Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Въдици и макари
naRiba.com

Форум

С каква грес се смазват рибарските макари?
Модератор: sapuna
Re: С каква грес се смазват рибарските макари?
WD40 ползвам за развиване на стари ръждясали гайки.
А макарите смазвам с "бяла грес с тефлон" - флакон-спрей за 7-8 лв. от "Мосю Бриколаж". Разклаща се добре преди употреба. Не знам дали е най-правилната смазка, но аз така правя. Механизма вътре смазвам рядко, с минимални разглобявания, но все пак зависи колко често се ползва макарата. По-често пръскам върху осите.
А макарите смазвам с "бяла грес с тефлон" - флакон-спрей за 7-8 лв. от "Мосю Бриколаж". Разклаща се добре преди употреба. Не знам дали е най-правилната смазка, но аз така правя. Механизма вътре смазвам рядко, с минимални разглобявания, но все пак зависи колко често се ползва макарата. По-често пръскам върху осите.
- radost_in7
- новобранец
колега малко...или по скоро доста не мога да се съглася с теб по този въпрос-значи доста приятели и познати я използват и то с доста скъпи макари-и са доста навътре в нещата-проблем до сега е нямал никой от тях-и едва ли биха поели този риск -ще ти кажа просто един случай-тръгваха на риба с лодката-ябълката на теглича беше се разкърцала-капна се върху нея-но и на асфалта отиде малко-след два три дни когато се хвърлиха две три кофи вода да се измие прахоляка около гаража-там където беше капнало от смазката водата се отдръпна или по точно изобщо не го намокриorion30 написа:Все си мисля че WD-40то си е пенетрейтинг оил и псолютно не става за смазване. Но все пак това са вашите макари/може би не за дълго/. Става само и единствено за каквото го продават/развиване на клеясали болтове и гайки/, а и да не забравя ментето му е доста сполучливо откъм външен вид, но вътре е чиста НАФТА.

Селянията не е белег за произход...това е състояние на душата

- radost_in7
- новобранец
а и не става въпрос за къпане на макарата-просто по една капка на оста и от двете страни на дръжката-това че разтваря греста е и по добре особено ако макарата е по старичка и е спечена греста-ползвам я поне от 9-10 г-а относно грес-не съм и не бих сложил никога да не говорим пък за разглобяване-само тънка смазка или вазелин-мисля че беше технически-но не съм го ползвалradost_in7 написа:колега малко...или по скоро доста не мога да се съглася с теб по този въпрос-значи доста приятели и познати я използват и то с доста скъпи макари-и са доста навътре в нещата-проблем до сега е нямал никой от тях-и едва ли биха поели този риск -ще ти кажа просто един случай-тръгваха на риба с лодката-ябълката на теглича беше се разкърцала-капна се върху нея-но и на асфалта отиде малко-след два три дни когато се хвърлиха две три кофи вода да се измие прахоляка около гаража-там където беше капнало от смазката водата се отдръпна или по точно изобщо не го намокриorion30 написа:Все си мисля че WD-40то си е пенетрейтинг оил и псолютно не става за смазване. Но все пак това са вашите макари/може би не за дълго/. Става само и единствено за каквото го продават/развиване на клеясали болтове и гайки/, а и да не забравя ментето му е доста сполучливо откъм външен вид, но вътре е чиста НАФТА.скъпите макари са с антикорзионни лагери..просто им трябва тънка смазка и то доста рядко-за по евтините е важно влага да не припарва до механизмите...но пак казвам-въпрос на личен избор
Селянията не е белег за произход...това е състояние на душата

- czd
- сериозен играч
- Обратна връзка:
http://www.ebay.co.uk/itm/Hardy-Reel-Oi ... 3a6c9d48f6
Някой има ли представа дали тази смазка става и за нормални макари
Някой има ли представа дали тази смазка става и за нормални макари

- te4osoma
- разбира нещата
Всеки има план,..докато не му разбият устата..
М.Тайсън
М.Тайсън