Колко бала издържа дадена лодка ?

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

Публикувай отговор
djart
новобранец
новобранец

Колко бала издържа дадена лодка ?

Мнение от djart »

Здравейте колеги, имам лодка Joycraft 3метра или 3.30 с 42см борд. дават и 5.5км. на вътре в морето. Никога не я бях пускал в морето и реших да го сторя. Е беше голям кеф, влезнах с двигател хонда 2.3кс. единия ден, морето беше "тепсия", на втория мисля, че беше около 2 бала, а на третия ден, морето беше пълно със "зайчето", което е май 3 бала :) е при 3 бала беше голям кеф, плискане на вода, доста подскачане... при влизане нямаше проблем с мощността на двигателя тъй като дори го държах на половината обороти, но големият купон започна при обръщване за излизане на брега. Тъй като тогава си трябваше мощност, за да мога да изпредваря вълната и да не ме засече, когато съм успоредно на нея. Тръгнах към брега и си виках, кога ли ще стигна :lol: и когато започнах да наближавам, по едно време двигателя остана на сухо, бях на гребена на вълните, които всъщност те ме носеха и по едно време носа на лодката леко се заби във водата бях леко повдигнат около 45 градуса ( странично ) и балансирах с краката, за да не ме обърне. Та излизането беше трудничко.. Бих искал да попитам лодка с каква височина на борда може да се движи спокойно в море с 4,5 бала ? Тъй като не винаги морето е "тепсия" Защото в тези 3 бала ситуацията беше повече екстремна от колкото релакс. Незнам дори на мойта до колко бала и дават с неините 42см. борд, порових се, но не открих. Разбира се бях подготвен със спасителни жилетки ( 164 нютона ) с котва 3.5кг. и 40 метрово въже..
Аватар
Вехтия
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Колко бала издържа дадена лодка ?

Мнение от Вехтия »

Някъде в старитекниги имам таблица, ама е на руски. Трябва да седна да я опростя, и ще я сложа тук.
Леми изда бест, батт айем мачбеда'а . Ррок-ан-рол, Пенке-ле !!
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

КИРО написа: от Чуруликпенчо

Характеристика на вълнението
0 бала 0м. Огледално гладка повърхност Няма вълнение.

1 бал 0,1-0,25м. Набръчкана повърхност.Появяват се малки гребени на вълни. Слабо вълнение.

2 бала 0,25-0,75м. Малките гребени на вълните започват да се пречупват.Пяната е стъкловидна. Умерено вълнение.

3 бала 0,75-1,25м. Добре забележими малки вълни. Гребените на някои от тях се пречупват и образуват на места кълбеста пяна /зайчета/. Значително вълнение.

4 бала 1,25-2,0м. Вълните придобиват добре изразена форма и навсякъде се образуват „зайчета”. Значително вълнение.

5 бала 2,0-3,5м. Появяват се гребени с голяма височина и разпенени върхове с големи площи.Вятърът откъсва пяна от гребените на вълните. Силно вълнение.

6 бала 3,5-6,0м. Гребените очертават дълги валове на ветрови вълни.Откъснатата от гребените пчна се разстила на ивици по склоновете на вълните. Силно вълнение
7 бала 6,0-8,5м. Дълги ивици от пяна покриват склоновете на вълните,като на места се сливат и достигат подножията им. Много силно вълнение.

8 бала 8,5-11,0м. Пяната покрива склоновете на вълните с широки,плътни сливащи се линии, от което морската повърхност става бяла и само в падините на вълните има свободни от пяна места. Много силно вълнение

9 бала 11,0 и повече м. Морската повърхност е покрита с плътен слой пяна.Въздуха е примесен с воден прах и пръски. Видимостта е намалена значително. Изключително вълнение.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Пък сега да ти кажа и от опит.
За нашите лодки имаме право да влизаме до 2 мили навътре в морето,
и вълна 2 бала.
При по-голяма вълна каква работа имаш в морето?
Има 3 бала и 3 бала вълна.
Ако е мъртво вълнение 3-4 бала,не е опасно.
Обаче ако е ветрова вълна,за теб си е много екстремно.
Обикновенно в такива ситуации,разстоянието между двете вълни е 4- 7м,
което винаги в един момент ще ти вади пропелера над водата.
Защото вълната има остър гребен.
Точно в този момент,ако караш срещу вълната,тя те връща доста назад.
Та,видиш ли че се влошава времето - излизай от морето.
Височината на борда в твоя случай не е толкова решаващ фактор.
Разцепи ли носа вълната,насрещния вятър вкарва пръските точно върху теб.
За да вдигне 3 бала вълна,значи има вятър от порядъка на 4-6м/с,
а това си е вече доста.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Шморхи »

На този тип лодки(па и на всички комай) им се дава зона за плаване "С" или 6-а степен по скалата на Бофор. Как се отнася Бофор към балове ми е трудно да кажа, но ето ти линк.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0% ... 1%80%D1%82
И Киро е много прав за мъртвака и ветровата вълна. На мъртовото може да се качиш от мазето до 18-я етаж и да не разбереш, но при ветровата и до 2-я да се качиш си е приключение.
Лодката ти е малка...но по-големия проблем е двигателя. Този двигател не е за тази лодка. Ако е 3 метра са ти нужни 6 к.с. ако е 3.30 са нужни 10 к.с. а ако лодката позволява, дори и повече!
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
djart
новобранец
новобранец

Мнение от djart »

Макар и година по-късно от пускането на тази тема, пуснах и тема за каяк. Тъй като в момента на излизане от морето минала година, както казах двигателя ми се стори муден, а и по едно време пропелера си беше във въздуха. Общото взето бълните бяха почти на нивото на очите в седящо положение в лодката. Е, от брега вълните изглеждат малки :)
А и видях каква разправия си е, носене на лодката, надуване, после носене на двигателя, спадане на лодката, миене и прочие.. Също така с лодката не мога да отида до скалисти места тъй като по принцип съм забелязал, че там има доста вълнички и маневрирането с лодка и двигател ще бъде трудно, а и едно леко жулване в някоя скала може да нанесе големи поражения и на двигателия и на лодката.
При пробата с лодката в морето и при излизане в даден момент нямах контрол върху нея. Вълната просто си я носеше на гребена като сърф, пропелера във въздуха, лодката бива повдигната от вълната и забиваше нос в този случай лодката можеше да ме обърне. Преди известно време, видях, че има морски каяк за това и пуснах тема за него. Дали да си взема по-мощен 8к.с. двигател за лодката или такъв каяк.
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”