за попове...
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
-
- ще става разбирач
за попове...
моля морските вълци да ме светнат в риболова на попчета-такъм,колко големи куки,стръв и т.н. да уточня че се каня да ги ловя от някой кей.много се чудя и каква въдица да взема-колебая се между 4м. телескоп с акция 20-40 и 2.70м. стъклопластова.имам впредвид че едната е с по-мек връх от другата-коя е по-подходяща за попове...предварително благодаря
Аз съм отскоро рибар с моя малък опит ще ти кажа следното всички рибарски магазини на морето продават готови такъми за попчета цена около 80 стотинки заедно с тежест вземи си 1 пакетче бяла мида не се раздърпва и стои здраво на куката с 1 пакет можеш да изкараш поне 2 излета а пръчка късата ще ти свърши работа но си вземи и 2те че излиза и илария но ще ти трябва и бомбарда и морски червеи но него го купуваи преди излета че не тарпи повече от 2 3 дена и то в хладилник бомбарда 20 гр плаваща и такъм за илария повод 0.14 нколко вирбела и стопери .НАСЛУКА
Зависи от къде ще ловиш...ако от кея..може и с волта да ловиш...а иначе всичко става и трърда и мека пръчка...кълве ли попчето не подбира...я си вземи една китайска пръчка 3,60 и съответната макара....ама по-голяма да можеш бързо да навиваш месината... колегата ти е казал къде да купуваш такъмите...
но ако искаш може и сам да си ги направиш....първия ден гледаш 5 минути другите как и с какво ловят....и вързваш...е ако не можеш да си вързваш куките...Старозагорския Доктор все още работи по КУНКИТЕ...за повече инфо , приемен час, цени и т.н. за Доктора питай Михалич... 

попчето/лихнуса (голямо попче) се ловят на всякаква мръвка морска и животинска. ловил съм на свинско/телешко/пилешко сърце, пилешки кожички, солена трицона (цаца), мида, скарида, червей и т.н. стръвта е добре да е жилава и да не може да се извади лесно от куката (примерно кожичка или сърце). такъма е какъвто си направиш. волтата (навита мисина на шише/корк и т.н.) е най разпостранения такъм. на края олово 20-50 гр в зависимост от дълбочината и две куки средно големи на поводи от по 10-15 см монтирани ниско до оловото. попчето е мързеливо и ако не е мн гладно не се вдига от дъното да клъвне от по-високата кука. влакното може да е по-дебеличко защото на дъно има опасност от закачане а на попчето не му пречи въобще. то е най тъпото морско създание. най добрата и ефтина захранка е да си отскубеш една чепка миди от някой камък да я натъпчеш с крак и я хвърляш там където ще ловиш.
...когато няма риба, и жабата е рак...
- Боро
- научил се да хвърля
Монтирай първата кука до самият клуп на оловото (да е подвижна ако го скъсаш да не и изгубиш рибата). На нея ще хващаш най-много). Другите две ги направи както ги е описал колегата. Поводите ги сложи така, че да нямат възможност да се преплитат. Ако попчетата са активни често ще вадиш по три. Може би съм консервативен, но за мен най-добрата стръв си остават черните миди (има и по добра, но не ми се казва - определено не са белите миди). Отвори ги с нож, ако нямаш ги счупи с камък. Сложи ги върху парцал, поръси ги със сол и ги дръж през деня на слънце, а вечерта в хладилник. Не ги изхвърляй ! Когато пак решиш да ходиш на риболов пак ще ги извадиш, но при риболовът търси вече сянката. Сетих се и още нещо, има и един фасон кукички, които при закачане се огъват и след като ги извадиш може да ги изправиш. Купи си от тях.
Наслука !
Наслука !