Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Сладководен Риболов
naRiba.com

Форум

Колеги, кажете има ли шанс да се хване ШАРАН с плетена корда
Модератор: bobopeli
Колеги, кажете има ли шанс да се хване ШАРАН с плетена корда

Re: Колеги, кажете има ли шанс да се хване ШАРАН с плетена к
Ама защо тези съвети трябва да се пращат на мейл?micho написа:...и така вярвам че шаранджиите знаят най-добре дали някога може да има ефект и защо изобщо продават такива такъми? Има ли и специфично връзване на куката, а и към основното влакно също? Ще чакам полезните ВИ съвети на mvmarinov@yahoo.com. Хайде на добър час и наслука на всички колеги!
Не е ли по-добре да се пишат във форума,за да ги четем всички?
Stefko написа:Не съм спец в шарановлова, но според мен плетените влакна са добри за целта. За пръв път използвах такова влакно тази зима и имах уловен 1 шарко (1,5 кг.) на конец 0,24. Верно че не е кой знае какво, но нямах никакви проблеми при ваденето, та си мисля че и за по-сериозни екземпляри е добър избор

Ами ако живееш в Козлодуй ще разбереш, че тук избора на "диаметър" хич не е въпрос на някакви лични тактически съображения или преценки. Просто в магазините през зимата имаше два диаметъра: 0,24 и 0,40Стефко, добре си се презапасил откъм диаметър.

Stefko написа:Ами ако живееш в Козлодуй ще разбереш, че тук избора на "диаметър" хич не е въпрос на някакви лични тактически съображения или преценки. Просто в магазините през зимата имаше два диаметъра: 0,24 и 0,40Стефко, добре си се презапасил откъм диаметър.![]()
. Според теб какъв трябваше да взема?!
В София е друга работа: диаметри, марки, цветове, количествени и качествени характеристики..., а ние понякога е трудно един най-прост червей да намерим, камо ли да се замисляме за избора на плетено влакно

- vali.67
- новобранец
- Обратна връзка:
Re Pleteno vlakno
Razbira se ,4e pletenoto vlakno ima golqmo prilojenie pri ulova na 6aran ,a i ne samo za 6aran.
Az jiveq okolo r. Tundja i osnovno tam za edyr 6aran xodq ,no vsy6tnost ne sym ulavql koi znae kakvi edri 6arani zasega , no se nadqvam i tova da stane nqkoi den ,nai golemiq mi e 3.700kg.
Ta za pletenoto vlakno;Mi to ako ne e pleteno ,pone za rekata govorq ne vijdam golemi 6ansove na tozi koito dyrji pry4kata otsre6ta ,ili da ne kaja po4ti nikakvi ,kato govorq za vlakno ot porqdyka na 0.25 - 0.45 ,vse pak na rekata se znae kade se tyrsi 6aran i pri po-golqm prosto si zaminava ,az sym vijdal za kakvo stava vypros,zadyljitelno virbela da ne zabravqte 4e inak stava o6te po lo6o.
Ina4e izpolzvam pleteno 0.28,ili 0.32 ,nqkoi moje i da mu e sme6no za tezi razmeri na pletenoto no si e taka za6toto znam za kakvo stava vypros.
Nasluka
Razbira se ,4e pletenoto vlakno ima golqmo prilojenie pri ulova na 6aran ,a i ne samo za 6aran.
Az jiveq okolo r. Tundja i osnovno tam za edyr 6aran xodq ,no vsy6tnost ne sym ulavql koi znae kakvi edri 6arani zasega , no se nadqvam i tova da stane nqkoi den ,nai golemiq mi e 3.700kg.
Ta za pletenoto vlakno;Mi to ako ne e pleteno ,pone za rekata govorq ne vijdam golemi 6ansove na tozi koito dyrji pry4kata otsre6ta ,ili da ne kaja po4ti nikakvi ,kato govorq za vlakno ot porqdyka na 0.25 - 0.45 ,vse pak na rekata se znae kade se tyrsi 6aran i pri po-golqm prosto si zaminava ,az sym vijdal za kakvo stava vypros,zadyljitelno virbela da ne zabravqte 4e inak stava o6te po lo6o.
Ina4e izpolzvam pleteno 0.28,ili 0.32 ,nqkoi moje i da mu e sme6no za tezi razmeri na pletenoto no si e taka za6toto znam za kakvo stava vypros.
Nasluka
Не, няма за какво да се извиняваш, тук ситуацията наистина е малко сложна понякогаИЗВИНЯВАЙ , КОЛЕГА Ами поръчай си и ще ти пратиме, за това сме колеги да си помагаме, а не само да се фукаме по форумите

Иначе колегата vali.67 e прав - при тези диви шарковци в Дунав (за Тунджа не знам) използването на по-дебели, че даже и стряскащо дебели влакна за повод хич не е глупост и "дърводелство". Аз съм отраснал по Дунава и неведнъж съм бил свидетел на неприятни шаранови късания дори на 0.40

- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Ехаааа е това са влакна
, а аз вчера съм седнал да ловя пъстърва ,(балканска) на основно 0.10 и без повод
честно , колеги не съм шаранджия ама тие телове дето замятате на тях не ги разбирам . То на 0.50 може да си разхождаш кучето съвсем спокойно
и един въпрос ? колко трябва да е голям шаран, за да скъса 0.40 на опитен рибар ??

честно , колеги не съм шаранджия ама тие телове дето замятате на тях не ги разбирам . То на 0.50 може да си разхождаш кучето съвсем спокойно

и един въпрос ? колко трябва да е голям шаран, за да скъса 0.40 на опитен рибар ??
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Колега, знам че отстрани нещата изглеждат смешниЕхаааа е това са влакна , а аз вчера съм седнал да ловя пъстърва ,(балканска) на основно 0.10 и без повод

P.S. Че 0.50 е прекалено спор няма

- pet55
- научил се да хвърля
chirusa_bg Stefko e прав на 100 % относно риболова на Дунав преди 5-6 години имах късане на влакно 0.40 Dam Steel Power на пружина с качамак / вярно че скъса след като затегнах аванса но ако не го бях затегнал щеше да се забие в едни камъни и пак щеше да скъса / нямам представа какво беше амур ли шаран ли но такава енергична риба не съм хващал от тогава най голямата ми риба е сом 7,300 кг. / изчистен / но той излезе много по лесно от това добиче дето скъса , а той късмета с такава риба един път идва та затова човек не е лошо да се зстрахова с по дебело влакно на Дунав
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Стефко, не съм искал да те засегна
Сега като си прочетох въпроса , вярно е малко хаплив , просто исках да получа отговор - не съм шаранджия , а на Дунава имам хваната една каракудка 300гр
през една командировка .
но 0.50 си издържа едно гергьовско агънце , каквото и да си говориме

- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
Не, не, не си ме засегнал разбира се. Исках да обясня ситуацията с шарана тук точно заради това, че не всеки е имал възможността да ловува в Дунава и като прочете какво си говорим започва да се стряска (то аз се стряскам като видя изпълненията на брега). Но фактът е факт - сериозни такъми и повечко късмет, имаче нямаш много шанс.Стефко, не съм искал да те засегна Сега като си прочетох въпроса , вярно е малко хаплив , просто исках да получа отговор - не съм шаранджия , а на Дунава имам хваната една каракудка 300гр през една командировка .
В мен по-скоро се пркрадва въпросът с какво основно влакно хвърляха въпросните колеги на Канала, щом поводът е 0.50