Монофилно влакно

Модератори: Павел Иванов, sestrata

nas95
новобранец
новобранец

Монофилно влакно

Мнение от nas95 »

Писна ми вече от калпави конци, които правят бради и т. н. Затова реших че като не мога да взема много добро плетено, то поне да си купя качествен монофил. Спрях се на колмик к15. Само не мога да реша какъв диаметър. Колебая се между 0,225/6 кг. или 0,28/9,2 кг. Спининга ми е 2.70 акция 10-30, макара Mitchell Avoced 4000 FD. Много искам влакното ми да е много здаво, но мисля че 0,28 е твърде дебело и ще плаши щуките. Бихте ли споделили вашето мнение.
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Монофилно влакно

Мнение от bobo_33333 »

Плетеняка прави бради само с блесни.Ако го ползваш с воблери и силиконки,няма проблем.Освен ако е калпава макарата.
А за монофил ,нещо средно ,около 0,25-0,26мм :wink:
Аз там съм пораснал...
Аватар
begleca_sv
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от begleca_sv »

наскоро и при мен се появи този проблем с брадите но разбраж от макарата е иначе има ефтини плетенчци по 20 тина лв по си заслужава от монофила които на сяка зака4ка се къса .......
Обичам природата, но не само на картинка !!!
nas95
новобранец
новобранец

Мнение от nas95 »

Плетеняка който ми правеше бради беше за 10 лв. Просто не мога да отделя 40- 50 лв за хубав плетен конец. Затова се насочих към монофилните. А пък колмика е 13 лв за 250 метра и мога да го разделя на 2 и да го обръщам през 2- 3 месеца.
Аватар
dako71
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dako71 »

А не се ли замисляте че брадите идват от макарата а не от влакното. :idea:
Просто си има такива караджейки дори и от скъпия клас дето усукват влакното повече от всички блесни вързани заедно.
niki23
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от niki23 »

този проблем не може ли да се понамали някак
Аватар
aleko
новобранец
новобранец

Мнение от aleko »

slayer88
новобранец
новобранец

Мнение от slayer88 »

Да използвам темата да ми препоръчате относително неразтеглив монофил за спининг, понеже ми остана около 30м от плетеното, а сезона е на привършване, да изкарам до края на тази година с него...
niki23
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от niki23 »

а ако проблема е в макарата не може ли да се "ремонтира"
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

niki23 написа:този проблем не може ли да се понамали някак
Може и да се реши безпроблемно :

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

bobo_33333 написа:Плетеняка прави бради само с блесни.Ако го ползваш с воблери и силиконки,няма проблем.Освен ако е калпава макарата.
Не е точно така. За образуването на "бради" съществен "принос" има и това, как точно водим примамката. Например неравномерното водене(дори в неподвижна вода), както и такова по течението, е предпоставка за "брадясване", поради охлабването на линията и неоптималното й полагаме върху шпулата, без особено значение каква точно е примамката. Такива "ефекти" се получават дори и при използване на много качествени макари.
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
ivanpl
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ivanpl »

За читаво моно, в момента ползвам ей това. Доволен и като здравина и като ниска разтегливост и като износоустйчивост. Говоря за 0.16.
Изображение
xt33m33
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от xt33m33 »

Мунчо написа:
bobo_33333 написа:Плетеняка прави бради само с блесни.Ако го ползваш с воблери и силиконки,няма проблем.Освен ако е калпава макарата.
Не е точно така. За образуването на "бради" съществен "принос" има и това, как точно водим примамката. Например неравномерното водене(дори в неподвижна вода), както и такова по течението, е предпоставка за "брадясване", поради охлабването на линията и неоптималното й полагаме върху шпулата, без особено значение каква точно е примамката. Такива "ефекти" се получават дори и при използване на много качествени макари.
На мен пък рибите с равномерна проводка са ми значително по-малко...Всяко нещо е за сметка на друго... :)
В тая логика единствения начин да избегнеш усукването на 100% е да не ходиш за риби и да не ползваш инвентара... Влакното е консуматив и рано или късно се нуждае от смяна и отива в графа- "за поводи" :lol:
Аватар
f1team
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от f1team »

Съветът на Павел Иванов ми се струва най-правилен, но има и доста по-евтин вариант http://shop.fishing-mania.com/viewreels_3.php?id=7935
няма бивш пе**раст, бивша к**ва, бивш предател, бившо ченге и бивш негър (единственото изключение беше МАЙКЪЛ ДЖЕКСЪН)!
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

xt33m33 написа:...
На мен пък рибите с равномерна проводка са ми значително по-малко...Всяко нещо е за сметка на друго... :)
В тая логика единствения начин да избегнеш усукването на 100% е да не ходиш за риби и да не ползваш инвентара... Влакното е консуматив и рано или късно се нуждае от смяна и отива в графа- "за поводи" :lol:
Аз ли криво пиша, вие ли ме разбирате криво... :lol: :lol: :lol:
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”