Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Монофилно влакно
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Монофилно влакно
Писна ми вече от калпави конци, които правят бради и т. н. Затова реших че като не мога да взема много добро плетено, то поне да си купя качествен монофил. Спрях се на колмик к15. Само не мога да реша какъв диаметър. Колебая се между 0,225/6 кг. или 0,28/9,2 кг. Спининга ми е 2.70 акция 10-30, макара Mitchell Avoced 4000 FD. Много искам влакното ми да е много здаво, но мисля че 0,28 е твърде дебело и ще плаши щуките. Бихте ли споделили вашето мнение.
- bobo_33333
- кандидат преподавател
Re: Монофилно влакно
Плетеняка прави бради само с блесни.Ако го ползваш с воблери и силиконки,няма проблем.Освен ако е калпава макарата.
А за монофил ,нещо средно ,около 0,25-0,26мм

Аз там съм пораснал...
- begleca_sv
- кандидат преподавател
наскоро и при мен се появи този проблем с брадите но разбраж от макарата е иначе има ефтини плетенчци по 20 тина лв по си заслужава от монофила които на сяка зака4ка се къса .......
Обичам природата, но не само на картинка !!!
Плетеняка който ми правеше бради беше за 10 лв. Просто не мога да отделя 40- 50 лв за хубав плетен конец. Затова се насочих към монофилните. А пък колмика е 13 лв за 250 метра и мога да го разделя на 2 и да го обръщам през 2- 3 месеца.
- dako71
- сериозен играч
- Обратна връзка:
А не се ли замисляте че брадите идват от макарата а не от влакното.
Просто си има такива караджейки дори и от скъпия клас дето усукват влакното повече от всички блесни вързани заедно.

Просто си има такива караджейки дори и от скъпия клас дето усукват влакното повече от всички блесни вързани заедно.
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
този проблем не може ли да се понамали някак
-
- новобранец
Да използвам темата да ми препоръчате относително неразтеглив монофил за спининг, понеже ми остана около 30м от плетеното, а сезона е на привършване, да изкарам до края на тази година с него...
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
а ако проблема е в макарата не може ли да се "ремонтира"aleko написа:http://shop.fishing-mania.com/viewspin_3.php?id=611
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Може и да се реши безпроблемно :niki23 написа:този проблем не може ли да се понамали някак

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Не е точно така. За образуването на "бради" съществен "принос" има и това, как точно водим примамката. Например неравномерното водене(дори в неподвижна вода), както и такова по течението, е предпоставка за "брадясване", поради охлабването на линията и неоптималното й полагаме върху шпулата, без особено значение каква точно е примамката. Такива "ефекти" се получават дори и при използване на много качествени макари.bobo_33333 написа:Плетеняка прави бради само с блесни.Ако го ползваш с воблери и силиконки,няма проблем.Освен ако е калпава макарата.
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- научил се да хвърля
За читаво моно, в момента ползвам ей това. Доволен и като здравина и като ниска разтегливост и като износоустйчивост. Говоря за 0.16.

-
- ще става разбирач
На мен пък рибите с равномерна проводка са ми значително по-малко...Всяко нещо е за сметка на друго...Мунчо написа:Не е точно така. За образуването на "бради" съществен "принос" има и това, как точно водим примамката. Например неравномерното водене(дори в неподвижна вода), както и такова по течението, е предпоставка за "брадясване", поради охлабването на линията и неоптималното й полагаме върху шпулата, без особено значение каква точно е примамката. Такива "ефекти" се получават дори и при използване на много качествени макари.bobo_33333 написа:Плетеняка прави бради само с блесни.Ако го ползваш с воблери и силиконки,няма проблем.Освен ако е калпава макарата.

В тая логика единствения начин да избегнеш усукването на 100% е да не ходиш за риби и да не ползваш инвентара... Влакното е консуматив и рано или късно се нуждае от смяна и отива в графа- "за поводи"

Съветът на Павел Иванов ми се струва най-правилен, но има и доста по-евтин вариант http://shop.fishing-mania.com/viewreels_3.php?id=7935
няма бивш пе**раст, бивша к**ва, бивш предател, бившо ченге и бивш негър (единственото изключение беше МАЙКЪЛ ДЖЕКСЪН)!
Аз ли криво пиша, вие ли ме разбирате криво...xt33m33 написа:...
На мен пък рибите с равномерна проводка са ми значително по-малко...Всяко нещо е за сметка на друго...
В тая логика единствения начин да избегнеш усукването на 100% е да не ходиш за риби и да не ползваш инвентара... Влакното е консуматив и рано или късно се нуждае от смяна и отива в графа- "за поводи"

"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;