Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Мухарски риболов
naRiba.com

Форум

Търся шнур !!!
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- Ton4o_84
- новобранец
- Обратна връзка:
Търся шнур !!!
Здравейте от Пловдив съм,търся шнур 5-ти клас.Ако имате някой шнур който ви стои и е за изхвърляне може да ви го купя.Не искам нов,нито малко употребяван,трябва ми такъв,понеже ми трябжа да се уча да замятам.
Рибата се дели на три вида:малка,средна и тази която изтървах 
Непрофесионален,средно интектуален рибохващач

Здравейте на всички,приятно ми е

Непрофесионален,средно интектуален рибохващач
Здравейте на всички,приятно ми е
Колега - съвета ми е купи си шнур с които мислиш да ловиш а не само да се учиш - ученето е бързо и скоро ще минеш към хващане а ако станеш майстор и с изисквания - то със сигурност ще усетиш кво ти трябва точно
И защо пети? Класиката е 6-ца за непретенциозен риболовец - не че ще усетиш много разликата , но за начиаещ е важно да ти е по тежък шнура , класа на пръчката - ако за тва ти е точно такъв и задължително да е торпедовиден - по лесно ще свикнеш да замяташ
Успех!

Колега, като за начало 5-6 клас щнур те устройва. Няма голямо значение (поне в началото), дали ще вземеш DT(двойноконусен) или WF(торпедовиден). И ще ти обясня защо - най-напред едва ли ще изхвърлиш шнура на разстояние повече от 10м(което е горе-долу дължината на главата на торпедовиден шнур и в тази си част той е практически еднакъв с двойноконусен такъв. Имам възможност да хвърлям с прилчини въдици и шнурове и смятам, че за разстояния до 10-12 м формата на шнура няма определящо значение, за ралика от масата му. В отделните класове , според A.F.T.M.A., съществува толеранс от 20 grein (1,3 гр), което никак не е малко, особено за шнурове от малките класове. За илюстрация на казаното от мен, нека да разглеаме "анатомията" на двата основни типа шнурове, и да коментираме. Oт какво се състои един шнур?

Ами eto oт какво - връх (tip), front taper(преден конус), body (тяло), rear taper (заден конус) и running line (задна част, дето я няма при DT-шнуровете). Именно този running line, поради по-малкия си диаметър и маса наистина подобрява значително комфорта при хвърляне (с всичките му предимства), но чак след като излезе цялата глава на WF-to, с всичките и изредени по-горе карантии...
Видно е, че първите над 10 м при двата шнура са еднакви, е казвам приблизиелно - конуса на ДТ-то е с 40 см по-дълъг...дали има чак такова значение? Като се има предвид, че диаметите им са еднакви... Подобно е положението с шнуровете на RIO, SA, Cortland, SAGE...и останлите посредствени производители, които не могат да се мерят с гигантите в бранша...е всеки производител се стреми да си направи някаква своя иновация, но като цяло DT-to и WF-тo им изглежда еднакво в предната си част...Именно поради уникалността на конусите при отделните происзводители, между тях има разлика, която е много по-голяма , отколкото, ако сравняваме само DT-to и WF-to. Някои конуси са дълги 2 м, а други 4 м, но това е ако сравняваме отделни производители, а не типовете шнурове...Така, че докато се изучиш и вземеш да мяташ по 15 м, няма много значение какво ще вземеш. аз ти препоръчвам да е двойноконусен, защото със сигурност в процеса на oбучение ще съсипеш едната половина, а като понапреднеш, просто ще го обърнеш и ще разполагаш с добър шнур, за да продължиш нататък. Освен това, по-добре да не си купуваш шнур, акто се ръководиш само от цената и да вземеш най-евтиното, а по-добре си купи приличен шнур. Той не само , че ще ти "омогне" с качествата си в обучението, но и е по-износоустойчив, има по-добра плаваемост и ое редица преимущества...

Ами eto oт какво - връх (tip), front taper(преден конус), body (тяло), rear taper (заден конус) и running line (задна част, дето я няма при DT-шнуровете). Именно този running line, поради по-малкия си диаметър и маса наистина подобрява значително комфорта при хвърляне (с всичките му предимства), но чак след като излезе цялата глава на WF-to, с всичките и изредени по-горе карантии...
Видно е, че първите над 10 м при двата шнура са еднакви, е казвам приблизиелно - конуса на ДТ-то е с 40 см по-дълъг...дали има чак такова значение? Като се има предвид, че диаметите им са еднакви... Подобно е положението с шнуровете на RIO, SA, Cortland, SAGE...и останлите посредствени производители, които не могат да се мерят с гигантите в бранша...е всеки производител се стреми да си направи някаква своя иновация, но като цяло DT-to и WF-тo им изглежда еднакво в предната си част...Именно поради уникалността на конусите при отделните происзводители, между тях има разлика, която е много по-голяма , отколкото, ако сравняваме само DT-to и WF-to. Някои конуси са дълги 2 м, а други 4 м, но това е ако сравняваме отделни производители, а не типовете шнурове...Така, че докато се изучиш и вземеш да мяташ по 15 м, няма много значение какво ще вземеш. аз ти препоръчвам да е двойноконусен, защото със сигурност в процеса на oбучение ще съсипеш едната половина, а като понапреднеш, просто ще го обърнеш и ще разполагаш с добър шнур, за да продължиш нататък. Освен това, по-добре да не си купуваш шнур, акто се ръководиш само от цената и да вземеш най-евтиното, а по-добре си купи приличен шнур. Той не само , че ще ти "омогне" с качествата си в обучението, но и е по-износоустойчив, има по-добра плаваемост и ое редица преимущества...