Въпрос за "кастмастер" ?

Модератор: sapuna

Аватар
bokser
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Въпрос за "кастмастер" ?

Мнение от bokser »

Явно с Гърция ще се размина, но ще гледам да ги пробвам на отвесно блеснене, на Искъра или на Берсин от лодката... :roll:
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

jagger1 написа: Имам един въпрос към по-запознатите:
Обикновено, кастмастерите се предлагат на пазара без халкичка от към страната на свързване с линията. Имат само един отвор. До този момент, аз съм ги свързвал към линията, като през този отвор прекарвам директно катарамката на вирбела. Въпросът ми е следния: Считате ли, че една халкичка ще подобри работата на кастмастера във водата? Гледам и снимките по-горе на колегите. Някои кастмастери са с халкичка, други - не. Та има ли смисъл от такаваз халкичка? Благодаря предварително.
Отговорът е категорично не. Имал съм кастмастери с халкички и дори с Вирбелче. Махам всичко и прекарвам карабинката на линията директно през дупката в горния край на кастмастера. Ползвам карабинки с вирбели вързани към основната линия. Това е достатъчно, всичко останало спомага за отслабване на линията, както и за оплитания на примамката и влакното при приводняването и.
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Благодаря VID. Това и аз го забелязах от малката си практика с тази примамка, но го отдавах на това, че още не съм я разучил. Наистина, с халкичка имам оплитания на кастмастера (дали при воденето или при приводняването не съм наясно) - закача се куката за вирбела. Само с вирбел (с катарамка без халка), това (оплитането) не съм го регистрирал, но все пак реших да попитам. Нямам все още опит с тази примамка, но ми харесва доста. Благодаря.
Последно промяна от jagger1 на Чет Окт 27, 2011 11:25 pm, променено общо 1 път.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Аватар
Вехтия
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Вехтия »

Леле-е-ейи-и!
Колко мнение изтече от един толкоз прост въпрос!
Явно съм зачекнал необходена тема. Аз много доволен, и поразбрал. :roll:
А относно халкичката - вчера си купих едно малечко 'кастмастерче" на JACSON.За размера си е преоборудвано с халки! Една отпред, една озад - към куката. Да, ама тая, дето води куката, пекалено дебела, с двойни навивки! И горката кука - седи "на калъч", и не мо'е се лашка свободно. Много изкълчена работа.
И сега мъдрувам - как, аджеба, да я наглася, та куката да се залюлее по нормалния си начин !? Изображение

P.S. А някой случайно да знае - как да позная, на JACSON Кастовете, колко грама са, кат' са ги изтупали таквиз чисти и блестящи ? И нийде окото белег не види!
Леми изда бест, батт айем мачбеда'а . Ррок-ан-рол, Пенке-ле !!
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Да добавя, този сезон основно търся Распер по Марица в широките плитчини и разливи с кастмастери поради тяхната далекобойност... Имам само няколко мерни и няколко маломерни распера (като цяло, тази година е слабо), и в пъти повече мерни кефали. Жалко, че нямам навик да си нося фотоапарат за да правя снимки, е па все пак отивам на риболов , а не на фотосесия...
Принципно правя бавна проводка с паузи, при които чакам кастмастера да потъне до дъното и пак отново...
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
P-etkan
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от P-etkan »

Vid написа:
jagger1 написа: Имам един въпрос към по-запознатите:
Обикновено, кастмастерите се предлагат на пазара без халкичка от към страната на свързване с линията. Имат само един отвор. До този момент, аз съм ги свързвал към линията, като през този отвор прекарвам директно катарамката на вирбела. Въпросът ми е следния: Считате ли, че една халкичка ще подобри работата на кастмастера във водата? Гледам и снимките по-горе на колегите. Някои кастмастери са с халкичка, други - не. Та има ли смисъл от такаваз халкичка? Благодаря предварително.
Отговорът е категорично не. Имал съм кастмастери с халкички и дори с Вирбелче. Махам всичко и прекарвам карабинката на линията директно през дупката в горния край на кастмастера. Ползвам карабинки с вирбели вързани към основната линия. Това е достатъчно, всичко останало спомага за отслабване на линията, както и за оплитания на примамката и влакното при приводняването и.
Vid написа:...Отговорът е категорично не
:arrow: изцяло не съм съгласен :!: :!: :!:

Ако имате оплитания - значи нещо Ви куца в направата на линията. Ако е правинло направена :arrow: нито отслабва линията, нито има оплитания, нито играта се променя. Както писах - балансира по-добре :idea:

:arrow: мое мнение :!:

...а относно "закалъчената" куката - това вече не е добре. Слагай по-малка и качествена халка, за да осигуриш нормално свободно движение на куката. В някой случай слагам тройка с муха и там вече - както се сещате :arrow: свободното движение на куката е задължително :wink:
Аватар
Вехтия
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Вехтия »

Като размисля, Чисто физически, халката откъм линията не би трябвало да е пречка. Понеже при замятане, кастмастера, като най-тежък елемент води цялата линия . Всичко друго трябва да е "на буксир" и не може да го изпревари. :roll:
А за куката "на калъч" - тя фабрично си е закалъчена. А такива халки - има ли ги отделно, или сам да си ги връткам?
Аватар
P-etkan
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от P-etkan »

Вехтия написа:...А за куката "на калъч" - тя фабрично си е закалъчена. А такива халки - има ли ги отделно, или сам да си ги връткам?...
Има ги по магазините - трябва да съобразиш ухото на куката с размера на халката и т.н...., а ако ти се занимава може да си ги режеш от пружина, но стават по дебели и съответно такъма
е по-груб.
Въдичар67
новобранец
новобранец

Мнение от Въдичар67 »

по какво да разпозная оригинален каст от менте....за оригинала каква е нормалната цена в магазините?!
Аватар
Вехтия
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Вехтия »

Според моите познания по ментология - трудно !
Зависи много от фирмата производител, а и от търговеца - някои ментета са на цената на оригинала, а според мен, и спокойно могат да надскочат.
Можеш да познаеш, само ако си запознат с опаковката на оригинала и маркерите по нея.
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Към P-etkan:
Какво значи "нещо не ви е наред линията"? С халка и без халка - линията е една и съща. Разликата е само в добавената халка в мястото на свързване между кастмастера и катарамата на вирбела. Нищо повече. Кое не е наред на линията? С халка имам оплитания, без халка - не. Ама пък не съм сигурен с халка каква е играта на кастмастера спрямо този - без халка. Затова попитах кое е по-добро.

Към Вехтия: Има халкички (номерирани са - 00, 0, 1, 2, 3, ......). Цената за едно пликче варира между 1.00 лв. и 1.50 лв. в зависимост от номера (големината) на халкичката. Бройката халкички в едно пликче зависи пак от тяхната големина. Поне тези, които аз съм си купувал. Има ги по риболовните магазини.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Вчера реших да си поиграя малко с кастмастерчетата ми. Нямямах за цел улов, а да потренирам и експериментирам - с халка или без халка. Скрито дълбоко в мен обаче един глас ми шепнеше: "Ами ако нещо ти удари?" :lol: . Да, ама не. :( Нямаше и следа от интерес към примамката. Но пък поекспериментирах.
Иползвах два касмастера: един 8 грама и един 14 грама. Най-напред сложих 8 грамовия директно на катарамката на вирбела (без халка). Време на всеки от тестовете - около 20 мин. След него - този от 14 грама (пак директо, без халка). Нямах нито едно оплитане или закачане на куката към вирбела. Воденето и при всички тестове беше редуване: изхвърляне, изчакване за пропадане (около 5 метра дълбочина), бавно влачене с придърпване и паузи за пропадане - това за половината изхвърлена дистанция, после (втората половина от дистанцията) - с бързо водене и пак паузи на пропадане.
Втората част от теста беше с използването на халкички на двата кастмастера, като всичко останало беше еднакво - и воденето, и времетраенето, и дистанциите. Получиха се по 4-5 оплитания (закачена кука за вирбела) за 8 грамовия и за 14 грамовия (по 20 минути тест за всеки кастмастер).
После, около 30 мин (сумарно) проведох и трети тест: На съвсем къса дистанция (дълбочината и дъното позволяваше това), т.е. на около 4-5 метра изхвърляне като дистанция, наблюдавах падането на кастмастера във водата за всеки един вариант (с и без халкичка), както и пропадането му във водата. Отново, при вариантите с халкичка се получиха 3 оплитания (закачена кука за вирбела), а без халкичката - нямаше проблеми.

Другото, което наблюдавах е, че с халкичката играта на кастмастерите ми се видя по-добра и по-свободна, но пък имах оплитания (закачена за вирбела кука).
Между другото, когато куката се оплетеше и закачеше за вирбела, линията веднага "олекваше".
Аватар
P-etkan
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от P-etkan »

:roll: :shock: да си призная не мога са си представя как се оплита куката във вирбела :?: с повод ли ловиш - как ??? До сега винаги слагам халкичка за прикрепяне с вибел и карабинка и няма оплитане.

:arrow: Линията ми е следната: основно влакно + повод от ФК около 50см. + врбел с карабинка + примамка с или без халка :roll: При такава линия куката няма как да се закачи за вирбела, просто няма техническа възможност. :shock: Как ви се оплита линията - не знам.

До сега винаги така ловя, не зависимо от това с какъв вид изкуствена примамка ловя.

Поздрави
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Говорим конкретно и единствено само за кастмастер. Не коментирам други примамки. Факт беше, че с халкичката се оплита, а без халкичка - нямах нито едно оплитане.
Това, което забелязах от близката дистанция беше, че при едното изхвърляне, куката се закачи за вирбела още с падането във водата, а при друго то изхвърляне (когато се закачи пак за вирбела), това стана при пропадането, но трябва да отчета, че при пропадането на тази малка дистанция (около 5 метра - за да виждам какво става), влакното след падане на примамката и оставена примамката да пропадне, заемаше почти вертикална позиция, а кастмастера с халкичка играе някак си по-живо и по-пъргаво.
Аватар
koda33
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от koda33 »

И аз днес си поиграх с моите кастмастери (риба не хванах :lol: :lol: :lol: ) и нямах проблеми с халките
Георги Стефанов
спининг клуб "Стари Видри"
"Джуджетата тичаха и се смееха, защото тревата ги гъделичкаше по ташаците"
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”