Монофилно влакно

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Аватар
eroucma
разбира нещата
разбира нещата

Re: Монофилно влакно

Мнение от eroucma »

Колега аз ползвам този монофил, и лоша дума за него немога да кажа. http://fishing-market.com/shop/product/ ... 22-mm.html
Изображение Изображение
Първата щука и първата кака винаги се помнят, независимо колко са големи и какви зъби имат
Аватар
kodek
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kodek »

Преди 1г. и аз бях пред същата дилема.Изчетох много мнения по темата и ...накрая си направих коледен подарък за 50лв.Сънлайн 20лб.Много съм доволен.Досега щях да съм похарчил същите пари за по-евтини и други марки влакна, заради късания бради и т.н.Сменях макари, евтини влакна-"неще и неще"(като в рекламата за запек).Накрая купих макара Дайва и пак бради?Сега със Сънлайна никакъв проблем, независимо от примамката.Цал ден мятам с въртящи блесни - няма проблем.Според мен, не само макарата е от значение. Влакното (конеца) също.Мое мнение продиктувано от практиката.
nas95
новобранец
новобранец

Мнение от nas95 »

Аз днес се отбих до магазина на гарата. Предложиха ми Sufix флуоресцентно 300м за 8 лв, Berkley Trilene зелено 110м за 10 лв, и аз си харесах Colmic K15 250м за 13 лв. Също така ми се струва много добро това което колегата препоръча Colmic ONDA MILLE 300m 12 лв. Кое препоръчвате, че неделя иде :D
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

K15 e отлично монофилно влакно. Осен останалите предимства като устойчивост на възел и реални показатели, голямо предимство е умерената цена, която позволява да го подменяме своевременно и винаги да разполагаме с ненаранена и непресукана корда.
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

ivanpl написа:За читаво моно, ...
Тъй , тъй , има и читаво моно за спининг , но единственото такова изглежда така :

Изображение

:D :D :D
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
nas95
новобранец
новобранец

Мнение от nas95 »

Мунчо написа:K15 e отлично монофилно влакно. Осен останалите предимства като устойчивост на възел и реални показатели, голямо предимство е умерената цена, която позволява да го подменяме своевременно и винаги да разполагаме с ненаранена и непресукана корда.
последно да питам 0,225/6кг или 0,28/9кг искам влакното да е здраво, но не прекалено дебело на какво ловя съм написал в първия пост.
Аватар
radogagov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от radogagov »

Вземи по-малкия диаметър. Все пак макарата има и аванс. Щом е читаво влакното няма какво да му се чудиш много много. Само ще ти кажа, че с моно 0.22 "Фокус спин" вадя папурите с корените :D
Изображение Изображение Изображение
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

dako71 написа:А не се ли замисляте че брадите идват от макарата а не от влакното. :idea:
Просто си има такива караджейки дори и от скъпия клас дето усукват влакното повече от всички блесни вързани заедно.
Не колега. Всичко е баланс: Баланс между макара, влакно (дебелина, вид, фирма, модел), примамка, линия. Всичко е баланс между тях. Една автомобилна гума, и най-добрата, и от най квалитетна фирма, не я ли балансираш, бързо ще я скапеш. Колегите по-горе са посочили доста добри варианти, но все пак няма универсална линия. Зависи и с един монофил какви примамки използваш. Всичко е баланс. За тази цел има и резервни шпули с варианти на монофила (дебелина, вид, фирма, цвят). Казвам го напълно добронамерено, съобразно моят многогодишен опит. :drinkers:
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
nas95
новобранец
новобранец

Мнение от nas95 »

Аз със същия фокус спин 0,20 изкарах 2 месеца и го зазимих. Сегакато започна тоя сезон тои почна да се къса като паяжина.
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

0.28 е доста сериозен диаметър, но все пак трябва да се има и предвид, че риболова на щука предполага освен улова на едри екземпляри и съприкосновения с доста закачки и препятствия, които могат да подложат линията не сериозни натоварвания. Ако се ползват леки примамки, ще се затрудни замятането им на дистанция, обаче не мисля, че рибата би се плашила от дебелината на кордата. Няма ли нещо междинно - примерно 0.25?
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

nas95 написа:
Мунчо написа:K15 e отлично монофилно влакно. Осен останалите предимства като устойчивост на възел и реални показатели, голямо предимство е умерената цена, която позволява да го подменяме своевременно и винаги да разполагаме с ненаранена и непресукана корда.
последно да питам 0,225/6кг или 0,28/9кг искам влакното да е здраво, но не прекалено дебело на какво ловя съм написал в първия пост.
Аве ти не чуваш май,и си знаеш твойта-0,22 или 0,28мм
Казваме ти нещо средно между двете 0,24 или 0,25 или 0,26мм
Мунчо написа:0.28 е доста сериозен диаметър, но все пак трябва да се има и предвид, че риболова на щука предполага освен улова на едри екземпляри и съприкосновения с доста закачки и препятствия, които могат да подложат линията не сериозни натоварвания. Ако се ползват леки примамки, ще се затрудни замятането им на дистанция, обаче не мисля, че рибата би се плашила от дебелината на кордата. Няма ли нещо междинно - примерно 0.25?
Искаш съвет ,после ко прайм.Да земем да ти купим едно 0,25мм Colmic K15 250м за 10 лв. и да се свършва.Аре и да черпиш :wink: :drinkers:

http://www.raptorbg.com/bg/product.php?id=403
Аз там съм пораснал...
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Миналата зима,пролетта,цяло лято и до сегашната есен работя с лайт-спининга с "Гамакатсу" 0,16 ,с "Тубертини Спинър" 0,16 на по-грубата пръчка за нещо по средата между лайт и мидиъм спининга,а с по-хард пръчките 10-30 грама съм с "Колмик К-15",което даже е 0,15.Ми,няма "бради",няма разтягане и неусещане на почукванията и ударите -просто няма проблеми.При това макарите ми не са нито "Шимано",нито "Дайва".Сега на едната шпула съм сложил пробно нещо по-ефтино -"Формакс Спин"0,16 ,но още не съм го подложил на изпитания и за това не твърдя нищо за него.
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Колеги, преди години използвах едно влакно "Костенурка платинум". Преди 3-4 години изразходвах и последната си ролка от него (закупена преди 20 години). От доста време не съм го виждал по магазините. За мен, това беше супер влакното за спининг (различни дебелини - от 0,16 до 0,22). Има ли някой инфо (и най-вече от колегите с по-десетилетен стаж), какво стана с това влакно и къде изчезна? Може ли да се намери някъде?
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
nas95
новобранец
новобранец

Мнение от nas95 »

Добре второ последно питане от мене :) Колмик к15 0.25/10 кг. или примерно пауър про ментето? Щото ме фитилдисаха че нямало по- добро от плетеното и че това плетено за 10лв което ми правеше бради ги правеше щото не съм мокрил шпулата преди пурвото замятане. Има ли нещо такова?
nas95
новобранец
новобранец

Мнение от nas95 »

bobo_33333 написа:Искаш съвет ,после ко прайм.Да земем да ти купим едно 0,25мм Colmic K15 250м за 10 лв. и да се свършва.Аре и да черпиш :wink: :drinkers:
Аз гледах влакната от сайта на колмик България. Там цената беше 13 лв, а диаметрите бяха 0,225 и 0,28 . Просто не знаех че има и други. Мерси за линка. Там е 10 лв. :drinkers:
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”