Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
rosboz
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Има ли гъбари?

Мнение от rosboz »

я ги махнете тези млечници - газ за сърнели полудяли са.
Пият по каса бира.
ski today
work tomorrow
marincheshki
новобранец
новобранец

Мнение от marincheshki »

bgbul написа:
marincheshki написа:
Като ги берях не са отделяли бял сок, а сега ги вкусих и са много люти. Чудя се да ги ям ли или да не рискувам и да ги метна в кофата?
Вариш ги в 2-3 води и стават страхотни.
Да са ти вкусни!
Мерси много за инфото :prayer:
gygytka21 написа:marincheshki, няма да са ти толкова вкусни тези млечници, защото са доста застарели и в колкото и води да ги извариш, ще горчат.Под полепналите листа се вижда, че гуглите жълтеят, а лютивите млечници стават за ядене, докато са млади и с чисто бели гугли.
А щом си намерил и много ливадна и горска печурка, за какво са ти тези млечници?
....Ааа, не че съм умрял от глад, но ми е интересно какъв е вкусът им. Иначе ливадните печурки с топено сирене, масло, бяло сирене и кашкавал, запечени на фурна станаха уникални :rolleyes:
rosboz написа:я ги махнете тези млечници - газ за сърнели полудяли са.
Пият по каса бира.
В неделя обикалях по Средна гора, нито една сърнела нямаше... а как ми се искаше да понабера малко.
zastava
новобранец
новобранец

Мнение от zastava »

сега се прибирам от гората.една голяма торба със сърнели напълних за има няма час.сега ще ги бланширам и ще видим какво ще стане.знам че въпроса ми е коментиран ,но да питам пак:двойник има ли сърнелата или да муцам смело.говоря за наистина двойник,а не за зелени мухоморки и гъби които само човек,който никога не е ходил за гъби може да обърка?
за гъби съм
Аватар
tamihal
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от tamihal »

zastava написа:сега се прибирам от гората.една голяма торба със сърнели напълних за има няма час.сега ще ги бланширам и ще видим какво ще стане.знам че въпроса ми е коментиран ,но да питам пак:двойник има ли сърнелата или да муцам смело.говоря за наистина двойник,а не за зелени мухоморки и гъби които само човек,който никога не е ходил за гъби може да обърка?
Точно за зелена мухоморка става въпрос...ако си сигурен, че не е...хапвай...а ако не си, в коша.
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=183558
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
piterd
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от piterd »

zastava написа:сега се прибирам от гората.една голяма торба със сърнели напълних за има няма час.сега ще ги бланширам и ще видим какво ще стане.знам че въпроса ми е коментиран ,но да питам пак:двойник има ли сърнелата или да муцам смело.говоря за наистина двойник,а не за зелени мухоморки и гъби които само човек,който никога не е ходил за гъби може да обърка?
Разгледай 42 и 43 страница от темата. В мненията на колегата GEDAK има много и синтезирана информация за сърнелата и отровните и "двойници", различни от зелената мухоморка /Amanita phalloides/. В мненията на тези страници има и публикувани снимки на т.н. сърнели "джуджета".
iph
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от iph »

@bgbul,
Благодаря ти все пак, че коментира. Изрових интернет, но не открих такъв дзвер. Виж, да я бях видял единична бройка и да реша, че е някаква "рядка" гъба, но както споменах по-горе цялата поляна бе осеяна с нея. :roll:
zastava
новобранец
новобранец

Мнение от zastava »

благодаря за отговорите.разгледах страниците.наистина много изчерпателни и написани на разбираем език.бланширах моите сърнели,опитах малко от две ,три и ако утре вечер съм добре ще ги панирам.
за гъби съм
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър

Мнение от G.Petkov »

rosboz написа:... газ за сърнели полудяли са...
Май само при вас ги берете тези гъби, тук са слани и само празни излети, за съжаление.
dona2006
новобранец
новобранец

Мнение от dona2006 »

G.Petkov написа:
rosboz написа:... газ за сърнели полудяли са...
Май само при вас ги берете тези гъби, тук са слани и само празни излети, за съжаление.
И аз 3 седмици поред бях с празни излети, но... сърнелите наистина са полудели!!!

Изображение :roll:
Изображение
Изображение
Изображение

...и като че ли няма да са само те :D
Аватар
Диригента
новобранец
новобранец

Мнение от Диригента »

iph написа:Някой има ли представа какви са гъбите от снимките по-долу ?
Намерих ги на поляна в голямо количество. Направи ми впечатление, че растяха около тор. Ламелите кафенеят както се вижда от снимките, а гуглата на места е с кафеникав отенък.

Изображение

Изображение
iph, мисля че това е Руменееща сърнела (Lepiota naucina). Според мен на снимката ламелите по-скоро розовеят малко. На по-младите екземпляри трябва да бъдат бели. Малко нетипично жълтее на снимката, но предполагам че в действителност е била една идея по-бяла? :)
Всъщност, току що разбрах от специалист, че името и е променено на Leucoagaricus naucinus. Под това име я има в нета:)
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Днес колежката ми, която изяде сума ти риба /уловена от мен тази година/ :D , ми донесе сърнели брани около София, та и аз си заситих "гъбния" глад!
Използвам този повод, да попитам за следното:
- понякога изпитвам силно желание да се нахраня с диворастящи гъби, с характерния гъбен аромат. Култивираните печурки не могат да са заместител, или само в краен случай.
Като намеря гъби, ям един-два пъти и ми минава.
Но, ако няма, желанието е доста натрапчиво. Не знам защо ?
Затова и си изсушавам, да има !
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

G.Petkov написа:Днес колежката ми, която изяде сума ти риба /уловена от мен тази година/ :D , ми донесе сърнели брани около София, та и аз си заситих "гъбния" глад!
- понякога изпитвам силно желание да се нахраня с диворастящи гъби, с характерния гъбен аромат. Култивираните печурки не могат да са заместител, или само в краен случай.
Някога и ние като животните сме били с много по-силно изразени инстинкти за съхранение.
Тогава сме усещали кое растение какво лекува и т.н. Образно казано.
Дори всички лекарства са измислени, като хората са имитирали животните (как те се лекуват и с какво). Така са открити билките и по-късно антибиотиците.
Та според мен ти усещаш нещо което ти е в недостиг на организма и се съдържа в гъбите.
Желанието да си хапнеш е начин да си набавиш необходимото.
Но това е само предположение.
marincheshki
новобранец
новобранец

Мнение от marincheshki »

G.Petkov написа:Днес колежката ми, която изяде сума ти риба /уловена от мен тази година/ :D , ми донесе сърнели брани около София, та и аз си заситих "гъбния" глад!
Същото чувство се поевява и при мен. Явно е често срещано :lol:
s4etovod
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от s4etovod »

Мдааа, прав си. И е така не само с гъбите. Аз например от такова чувство от нормални 90-95кг вече превъртам кантара и за това гледам поне да не минавам покрай него :lol: :lol: Ама за гъби не спирам да ходя щото просто са си супер - и за разходка и за хапка :drinkers:
Последно промяна от s4etovod на Пет Ное 04, 2011 11:41 pm, променено общо 1 път.
Аватар
Диригента
новобранец
новобранец

Мнение от Диригента »

Защо ли ми е толкова познато това чувство? :) Може би защото и при мен е същото:) Понякога откачам да хапна нещо от диворастящи гъби :)
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”