КАКВО ИМИТИРА ЦВЕТЪТ НА ПРИМАМКАТА???

Модератори: Павел Иванов, sestrata

novelsound
новобранец
новобранец

Re: КАКВО ИМИТИРА ЦВЕТЪТ НА ПРИМАМКАТА???

Мнение от novelsound »

Аз искам да попитам, белият и черният цвят, къде следва да бъдат на схемата.

Има ли такова нещо като ултравиолетова разцветка (за примамките става въпрос) и как изглежда. Въобще има ли риба, която да може да вижда този спектър?

Също така ми е интересно какви са ефектите от използването на холограмното фолио, което слагат по някои примамки или пък цветните но прозрачни воблери?
delio-haidutin
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от delio-haidutin »

колега,доколкото знам белият цвят се разгражда на цветовете на дъгата,а за черния незнам(отсъствал съм от часа по физика) :lol:
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от GODzillata »

Petur60 написа:Без да се задълбочавам, ще споделя само, че се придържам към думите, които руската школа ползва за такива случаи: "По вкус и по цвет - товарищи нет"
А по темата е това:

Изображение
И к'во сега - 152 метра слиза надолу кой цвят - само лилавия/виолетовия ли? :roll:
А другите до колко "газят"?

По мои наблюдения - има ли риба, която активно да гони, тя напада примамката без значение от цвета, важното е да играе добре и да бъде уловена от страничната линия на хищника.
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
novelsound
новобранец
новобранец

Мнение от novelsound »

След кратко проучване си отговорих на някои от въпросите:

Белият цвят, както Дельо спомена, би трябвало да е видим на всяква дълбочина, макар и в различни нюанси.

За черното не съм съвсем сигурен, мисля че риба легнала на дъното и гледаща нагоре, ще забележи черна примамка при каквато и да е дълбочина (през деня). През нощта или от друг ъгъл на наблюдение не знам как ще бъде възприет черният цвят.

Оказва се, че има риби, които виждат и ултравиолетовия спектър. Намирам противоречиви данни относно колко дълбоко стигат УВ лъчите, който може да помага :?

Колкото до дълбочината на проникване на отделните цветове:

Червното изчезва след 5-6 метра.
Оранжевото 8-9 метра
Жълтото 13-15 метра
след 20 метра изчезва и зеленото и остава само синьото и виолетовото разбира се.

Тези дистанции важат както за вертикално, така и за хоризонтално разстояние. Например, ако заметнем червен воблер на 10 метра от укриетието на някоя щука, тя не може да види че е червен.
Дали изобщо е възможно някоя риба да види каквото и да било на 10 метра разстояние, не се наемам да кажа :wink: Някой ако има данни, колко далече виждат рибите, нека да сподели.

Ето една примерна картинка за избледняването на цветовете, която откраднах от един блог.
Съответно на 0м, 3м и 6м. Вижда се как червеното изчезва, оранжевото избледнява почти напълно, а синьото съвсем малко.
Изображение
Изображение

Въпросът ми относно холограмното фолио си остава :?:
Аватар
Shag
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Shag »

Объркахте темата на човека! Ще му говорите вие за физика... Просто го похвалете за уловите и за ерудираността си в спининговия риболов. Трябвало е сигурно да се затвори и закачи темата веднага след неговия пост. Както се вижда написано е крайна, неподлежаща на съмнения информация, която трябва да се използва и приема по подразбиране. Няма предложения за дискусия или въпроси - това си е чисто и просто наръчник за младия спинингист.

С риск да прозвучи арогантно предлагам да ги приемем като научни трудове и да помолим някой модератор да запише д-р пред ника на колегата. А след време и доцент.
Рибата е риба, когато е в тигана!
Речния човек
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Речния човек »

novelsound написа:....
Също така ми е интересно какви са ефектите от използването на холограмното фолио, което слагат по някои примамки или пък цветните но прозрачни воблери?
Въпросът за цветовете е сложен и тъй като не мога да го ,,видя,, в цялостта му,събирам впечатления за отделни ,,частни случаи,, ,които малко по малко ме водят към моите си рибки. Когато говорим за ,,цвета,, на примамката,не бива да забравяме,че той е в тясна връзка с общата осветеност и видимостта във водата.

Холограмни фолиа има различни.Има сребристо,златисто,червено,а сигурно и други цветове.
На мен лично сребристото ми се вижда като твърде силен (агресивен) стимул и не помня случай да съм имал успех с него при употребата му (въртящи блесни,воблери).По-скоро бих го ползвал пестеливо,като сол в ястие.В същото време за червеното фолио на няколко места срещнах положителни коментари,а и няколко распера потвърдиха това (Moska long #2).
Аватар
patter
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от patter »

Отскоро имам един спрей, с който се пръскат примамиките (има и маркери). Спрея е безцветен , но реагира на ултравиолетова светлина. Реално обаче нямам наблюдения дали е ефикасен. Трябва някой ден да се хвана и да пробвам :-)
lubomirvasilev_1987
новобранец
новобранец

Мнение от lubomirvasilev_1987 »

Абе вие още ли не сте тръгнали за риба? Хайде ,че е време на щуката и бялата риба сега вече ги няма досадните риби.
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

novelsound написа:...........................................
.........................................................................
.........................................................................
Дали изобщо е възможно някоя риба да види каквото и да било на 10 метра разстояние, не се наемам да кажа :wink: Някой ако има данни, колко далече виждат рибите, нека да сподели.

................................................
..................................................
Рибите не само виждат, но и чуват, а и имат обоняние. Щуката може да атакува от 15 метра разстояние. Другото, което искам да вметна: Тези таблици ни ориентират каква е видимостта в бистра вода. Ами ако е мътна? ....... Какво става с цветовете? Как рибите си намират храната в мътна вода? ......
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
firesnow
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от firesnow »

Здрвейте колеги, като си говорим за видимия спектър ... то в час по физика се учи за него, ама този който ние виждаме, а за звук - това което чуваме. И когато става дума за човешките възприятия не може да става дума за ултра и инфра - това са честоти и дължини извън нашите възможности които или не долавяме или са опасни за нас. Тук другата гледна точка /рибешката/ би била по-полезна :lol: Колкто до спрейчетата ... да възможно е по някакъв начин да провокират зрението на рибите но ние няма как да знаем освен да наблюдаваме ефекта с въоръжено око. Със същия успех мога да ти продам бистра водица ... иди разбери така ли е или не. Не знам дали няма да провокирам поредната безмислена дискусия, но когато става дума за слаба осветеност и след ефекта на "поглъщане" от водните слоеве един от най-добре различаващите се цветове е черното. Но при тотална липса на светлина ... мисля че за това има и други сетива както при нас така и при рибите.
riibok
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от riibok »

Речния човек написа:На мен лично сребристото ми се вижда като твърде силен (агресивен) стимул и не помня случай да съм имал успех с него при употребата му (въртящи блесни,воблери)
Ха сега де!При мен пък е точно на опаки-предимно сребристо,като включвам и по-хард сребристо-т.е. никел в класацията.Говоря за блесни,воблерите ги недолюбвам нещо.
Не,че е цвят-само да вметна,че привечер по здрач перфектно се справят фосфорициращите ми силиконови примамки.Многократно и лично проверено.
КОЛКОТО И ДА СЕ ВЪРТИШ-ЗАДНИКЪТ ТИ СИ ОСТАВА ВСЕ ОТЗАД!
tiso
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tiso »

novelsound написа:Аз искам да попитам, белият и черният цвят, къде следва да бъдат на схемата.

Има ли такова нещо като ултравиолетова разцветка (за примамките става въпрос) и как изглежда. Въобще има ли риба, която да може да вижда този спектър?

Нещо си се объркал колега.
Ултравиолетов цвят няма.
Освен ако не са дошли марсианците а пък аз да съм пропуснал :wink:
Ултравиолетовият спектър на светлината се филтрира в природата.
И най естесвеният и разпространен такъв филтър е водата.
Ако предположим че рибите се намират под нейната повърхност ,а източникът на светлина над нея , някак си изплува факта че този спектър не е важен за съществуването им.
Но въпреки това ,има риби виждащи и в този спектър.
Няма да ти ги изброявам ,защото едва ли ще ти е интересно.
За теб по-полезно ще бъде да разбереш как и по какъв начин рибата намира храната си.
Освен '' зъркели'' те имат странична линия ,улавяща най вече вибрациите във водата.
Мустаци , улавящи миризмите, вибрациите и промяната на химичния й състав.
Специални сензори намиращи се по главата ,представляващи миниатюрни дупчици ,разположени по разклоненията на странината линия ,която достига дори и там.
Това е универсалният рецептор ,с него освен изброените неща ,рибата ''чува'' като локализира миниатюрните трептения предизвикващи се шумът идващ както от водата,така и извън нея.
Изевстен е случай на уловена сляпа щука при ,която е доказано ,че е живяла и се е хранила успешно няколко години.
А знаем че този хищник разчита 60-70 процента на зрението си когато ловува.
Също така има много случаи на уловени шарани на стереопорени топчета , риба която използва в норални ситуации едва около 20 процента от зрението си.
Така че всичко е толкова относително,колкото и теорията на Айнщайн.
Цветът на примамката е толкова важен,колкото е важно да отчетеш защо рибата я атакува:
1 защото е гладна
2 защото имитира същият вид риба а от това често се появява агресия
2 защото е любопитна
4 навлиза в охраняем раьон по време на размножаване
и куп други причини.
Рибите виждат цветно ,но това , колкото и да не ти се вярва е защото цветът има огромно значение по време на размножаване и не чак толкова по време на хранене.
Националният ни отбор по допинг беше заловен да вдига.... щанги !
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Ами просто и синтезирано казано колега tiso. :drinkers:
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
vladoto
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от vladoto »

Изображение
Риболовът не е слука,а наука!
Аватар
Shag
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Shag »

Офтопик: Добре, че тази картинка значи нещо сама по себе си. Иначе какво си искал да кажеш не става ясно... Към кой, на кой, защо, какво, въобще нямам думи. Спам като мен в момента
Рибата е риба, когато е в тигана!
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”