Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
-
- ще става разбирач
Re: Има ли гъбари?
колега из доста обикалях местата около Плевен кадето миналата година имаше много много гъби но сега не видях нито една и аз съм на мнение че тази година няма да има никакви гъби.дано да грешаtrepachoo написа:И аз обиколих култови и дори "тайни" места в Плевенско-и само няколко челядинки и една стара масловка...!дали е възможно тази година гъби въобще да няма?Или след тези дъждове, въпреки ниските температури и малкото слънце ,е възможно да се появят?Ще се радвам bgbul да се произнесе

заимало са е едно немане
- trepachoo
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Ами дано да грешиш 

- dako71
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Със сигурност в тези мъгливи и меки нощи ще излезе кладница. А от уикенда като изгрее чакайте бонусчета. Разбира се до следващата слана която ще отсече гъбобера за догодина.
Огледайте се не в гората, а извън нея.
На полето - пълно е с печурки,есенна гъба,кладница, тополовки и др.
В гората има само златист пачи крак и то дребен.
Успех !
На полето - пълно е с печурки,есенна гъба,кладница, тополовки и др.
В гората има само златист пачи крак и то дребен.
Успех !
-
- фен клуб-скобар
днес над Ихтиман,около магистралата печурки много,гьбари много
sestrata казва; По форумите всеки си казва мнението, а то е като задника - всеки го има... 

- tamihal
- сериозен играч
- Обратна връзка:
И аз да питам нещо, че малко се притесних с тези гъби, понеже тази вечер ядох и може да е малко късно, ама като се приготвят, с какво можем да разберем дали между тях има неядлива или оторвна....чувал съм за скилитка чесън в съда за приготвяне, ако нещо не е наред тя посинявала. Вярно ли това...?
Колега, само познаването на гъбите му е майката. Всичко останало е руска ролетка.
Така че - чети форума (уникален по обем на информация и материали на български за гъбите) и се доверявай единствено на гъби, за които си повече от сигурен.
Така че - чети форума (уникален по обем на информация и материали на български за гъбите) и се доверявай единствено на гъби, за които си повече от сигурен.
Не знам, но не разчитай на такива признаци за разпознаване на ядливи гъби.tamihal написа:И аз да питам нещо, че малко се притесних с тези гъби, понеже тази вечер ядох и може да е малко късно, ама като се приготвят, с какво можем да разберем дали между тях има неядлива или оторвна....чувал съм за скилитка чесън в съда за приготвяне, ако нещо не е наред тя посинявала. Вярно ли това...?
Ако си ял печурки - единствената с която може да ги объркаш е карболовата гъба.
Тя така гадно мирише на карбол (бакилит, изгорял контакт) , че няма как да не усетиш.
Щом не ти е миришело гадно - спокойно. Ще чуеш будилника утре !
Това, че може да ги объркаш с БЯЛА МУХОМОРКА - най-отровна и опасна е само ... ако си невежа и сляп.
1. БЯЛАТА мухоморка има БЕЛИ ресни под шапката.
Печурката НИКОГА не са бели ресните. Или кремави или розови, или кафяви.
2. Бялата мухоморка е снежно бяла. Без петна ,а чисто бяла.
Печурката е различно бяла с леки жътеникави оттенъци.
3. Бялата мухоморка излиза от кожено калъвче , като от яйце. То се вижда в основата на гъбата и е много показателно......!!!
Печурката НЯМА такова калъвче .
Аз мисля, че нямаш повод за тревога.
Помисли и ти !
Моля всички вас:
Колеги научете тези разлики.
Не защото аз ги казвам.
Научете ги заради вашето спокойствие!
Научете ги за да си пишем дълго време и да сме приятели до старини! (ДАЙ БОЖЕ)
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
И аз чета за чесън за пръв път.
Едва ли е вярно.
По-скоро е някаква раздувка.
Едва ли е вярно.
По-скоро е някаква раздувка.
Ей, тея гъби намерих за 3 часа странстване из варненските гори.

Тоест, нищо

Тоест, нищо

това с чесъна съм го чувал и аз,но в книгите пише ,че това е легенда.аз заради бяла мухоморка съм хвърлял тенджера.миришеше ужасно.днес рано ,рано бях на къра и събрах за едно ядене печурки и ливаден пачи крак .имаше и доста сърнели (ливадни),но бяха малки пък и аз не ги уважавам като гъби много.
за гъби съм
- tamihal
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Точно така колега...карболова печурка е била...доста психически проблеми и безсънна нощ, ми докара тази гъба, натравянето е кошмарно,...а бях сигурен, че ги познавам, бях сигурен...!bgbul написа:Не знам, но не разчитай на такива признаци за разпознаване на ядливи гъби.tamihal написа:И аз да питам нещо, че малко се притесних с тези гъби, понеже тази вечер ядох и може да е малко късно, ама като се приготвят, с какво можем да разберем дали между тях има неядлива или оторвна....чувал съм за скилитка чесън в съда за приготвяне, ако нещо не е наред тя посинявала. Вярно ли това...?
Ако си ял печурки - единствената с която може да ги объркаш е карболовата гъба.
Тя така гадно мирише на карбол (бакилит, изгорял контакт) , че няма как да не усетиш.
Щом не ти е миришело гадно - спокойно. Ще чуеш будилника утре !
Това, че може да ги объркаш с БЯЛА МУХОМОРКА - най-отровна и опасна е само ... ако си невежа и сляп.
1. БЯЛАТА мухоморка има БЕЛИ ресни под шапката.
Печурката НИКОГА не са бели ресните. Или кремави или розови, или кафяви.
2. Бялата мухоморка е снежно бяла. Без петна ,а чисто бяла.
Печурката е различно бяла с леки жътеникави оттенъци.
3. Бялата мухоморка излиза от кожено калъвче , като от яйце. То се вижда в основата на гъбата и е много показателно......!!!
Печурката НЯМА такова калъвче .
Аз мисля, че нямаш повод за тревога.
Помисли и ти !
Моля всички вас:
Колеги научете тези разлики.
Не защото аз ги казвам.
Научете ги заради вашето спокойствие!
Научете ги за да си пишем дълго време и да сме приятели до старини! (ДАЙ БОЖЕ)
Ще си позволя и един съвет, към колеги, които като мен са сигурни, че познават гъбите...при най малко съмнение, просто ги изхвърлете...не си създавайте кошмара, който аз преживях...!
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
[quote="tamihal... натравянето е кошмарно,...а бях сигурен, че ги познавам, бях сигурен...![/quote]
Вчера се размислих за теб, за това че не написа дали се е разминало, а то имало проблем.
Мога да споделя, че при мен подобно натравяне/най-вероятно с карболова печурка, брах неотворени гъби и не съм усетил миризмата/ премина без никакви последици.
Вече са минали 7-8 години.
Ще мине и при теб. Иначе наистина е кошмарно.
Вчера се размислих за теб, за това че не написа дали се е разминало, а то имало проблем.
Мога да споделя, че при мен подобно натравяне/най-вероятно с карболова печурка, брах неотворени гъби и не съм усетил миризмата/ премина без никакви последици.
Вече са минали 7-8 години.
Ще мине и при теб. Иначе наистина е кошмарно.
-
- научил се да хвърля
Добре, че сте се разминали само с прочистване на червата.Да не говорим за страха, който отшумява по-бавно от дискомфорта в стомаха.Преживях подобно нещо преди години с вкусни челадинки, но те не бяха отровни,а се оказаха трудносмилаеми от стомаха ми.Болки в стомаха, всичко погълнато излезе оттам, където беше влязло и т.н. неприятни преживелици.Всички, които бяха яли от гъбите, нямаха проблем, освен мен.Година след това случката се повтори и оттогава забравих вкуса на челадинките.
Но...да оставя неприятните спомени в миналото.
Тази вечер се "облажих" с горски печурки, свежи пърхутки(от дребните) и сърнелки, набрани на границата на борова гора с огромна ливада.
Но...да оставя неприятните спомени в миналото.
Тази вечер се "облажих" с горски печурки, свежи пърхутки(от дребните) и сърнелки, набрани на границата на борова гора с огромна ливада.
Някой има ли представа какви са гъбите от снимките по-долу ?
Намерих ги на поляна в голямо количество. Направи ми впечатление, че растяха около тор. Ламелите кафенеят както се вижда от снимките, а гуглата на места е с кафеникав отенък.

Намерих ги на поляна в голямо количество. Направи ми впечатление, че растяха около тор. Ламелите кафенеят както се вижда от снимките, а гуглата на места е с кафеникав отенък.