Съвет за оборудване на кандидат спинингист

Модератори: Павел Иванов, sestrata

suntsu
новобранец
новобранец

Съвет за оборудване на кандидат спинингист

Мнение от suntsu »

Здравейте колеги,
Смятам да се преквалифицирам на спинингист. Изчетох всичко изписано тук, за да преценя какво да си купя и все пак се колебая. Затова всеки съвет от опитните колеги е добре дошъл.
Смятам да ловя основно щука по блата и язовирчета, както и "каквото се хване" в долното течение на Янтра и Дунав около Свищов - распер, клен...

След цялото четене и чудене съм се ориентирал към
Berkeley Chery Pro Spin 2.70, 9-28 за 84лв.
Sert Exceed SPX 2.70, 5-21 за 66 лв.

Макара:
Tica Camria LD2000 9 + 1 4.9 : 1 0.20 / 210 преден 244 гр. 57.20 лв.
или
Ryobi Insider, Ecusima, Amazon за около 78лв.
С тия Ryobi-та не мога да се оправя - коя макара за какъв риболов е, колко тежи?

Разполагам и с едно Abu Garcia Cardinal RT, size 3 , купувана преди 7-8 години и почти не ползвана, тя дали е подходяща?

Тъй като не съм убеден, че ще се залюбим със спининга, не ми се иска да давам много пари, затова съм дал и цените. 20лв тук и там, поне в момента ме притискат. От друга страна, не искам да се разочаровам от този риболов заради кофти тъкъми.

Моля и за съвет за подходящи влакна - разбирам, че трябва да са плетени? (Пак с компромис цена/качество, ако е възможно)
Аватар
A.S.H
разбира нещата
разбира нещата

Re: Съвет за оборудване на кандидат спинингист

Мнение от A.S.H »

Здравей колега,
имах Серта на 2.40м 5-21гр.(според мен 8-25 реални) и бях много доволен от него и макар да не съм имал този на 2.70м. мисля,че ще е малко по-мек от 2.40м. и би бил добър начален избор :wink: Като си мисля,че едно Tubertini Sirio(Ryobi Ecusima) в размер 3000 ще му пасне добре :D

Поздрави и успех с избора! :wink:
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Моя съвет е да бягате надалеч от подобни "универсални" пособия.
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
LBoy
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от LBoy »

Мунчо написа:Моя съвет е да бягате надалеч от подобни "универсални" пособия.
И аз така мисля !!!
ivo_bsl
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ivo_bsl »

Имам Тика Камбриа и Риоби Екусима. Риобито е в пъти по-добро от тиката. Тиката с по-голяма блесна вижда голям зор, същата блесна риобито не я усеща. Тиката има луфтове и издава шум. Незнам дали съм оцелил лоша партида. Единствен плюс за мен е че тиката е по-лека.
Наслука с новите такъми! :)
Бат Стан
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Бат Стан »

Мунчо написа:Моя съвет е да бягате надалеч от подобни "универсални" пособия.
Мунчо, не си прав, брат. Това, дето го е посочил, са такъми, с които ще изкара поне две години! Според мен е излишен харч за начинаещ спинингист да се хвърля на скъпи пособия на обща стойност 1000 лева примерно. Аз например ловя тая година с една пръчка на Салмо за ширпотреба и една макара Риоби Екусума 2000. На последния излет с тези такъми, които впрочем ползвам и за улов на пъстърва, направо пребих щуките без да имам нито една изпусната риба след засичане! Има си фенове на високия ценови клас, има си и такива, дето ловим с кво падне, стига да е сравнително качествено. А пък за начинаещ колега тези такъми, дето си е избрал, не ми се виждат чак толкова лоши.
Аватар
ExTaZzY
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от ExTaZzY »

suntsu написа: Sert Exceed SPX 2.70, 5-21 за 66 лв.
+
Макара:
Ecusima, Amazon за около 78лв.
Ecusima,Amazon разлика няма според мен само надписа е различен масивна макара много здрава за цената си стига да можеш си вземи ! Последния внос с Екусимите свървши почти навсякъде и вече са останали основно Амазонки . Колкото до пръта пъргав е лек удобен акцията както каза колегата е малко по-големичка,но аз с моя спининг които е 8-20 пак изпитвам голямо удоволствие пък и по-малка акция според мен не ти трябва тъй като на спининга мислиш и распери да гониш което според мен си е доста борбена риба и си иска прът :) Абе и аз съм начинаещ в тоя спорт но според другите видове риболов се ориентирам.Парабола и лекота да има другото е въпрос на вкус ;)
Изображение
Без риболов няма любов !
suntsu
новобранец
новобранец

Мнение от suntsu »

Никой не каза нищо за пръта, та отидох да видя Серт-а. Бях тръгнал за :
Sert Exceed SPX 2.70, 5-21 за 66 лв,
но на место много повече ми хареса варианта на 2.40. Та вече съм горд собственик на
Sert Exceed SPX 2.40, 5-21 за 56 лв.

Сега трябва само да му намеря подходяща макара. Пак да попитам, какви са разликите между различните евтини варианти на Ryobi. Има поне 4-5 модела. А и как е съпоставката им със съответните модели на Abu Garcia? Щото разлика в цената няма, а съм фен на Абу-то.
tiso
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tiso »

Аз също съм фен на абу-то ,но тук си мисля,че по добър е вариянта да се спреш на Ryobi.
Ако питаш мен едно тубертини ацтека 2500 ,ще пасне отлично на пръчлето.
Което си е Ryobi с друг надпис.
Имам го и съм изключително доволен.
Желязно макаре.
Националният ни отбор по допинг беше заловен да вдига.... щанги !
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

suntsu написа:Та вече съм горд собственик на
Sert Exceed SPX 2.40, 5-21 за 56 лв.

Сега трябва само да му намеря подходяща макара. Пак да попитам, какви са разликите между различните евтини варианти на Ryobi. Има поне 4-5 модела. А и как е съпоставката им със съответните модели на Abu Garcia? Щото разлика в цената няма, а съм фен на Абу-то.
Честита нова пръчка, доста хора ползваме по-леките варианти на Серта, даже си поскъсихме дръжките и досега не съм чул негативно мнение за въдицата.
Абу не съм ползвал, но относно макарите Риоби, всъщност избираш между двата евтини варианта - Екусима или Инсайдър, има и един Фокамо за който нямам впечатления. Не намирам разлика, освен визуална. През изминалия сезон дадох "голям зор" на една Екусима 2000 с навит плетеняк ПП 10 лб. и въпреки, че се "поразтрака", т.е. получиха се некви леки луфтове, макаричката продължава да си навива идеално без да ми е правила бради или други оплитания.
Така, че като за начало ти я препоръчвам заедно с този брейд - Climax New Technology 0,14 или 0,16, който мисля е най доброто предложение за качествен брейд от Б-я за 26 лв.
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
A.S.H
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от A.S.H »

Бих ти препоръчал ако можеш да си вземеш от ибей влакно Power Pro 10lb. 135м. (4-5кг. издържа) за около 30лв.,ако ти се дават малко повече пари си вземи Daiwa Saltiga Surf Braid 18lb(държи около 4кг.) ще ти струва на търг около 50-55лв.,но тук говорим вече за 180м. плетено влакно което няма нищо общо с масово предлаганите брейдове по магазините ни!

Поздрави и успех с избора :wink:
nikawr
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от nikawr »

Ами аз за спининг ползвам една Абу Кардинал 104..
Много съм доволен, реди си супер брейд, не прави бради.
Вадил съм рибки до 3 кг с нея и не вижда кой знае какъв зор!
Аванса е приличен и си работи добре. Разбира се има какво да се желае, но на макара от този ценови клас надали ще намериш по-добър аванс. Ако питаш мен си ловкай с твойто Абу, докато разбереш какво точно искаш от една спининг макара! Така ще си събереш пари за някое от по-висок клас макаре.
Лично аз съм виждал прецакана Риоби Екусима макара в аванса /на 3 месеца макара... :( /
Като прибавим и факта, че се поразлопват бързо, не виждам в този ценови клас що ги фалят толкова... :(
Аватар
A.S.H
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от A.S.H »

nikawr написа: Като прибавим и факта, че се поразлопват бързо, не виждам в този ценови клас що ги фалят толкова... :(
Ами да ти отговоря от моя личен опит-защото въртях едно Сирио(екусима) размер 2000 един сезон,което при мен ще рече над 80 излета на Дунава.Въртял съм блесни като Аглиа Лонгкаст #4 в силната струя,а и много други примамки до към 20гр. и на края на сезона при смазването на макарата се оказа,че е в отлично техническо състояние.Другото нещо което мен ме впечатлява,че в момента съм препълнил шпулата с брейд и бради няма!
За мен това е достатъчна мотивация да похарчи човек 65лв. за такава макара и да не се лута из многото неизвестни в този ценови клас. :wink: Все пак не съм виждал Абуто за което говориш и е напълно възможно и то да си заслужава парите :wink:

Поздрави,
Андрей :D
nikawr
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от nikawr »

Може колега не споря, но все си мисля, че е по добре да изчака и да си врътка с неговата докато си събере парички за нещо по-висок клас...
Аватар
A.S.H
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от A.S.H »

Разбира се по-добре е да пробва с тази и после да решава,може пък да му върши работа :wink:
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”