Колеги, кажете има ли шанс да се хване ШАРАН с плетена корда

Всичко за сладководния риболов.

Модератор: bobopeli

micho
новобранец
новобранец

Колеги, кажете има ли шанс да се хване ШАРАН с плетена корда

Мнение от micho »

:?: ...и така вярвам че шаранджиите знаят най-добре дали някога може да има ефект и защо изобщо продават такива такъми? Има ли и специфично връзване на куката, а и към основното влакно също? Ще чакам полезните ВИ съвети на mvmarinov@yahoo.com. Хайде на добър час и наслука на всички колеги! :wink:
Mitchell
новобранец
новобранец

Мнение от Mitchell »

След като целенасочено се произвеждат специални плетени поводи за риболов на шаран, как смяташ, дали има шанс?! :D
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Не съм спец в шарановлова, но според мен плетените влакна са добри за целта. За пръв път използвах такова влакно тази зима и имах уловен 1 шарко (1,5 кг.) на конец 0,24. Верно че не е кой знае какво, но нямах никакви проблеми при ваденето, та си мисля че и за по-сериозни екземпляри е добър избор :roll:
Ники
новобранец
новобранец

Re: Колеги, кажете има ли шанс да се хване ШАРАН с плетена к

Мнение от Ники »

micho написа::?: ...и така вярвам че шаранджиите знаят най-добре дали някога може да има ефект и защо изобщо продават такива такъми? Има ли и специфично връзване на куката, а и към основното влакно също? Ще чакам полезните ВИ съвети на mvmarinov@yahoo.com. Хайде на добър час и наслука на всички колеги! :wink:
Ама защо тези съвети трябва да се пращат на мейл?
Не е ли по-добре да се пишат във форума,за да ги четем всички?
Аватар
old fox
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от old fox »

Stefko написа:Не съм спец в шарановлова, но според мен плетените влакна са добри за целта. За пръв път използвах такова влакно тази зима и имах уловен 1 шарко (1,5 кг.) на конец 0,24. Верно че не е кой знае какво, но нямах никакви проблеми при ваденето, та си мисля че и за по-сериозни екземпляри е добър избор :roll:
:lol: Колега, на 024 плетено, можеш да извадиш и 15кг шарко :wink: :wink:
Mitchell
новобранец
новобранец

Мнение от Mitchell »

Стефко, добре си се презапасил откъм диаметър. :lol:
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Стефко, добре си се презапасил откъм диаметър.
Ами ако живееш в Козлодуй ще разбереш, че тук избора на "диаметър" хич не е въпрос на някакви лични тактически съображения или преценки. Просто в магазините през зимата имаше два диаметъра: 0,24 и 0,40 :shock: :!: . Според теб какъв трябваше да взема?! :lol: В София е друга работа: диаметри, марки, цветове, количествени и качествени характеристики..., а ние понякога е трудно един най-прост червей да намерим, камо ли да се замисляме за избора на плетено влакно :lol:
Аватар
old fox
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от old fox »

Stefko написа:
Стефко, добре си се презапасил откъм диаметър.
Ами ако живееш в Козлодуй ще разбереш, че тук избора на "диаметър" хич не е въпрос на някакви лични тактически съображения или преценки. Просто в магазините през зимата имаше два диаметъра: 0,24 и 0,40 :shock: :!: . Според теб какъв трябваше да взема?! :lol: В София е друга работа: диаметри, марки, цветове, количествени и качествени характеристики..., а ние понякога е трудно един най-прост червей да намерим, камо ли да се замисляме за избора на плетено влакно :lol:
:lol: ИЗВИНЯВАЙ , КОЛЕГА :lol: Ами поръчай си и ще ти пратиме, за това сме колеги да си помагаме, а не само да се фукаме по форумите :D :D
Аватар
vali.67
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от vali.67 »

Re Pleteno vlakno
Razbira se ,4e pletenoto vlakno ima golqmo prilojenie pri ulova na 6aran ,a i ne samo za 6aran.
Az jiveq okolo r. Tundja i osnovno tam za edyr 6aran xodq ,no vsy6tnost ne sym ulavql koi znae kakvi edri 6arani zasega , no se nadqvam i tova da stane nqkoi den ,nai golemiq mi e 3.700kg.
Ta za pletenoto vlakno;Mi to ako ne e pleteno ,pone za rekata govorq ne vijdam golemi 6ansove na tozi koito dyrji pry4kata otsre6ta ,ili da ne kaja po4ti nikakvi ,kato govorq za vlakno ot porqdyka na 0.25 - 0.45 ,vse pak na rekata se znae kade se tyrsi 6aran i pri po-golqm prosto si zaminava ,az sym vijdal za kakvo stava vypros,zadyljitelno virbela da ne zabravqte 4e inak stava o6te po lo6o.
Ina4e izpolzvam pleteno 0.28,ili 0.32 ,nqkoi moje i da mu e sme6no za tezi razmeri na pletenoto no si e taka za6toto znam za kakvo stava vypros.
Nasluka
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

ИЗВИНЯВАЙ , КОЛЕГА Ами поръчай си и ще ти пратиме, за това сме колеги да си помагаме, а не само да се фукаме по форумите
Не, няма за какво да се извиняваш, тук ситуацията наистина е малко сложна понякога :oops: И мерси за предложението да поръчвам, а вие да пращате :lol: :lol: , но все пак ще е по-удобно да си замъкна Д-то до София и сам да напазарувам.
Иначе колегата vali.67 e прав - при тези диви шарковци в Дунав (за Тунджа не знам) използването на по-дебели, че даже и стряскащо дебели влакна за повод хич не е глупост и "дърводелство". Аз съм отраснал по Дунава и неведнъж съм бил свидетел на неприятни шаранови късания дори на 0.40 :shock: :!: И въпреки всичко пак останах потресен, когато забелязах че на тукашния топъл канал на АЕЦ народа масово работи (а и има успехи) с поводи за шаран с дебелина 0.50 :shock: :shock:
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Ехаааа е това са влакна :) , а аз вчера съм седнал да ловя пъстърва ,(балканска) на основно 0.10 и без повод :lol:
честно , колеги не съм шаранджия ама тие телове дето замятате на тях не ги разбирам . То на 0.50 може да си разхождаш кучето съвсем спокойно :wink:
и един въпрос ? колко трябва да е голям шаран, за да скъса 0.40 на опитен рибар ??
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Ехаааа е това са влакна , а аз вчера съм седнал да ловя пъстърва ,(балканска) на основно 0.10 и без повод
честно , колеги не съм шаранджия ама тие телове дето замятате на тях не ги разбирам . То на 0.50 може да си разхождаш кучето съвсем спокойно
и един въпрос ? колко трябва да е голям шаран, за да скъса 0.40 на опитен рибар ??
Колега, знам че отстрани нещата изглеждат смешни :oops: , но искам да те уверя, че в Дунава риболова е доста по-различен. Разбирам, че ако си на язовир с 0.50 можеш не само кучето, но и магарето да си разхождаш с него :lol: , но тук... Всичко е плод на горчив опит, а не на "неопитност", както намекваш с въпроса си (нищо че не са от столицата, рибарите тук знаят от коя страна се държи пръчката и са чуавали за аванс :wink: ). И ако в някой язовир можеш да си позволиш да разхождаш шарко по един час из водоема, то при условията на някои места в Дунава нешата се решават от сантиметри и секунди (а и дивия шаран е кофти твар :lol: ). Дървета, камъни, течения, водовъртежи, подмоли и пр.: пускаш аванс и шарко е в тях - губиш; не пускаш аванс и шарко къса с първия напън- губиш; слагаш по-дебел конец, а шарко не кълве или кълве много по-рядко- пак губиш. И с течение на времето човек загърбва фините и изтънчени предложения на братята французи, италянци, белгиици и т.н. за да стигне до някаква своя истина, която да му гарантира, че следващия немирник ще стигне безпрепятсвено до живарника.
P.S. Че 0.50 е прекалено спор няма :lol: :cry:
Аватар
pet55
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от pet55 »

chirusa_bg Stefko e прав на 100 % относно риболова на Дунав преди 5-6 години имах късане на влакно 0.40 Dam Steel Power на пружина с качамак / вярно че скъса след като затегнах аванса но ако не го бях затегнал щеше да се забие в едни камъни и пак щеше да скъса / нямам представа какво беше амур ли шаран ли но такава енергична риба не съм хващал от тогава най голямата ми риба е сом 7,300 кг. / изчистен / но той излезе много по лесно от това добиче дето скъса , а той късмета с такава риба един път идва та затова човек не е лошо да се зстрахова с по дебело влакно на Дунав
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Стефко, не съм искал да те засегна :!: Сега като си прочетох въпроса , вярно е малко хаплив , просто исках да получа отговор - не съм шаранджия , а на Дунава имам хваната една каракудка 300гр :D през една командировка .
но 0.50 си издържа едно гергьовско агънце , каквото и да си говориме :wink:
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Стефко, не съм искал да те засегна Сега като си прочетох въпроса , вярно е малко хаплив , просто исках да получа отговор - не съм шаранджия , а на Дунава имам хваната една каракудка 300гр през една командировка .
но 0.50 си издържа едно гергьовско агънце , каквото и да си говориме
Не, не, не си ме засегнал разбира се. Исках да обясня ситуацията с шарана тук точно заради това, че не всеки е имал възможността да ловува в Дунава и като прочете какво си говорим започва да се стряска (то аз се стряскам като видя изпълненията на брега). Но фактът е факт - сериозни такъми и повечко късмет, имаче нямаш много шанс.
В мен по-скоро се пркрадва въпросът с какво основно влакно хвърляха въпросните колеги на Канала, щом поводът е 0.50 :!: :?: :?: Но покрай слисването ми тогава, пропуснах да попитам :)
Публикувай отговор

Обратно към “Сладководен Риболов”