аз съм продал две творби,ако мога да ги нарека така,съвсем съвестно,като поне съм си взел петте пари от там,и нямам какво да придирям.Идеята е за "фалшификатора"- с него какво да правя-как да му докажа че това са мои идеи,които са ми тормозили мозъка докато замязат на нещо доста време,и сега хоп някой жъне наготово.Има ли легален начин да го убедя да не го прави-защото ми "подбива" пазара,или просто да му счупя и двете ръце по неподходящ начин,защото ако ми се изръби след забележката която ще му направя съвсем културно,едва ли ще се сдържа.
Смея се,ама ми е тъжно....
Знам че темата не е много за тук,но може някой да е защитавал идеите си и да е минал по пътя без намесата на ортопед в помощ на обвиняемия....
Казуса е следния-купиха мои картини-после са наели човек който да прерисува/копира по 500 (петстотин) бройки от същите за смешни пари естествено.
От една стана това много ме радва,явно някой смята, че има хляб в нещата които правя,и щом тръгнаха да ме копират приживе се плеснах сам по гърба

Просто ми е свидно че моя идея е била 'скрадната подло като оферта под носа ми- едва ли бих направил подобна глупост да се копирам сам ,по скоро щяха да излязат 1000 различни картини със сходно изображение,но ме доядя(принципно).Де факто аз съм продал две творби,ако мога да ги нарека така,съвсем съвестно,като поне съм си взел петте пари от там,и нямам какво да придирям.Идеята е за "фалшификатора"- с него какво да правя-как да му докажа че това са мои идеи,които са ми тормозили мозъка докато замязат на нещо доста време,и сега хоп някой жъне наготово.Има ли легален начин да го убедя да не го прави-защото ми "подбива" пазара,или просто да му счупя и двете ръце по неподходящ начин,защото ако ми се изръби след забележката която ще му направя съвсем културно,едва ли ще се сдържа.
Смея се,ама ми е тъжно....

Знам че темата не е много за тук,но може някой да е защитавал идеите си и да е минал по пътя без намесата на ортопед в помощ на обвиняемия....
Какво му трябва на човек-1000 долара на месец,коричка черен хляб за черния хайвер,
и малко дизел за яхтата. Всичко останало е компромис.
-
- ще става разбирач
Re: Авторски права-някой знае ли как се доказват?
Същото стана и с мои песни.Чуха ги по медиите,записаха ги наново ,и сега си печелят от излъчването им.Обадих се тук,там но нищо не стана.Компетентните органи,не са наясно с закона за авторските права,пък и само по съдебен път можеш да си търсиш правата.Ако по картините ти, е променен някакъв,дори и незначителен детаил ,не търси авторски права.Имаш два варианта:- да се бориш и да си скъсаш нервите,или да си налееш една ракия и да се любуваш на оригиналите. Успех !!!
И падащата звезда е била изгряваща .
-
- ще става разбирач
БЛАГОДАРЯ за отговора.
Надявам се да копията да са поне като оригиналите.Не съм нарисувал "Тайната Вечеря",дори "тайната закуска"не съм,ама....а де.....ноо все пак е смотано като чувство.Аз като ги купуват не казвам кой ги е правил,а казвам че го познавам момчето и те ми предават поздрави или критики,според случая,но явно ще трябва да се подписвам по Йедро,да си личи . И да си признавам че съм ги правил...суета....Карай да върви,нека гледат ,нека се учат,занаят се краде,но се краде с мерак.Дано да е мераклия,фалшификаторо,да си сложи подписа,а не да слага моя,друго не ща.
Още веднъж Благодаря.
Надявам се да копията да са поне като оригиналите.Не съм нарисувал "Тайната Вечеря",дори "тайната закуска"не съм,ама....а де.....ноо все пак е смотано като чувство.Аз като ги купуват не казвам кой ги е правил,а казвам че го познавам момчето и те ми предават поздрави или критики,според случая,но явно ще трябва да се подписвам по Йедро,да си личи . И да си признавам че съм ги правил...суета....Карай да върви,нека гледат ,нека се учат,занаят се краде,но се краде с мерак.Дано да е мераклия,фалшификаторо,да си сложи подписа,а не да слага моя,друго не ща.
Още веднъж Благодаря.

Какво му трябва на човек-1000 долара на месец,коричка черен хляб за черния хайвер,
Колега времената са глобални отдавна-краде се бизнес идеи-всичко-научно техническо разузнаване има отдавна.Копи- пейст е навсякъде.Виж че Китайци душат и тук-до часове са копирали клйонковете

Риболовци.
че
Не съм запознат за песни и картини -май произведенията на изкуството се третирам по определен наичн.
За харпуните обаче и спусъците, ако патентоваш трвябва да е стриктно определена част и после целия насамбъл, като тябва обезателно да включиш и доста вариации които може евентуално да се променят по формата, а всичко това ако се патентова в повечер страни и то за всяка година -това са толкова много пари че никой в бранша не се наема , защото тези париНИКОГА не могат да се "избият".
Ако един харпун или дръжка или каквото и да е било се проммени на 7 места -вече не важи патента.
За това наскоро едни италианци пуснаха на пазара ролера с наклонените ролки и са патентовали наклонените ролки от 1до 90 градуса-за да не може никой да припари.
Имам опит , не знам дали е горчив защото в началото се кефех че голяма фирма ме копира а аз на времето гледах от нея и се чудех как толкова години нищо не промениха по харпуна си.
КОгато обче стана поредица -започнах да се ядосвам и вече не се обаждам където и пред когото не трябва.
Често ме обвиняват че не споделям, но .............занаят и трикова се крадат най-добре.
Слава на него -имам доста идеи все още непокътнати, като някои са толкова прости и елементарни , но могат на момента да внесат смут на пазара.Звучи гордо и натрапчиво, но миналаа година в разговор с колега -много ама много известен и именит, но все още достоен и честен като му изложих концепцията онема и се насълзи.Самия той ме попита дали съм на1сно какво може да доведе едно такова нещо в бранша ни.
Много пъти съм мъмрил Владо че си показва наяве всичко, ама вече повече от 20 години гледам как някой вади и измисля нещо елементарно, но уникално и си го ползва с години и.... изведнъж на някое състезание някой италианец го види, снима, разпита и..... следващия сезон велика фирма пуска това на пазара като собствена разработа.Виждал съм много "разбити сърца" , та затова имайте едно наум.
За харпуните обаче и спусъците, ако патентоваш трвябва да е стриктно определена част и после целия насамбъл, като тябва обезателно да включиш и доста вариации които може евентуално да се променят по формата, а всичко това ако се патентова в повечер страни и то за всяка година -това са толкова много пари че никой в бранша не се наема , защото тези париНИКОГА не могат да се "избият".

Ако един харпун или дръжка или каквото и да е било се проммени на 7 места -вече не важи патента.
За това наскоро едни италианци пуснаха на пазара ролера с наклонените ролки и са патентовали наклонените ролки от 1до 90 градуса-за да не може никой да припари.
Имам опит , не знам дали е горчив защото в началото се кефех че голяма фирма ме копира а аз на времето гледах от нея и се чудех как толкова години нищо не промениха по харпуна си.
КОгато обче стана поредица -започнах да се ядосвам и вече не се обаждам където и пред когото не трябва.
Често ме обвиняват че не споделям, но .............занаят и трикова се крадат най-добре.
Слава на него -имам доста идеи все още непокътнати, като някои са толкова прости и елементарни , но могат на момента да внесат смут на пазара.Звучи гордо и натрапчиво, но миналаа година в разговор с колега -много ама много известен и именит, но все още достоен и честен като му изложих концепцията онема и се насълзи.Самия той ме попита дали съм на1сно какво може да доведе едно такова нещо в бранша ни.

Много пъти съм мъмрил Владо че си показва наяве всичко, ама вече повече от 20 години гледам как някой вади и измисля нещо елементарно, но уникално и си го ползва с години и.... изведнъж на някое състезание някой италианец го види, снима, разпита и..... следващия сезон велика фирма пуска това на пазара като собствена разработа.Виждал съм много "разбити сърца" , та затова имайте едно наум.

- Jack Daniels
- разбира нещата
Яворе, ами то номера е не само да го измислиш, ами и да го внедриш в серийно производство и да залееш пазара. За това има изобретатели има и мениджъри, търговци, как ще се разберете помежду си вече и друга работа 

Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад
-
- ще става разбирач
Това ми звучи като онзи знаменит лаф,че САЩ са дали 1.5 млн.долара за разработка на химикалка ,която да пише в космоса,обърната наопаки и как ли не( и досега се продават такива),а СССР пращали своите в космоса да пишат с .....МОЛИВ.yavorsub написа:Слава на него -имам доста идеи все още непокътнати, като някои са толкова прости и елементарни , но могат на момента да внесат смут на пазара

Простите неща доста често са гениални.
Мислел съм си,примерно да слагам по един "сериен номер"-като регистър,да се знае кой продукт кога се е пръкнал,ако трябва и сертификати ще издавам за оригиналност

но чак дотам не съм стигнал...кой да предположи , че ще тръгнат да ме копират мен

Благодаря за отговорите на всички.Не сте ли се замисляли,понякога че да знаеш или можеш нещо уникално,което да пазиш да не ти заемат/откраднат е като да си спал за един месец(примерно)с 50 супер жени и никой да не знае за това-да не можеш да се похвалиш...щот това е условието....

- rikitikitavi
- разбира нещата
Според мен за миналите картини може единствено да се говори с човека за някакъв процент от продажбите-5 или 10 процента при условие, че се познавате и тн. За следващите им се разписваш и пишеш някакъв номер от букви и цифри. После изрисуваш сертификат със същият номер и на клиента харесал картината му изрисуваш името в сертификата заедно с дата на закупуване. разбира се изрисуването може да се наложи да стане на следващият ден.От там си правиш каталог на продадените картини със снимки на картината и сертификата(попълнен). Разбире се искаш съгласието на клиента да му я има картината в каталога. С времето и самия каталог ще се превърне в реклама един вид.
Е-книгата "Черноморски риболов"
http://knigite.bg/book.php?pid=268" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
http://knigite.bg/book.php?pid=268" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
...Гризмине , поздравления брат , че са те крали...май е време да се заемеш по сериозно с тоя занаят ...а Явор е много , много прав ...миналата година ви пуснах снимки на разработката за маската за спукани тъпанчета на Христо Янчев ...ми тая система се ползва днес от известни фирми .... а на бай Христо , тогава му подариха едни плавници ... 

Аз за мен си съм решил да го направя последния начин:
Правиш го, виждаш става ли не става ли, и ако сметнеш, че си крачка напред пред всичко останало, което си виждал,и ако не се намери някой да "хареса" идеята, режи и хвърляй в печката. При Явор, не знам как е с карбона, но онова ми ти лакирано сухо дърво гори като барут.
Не искам да се хваля с това и онова, но по едно време потдържах връзка с единия от добре платените изпитатели на "Революшн"-а. Дадоха ми имейла му и обменихме няколко писма с него.Просто да се запознаем. Нищо съществено...
После му споделих (пак в и-мейл) къде виждам места, в които гореспоменатия харпун може да се подобри и...какво стана. След две седмици прочетох един негов пост,как дал конкретни мнения за подобряване КПД-то.Ха познайте...
Писах му веднага, но ... какво от това
Колкото до мои взимствани идеи, които виждам в българските самоделни харпуни... Мога само да се радвам
Правиш го, виждаш става ли не става ли, и ако сметнеш, че си крачка напред пред всичко останало, което си виждал,и ако не се намери някой да "хареса" идеята, режи и хвърляй в печката. При Явор, не знам как е с карбона, но онова ми ти лакирано сухо дърво гори като барут.

Не искам да се хваля с това и онова, но по едно време потдържах връзка с единия от добре платените изпитатели на "Революшн"-а. Дадоха ми имейла му и обменихме няколко писма с него.Просто да се запознаем. Нищо съществено...
После му споделих (пак в и-мейл) къде виждам места, в които гореспоменатия харпун може да се подобри и...какво стана. След две седмици прочетох един негов пост,как дал конкретни мнения за подобряване КПД-то.Ха познайте...
Писах му веднага, но ... какво от това

Колкото до мои взимствани идеи, които виждам в българските самоделни харпуни... Мога само да се радвам

Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
-
- научил се да хвърля
rikitikitavi,
Идеята ти е добра. Не съм художник, не съм юрист. Виждам, че все пак е някакъв подход и ако артиста действа както предлагаш (+ доказателство за дата на производство) то той поне ще може да предявява права от морална гледна точка. От финансовата обаче важат парата и закона. Ако искаш да печелиш според мен трябва да си много повече от инженерче или какъвто и да било там творец. Има хора дето се занимават с патентно право. Ако един от тях случайно е "баща ти" пак не е сигурно дали няма да те оберат отвсякъде. Законите са такива, че е по-лесно да се краде отколкото да се защитава. А трябват и ПАРИ - не само хитрост (акъл). Силата на находчивостта при защитаването на права май трябва да е съизмерима с тази нужна за създаването на самия уникален продукт.
Все пак парата има винаги 2 страни. Който чете моето мнение ще посмее ли да сложи тъка на сърцето си и самия той да каже аз не краде чужди права. Ами уиндолсът Ви господинчо?... Платен ли е? Ами мп3ките Ви?.. Не са ли хитър вариант да гепите и да ползвате безплатно? Ние самите толкова много крадем права, че се сещаме за този казус само когато сме засегнати.
И накрая искам само да спомена, че това не е кражба на вашите права, а на Държавните права и евентуалните блага които биха подпомогнали нашата икономика. Трудно се защитават права и запова го духаме като Държава. Това са много пари.
Ии,
всички права са запаззени! Ако некой ме цитира си искам парите:)
ПС. Яворсуб,
Ти приятелю замислял ли си се, че тия фирме не само те крадът, но могат и да те съдят, че си крал ти от тях. И да ти земат харпунчето.
Идеята ти е добра. Не съм художник, не съм юрист. Виждам, че все пак е някакъв подход и ако артиста действа както предлагаш (+ доказателство за дата на производство) то той поне ще може да предявява права от морална гледна точка. От финансовата обаче важат парата и закона. Ако искаш да печелиш според мен трябва да си много повече от инженерче или какъвто и да било там творец. Има хора дето се занимават с патентно право. Ако един от тях случайно е "баща ти" пак не е сигурно дали няма да те оберат отвсякъде. Законите са такива, че е по-лесно да се краде отколкото да се защитава. А трябват и ПАРИ - не само хитрост (акъл). Силата на находчивостта при защитаването на права май трябва да е съизмерима с тази нужна за създаването на самия уникален продукт.
Все пак парата има винаги 2 страни. Който чете моето мнение ще посмее ли да сложи тъка на сърцето си и самия той да каже аз не краде чужди права. Ами уиндолсът Ви господинчо?... Платен ли е? Ами мп3ките Ви?.. Не са ли хитър вариант да гепите и да ползвате безплатно? Ние самите толкова много крадем права, че се сещаме за този казус само когато сме засегнати.
И накрая искам само да спомена, че това не е кражба на вашите права, а на Държавните права и евентуалните блага които биха подпомогнали нашата икономика. Трудно се защитават права и запова го духаме като Държава. Това са много пари.
Ии,
всички права са запаззени! Ако некой ме цитира си искам парите:)
ПС. Яворсуб,
Ти приятелю замислял ли си се, че тия фирме не само те крадът, но могат и да те съдят, че си крал ти от тях. И да ти земат харпунчето.
-
- ще става разбирач
4x100срусалка+1бира написа:rikitikitavi,
Ами уиндолсът Ви господинчо?... Платен ли е? Ами мп3ките Ви?.. Не са ли хитър вариант да гепите и да ползвате безплатно? Ние самите толкова много крадем права, че се сещаме за този казус само когато сме засегнати.
Ако некой ме цитира си искам парите:)
ПС. Яворсуб,
windows ми е платен,заедно с компютъра-не че има някво значение,аз съм главно с линукс,едно е да дрънчиш чужди мр3 на компютъра,друго е да ги продаваш като твои,да ги пре/пре копираш с търговска цел.
Моето в случая ни се слуша, ни се ползва нито се яде, пък и който иска да ги прерисува за кеф-негова си работа.Случая при мен е следния-искат копия на две картини по 500 броя,явно не за да си ги слагат в коридора,а за да ги продадат.Лошото е, че кописта се е навил на много ниска цена.Не че аз им искам висока,за мен е по-добре да се продаде отколкото да си го гледам на витрината,и така подбива пазара.
Все едно да продаваш морски чевей в магазина си за който си се давил да го докараш до хладилника на цена 2.50лв,да дойде един мангал да ти разрови находището и да го пусне по 0.50 стотинки,за да избие пари за ден.После като наводни пазара на махалата,ще се чуди защо след 2 дни никой не купува вече(а хората са си го накупили за 5 дни напред) и стоката му се разваля,като твоята,която ако продадеш на 0.50 стотинки без да сметнеш труд ,наем,време ....ще работиш като Артист От народния театър-само за слава.
Аз не искам да продавам по 10 картини на ден- искам по 5 на месец и ме устройва,защото си ценя клиентелата,а и труда.Не съм завод,правя толкова ,колкото мога,но поне го правя с удоволствие,а не заради далаверата.
Просто принципа е друг.Всеки художник докато се научи да рисува е копирал,всеки певец е пял евъргрийни,преди да изпее нещо свое което да му донесе освен популярност и пари...Но не е казвал" Това е моя идея,стил или концепция".....

Това съм го правил на кутията за материали за рисуване на дъщерята,и дотук има около 10 неуспешни опита за копиране от нейните приятели-което само може да ме радва,и то искрено .

Това по долу съм го правил и за удоволствие и за пари,и ако ме копират,или правят по добри,значи си заслужава,но ако и от него искат 500 броя ще гори в печката или ще бъде подарено като другите...

Русалка,колко ти дължа за цитата,

...майстор си ...браво ....

-
- научил се да хвърля
Еее, баткоо!
Майстор си! Оня заслужава мариз, щото нема начин да не знае, че пре...б...ва някой.
Пък това твойто ако почнеш да го рисуваш по задници и цици нема да моеш да си преброиш парите. + разни екстри
...А жена ти ще напусне.
Майстор си! Оня заслужава мариз, щото нема начин да не знае, че пре...б...ва някой.
Пък това твойто ако почнеш да го рисуваш по задници и цици нема да моеш да си преброиш парите. + разни екстри

...А жена ти ще напусне.

- rikitikitavi
- разбира нещата
Идеята на това, което предлагам е клиента да почувства, че купува оргинал. Да разбере, че го уважаваш,него и парите му. Вече този клиент като види някъде копие или негов познат види копие и поиска да го купи, ще има интересна реакция. При условие, че както предполагам ментетата ще са с близки цени на оргинала е ясно какво ще се получи.
Аз спирам по тази тема.
Аз спирам по тази тема.
Е-книгата "Черноморски риболов"